Ontsteking kaak gevaarlijk

John
10 Min Read

Als er zwelling in het gebied van de wangen is en hevige pijn in het gebied van de mond en tanden, kan dit een aanwijzing zijn voor een ontsteking van de kaak. We hebben voor u de symptomen samengevat waaraan u deze ontsteking specifiek kunt herkennen, de oorzaken achter een ontsteking van de kaak en waarom het zelfs gevaarlijk kan zijn.

Welke soorten ontstekingen zijn er?

In het bijzonder maken artsen onderscheid tussen drie verschillende vormen van kaakbotontsteking. Eerst is er de ontsteking van de huid rond het kaakbot (periostitis), dan de ontsteking van de vaatkanalen in de kaak (osteitis) en tenslotte de ontsteking van het beenmerg (osteomyelitis). Deze vormen van ontsteking kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar voorkomen.

Wat betekent geneeskunde onder kaakbotontsteking?

Vanuit medisch oogpunt is kaakostitis een acuut of chronisch ontstekingsproces van het bot, waarvan de oorzaak vaak een bacteriële infectie is. De oorzaken van de bacteriële infectie zijn vaak te vinden in een carieuze tand of een ontstoken tandvleeszakje. Indien onbehandeld, kan de ontsteking zich nu uitbreiden naar het kaakbot. Artsen maken onderscheid tussen drie verschillende vormen van kaakostitis.

Lees ook :-Korstjes in neus

Oorzaken van de kaakbotontsteking

Kaakbotontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Een botletsel bevordert vaak het ontstaan ​​van een dergelijke ontsteking. Als er bijvoorbeeld een breuk (breuk) optreedt in het gebied van het kaakbot als gevolg van een ongevaltrauma, kunnen bacteriën en ziektekiemen gemakkelijker het botgebied binnendringen. De mechanische belastingen die kaakbotontsteking kunnen veroorzaken, omvatten het trekken (trekken) van individuele tanden – vooral de verstandskiezen. Als tanden in ernstig ontstoken toestand worden verwijderd, vergroot dit het risico dat bacteriën of ziektekiemen het bot kunnen binnendringen.

Er zijn ook andere oorzaken van kaakbotontsteking. Tandbederf is een potentiële bron van gevaar. Indien betrokkene één of meerdere carieuze tanden heeft, kan door het ziekteverloop een ontsteking van het kaakbot ontstaan. Het gaat om de vorming van pus bij de wortel en/of het tandvlees, die zich vervolgens tot op het bot kan verspreiden. Parodontitis (bacteriële ontsteking van de ondersteunende structuur van de tanden), in de volksmond ook wel parodontitis genoemd, is ook een risicofactor voor de ontwikkeling van kaakbotontsteking. Maar over het algemeen bevordert een slechte mondhygiëne, waarin ziektekiemen en bacteriën een zeer goede voedingsbodem vinden, ook de ontwikkeling van ontstekingsprocessen.

Er zijn ook triggers die in eerste instantie niets met de kaak of het tandvlees te maken hebben. Als betrokkene lijdt aan een streptokokkeninfectie, kan de ontsteking zich ook uitbreiden naar het kaakbot. Ziekten zoals diabetes mellitus of factoren zoals roken of drugsgebruik zijn ook gerelateerd aan het optreden van kaakosteitis.

Samenvatting van mogelijke risicofactoren:

  • Accidentele fracturen
  • Tandextracties
  • Cariës
  • Parodontitis, parodontitis
  • Infecties in het lichaam
  • Suikerziekte
  • roken
  • drugsgebruik

Lees ook :-Verstopte neus vrijmaken

Welke symptomen duiden op een ontsteking van de kaak?

De symptomen van een ontsteking van de kaak hoeven niet per se direct merkbaar te zijn. In sommige gevallen treedt pas na een tijdje hevige pijn in het kaakgebied op. Deze gaan vaak gepaard met andere symptomen. Mogelijke symptomen zijn:

  • Pusvorming op de tandwortel
  • koorts
  • Uitputting
  • Loopneus
  • Zwelling van het mondslijmvlies zoals de tandpockets
  • Irritatie van de omliggende zenuwbanen
  • Zwelling van het gezicht
  • tand losraken
  • Slechte wondgenezing
  • Cardiovasculaire klachten
  • Abcessen op de kaak
  • Oorpijn

Waarom kan kaakontsteking gevaarlijk zijn?

Een chronische kaakontsteking kan zich geheel symptoomvrij uitbreiden. Maar juist deze cursus kan zeer gevaarlijk zijn voor de patiënt. Het kaakbot kan ongemerkt afbreken, de belangrijke botsubstantie gaat verloren en de aangezichtszenuwen raken geïrriteerd. De desintegratie van de botten kan ook ontstekingsboodschappers vrijgeven en zo andere ontstekingsziekten zoals sepsis bevorderen. Regelmatige tandheelkundige zorg kan ertoe bijdragen dat symptoomvrije kaakinfecties tijdig worden ontdekt.

