Pijn in kaak

John
18 Min Read

Mandibulaire pijn is een probleem dat zich manifesteert met een min of meer intense pijnlijke sensatie in de onderkaak (het bovenkaakbeen of onderkaak), aangrenzende weefsels en met name in het kaakgewricht (TMJ). Het kaakgewricht is een soort scharnier dat de kaak verbindt met de slaapbeenderen van de schedel en kan de plaats zijn van verschillende problemen die pijn kunnen veroorzaken, waaronder fracturen, verkeerde uitlijning, artritis en tandabcessen. Temporomandibulaire stoornis of disfunctie (TMD) is de meest voorkomende oorzaak van kaakpijn.

Pijn in kaak : Definitie

De pijn in de kaak kan sporadische of terugkerende symptomen zijn, mild of intens. Het kan ook slechts een deel van of het gehele onderkaakbeen aantasten; soms kan de pijn uitstralen naar alle oren of lokaliseren in overeenstemming met de tandwortels van de onderste boog, van de kauwspieren en / of van het articulatie temporo-mandibulaire gewricht.

Mogelijke oorzaken van kaakpijn zijn: overmatige stress, trauma, breuken, infecties of tumoren van het maxillaire bot en kaak, gewrichtsproblemen (bijv. dislocaties, artrose of artritis van het kaakgewricht, etc.) en aangeboren afwijkingen. In sommige gevallen kan de pijn ook gepaard gaan met een klikken of blokkeren van de kaakbeweging tijdens het kauwen. Het symptoom kan ook worden herleid tot verkeerde houdingen of een verkeerde uitlijning van de wervelkolom; in deze gevallen is het vaak gerelateerd aan nek-, schouder- en/of rugaandoeningen.

Mandibulaire pijn kan ook ontstaan ​​door hoofd-halstumoren, sialolithiasis en de bof.

Otitis en verschillende pathologieën van de mondholte, zoals cariës, ontsteking van het tandvlees, granulomen, neuralgie, uitbarsting van een verstandskies, malocclusie en bruxisme kunnen pijn veroorzaken aan het kaakbot.

Lees ook :-Keratosis pilaris behandeling

Pijn in kaak : Oorzaken

Onze kaak bestaat uit twee delen. Enerzijds de beweegbare onderkaak, die we in de volksmond graag het kaakbot noemen. De bovenkaak daarentegen is een integraal onderdeel van ons schedelbot en kan daarom niet bewegen. Beide kaken zijn verbonden door het filigrane kaakgewricht, dat zich direct voor onze oren bevindt. Het is daarom redelijk om aan te nemen dat kaakpijn voornamelijk verband houdt met problemen met het kaakgewricht of de tanden.

Verrassend genoeg wordt kaakpijn veel vaker veroorzaakt door spierbeschadiging, sinusproblemen, clusterhoofdpijn en zelfs verkeerde uitlijning van de onderste ledematen. Zelfs een hartaanval kan kaakpijn veroorzaken. Maar laten we de belangrijkste oorzaken van kaakpijn eens nader bekijken.

Bij kaakpijn worden eerst de tanden vermoed, omdat tal van gebitsproblemen ook ernstige pijn in de boven- en onderkaak kunnen veroorzaken. Frequente triggers zijn tanden die zwaar zijn beschadigd door tandbederf, waarop zich al een abces heeft gevormd dat al diep in de kaak is doorgedrongen. Tandvleesaandoeningen zoals parodontitis kunnen ook de kaak beschadigen en tot kaakpijn leiden.

  • Stoornissen in het gebied van het kaakgewricht en kaakspieren

Veel vaker dan kiespijn zijn problemen direct in het kaakgebied de oorzaak van de pijn. Een verkeerde uitlijning van de kaken leidt bijvoorbeeld vaak tot een onjuiste belasting van het kaakgewricht, wat kraakbeenschade bevordert (artritis of artrose).
Verwondingen aan het kaakgewricht, ernstige spanningen in de kaakspieren, kaakbreuken en ziekten zoals bof en tetanus kunnen zich ook uiten in de vorm van kaakproblemen. Tand- en kaakafwijkingen die niet langer een optimale beet mogelijk maken, komen ook vaak voor. Dit zorgt voor grote spanning in de kaakspieren, wat kan leiden tot hevige pijn.

  • Sinus problemen

Meestal merken we pas dat de sinussen problemen kunnen geven als we verkouden zijn, als ze verstopt zijn. De met lucht gevulde holtes strekken zich uit over de neus en het voorhoofd tot in de buurt van het kaakgewricht. Als de sinussen zijn geïnfecteerd met ziektekiemen zoals bacteriën of virussen, kan het slijm dat zich verzamelt de druk in de sinussen aanzienlijk verhogen. Deze druk kan op zijn beurt uitstralen naar het kaakgewricht.

