Je libido verbeteren met een gezonde Levensstijl

John
20 Min Read

Libido verwijst naar seksuele eetlust. De term komt oorspronkelijk uit de filosofie, maar werd overgenomen door Sigmund Freud, die hem in de psychoanalyse introduceerde voordat de geneeskunde hem ook adopteerde. De term verwijst altijd naar seksualiteit.

Libido: wat is het?

Libido wat is het

Libido verwijst naar een complex aspect van het menselijk seksueel functioneren. Zozeer zelfs dat het woord libido op ongepaste wijze wordt gebruikt om te verwijzen naar een seksuele functie die anders is dan verwacht.

Vaak verwarren mensen het libido en de betekenis ervan met seksuele opwinding. De definitie van libido duidt op een toestand die feitelijk verwijst naar seksueel verlangen of de drang om deel te willen nemen aan seksuele activiteit. Op deze manier zouden de gedachten die mensen hebben over seks, seksuele fantasieën, interesse en het zoeken naar seksuele activiteit ook een rol spelen in het seksuele libido.

Libido bij vrouwen en mannen

Het libido bij vrouwen en mannen wordt onder meer gecontroleerd door hormonen. Er wordt aangenomen dat het hormoon testosteron gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het libido. Hoewel dit het mannelijke geslachtshormoon is, komt het zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Maar het zijn niet alleen hormonen die het libido beïnvloeden, er zijn nog veel meer invloeden.

Mannelijk libido

Bij mannen is de zin in seks vaak sterker, wat kan worden toegeschreven aan het aanzienlijk hogere testosteronniveau. Een verhoogd libido bij mannen is ook een gevolg van evolutie: mannelijke genen moeten aan zoveel mogelijk vrouwen worden doorgegeven om hun eigen soort te behouden.

Vrouwelijk libido

De vrouwelijke cyclus speelt een rol in het libido van een vrouw. Vooral rond de ovulatie neemt het libido van vrouwen vaak toe, wat ook een biologische betekenis heeft: voortplanting met het mannelijke geslacht. Tijdens deze fase van de cyclus geven vrouwen meestal een andere geur af, wat een extra aantrekkelijk effect heeft op mannen. Ook bij vrouwen wordt het libido vaak verhoogd tijdens hun menstruatie of zwangerschap, wat ook een hormonale oorzaak heeft.

In de meeste gevallen is het vrouwelijke libido minder uitgesproken dan het mannelijke libido. Dit heeft ook een biologische betekenis, aangezien vrouwen hun nakomelingen moeten dragen en opvoeden. Sociale invloeden kunnen er echter ook voor zorgen dat vrouwen hun verlangen niet op dezelfde manier waarnemen als ze al vroeg hebben geleerd dat dit niet gepast is.

Lees ook :- Alles wat je moet weten over hormonen

Het belang van een gezond libido

Een gezonde libido is belangrijk voor zowel fysieke als emotionele gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom een gezonde libido van belang is:

Verbetering van relaties: Een gezonde seksuele aantrekkingskracht kan bijdragen aan een bevredigende intieme relatie. Het kan de verbondenheid tussen partners versterken en bijdragen aan een gelukkige relatie.

Stressvermindering: Seksuele activiteit kan stress verminderen door endorfines vrij te geven, wat kan helpen ontspannen en de geest kalmeren.

Verbetering van het zelfbeeld: Een gezonde libido kan het zelfbeeld en het zelfvertrouwen versterken. Het kan een gevoel van aantrekkelijkheid en eigenwaarde bevorderen.

Fysieke gezondheid: Seksuele activiteit heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verminderen van pijn, zoals hoofdpijn.

Emotionele intimiteit: Seksuele intimiteit kan bijdragen aan een diepere emotionele verbinding tussen partners en kan helpen bij het uiten van liefde en genegenheid.

Voortplanting: Een gezonde libido is natuurlijk essentieel voor voortplanting en het creëren van een gezin.

Oorzaken van een laag libido

Seksueel verlangen is een complexe interactie van verschillende factoren, waaronder fysiek en emotioneel welzijn, levenservaringen, levensritme en intieme relaties.

Fysieke oorzaken

Een seksueel probleem
Bijvoorbeeld pijn tijdens geslachtsgemeenschap of het onvermogen om een orgasme te bereiken.

Een ziekte
Verschillende ziekten kunnen het seksuele verlangen beïnvloeden, bijvoorbeeld artritis, kanker, diabetes, hoge bloeddruk (hypertensie), depressie of neurologische aandoeningen.

Een operatie
Operaties gerelateerd aan de borsten of geslachtsorganen kunnen het zelfbeeld, het seksuele functioneren en het seksuele verlangen beïnvloeden.

Alcohol of drugs
Misbruik van alcohol of bepaalde medicijnen kan het libido beïnvloeden.