Lees ook :-Hoelang blijft alcohol in je bloed

Behandeling van ontsteking van het kaakbot

Behandeling voor ontsteking van het kaakbot hangt af van de status van de ziekte. Als er sprake is van een acute ontsteking, heeft het toedienen van antibiotica zich bewezen. Het is niet ongebruikelijk dat verschillende antibiotica worden gebruikt om te bepalen welk antibioticum het meest effectief is in het bestrijden van de ontsteking. Het toedienen van antibiotica alleen is echter niet voldoende, omdat ook de oorzaak van de ontsteking moet worden gevonden en verholpen. Als de ontsteking bijvoorbeeld afkomstig is van ernstig beschadigde tanden, moeten deze worden verwijderd of behandeld nadat de symptomen zijn verdwenen. Hetzelfde geldt voor carieuze tanden.

Als de kaakbotontsteking al in een zeer vergevorderd stadium is, zodat er mogelijk al botnecrose (afsterven van botgebieden) heeft plaatsgevonden, moet de botsubstantie opnieuw worden opgebouwd. Abcessen, cysten of andere ontstekingsbronnen worden verwijderd. Vaak worden de ontstoken plekken eruit geschraapt. Regelmatige professionele gebitsreiniging verwijdert ook ontstekingen en berooft bacteriën van de voedingsbodem.

Preventie van ontsteking kaak gevaarlijk

Adequate dagelijkse mondhygiëne is de belangrijkste regel om tandinfecties te voorkomen. Het regelmatige en gecombineerde gebruik van tandenborstel, tandpasta, tandzijde en mondwater beschermt de tanden tegen aantasting door bacteriën, terwijl ze gezond, sterk en resistent tegen infecties worden gemaakt. Laten we even in herinnering brengen dat onvoldoende verwijdering van voedselresten en tandplak de kans op allerlei soorten tandinfecties enorm vergroot, van de eenvoudigste cariës tot de meest complexe abces.
Om uw tanden verder te beschermen tegen bacteriële beledigingen, wordt scaling ten zeerste aanbevolen om de 6-12 maanden. Thereprofessionele gebitsreiniging is uiterst nuttig voor het verwijderen van hardnekkig tandsteen en tandplak van tanden, die niet kunnen worden verwijderd door simpelweg te reinigen met een handmatige of elektrische tandenborstel.
Een andere zeer belangrijke profylactische strategie om het risico op tandinfecties al in de kindertijd te verminderen, is het verzegelen van de tanden: het is een tandheelkundige ingreep die moet worden uitgevoerd zodra de melktanden plaats maken voor permanente. Het verzegelen van de tanden omvat het aanbrengen van een speciale harsvloeistof (sealant) op het kauwoppervlak van gezonde tanden (met name op de kiezen). Deze speciale, eenvoudige en volledig pijnloze tandartspraktijk biedt volledige bescherming tegen de ontwikkeling van tandinfecties in de tanden waar het werd uitgevoerd.

Wat zijn de remedies voor kaakpijn?

Om kaakpijn effectief te bestrijden, is het noodzakelijk om een consult te vragen aan een KNO-arts of, secundair, aan specialisten zoals de tandarts, de gnatholoog of de maxillofaciale chirurg. Pas na diagnostisch onderzoek kan de specifieke oorzaak worden vastgesteld om in te grijpen.
In voorbijgaande gevallen, om pijn te verlichten, kan de inname van ontstekingsremmende medicijnen, het aanbrengen van warme of koude kompressen nuttig zijn. In gevallen waar de pijn minder hevig is, kan het nuttig zijn om de kaakspieren te ontspannen met massages of gewoon met rust. Degenen met bruxisme kunnen verlichting vinden van het gebruik van een hapje ’s nachts. Het is ook aan te raden om geen harde, gummy- of kauwgomvoeding te consumeren of in ieder geval alle voedingsmiddelen die langdurig kauwen veroorzaken.

Wat kunt u doen aan een ontsteking in de kaak?

Als u slechts een lichte ontsteking heeft, kan uw arts proberen deze te behandelen met een antibioticum. Nuttige actieve ingrediënten in dergelijke gevallen zijn amoxicilline en clavulaanzuur.

Hoe herken je een ontsteking in de kaak?

Specifieke symptomen van acute ontsteking in de kaak en het gezicht zijn pijnlijke obstructie van de mondopening (kaakklem) en slikstoornissen als de pus zich verspreidt langs de keelholte.

Wat gebeurt er als een ontstoken tand onbehandeld blijft?

De ontsteking dringt door de verschillende lagen van de tand naar de pulpa en de wortelpunt (apicale parodontitis), die de tand in het kaakbot verankert. In het begin is de schade aan de pulp vaak omkeerbaar, maar later niet meer. Er is een risico op zenuwbeschadiging en het afsterven van de tand.

Welke medicijnen voor ontsteking van de kaak?

Geneesmiddelen zoals ibuprofen, diclofenac of novalgin zijn de eerste keuze voor de behandeling van kaakontsteking. De medicijnen hebben tegelijkertijd ook ontstekingsremmende effecten, wat een extra bonus is voor de behandeling.

Share This Article
Leave a comment