Lichamelijke symptomen depressie

John
11 Min Read

Een depressie is een ernstige psychische stoornis die op elke leeftijd kan voorkomen. Patiënten voelen zich erg depressief, verliezen hun interesse en zijn uitgeput en lusteloos. De ziekte houdt lang aan en wordt meestal niet vanzelf beter zonder behandeling. Hoe herken je een depressie, hoe ontstaat het en welke therapieën helpen?

Lichamelijke symptomen depressie : Oorzaken

Depressie kan vele oorzaken hebben. Er wordt aangenomen dat verschillende factoren samen moeten komen voordat een depressieve ziekte zich ontwikkelt.

De volgende factoren kunnen bijdragen aan het veroorzaken van depressie:

Genetische aanleg
In tweelingonderzoeken is aangetoond dat een genetische aanleg het risico op het ontwikkelen van een depressie kan vergroten. Dit is het geval als depressieve aandoeningen vaker voorkomen in de familie of als er sprake is van een erfelijke hoge emotionele gevoeligheid voor psychische aandoeningen.
Lichamelijke ziekten
Depressie kan het gevolg zijn van verschillende ziekten, vooral ziekten die de hormonale balans beïnvloeden of metabole en functionele stoornissen in de hersenen veroorzaken. Kanker of een ziekte van het cardiovasculaire systeem kunnen ook bijdragende factoren zijn.
Onbalans tussen de boodschapperstoffen
Depressieve mensen hebben meestal een disbalans tussen verschillende boodschapperstoffen, zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze chemische boodschappers (zogenaamde neurotransmitters) zenden elektrochemische zenuwsignalen van de ene zenuwcel naar de andere. Zo worden gevoelens, gedachten en gedragingen gecontroleerd. Naast lichamelijke ziekten kan ook het niet goed omgaan met stress of stressreacties deze onbalans bevorderen.
Aanhoudende emotionele stress
Stressvolle levensgebeurtenissen, b.v. het verlies van dierbaren, echtscheiding, eenzaamheid, doorlopende werk- of gezinsoverbelasting, gebrek aan sociale steun, ervaringen met geweld of werkloosheid, kunnen in herhaalde crisissituaties leiden tot depressies.
Alcohol-, pil- of drugsverslaving
Ook het schadelijk gebruik van stimulerende middelen of medicijnen kan depressies veroorzaken.
Gebrek aan licht
Te weinig licht wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van een winterdepressie.

Lees ook :-Gele afscheiding zwanger

De lichamelijke symptomen van depressie

Hoewel de psychologische symptomen van depressie relatief goed bekend zijn, blijven er te veel vooroordelen bestaan over de fysieke symptomen. Nee, depressie zit niet “alleen in het hoofd”!

De lichamelijke symptomen zijn dus talrijk:

  • Slaapstoornissen: de slaap is vaak slecht, oppervlakkig en niet erg herstellend bij vroeg ontwaken. Er is slapeloosheid of, omgekeerd, hypersomnie.
  • Verlies of toename van eetlust: de eetlust is meestal verminderd, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Het bereiden van maaltijden wordt een karwei, hun schema’s zijn onregelmatig, hun samenstelling onevenwichtig. Omgekeerd is er soms een toename van de inname van voedsel, vooral suikerhoudend voedsel, wat kan leiden tot gewichtstoename.
  • Seksuele problemen: seksueel verlangen kan verdwijnen, zijn plezier kan vervagen.
  • Pijn : hoofdpijn, pijn in de gewrichten, spijsverteringsproblemen …

Vaak ervaren patiënten algemene vermoeidheid, ondanks rust.

De cognitieve mechanismen worden ook beïnvloed:

  • Intellectuele vertraging (moeite met denken of spreken),
  • Verminderde concentratie,
  • Geheugenverlies …

Of het nu psychisch of fysiek is, de symptomen van depressie hebben elke dag gevolgen.

De persoonlijke wil en steun van de entourage zijn niet genoeg om depressie te genezen. Maar een goed begrip van de ziekte maakt het mogelijk om het beter te vatten en schuldgevoelens te verlichten. Voor alle leeftijden, geslachten en sociale categorieën, depressie kan ons allemaal treffen, aarzel niet om uw arts om advies te vragen.

Lees ook :-Helicobacter pylori test

Wanneer raadplegen?

