Spontaan blauwe plekken

John
11 Min Read

Frequent en goedaardig, de kneuzingen komen overeen met bloeduitstortingen. We noemen ze vaak “kneuzingen”. Kunnen ze verschijnen zonder schok? Wat is een spontane blauwe plek en hoe te behandelen?

Spontaan blauwe plekken : Invoering

De blauwe plek (in medische termen beter gedefinieerd als “ecchymose” of “hematoom”) is een verzameling bloed die uit een beschadigd bloedvat komt en zich ophoopt in het onderhuidse weefsel of onder de huid, waardoor het zichtbaar wordt.

In de meeste gevallen worden de kneuzingen gevormd door eenvoudige stoten, heel vaak per ongeluk; meer zelden kan hun vorming echter de indicator zijn van een veel ernstiger pathologie die medische aandacht zou kunnen vereisen.

Kneuzingen evolueren normaal gesproken na hun vorming, veranderen hun kleur, gaande van een aanvankelijke roodachtige naar een groenachtig gele kleur, totdat ze volledig zijn geresorbeerd.

Afhankelijk van hun grootte krijgen de blauwe plekken een andere naam. Wij praten over:

  • Ecchymose (de meest voorkomende kneuzingen): dit zijn kleine onderhuidse bloedingen van ongeveer 2-3 cm.
  • Petechiën: het zijn puntbloedingen van ongeveer 2 mm door het scheuren van kleine haarvaten.
  • Purpura: puntbloedingen maar met een grootte van 7-8 mm. Ze zijn detecteerbaar en daardoor voelbaar.
  • Hematomen: grote bloedingen die niet alleen op onderhuids niveau kunnen optreden, maar ook op het niveau van de inwendige organen. In het laatste geval zijn ze uitwendig niet zichtbaar en kunnen ze daarom gevaarlijk zijn als hun vorming het gevolg is van een breuk van een slagader en de bloeding niet vanzelf stopt. Een typisch voorbeeld is dat van cerebrale hematomen door hoofdtrauma (subduraal, epiduraal, parenchymaal hematoom, …).

Lees ook :-Listeria bacterie klachten

Spontaan blauwe plekken : Oorzaken

De onderliggende oorzaak van het verschijnen van een blauwe plek kan een val zijn, een blessure tijdens het sporten, een auto-ongeluk, een klap ontvangen door mensen of voorwerpen, …

Risicofactoren

Iedereen kan een blauwe plek krijgen, maar terwijl sommige mensen ze gemakkelijker krijgen, lijken anderen relatief immuun. Omdat?

Het gemak van blauwe plekken hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • huiddikte,
  • aanwezigheid van onderliggende aandoeningen of ziekten,
  • medicijnen gebruiken (aspirine, Coumadin, …) die het bloed vloeibaarder kunnen maken en zo de bloedstolling kunnen vertragen.

Bovendien hebben bloedvaten de neiging om kwetsbaarder te worden naarmate we ouder worden (capillaire fragiliteit), waardoor oudere mensen gewoonlijk gemakkelijker blauwe plekken krijgen.

Verschillende andere factoren kunnen van invloed zijn op de symptomen die zullen optreden:

  • bij vrouwen kunnen ze gemakkelijker verschijnen door een grotere aanwezigheid van onderhuids vet,
  • bij mensen met een lichte huid zal de blauwe plek gewoon beter zichtbaar zijn (vooral waar, vanwege genetische factoren, bij mensen met rood haar, integendeel bij mensen van Afro-Amerikaanse etniciteit is de blauwe plek minder zichtbaar),
  • stoten met grotere kracht veroorzaken over het algemeen meer merkbare symptomen.

Lees ook :-Hooikoorts op latere leeftijd

Spontaan blauwe plekken : Symptomen

De blauwe plek gaat meestal gepaard met enkele karakteristieke symptomen:

  • verkleuring van de huid (kleur),
  • pijn bij palpatie,
  • zwelling en zwelling,
  • verhoogde temperatuur van het getroffen gebied.

Soms kunnen zogenaamde “plotselinge blauwe plekken” optreden, dat wil zeggen zonder een onderliggende oorzaak. Ze komen vooral voor bij vrouwen en ouderen in verschillende delen van het lichaam:

Vaak veroorzaken ze veel bezorgdheid en waarschuwen patiënten die hen ertoe brengen naar een dokter te gaan, zelfs als het in werkelijkheid in de meeste gevallen een eenvoudige capillaire fragiliteit is, die bij vrouwen te wijten kan zijn aan de aanwezigheid van oestrogeen; bij ouderen kunnen daarentegen plotselinge kneuzingen optreden na het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals bloedplaatjesaggregatieremmers of anticoagulantia.

Kleine trauma’s kunnen voldoende zijn, waarvan er geen herinnering is om kneuzingen te veroorzaken in verschillende delen van het lichaam, die echter snel genezen zonder complicaties.

Lees ook :-Anti sociale persoonlijkheidsstoornis

Spontaan blauwe plekken : Diagnose

“Kneuzingen” op het been, de arm, het hoofd of een ander zichtbaar deel van het lichaam kunnen op het eerste gezicht als hematomen worden herkend. Verder medisch onderzoek is over het algemeen niet nodig, tenzij het hematoom zeer uitgebreid is of de arts aanvullende verwondingen vermoedt. Als de blauwe plek bijvoorbeeld te maken zou kunnen hebben met een gebroken bot, geeft een röntgenonderzoek zekerheid. Een echo kan een blauwe plek in de knie of in diepere weefsellagen zichtbaar maken.