Vermoeidheid
Overmatige vermoeidheid, bijvoorbeeld veroorzaakt door de zorg voor bejaarde ouders of jonge kinderen, kan het seksuele verlangen beïnvloeden.

Lees ook :- Vasculaire Dementie Symptomen: Herken Waarschuwingssignalen

Hormonale veranderingen

Menopauze
Tijdens de overgang naar de menopauze dalen de oestrogeenspiegels van vrouwen. Dit kan vaginale droogheid veroorzaken, wat pijnlijke of ongemakkelijke seks tot gevolg kan hebben en leiden tot het vermijden van seks.

Aan de andere kant, als de eierstokken na de menopauze heel weinig oestrogeen afscheiden, blijven ze relatief grote hoeveelheden androgenen (testosteron, enz.) afscheiden, wat soms het verschijnen van ongewenst gezichtshaar op deze leeftijd kan verklaren.

Dit androgeenniveau wordt echter lager dan vóór de menopauze, wat kan bijdragen aan een afname van het seksuele verlangen.

Zwangerschap en borstvoeding
Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling en tijdens het geven van borstvoeding, kunnen het seksuele verlangen beïnvloeden. Niet alleen hormonen, maar ook vermoeidheid, lichamelijke veranderingen en de stress van het krijgen van een nieuwe baby kunnen het seksuele verlangen beïnvloeden.

Prolactine
Een abnormale stijging van prolactine (een hormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor het op gang brengen en in stand houden van de borstvoeding) blokkeert het seksuele verlangen bij zowel mannen als vrouwen.

Lage testosteronniveaus
Bij mannen wordt testosteron geproduceerd in de testikels. Dit hormoon is essentieel voor het behoud van de botdichtheid, de vetverdeling, de spiermassa, de productie van rode bloedcellen, de productie van sperma en het seksuele verlangen.

Met de leeftijd neemt het testosteron geleidelijk af (met ongeveer 1% per jaar vanaf de leeftijd van 30 jaar). Soms kan het testosteron aanzienlijk afnemen met de leeftijd (leeftijdsgebonden androgeentekort of ALAD).

Een laag testosterongehalte kan ook het gevolg zijn van een ziekte (bijvoorbeeld hypogonadisme).

De anticonceptiepil
Het gebruik van de anticonceptiepil heeft de neiging het libido bij 20 tot 40% van de vrouwen te verlagen, omdat het de hoeveelheid testosteron vermindert die bij vrouwen in het bloed circuleert.

Psychische oorzaken

  • Seksueel misbruik in de kindertijd;
  • depressie;
  • intense stress gerelateerd aan een financiële situatie of werk;
  • negatief zelfbeeld;
  • een conflicterende romantische relatie (gebrek aan communicatie, onopgeloste conflicten, ontrouw, gebrek aan vertrouwen in de partner).

Welke symptomen zijn mogelijk?

Seksuele verlangensstoornis wordt gekenmerkt door een vermindering van seksueel verlangen, meestal gepaard gaand met een afname of afwezigheid van seksuele fantasieën. Seksuele desinteresse is aanhoudend of terugkerend.

Lees ook :- Advies om snel in slaap te vallen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het klinisch-therapeutische gesprek met een specialist is het belangrijkste instrument voor het diagnosticeren van seksuele disfunctie. Dit vertrouwensgesprek kan koppels stress verlichten. De arts stelt vast of er een indicatie, dat wil zeggen noodzaak, is voor een behandeling en plant samen met de patiënt de therapie.

Bij het diagnosticeren van een seksuele eetluststoornis is het essentieel om een gedetailleerde seksuele geschiedenis te hebben (paarrelatie, overzicht van het seksuele leven, enz.) en deze te onderscheiden van andere stoornissen. Mogelijke oorzaken kunnen nader worden onderzocht. De arts of therapeut vraagt naar psychologische, sociale of fysieke redenen die kunnen leiden tot een verminderd seksueel verlangen. In de regel vindt het eerste consult met de patiënt alleen plaats. Als er sprake is van een seksuele eetluststoornis, dient indien mogelijk ook de partner te worden betrokken bij de anamnese en/of therapie.

Diagnostische methoden

Er zijn verschillende diagnostische methoden beschikbaar om informatie te geven over seksuele problemen. Dit kan ook worden gebruikt om te bepalen of lichamelijke ziekten de oorzaak zijn van het gebrek aan seksueel verlangen. Naast een gedetailleerde seksuele geschiedenis omvatten deze:

  • somatisch-medische onderzoeksprocedures (bijvoorbeeld urologisch of gynaecologisch onderzoek)
  • psychometrische testprocedures (vragenlijsten) en
  • psychotherapeutische – diagnostische procedures.

