Hooikoorts op latere leeftijd

John
14 Min Read

Loopneus, jeukende ogen, herhaaldelijk niezen… zijn typische symptomen van “hooikoorts”. Deze allergische verkoudheid of “allergische rhinitis” komt elk jaar terug en wordt vaak ten onrechte als een ongevaarlijke aandoening beschouwd.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (seizoensgebonden allergische rhinitis) is een veelvoorkomend type allergie. Allergieën treden op wanneer het lichaam overdreven reageert op een stof.

Bij hooikoorts komen stuifmeel (van grassen, bomen en een paar andere planten) of soortgelijke stoffen in de neus, waar cellen ze ten onrechte als een risico identificeren en dienovereenkomstig reageren. Het hooikoortsseizoen varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden en het vrijkomen van deze stoffen in de lucht.

Hooikoorts: Oorzaken en risicofactoren

Hooikoorts ontstaat doordat de afweer van je lichaam niet goed reageert op bepaalde eiwitten, die eigenlijk onschadelijke pollen zijn. Na het eerste contact maakt je immuunsysteem bepaalde afweerstoffen aan, zogenaamde IgE-antistoffen.

Als stuifmeel later de slijmvliezen van neus, ogen of luchtwegen raakt, binden de IgE-antilichamen zich aan mestcellen, die ook deel uitmaken van het immuunsysteem van uw lichaam.

De mestcellen geven ontstekingshormonen af: de histamine. Deze boodschapperstoffen veroorzaken de gebruikelijke hooikoortssymptomen:

  • Je neusslijmvlies en bindvlies worden rood en zwellen op.
  • Tegelijkertijd vernauwt het hormoon je bronchiën.
  • Bovendien veroorzaken de afweercellen van het immuunsysteem ontstekingsreacties in de getroffen gebieden.

Het stuifmeel van verschillende door de wind bestoven planten kan hooikoorts veroorzaken:

  • Grassen inclusief granen (inclusief timotheegras, rogge),
  • Bomen (inclusief berken, els, wilgen, essen, olijfbomen),
  • Heesters (inclusief hazelaar) of
  • Kruiden (inclusief bijvoet, ambrozijn).

Hooikoortspatiënten reageren altijd op stuifmeel van specifieke planten (bijv. hazelnootpollen). Veel patiënten reageren op stuifmeel van meerdere planten tegelijk: er is bijvoorbeeld een boom- en grasallergie tegelijk.

De meeste hooikoorts is seizoensgebonden. Dit betekent dat de allergie alleen merkbaar is tijdens de typische pollenstroomtijden in de lente, zomer of herfst. Individuele plantensoorten bloeien echter tot laat in de herfst of beginnen te bloeien in de late winter. Daarom kan hooikoorts bijna het hele jaar door of meerdere keren per jaar voorkomen.

Lees ook :-Anti sociale persoonlijkheidsstoornis

Hooikoorts: Symptomen

Als de symptomen elk jaar in de lente en de zomer verschijnen, dat wil zeggen precies wanneer de concentratie van stuifmeel in de lucht erg hoog is, is het ongetwijfeld een seizoensgebonden allergie, dat wil zeggen hooikoorts. Als de symptomen daarentegen het hele jaar door aanhouden, is het een meerjarige allergie, zeker door de aanwezigheid van harige huisdieren (honden, katten, enz.). De symptomen van hooikoorts zijn zeer zichtbaar, in het algemeen al deze symptomen verschijnen samen, dat wil zeggen in dezelfde periode (wat niet het geval is voor de seizoenskoude waarin de symptomen de neiging hebben om de een na de ander te verschijnen):

  • De neus is verstopt en jeukt sterk, de afscheiding is helder, vloeibaar en vaak overvloedig.
  • De ogen worden geïrriteerd en rood, zwellen op en vullen zich met tranen: we spreken van conjunctivitis.
  • Niezen wordt zeer frequent en vaak in uitbarstingen.
  • De keel is geïrriteerd en kan daardoor pijnlijk zijn.
  • Hoesten is soms aanwezig.

Naast deze symptomen kan een gevoel van vermoeidheid en hoofdpijn worden toegevoegd, waardoor de patiënt zieker lijkt. In de ernstigste gevallen kunnen ademhalingsmoeilijkheden of zelfs astma-aanvallen optreden (raadpleeg onmiddellijk een arts). Hooikoorts kan het risico verhogen van het ontwikkelen van andere allergische aandoeningen zoals astma of eczeem.

Lees ook :-Tandpasta op puist

Hooikoorts : Diagnose

Met een allergietest kunnen we hooikoorts detecteren en de trigger, het allergeen, identificeren.

De priktest

De huidpriktest is het meest gebruikte diagnostische hulpmiddel. We druppelen verschillende pollenextracten en andere allergenen (bijv. dierlijk haarextracten) op je rug of onderarm. Daarna prikken we de huid onder de druppel met een fijne naald. Als u allergisch bent voor een of meer van de stoffen, zal de huid na 15 tot 20 minuten rood worden, licht zwellen en meestal ook jeuken.