Een meer gedetailleerde diagnose is ook noodzakelijk, vooral in het geval van een blauwe plek op kritieke gebieden (zoals in de ogen) en als interne bloedingen en hematomen worden vermoed (bijvoorbeeld in de schedel). Een hematoom in de schedel kan bijvoorbeeld worden gedetecteerd met behulp van computertomografie (CT).

Een arts zal ook nader onderzoeken of iemand vaak zonder reden en met lichte verwondingen vaak “blauwe plekken” krijgt en vatbaar is voor bloedingen (zoals neusbloedingen) en langdurige bloedingen. Hij zal dan vragen of de patiënt medicijnen gebruikt – het kunnen medicijnen zijn die de bloedstolling remmen. Bloedonderzoek kan ook leerzaam zijn. Zo kunnen het aantal bloedplaatjes (trombocyten) en bloedstollingsparameters (zoals Quick-waarde of INR) wijzen op een bloedstollingsstoornis.

Spontaan blauwe plekken : Complicaties

Soms hebben hematomen een atypisch verloop en complicaties zoals:

  • superinfectie en abces van het hematoom (pusvorming),
  • fibrotische evolutie (uiterlijk van littekenweefsel),
  • weefselverkalking (vooral in het geval van spierhematomen die niet goed worden geabsorbeerd),
  • ruptuur van hematoom in de lever of de milt (respectievelijk gerelateerd aan de lever en de milt) met hemorragische verspreiding in de peritoneale holte (waarbij een dringende operatie nodig is).

Spontaan blauwe plekken : Behandeling

De specifieke behandeling van de neiging tot blauwe plekken en bloedingen is afhankelijk van de oorzaak. Bijvoorbeeld,

  • Kankers en infecties worden behandeld
  • De drugs in kwestie zijn gestopt
  • Vitaminen worden gegeven bij vitaminetekort
  • Mensen met een leverziekte krijgen soms vitamine K of vers ingevroren plasmatransfusies

Ernstigere bloedingen kunnen de toediening van intraveneuze vloeistoffen en soms bloedtransfusies vereisen. Mensen met een zeer laag aantal bloedplaatjes hebben vaak bloedplaatjestransfusies nodig. Bij mensen met een bloedingsstoornis kan ook vers ingevroren plasma, dat alle stollingsfactoren bevat, worden gegeven totdat het specifieke tekort is vastgesteld. Zodra de deficiënte factor is geïdentificeerd, kan de persoon een transfusie van die stollingsfactor krijgen.

Mensen met een neiging tot blauwe plekken door een fragiele huid en bloedvaten hebben geen behandeling nodig; maar ze worden niettemin aanbevolen om aspirine en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) te vermijden.

Spontaan blauwe plekken : Remedies en therapie

De eerste en meest effectieve remedie is het typische ijspak, een koud kompres of droogijsspray in de sport. Het toepassen van “koude” zorgt voor een vasoconstrictie van het getraumatiseerde gebied, wat de lekkage van bloed vermindert, waardoor de grootte van de blauwe plek en de bijbehorende pijn wordt verminderd. Het moet onmiddellijk na het trauma worden aangebracht en 3-4 keer per dag gedurende de volgende 2-3 dagen.

Als ze groot zijn, zijn er farmacologische remedies op basis van ontstekingsremmende zalven die de genezing helpen en versnellen, maar in de meeste gevallen zullen de blauwe plekken alleen in de loop van de tijd worden gecontroleerd door hun correcte evolutie te evalueren.

Andere remedies zijn zelden nodig, zoals:

  • Leegmaken onder echografische begeleiding: in gevallen waarin het hematoom edele structuren samendrukt (slagaders en zenuwen in het geval van compartimentsyndroom)
  • Chirurgie om het hematoom te identificeren, het te verwijderen en het bloeden te stoppen: in het geval van bloedafnames van inwendige organen (lever, milt, hersenen, …)

Spontaan blauwe plekken : Preventie

Omdat blauwe plekken meestal het directe gevolg zijn van een blessure, is het niet mogelijk om ze met absolute zekerheid te voorkomen, maar we kunnen veel doen om de risico’s te verminderen:

  • kinderen leren hoe ze ongelukken kunnen voorkomen,
  • wees altijd voorzichtig om huiselijke valpartijen te vermijden, bijvoorbeeld het vermijden van riskante en onwaarschijnlijke manoeuvres zoals gevaarlijk klimmen op meubels en trappen,
  • draag veiligheidsgordels tijdens het rijden,
  • draag geschikte sportuitrusting (bijvoorbeeld scheenbeschermers voor voetbal).
Wat is de betekenis van spontane blauwe plekken?

Deze blauwe plekken zijn het gevolg van microscopisch kleine scheurtjes in de bloedvaten onder de huid. Onverklaarbare blauwe plekken die gemakkelijk of zonder duidelijke reden optreden, kunnen wijzen op een bloedingsstoornis, vooral als de blauwe plek gepaard gaat met frequente neusbloedingen of bloedend tandvlees.

Veroorzaakt een laag ijzergehalte blauwe plekken?

Als u bij de dokter verschijnt en er bleek uitziet, vooral rond de ogen, en klaagt over constante koude rillingen en vermoeidheid, zal uw arts waarschijnlijk uw ijzertekort onderzoeken. Andere symptomen zijn blauwe plekken, een droge huid en een gezwollen gevoel.

Zien bloedstolsels eruit als blauwe plekken?

Bloedstolsels en kneuzingen beïnvloeden beide bloedvaten, maar hebben enkele significante verschillen. Een blauwe plek is een merkbare vlek op de huid die over het algemeen na verloop van tijd verdwijnt. Een bloedstolsel is een bloedstolsel dat zich in dieper weefsel of in een bloedvat heeft gevormd en dat zelden zichtbaar is.

Share This Article
Leave a comment