  • Clusterhoofdpijn

Er zijn honderden soorten hoofdpijn. Clusterhoofdpijn is echter verreweg het meest gevreesde type. In de regel veroorzaakt dit type hoofdpijn een saaie pijn die zich meestal achter de ogen bevindt. In sommige gevallen kan de pijn met een vergelijkbare intensiteit uitstralen naar de bovenkaak.

  • Trigeminusneuralgie

De zogenaamde trigeminuszenuw, die vanwege zijn kenmerkende vertakkingen ook de drievoudige zenuw wordt genoemd, loopt door het voorhoofd, het gezicht en door de boven- en onderkaak. Als er een hoge druk op deze zenuw staat, leidt de zenuwcompressie tot hevige pijnaanvallen. De zogenaamde trigeminusneuralgie kan zich uitstrekken over het hele gezicht en in de kaak, afhankelijk van de locatie van de compressie – zowel aan beide zijden als aan één kant.

  • Hartaanval

Het is bekend dat een hartaanval pijn in de linkerarm of rug kan veroorzaken. Maar kaakpijn kan ook wijzen op een beginnende hartaanval. Verrassend genoeg komt deze pijnsymptomatologie vooral voor bij vrouwen in de linker helft van het gezicht. In het geval van een hartaanval gaat de kaakpijn echter gepaard met andere symptomen zoals misselijkheid, zweten, kortademigheid, ongemak op de borst en een gevoel van lichamelijke zwakte.

  • Verkeerde uitlijning

Wat maar weinig mensen vermoeden, is dat de oorzaak van kaakpijn veel fundamenteler kan zijn. Fundamenteel wordt hier eigenlijk letterlijk bedoeld, omdat in sommige gevallen verkeerde uitlijningen in het gebied van de voeten of het bekken via een omweg kaakpijn veroorzaken. De achtergrond is dat ons lichaam als geheel een zekere statische elektriciteit heeft.
Als er bijvoorbeeld sprake is van een ernstige afwijking in het bekkengebied, worden de rugspieren verkeerd belast. De spanning strekt zich gedeeltelijk uit over de rug, schouders en nek tot in de kaakspieren. Het resultaat: min of meer hevige kaakpijn. Orthopedische behandeling van de onderliggende afwijking is de oplossing voor het probleem.

Lees ook :-Baarmoeder verwijderen zware operatie

Pijn in kaak : Symptomen

Van nu en dan tot chronische pijn: kaakpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Alledaagse dingen, zoals kauwen, drinken, slikken of spreken, vormen een enorme belasting voor degenen die met deze pijn te maken hebben.

Kaakpijn manifesteert zich door de volgende symptomen:

  • Wrijven, slijpen, kraken van de kaakgewrichten bij beweging (aan één of beide zijden)
  • Dislocatie van de onderkaak of beperkte mondopening
  • pijnlijke kauwspieren, verdikking van de kauwspieren
  • hoofdpijn
  • Spanning en pijn in de nek, schouder, rug
  • Vermindering van kwaliteit van leven tot depressieve stemmingen
  • Tandenknarsen (bruxisme)
  • Kiespijn
  • Aandoeningen in de beet (occlusiestoornissen)
  • Oorsuizen tot tinnitus
  • slaapproblemen

Deze symptomen worden in de tandheelkunde samengevat onder de term craniomandibulaire disfunctie, ook wel CMD genoemd. Het vinden van de oorzaak van de CMD vereist vaak een lange diagnose. Het is niet ongebruikelijk dat de oorzaak gecompliceerd en moeilijk te genezen blijft.

Lees ook :-Knieschijf uit de kom

Pijn in kaak : Diagnose

Klinische functionele diagnostiek:

De behandelaar palpeert het hoofd van de patiënt en oefent druk uit op de spieren. Verharde spiergroepen reageren op druk met pijn. Daarnaast wordt het kaakgewricht gescand en de stand van hoofd en kaak onderzocht.

Instrumentele functionele diagnostiek

Als er na het klinisch onderzoek een CMD wordt vermoed, wordt daarna een instrumentele functiediagnose gesteld. Zelfs de kleinste bewegingen van de onderkaak worden geregistreerd door speciale meetapparatuur.

