Hoelang blijft alcohol in je bloed

John
9 Min Read

Weten hoe lang alcohol in uw systeem blijft, is belangrijk om gevaarlijke interacties met medicijnen te vermijden en om fysieke en mentale prestaties te verminderen. Het metabolisme van alcohol is in detail bestudeerd, maar er zijn veel individuele factoren die bepalen hoe lang het in je lichaam actief zal zijn en hoe lang het zal duren voordat het geëlimineerd is.

Detectietijden

Om precies te bepalen hoe lang alcohol in het lichaam aantoonbaar is, hangt af van veel variabelen, waaronder het type drugstest dat wordt gebruikt. Bij sommige tests kan alcohol voor een kortere tijd worden gedetecteerd, maar bij andere tests kan het tot drie maanden zichtbaar zijn.

Het volgende is een geschat tijdsinterval of detectievensters waarin alcohol kan worden gedetecteerd met verschillende testmethoden:

  • Adem: Alcohol kan tot 24 uur in de adem worden gedetecteerd door middel van een ademanalysetest.
  • Urine: Alcohol kan 3-5 dagen in de urine worden gedetecteerd door de ethylgluconoridemetaboliet (EGT) of 10 tot 12 uur met de traditionele methode.
  • Bloed: Alcohol kan tot 12 uur zichtbaar zijn bij een bloedtest.
  • Speeksel: Een speekseltest kan één tot vijf dagen positief zijn voor alcohol.
  • Haar: Net als veel andere medicijnen kan alcohol tot 90 dagen worden gedetecteerd met een haarzakjestest.

De timing voor het detecteren van alcohol in het systeem hangt ook af van het metabolisme, de lichaamsmassa, de leeftijd, het hydratatieniveau, de fysieke activiteit, de gezondheidstoestand en andere factoren van elk individu, waardoor het bijna onmogelijk is om het exacte tijdstip te bepalen waarop alcohol op een testmedicijn zal verschijnen .

Absorptie van alcohol

Allereerst is het belangrijk om ook rekening te houden met de tijd die het lichaam nodig heeft om de alcohol in de eerste plaats op te nemen. Het lichaam heeft hiervoor ongeveer twee uur nodig. De opname via het mond- en maagslijmvlies vindt slechts in beperkte mate plaats. In plaats daarvan is de belangrijkste absorptieplaats de dunne darm. De meeste alcohol wordt alleen in de dunne darm opgenomen.
De duur van de inname hangt ook af van het vulniveau van de maag. Het gebeurt sneller wanneer gedronken op een lege maag. Een volle maag en vooral vet voedsel vertragen de opname van alcohol.

Lees ook :-Spontaan blauwe plekken

Hoelang blijft alcohol in je bloed

Hoe lang het lichaam nodig heeft om van de alcohol af te komen, kan worden berekend met een vuistregel: 0,1 promille wordt per uur afgebroken. I.E. in tien uur is één promille afgebroken en niet meer te detecteren. Strikt genomen berekent de forensische geneeskunde een waarde van 0,085 in plaats van 0,1 per kilogram lichaamsgewicht per uur voor vrouwen.

De stofwisseling draait op een laag pitje, wat versterkt wordt door alcohol.

Hoeveel alcohol zit er nog in het bloed?

Alcohol kan tot enkele uren na consumptie worden gedetecteerd in het bloed, de adem, het zweet, het speeksel of de urine van een persoon. Het resultaat zegt echter niets over of iemand regelmatig drinkt. Andere methoden worden gebruikt om erachter te komen:

GGT-test (gamma-glutamyltransferase)

Bij mensen die meer dan acht standaardglazen alcohol per dag drinken – ongeveer twee liter bier – is het gehalte van het GGT-enzym verhoogd en gemakkelijk te detecteren. Als je stopt met het gebruik, duurt het 25 dagen voordat de helft van het enzym weer is afgebroken. Leverziekte, diabetes, obesitas en sommige medicijnen kunnen ook de GGT-spiegels verhogen.


CDT-test (koolhydraatarme transferrine)

Iedereen die een week lang zes standaardglazen alcohol per dag drinkt, heeft een verhoogd CDT-niveau. De waarde halveert pas na 17 dagen volledige onthouding. Zwangerschap, cirrose van de lever en chronische hepatitis beïnvloeden ook de CDT-spiegels.