Nadat de diagnose is gesteld, kan er samen met de arts of therapeut een behandelplan worden opgesteld. Er wordt een keuze gemaakt over de behandelvorm (somatisch, psychotherapeutisch, gecombineerd) en de setting (individuele of relatietherapie).

Wat verlicht libidoverlies?

Indien mogelijk zal de arts de oorzaak van het gebrek aan seksueel verlangen behandelen. Als een onderliggende ziekte zoals depressie, hypothyreoïdie of multiple sclerose het verlies van libido veroorzaakt, zal de arts een passende therapie starten. Als bepaalde medicijnen de reden zijn voor het verminderde verlangen, kan hij de patiënt mogelijk overzetten op een ander preparaat.

Als het verlies aan libido een psychologische of sociale oorzaak heeft (bijvoorbeeld relatieproblemen, stress), kan seksuele-, partner- of levensbegeleiding ook nuttig zijn. Raadpleeg uw arts voor advies.

Het doel van de therapie is niet om voortdurend seks te hebben, maar om terug te keren naar een comfortabel niveau.

Welke ziekten kunnen in verband worden gebracht met een verminderd seksueel verlangen?

De belangrijkste pathologieën die verband houden met een afname van het seksuele verlangen zijn de volgende:

  • Slaapapneu
  • Cirrose
  • Hyperthyreoïdie
  • Mannelijk hypogonadisme
  • Hypothyreoïdie
  • Ziekte van Graves-Basedow
  • De ziekte van Hashimoto
  • Depressie
  • Stemmingsstoornissen
  • Diabetes
  • Endometriose
  • Erectiestoornissen
  • Premenstrueel syndroom
  • Vermindering van testosteron
  • Tumoren van de hypofyse (hypofyse)

Houd er rekening mee dat dit geen uitputtende lijst is en dat het altijd het beste is om uw arts te raadplegen als de symptomen aanhouden.

Wat moet je doen als je besluit om de liefde niet te bedrijven?

  • Praat met uw partner: Aarzel niet om het probleem van verminderd verlangen ter sprake te brengen. De partner blijft meestal de persoon die zich het meest zorgen maakt: hij/zij kan dezelfde angsten en twijfels ervaren. Samen praten en elkaars vragen uiten, kan alleen maar gunstig zijn voor uw relatie: “Emotionele betrokkenheid is essentieel voor een relatie. Als partners bespreken wat ze leuk vinden, voelen ze zich dichter bij elkaar, in harmonie, en het verlangen komt vanzelf,” legt Dr. Sylvain Mimoun uit. Dit probleem kan ook worden besproken met vertrouwde vrienden.
  • Verras jezelf om het verlangen te behouden: Het is mogelijk dat een stel gedurende hun hele seksuele leven een bloeiende relatie kan hebben. Om dit te bereiken, moet je jezelf verrassen, vernieuwen, reizen, dagelijkse routines doorbreken, improviseren, spelen, delen, uitwisselen… “Het draait allemaal om algemene harmonie. Je moet in harmonie zijn met jezelf en met elkaar, met de opbouw van opwinding bij beide partners… Op deze manier kunnen dingen goed blijven gaan. Zodra het lichaam goed functioneert, blijft het meestal goed functioneren. Het is dus belangrijk om geen pauzes in te lassen, omdat dit na verloop van tijd problematisch kan zijn,” adviseert de seksuoloog. En hij voegt eraan toe: “Als een vrouw al een tijdje geen liefde heeft bedreven, geef ik haar ontdekkingsoefeningen, om weer in contact te komen met haar eigen lichaam, en vervolgens met de ander.”
  • Raadpleeg een arts: Als het verlies van verlangen lijden veroorzaakt, kunt u een arts raadplegen, met name een seksuoloog. “Het aanleren van zelfhypnose kan je ook helpen om beter contact te krijgen met je eigen lichaam. Deze oefening, die misschien ver af lijkt te staan van seksualiteit, stelt je in staat om dichter bij je emoties te komen, want plezier is een emotie. Het is iets fysieks, maar ook emotioneel. En wanneer beide aanwezig zijn, is het plezier veel completer.” Een gebrek aan verlangen treft veel mensen, min of meer vaak tijdens hun leven. Maak je geen zorgen als dit voor jou geen probleem is. Zonder een wondermiddel te zijn, kunnen bepaalde natuurlijke oplossingen met behulp van planten of etherische oliën een impuls geven aan en het seksuele verlangen stimuleren.

Hoe kan het libido worden verhoogd?

Het grootste probleem waarom mensen niet het libido voelen dat ze willen, is dat ze een laag libido verwarren met andere redenen. Om het libido te verhogen, moeten we daarom weten dat er de volgende problemen zijn die verward worden met een laag libido bij vrouwen of mannen.