Als er fouten zijn in de volgorde van bewegingen van de kaken, wordt dit bepaald. De kaakbewegingen kunnen vervolgens worden overgebracht naar een gewrichtssimulator (articulator). Dit maakt het gemakkelijker om een individuele therapie voor craniomandibulaire disfunctie te analyseren en te plannen. Deze diagnose is echter zeer complex en wordt niet vergoed door de wettelijke zorgverzekeraars.

Lees ook :- Bult op achillespees

Welke arts raadplegen om het probleem op te lossen?

Het eerste consult dat normaal wordt voorgesteld, is met de KNO-arts, die de auditieve en bovenste luchtwegen onderzoekt om mogelijke triggers te identificeren. Als de KNO-arts oorzaken heeft uitgesloten die voor hem strikt relevant zijn, kan het tandartsbezoek de patiënt helpen om de gezondheid van zijn tanden en tandvlees te controleren. Voor dit doel kan het nuttig zijn om de mening van andere specialisten te horen, zoals de gnatholoog, de arts die specifiek de fysiologie en pathologie van de kaak bestudeert.

De arts voert een reeks onderzoeken uit om het kauwen van de patiënt te evalueren:

  • meting van de mondopening
  • controle van de gezondheidstoestand van de tanden
  • controleer de kenmerken van de tandheelkundige occlusie
  • Röntgenfoto: uw arts kan een röntgenfoto van het kaakgewricht laten maken
  • CT of MRI: ze worden uitgevoerd met de mond gesloten (om de botstructuren te evalueren) en bij maximale opening (om de toestand van de zachte weefsels te controleren)
  • elektromyografie: in sommige gevallen schrijft de arts elektromyografie voor, om de functionaliteit van de kauwspieren te evalueren
  • hartslagmeting: uitgevoerd met behulp van een hartslagmeter. Het nut van deze test is gebaseerd op het feit dat de samentrekking van de kauwspieren verband houdt met de toename van de hartslag, die wordt verlaagd bij het uitvoeren van mandibulaire rekoefeningen.

Pijn in kaak : Behandelingen

Met pijntherapie voor kaakpijn

In het begin kunnen de symptomen nog pseudo-behandeld worden met conventionele pijnstillers. Op deze manier kunnen patiënten sneller en op korte termijn van klachten worden verlost. De oorzaken van de pijn worden echter niet weggenomen door pijnstillers.

Specialisten helpen bij CMD/bruxisme

Aangezien de symptomen verergeren naarmate de ziekte vordert, is een bezoek aan uw tandarts een prioriteit. Sommige tandartsen zijn gespecialiseerd in CMD.

Uw tandarts zal een gedetailleerde anamnese van uw pijnsymptomen maken, evenals een onderzoek en diagnose om de oorzaak van uw symptomen te vinden. In speciale gevallen worden röntgenfoto’s van het kaakgewricht gemaakt in gespecialiseerde röntgencentra, omdat niet alle tandartsen deze apparaten hebben.

Bijtspalken verlichten het nachtelijke kraken

De eerste stap bij het behandelen van kaakpijn is meestal spalktherapie.

Hiervoor maakt de tandarts afdrukken van uw kaak. De tandtechnicus kan dan modellen van uw rijen tanden maken en een individueel passende bijtspalk maken. Dit is een doorzichtige kunststof spalk die u op een rij tanden kunt schuiven.

De zogenaamde maalspalk voorkomt nu slijtage van de tandsubstantie door de nachtelijke persing. Het kaakgewricht wordt ook ontlast door de rijen tanden van elkaar los te maken. Uiteindelijk moet de plastische spalk de pathologische controlelus van de kauwspieren onderbreken: verkrampte spieren moeten worden ontspannen door hun positie te veranderen.

Meestal is de pijn in het begin aanzienlijk verbeterd. Als er echter sprake is van een uitgesproken disfunctie of een verkeerde beet, is de spalk slechts de eerste stap in het behandelplan.

Extra hulp van fysiotherapie

Als de betrokken spieren erg gespannen zijn, wordt naast deze spalk ook fysiotherapie aanbevolen. Hierdoor worden de kauw- en nekspieren losgemaakt. De therapeut kan u ook eenvoudige oefeningen voor thuis laten zien die, indien regelmatig gebruikt, kunnen helpen om uw spieren los te maken. Het aanbrengen van modder na de behandeling kan de bereikte ontspanning verdiepen.

Zoek bij het kiezen van uw fysiotherapiepraktijk naar therapeuten met een CMD-opleiding.