De bloedtest

Een bloedonderzoek door ons ondersteunt de allergiediagnose: Als u last heeft van hooikoorts, kunnen met de enzym-allergo-sorbens-test (IgE-CAP-test) in het bloed antistoffen tegen de betreffende allergenen worden aangetoond. Daarnaast zijn er tegenwoordig sterk gedifferentieerde detectiemogelijkheden voor individuele allergie veroorzakende eiwitten (moleculaire allergiediagnostiek) waarmee betere uitspraken kunnen worden gedaan over kruisreacties, mogelijk allergierisico of de verwachte respons op hyposensibilisatie/immunotherapie.

Provocatietest

Soms gebruiken we ook een provocatietest met het betreffende allergeen. Hiervoor spuiten we stuifmeel in je neus met een verstuiver. Deze ingreep kan een sterke allergische reactie veroorzaken. Daarom mag deze test alleen plaatsvinden onder medisch toezicht. Wij blijven u dan minimaal een half uur volgen.

Wie doet de hooikoortstest?

Artsen op het allergiespreekuur in het ziekenhuis, specialisten dermatologie, keel-, oor-, neus- en longgeneeskunde voeren de diagnose uit. Artsen met de aanvullende kwalificatie allergologie zijn speciaal gekwalificeerd voor de behandeling van allergieën.

Hooikoorts op latere leeftijd : Prognosis

Een goede behandeling kan de acute symptomen van hooikoorts op afstand houden en voorkomen dat ze erger worden. Desensibilisatie kan patiënten ongevoelig maken voor de allergietriggers. Dit minimaliseert uw risico op extra allergieën. In sommige gevallen worden zieke mensen zelfs volledig symptoomvrij. De kans op succes is goed, zeker als de behandeling vroeg wordt gegeven.

Lees ook :-Last van winderigheid

Wanneer moet u een arts raadplegen?

De symptomen van hooikoorts zijn meestal goed te behandelen en uw apotheker zal u normaal gesproken voldoende informatie geven over de behandelmogelijkheden. U moet echter een arts raadplegen als:

  • Uw zicht is verminderd
  • Je ogen zijn ongewoon gezwollen
  • Je hebt hoofdpijn of koorts
  • Je voorhoofd is opgezwollen als je het aanraakt
  • Er loopt een geelwitte vloeistof uit je neus
  • U heeft 5 dagen na aanvang van de behandeling nog steeds symptomen
  • Om een diagnose of een beoordeling van uw allergie(n) te kunnen stellen.

Hooikoorts : Behandelingen

Voor de behandeling van hooikoorts kunnen we verschillende soorten behandelingen onderscheiden:

  • Medicijnen tegen hooikoorts

Er zijn medicijnen die de symptomen van hooikoorts behandelen en verlichten, maar de oorzaak niet genezen (vanwege overgevoeligheid voor pollen).
Het bekendste actieve ingrediënt en zeker een van de meest effectieve, vrij verkrijgbaar in apotheken, is een geneesmiddel dat cetirizine bevat.
Dit molecuul is een antihistaminicum van de 2e generatie (met minder sedatief effect dan de eerste generatie), dat in tabletten of druppels moet worden ingenomen.
Er is ook een andere effectieve moderne antihistaminica, namelijk de medicijnen op basis van loratidine.
Desloratadine (op recept verkrijgbaar in Zwitserland) wordt ook gebruikt bij de behandeling van hooikoorts en allergieën.
Fexofenadine (Telfast, Telfastin Allergo), inwendig ingenomen (tablet), kan ook worden gebruikt bij hooikoorts. In Zwitserland zijn er sinds 2017 verschillende generieke geneesmiddelen van fexofenadine.

Neussprays, zoals vasoconstrictoren, kunnen worden gebruikt om de neus of oogdruppels vrij te maken voor conjunctivitis geassocieerd met deze allergie. Het lijkt erop dat de werkzame stof cromoglycinezuur een preventief effect kan hebben tegen hooikoorts, het kan worden gevonden in de vorm van oog druppels of neusspray. Uw arts kan u ook medicijnen aanbevelen in de vorm van een neusspray op basis van corticosteroïden of, in ernstigere gevallen, orale (tablet)behandeling met corticosteroïden. In Zwitserland is momenteel een geneesmiddel zonder recept verkrijgbaar (lijst C ) in de vorm van een neusspray op basis van triamcinolonacetonide. Maximaal effect bereikt na 3 tot 4 dagen behandeling.In Zwitserland is een begin 2013 gestarte behandeling op basis van ectoïne een aanvulling op bestaande geneesmiddelen tegen hooikoorts. Ectoïne heeft een ontstekingsremmende, membraanstabilisator, celbeschermende en hydraterende werking. Geneesmiddel om meerdere keren per dag te gebruiken. Voor merknamen, dosering of voor andere medicijnen of actieve ingrediënten (anti-leukotrieen), neem dan contact op met uw arts of apotheker voor advies.