MCV-test (gemiddeld volume rode bloedcellen)

Alcoholmisbruik kan ook worden opgespoord door een verhoogd aantal rode bloedcellen. Deze waarde blijft hoog, zelfs na enkele maanden van onthouding.

Lees ook :-Listeria bacterie klachten

De effecten van alcohol op het lichaam

We hebben allemaal wel eens een vriend gehad die op een feestje te veel had gedronken, misschien te veel gedanst, te veel gepraat…
We zeiden dat 10 minuten genoeg is om alcohol de hersenen te laten bereiken.

De werking op het zenuwstelsel manifesteert zich zodra het alcoholgehalte in het bloed hoger is dan 0,5 per liter bloed.
We begrijpen waarom de wet het rijden verbiedt wanneer het alcoholpromillage in het bloed deze drempel overschrijdt. Zodra ze het niveau van de hersenen hebben bereikt, hechten de ethanolmoleculen zich aan de receptoren die de activiteit van onze neuronen regelen.

Wat het zicht betreft, is er over het algemeen een vermindering van het gezichtsveld en een toename van de gevoeligheid voor verblinding.
Ook maakt de proefpersoon geen juiste inschatting van de ruimte.

Het gevolg is dat zijn appreciatie van de afstand vertekend is: hij vindt bijvoorbeeld dat hij rechts voldoende heeft aangedraaid terwijl hij nog midden op de baan staat…

Alcohol heeft ook het effect dat het het denkvermogen vertraagt, maar ook dat het de activeringstijd van reflexgebaren verlengt.
Omdat alcohol een euforisch effect heeft, is het gebruikelijk dat de persoon zijn beoordeling van bepaalde situaties vervormt, waardoor zijn begrip van de werkelijkheid verslechtert.

Zo worden soms gevaarlijke handelingen verricht (bijvoorbeeld met hoge snelheid een bocht naderen).

Onder deze omstandigheden kunt u het stuur het beste niet nemen als u al twee glazen alcoholische dranken heeft gedronken.
Er moet aan worden herinnerd dat voor mensen met een proefrijbewijs het alcoholgehalte in het bloed niet hoger mag zijn dan 0,2 g / l, wat betekent dat één drankje al te veel kan zijn.

Lees ook :- Auto-immuunziekte door stress

Hoe alcohol uit je lichaam wordt verwijderd

Het lichaam metaboliseert alcohol door ethanol te oxideren tot aceetaldehyde tot azijnzuur tot koolstofdioxide en water. Ongeveer 5 procent van de alcohol die u drinkt, wordt door het lichaam uitgescheiden via zweet, adem, urine, ontlasting en speeksel.

Het grootste deel van de alcohol die je consumeert, wordt echter gemetaboliseerd in de lever, en de lever kan maar zoveel alcohol per uur verwerken. De lever metaboliseert alcohol met een gemiddelde snelheid van 0,016% BAG per uur (minder dan één drankje). De snelheid van het metabolisme hangt ook af van de grootte van de lever en de werking ervan. Daarnaast zijn er genetische variaties in de enzymsystemen die alcohol afbreken.

Hoe krijg je alcohol uit het bloed?

Volgens sommige onderzoeken versnelt zweten de afvoer van alcohol. Evenzo kan het drinken van veel water helpen, maar houd er rekening mee dat slechts 2,5% van de totale dosis onveranderd wordt uitgescheiden in de urine, zweet en uitgeademde lucht.

Hoe lang blijft alcohol in het lichaam?

Studies over het organisme hebben in feite uitgewezen dat een persoon elk uur 6 gram alcohol weggooit en daarom kan een glas, dat ongeveer 12 gram bevat, aangeven dat het 2 uur duurt voordat het niet langer in het bloed wordt gedetecteerd.

Hoeveel water mag ik drinken voor bloedonderzoek?

Het is toegestaan om slechts kleine hoeveelheden water te drinken (1-2 glazen). In de dagen vóór het bloedmonster moet u uw gebruikelijke dieet volgen, omdat het doel van de bloedklinische analyses en tests is om de kwantiteit en kwaliteit van de metabolieten die gewoonlijk in ons lichaam aanwezig zijn, te verifiëren.

Share This Article
Leave a comment