Permanente correctie van tandcontacten

Als de gehele occlusale positie onjuist is, moet deze dienovereenkomstig worden gecorrigeerd. Kleinere foutieve contacten kunnen worden gecompenseerd met vullingen. Ook nieuwe kronen of een nieuw kunstgebit kunnen de beet weer verbeteren.

In extreme gevallen, bijvoorbeeld wanneer de tanden zwaar zijn afgesleten door ’s nachts te tandenknarsen, moet de beet helemaal omhoog worden gebracht. Dan moet elke individuele tand worden opgebouwd met vullingen (om eraan te wennen) en later met gedeeltelijke kronen of kronen.

Temporomandibulair gewrichtsproblemen kunnen alleen blijvend worden opgelost met een gelijkmatige beet en een juiste beethoogte.

Wat u zelf kunt doen tegen kaakpijn

Om op lange termijn van kaakpijn af te komen, moet de oorzaak worden opgespoord en verholpen. Hoewel de weg naar de dokter geschikt is voor kiespijn, trigeminus- of sinusproblemen, kunnen eenvoudige remedies die u zelf kunt gebruiken ook helpen bij spanning in de kaakspieren.

  • Vrij verkrijgbare pijnstillers: Als u pijn zo snel mogelijk wilt verlichten, kunt u pijnstillers gebruiken zoals bijvoorbeeld paracetamol, diclofenac of ibuprofen. Houd er echter rekening mee dat langdurige medicatie niet wordt aanbevolen zonder een arts te raadplegen.
  • Ice packs: Ice packs zijn net zo effectief als pijnstillers. Doe hiervoor een coldpack in een dunne zak en leg de zak ongeveer tien minuten op je gezicht. Pauzeer vervolgens tien minuten en herhaal het proces. Je kunt dit spel een paar keer spelen.
  • Warme wikkels: Hoewel kou geweldig is om de pijn snel te verdrijven, is warmte ideaal om gespannen spieren los te maken. Plaats bijvoorbeeld een warmwaterkruik of warm kompres op de pijnlijke plek van de kaak. Dit zal de verkrampte kaakspieren losmaken en de pijn verlichten.
  • Massages voor het kaakgewricht: Eenvoudige massages kunnen ook helpen om de pijnlijke spieren los te maken. Dit werkt optimaal door een massage met de wijs- en middelvinger. Laat uw vingers met zachte druk over uw kaakgewrichten cirkelen. Terwijl je dit doet, open en sluit je langzaam je mond. U kunt dezelfde massagetechniek gebruiken voor de laterale koorden van de nekspieren. Deze kunnen ook leiden tot pijn in de onderkaak en in het gebied van het kaakgewricht als gevolg van spanning.

Pijn in kaak : Preventie

Als preventieve maatregel moet worden geprobeerd om elke bron van overbelasting in het gewricht en dus van spanning in de kaakspieren te elimineren. We raden daarom deze paar tips aan:
Vermijd het overmatig openen van uw mond door voedsel kleiner te snijden, waardoor beweging bij het geeuwen wordt beperkt;
Vermijd activiteiten die het gebruik van de mond verhogen, zoals kauwgom kauwen, nagels of een potlood bijten, op elkaar klemmen of tandenknarsen, enz.;
Neem goede houdingen aan; let op de zithouding achter de computer zodat u niet met uw hoofd naar voren zit en slaap niet op uw buik;
Vermijd het eten van zeer hard voedsel zoals noten, knapperig brood, hardere rauwe groenten, vooral in tijden van pijn.

Pijn in kaak video :-

Wat kan het zijn als de kaak pijn doet?

Bij ziekten van de tanden en het tandvlees dat de tanden ondersteunt, kunnen pijn en ontsteking zich uitbreiden naar de kaak. Vergevorderd tandbederf, parodontitis of een dringende verstandskies zijn mogelijke triggers, en vooral ontsteking van de tandwortel veroorzaakt typische kaakpijn.

Wat te doen tegen eenzijdige kaakpijn?

De arts schrijft vaak alleen fysiotherapie voor. “De essentiële therapie voor kaakgewrichtsproblemen bestaat uit de juiste tandpositie en het passen van de spalk in de therapie van de spieren, ontspanning en coördinatie, evenals in de gedragsverandering en perceptie bij het slijpen en persen.

Wanneer naar de dokter gaan met kaakpijn?

U dient een arts te raadplegen als u gevoelige of pijnlijke tanden heeft, als u beperkingen heeft op de beweging van de onderkaak, bijvoorbeeld het openen van uw mond, als u zwelling heeft in het kaakgebied, als u pijn heeft in de kaakgewrichten of in het gebied het gezicht en …

Share This Article
Leave a comment