  • Desensibilisatie – Preventie van hooikoorts

Een mogelijke therapie die preventief werkt, is gebaseerd op desensibilisatie (of hyposensibilisatie) voor pollen, hierdoor kan het lichaam geleidelijk wennen aan allergieën en uiteindelijk kan het lichaam meer reageren. Geschat wordt dat deze methode van desensibilisatie over het algemeen 3 tot 5 jaar duurt en bestaat uit gemiddeld meer dan 200 injecties die in de spreekkamer moeten worden gedaan (hoewel nieuwe behandelingen het mogelijk maken om op lange termijn slechts 3 injecties te geven, meer info onder laatste nieuws). Deze oplossing wordt alleen overwogen wanneer het veroorzaakte ongemak intens en langdurig is (meerdere weken). Het is daarom niet nodig om desensibilisatie te ondergaan wanneer u enkele dagen per jaar vatbaar bent voor hooikoorts.
Praat met uw arts, hij kan u meer informatie geven. Desensibilisatie wordt in twijfel getrokken door sommige artsen, die van mening zijn dat deze methode niet nodig is en de doeltreffendheid ervan nooit wetenschappelijk heeft aangetoond.

  • Alternatieve behandelingen

Er zijn ook behandelingen op basis van natuurlijke supplementen, zoals vitamine C (neem 3 maal daags 1 gram vitamine C gedurende de symptomen van hooikoorts), wat een antioxiderende werking heeft op de cellen van de luchtwegen, vitamine B5 , een nasaal decongestivum, of omega-3-vetzuren die worden aangetroffen in visvet en die ontstekingen in de keel verminderen.
Hoewel moderne medicijnen effectiever zijn, bieden deze voedingssupplementen veel verlichting in kritieke tijden.

  • Anafylactische shock

Als u in het verleden allergisch bent geweest voor steken (bijv. wespen), is het risico op anafylaxie groter. In dit geval zijn deze allergische reacties zeer hevig en veroorzaken ze juist soms een anafylactische shock, die tot de dood kan leiden als de patiënt niet snel wordt verzorgd. Het is raadzaam om bekend te zijn met het gebruik van deze adrenalinepennen. De naaste omgeving moet het ook weten, om snel te kunnen reageren. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de houdbaarheidsdatum van uw epinefrine-pen te controleren. Deze hebben vaak een vrij korte houdbaarheidsdatum.

Hooikoorts : Preventie

De veiligste methode is om pollen te vermijden. Dit is echter niet erg eenvoudig. Hier zijn een paar tips die kunnen helpen:

  • Ga tijdens het pollenseizoen naar vakantieregio’s waar weinig pollen zijn (bijvoorbeeld hoge bergen of kustgebieden).
  • In landelijke gebieden ventileren tussen 19.00 uur. en middernacht, omdat dit het moment is waarop de pollenconcentratie het laagst is. In de stad moet de kamer echter van 6 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s ochtends worden gelucht.
  • Bevestig speciale pollenbeschermingsroosters aan ramen.
  • Houd de slaapkamer zo vrij mogelijk van pollen. Hang geen kleding te drogen en trek geen kleding uit in andere kamers.
  • Let op de pollenvoorspelling (weer, radio, pollentelling-apps, etc.).
  • Koop een pollenkalender.
  • Beter om te gaan wandelen na regen
Wanneer komt hooikoorts voor?

Ze zijn een frequente oorzaak van hooikoorts, waarvan de symptomen zich vooral voordoen tijdens de bloei: van februari tot april voor boompollen (cipres, berk), van mei tot juli voor die van grassen (hooi) en van augustus tot oktober voor kruidachtige planten ( gras in sloten, bloemen, enz.).

Is het mogelijk om een allergie te ontwikkelen?

Dr. Madeleine Epstein: We worden niet allergisch, we worden geboren met een genetische aanleg. Dan ontwikkelt de allergie zich al dan niet afhankelijk van de omstandigheden. Men kan dus vatbaar zijn voor een kattenallergie, maar nooit een kat tegenkomen en dus nooit allergisch worden.

Hoe te stoppen met hooikoorts?

Volg deze tips om de symptomen van hooikoorts te bestrijden of de effecten van uw reeds bestaande pollenallergie te verlichten: Installeer anti-pollen horren op ramen. Slechts kort ventileren en vooral als het regent (maar pas ca. 10 minuten na het begin van de regen!

Wordt hooikoorts beter met de leeftijd?

Vraag je dezelfde persoon in de afgelopen twaalf maanden naar allergische symptomen, dan is dat maar liefst 19 procent, blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Robert Koch Instituut (RKI). Want het komt voor dat allergieën met de jaren zwakker worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Share This Article
Leave a comment