  • Geen seks hebben die je opwindt

Soms kunnen mensen in bed niet zeggen wat ze echt willen, omdat ze zich schamen voor hun smaak. Het resultaat van dit soort sensaties is juist het ervaren van een laag seksueel libido, omdat ze door seksualiteit niet kunnen krijgen wat ze werkelijk willen. Dit houdt meestal verband met het hebben van seksuele fetisjen. In deze gevallen wordt het probleem opgelost door erover te praten met de seksuele partner.

  • Te veel angst hebben

Vaak kunnen mensen een daling van het libido ervaren als gevolg van angst die ze rondom hun lichaam voelen, als gevolg van een gebrek aan ervaring, een traumatische gebeurtenis in hun relaties uit het verleden of andere dingen die tot deze slechte gevoelens kunnen leiden. In gevallen van seksuele angst moeten mensen zich wenden tot een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

  • Sociale vergelijking

Mensen vergelijken zich vaak met anderen. In het geval van het libido kan dit contraproductief zijn omdat mensen verschillende seksuele verlangens hebben. Om deze reden kan het vergelijken van jezelf met anderen feitelijk een perceptieprobleem zijn.

  • Monogamie is niet zijn stijl

Sommige mensen ervaren een laag libido omdat ze echt geen exclusieve relatie met iemand willen of willen hebben. Om het libido te vergroten, hoeft u daarom alleen maar de stijl van de relatie die u met een persoon heeft te veranderen. Openheid betekent niet dat je minder van iemand houdt.

  • Ervaar verlangen anders

Mensen ervaren seksueel verlangen vaak op verschillende manieren. Zozeer zelfs dat het libido op twee verschillende manieren kan worden ervaren: spontaan verlangen of ontvankelijk verlangen. Wanneer iemand spontaan een vrouwelijk of mannelijk libido voelt, betekent dit dat je de drang voelt om seks te hebben zonder dat er prikkels nodig zijn. Aan de andere kant, als hij ontvankelijk is, betekent dit dat je hem wilt zodra je een seksuele situatie begint. Om het libido van een ontvankelijk persoon te vergroten, hoeft u daarom alleen maar meer intieme momenten te beleven.

We ervaren het libido allemaal op een andere manier. Daarom hoeft het geen probleem te zijn om er een andere perceptie van te hebben. Als u het op deze manier ervaart, kunt u zich altijd wenden tot een specialist in de geestelijke gezondheidszorg om het te kunnen bestuderen en een oplossing te zien. We ervaren seksualiteit allemaal op een andere manier, het belangrijkste is dat we ervan kunnen genieten zoals we willen.

Verminderd verlangen: Preventieve acties

Om het seksuele verlangen te behouden en het plezier tijdens seksuele relaties te vergroten:

  • Zorg ervoor dat u een goede communicatie onderhoudt met uw partner;
  • Bespreek met uw partner wat u plezier geeft tijdens intieme relaties;
  • Verbeeldingskracht en fantasie tonen;
  • Na de menopauze moet u een open en positieve houding hebben ten opzichte van uw seksualiteit. Ondanks de afname van de hormonen is het heel goed mogelijk een goede seksuele vitaliteit te behouden.
Welke voedingsmiddelen zijn goed voor het libido?

Donkere chocolade: Pure chocolade bevat fenylethylamine en serotonine, stoffen die kunnen bijdragen aan een verhoogd gevoel van opwinding en plezier.
Amandelen: Amandelen zijn rijk aan vitamine E, wat de doorbloeding kan bevorderen, en magnesium, dat de neurotransmitterproductie kan ondersteunen.

Zijn er specifieke oefeningen om het libido te verbeteren?

Yoga: Yoga kan helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van de flexibiliteit, wat beide gunstig zijn voor het libido.
Pilates: Pilates-oefeningen richten zich op de kernspieren en kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele kracht en uithoudingsvermogen, wat belangrijk is voor een gezond seksleven.

Wat zijn enkele natuurlijke supplementen voor het libido?

Maca: Maca-wortel is een populair supplement dat wordt gebruikt om het libido en de vruchtbaarheid te verbeteren. Het wordt vaak aangeprezen als een adaptogeen dat de hormonale balans kan ondersteunen.
Ginseng: Ginseng, met name Panax ginseng, wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om het libido te verhogen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de seksuele prestaties.

Hoe kan het libido op natuurlijke wijze worden verhoogd?

Beheer stress: Stress kan een negatieve invloed hebben op het libido. Zoek naar stressverminderende technieken, zoals meditatie, yoga, diepe ademhalingsoefeningen en mindfulness.
Slaap voldoende: Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond libido. Zorg voor voldoende slaap en probeer een regelmatig slaapschema aan te houden.

Share This Article
Leave a comment