Wacht niet tot u uw gebruikelijke activiteiten niet meer kunt doen om te raadplegen. Als je klachten hebt, kun je bij bepaalde GGZ-organisaties en verenigingen terecht. Deze bieden informatie, hulp en ondersteuning. Zie het gedeelte Help en bronnen om te zien welke bronnen voor u beschikbaar zijn.

Raadpleeg uw huisarts of andere zorgverlener als:

  • je voelt nood;
  • uw symptomen verhinderen dat u normaal functioneert;
  • u moeite heeft met het nakomen van uw sociale, professionele of gezinsverantwoordelijkheden.

Een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan beoordelen of u depressief bent of een andere aandoening heeft met vergelijkbare symptomen. Om u goed te kunnen beoordelen, moet uw arts mogelijk uw fysieke conditie controleren of laboratoriumtests bestellen. Hij zal een behandelplan op maat voorstellen.

Als u aan zelfmoord denkt en u zich zorgen maakt over uw veiligheid of die van de mensen om u heen, kijk dan op de pagina Zelfmoord voorkomen. Daar vindt u meer informatie over de beschikbare hulp en middelen.

Lees ook :-Kramp in hand

Lichamelijke symptomen depressie : Diagnose

Voor een diagnose is een gedetailleerd gesprek met een specialist noodzakelijk. Naast de actuele problematiek wordt gekeken naar de huidige leefsituatie en de levens- en familiegeschiedenis van de betrokkene en worden mogelijke lichamelijke oorzaken van een depressieve problematiek opgehelderd.

Ongeacht de uitlokkende factoren, kan depressie verschillende vormen, manifestaties en duur van symptomen aannemen:

  • Depressieve episode

Voor de diagnose van een depressieve episode zijn de hoofdsymptomen en bijkomende symptomen langer dan twee weken beschikbaar. Het aantal hiervan bepaalt de ernst van de depressieve episode:

-Lichte depressieve episode: Betrokkene heeft minimaal twee of drie kernsymptomen en één tot drie aanvullende symptomen. De getroffen persoon voelt zich hierdoor aangesproken, maar kan vaak zijn activiteiten voortzetten.

Matige depressieve episode: In tegenstelling tot de milde depressieve episode zijn er vier of meer bijkomende symptomen aanwezig in de matige depressieve episode, die de betrokkene in het dagelijks leven ernstig treft.

Ernstige depressieve episode: deze episode wordt gekenmerkt door meerdere intense symptomen en gaat vaak gepaard met zelfmoordgedachten en -handelingen.

  • Terugkerende (terugkerende) depressieve stoornis

Bij terugkerende depressieve stoornis komen depressieve episodes herhaaldelijk voor, waarbij de persoon tussen de episodes bijna symptoomvrij is.

  • Speciaal geval van winterdepressie: winterdepressie wordt toegewezen aan de terugkerende depressieve stoornissen omdat het seizoensafhankelijk is. In de herfst- en wintermaanden vertonen de getroffenen, naast lusteloosheid, atypische symptomen van depressie, zoals een verhoogde behoefte aan slaap, langdurig slapen of een verhoogde eetlust. Interessant is dat vrouwen vier keer meer kans hebben op een winterdepressie dan mannen.
  • Dysthimie

Lijders aan dysthimie hebben een chronische depressieve stemming gedurende een periode van ten minste twee jaar. Ze vinden veel dingen inspannend en zijn vaak moe. Je basisstemming wordt voornamelijk gedomineerd door depressie en somberheid.

Toch zijn de getroffenen vaak in staat om het dagelijks leven aan te kunnen. In de regel bereiken de symptomen niet de omvang van een uitgesproken depressieve stoornis.

  • Bipolaire affectieve stoornis

Een depressieve problematiek kan ook ontstaan ​​in de context van een bipolaire (of manisch-depressieve) ziekte. Er moeten ten minste twee episodes zijn om de diagnose bipolaire affectieve stoornis te krijgen:

  • Manie: deze episode wordt gekenmerkt door een verhoogde stemming met verhoogde drive en activiteit. De manie heeft de volgende criteria:

verhoogde activiteit / motorische rusteloosheid

Dringen om te praten

Race gedachten

verminderde sociale remmingen

verminderde behoefte aan slaap

overmatige zelfbeoordeling / onvoorzichtig gedrag

toegenomen seksueel gedrag

  • Depressie: In deze aflevering is er opnieuw een stemmingsdaling en verminderde drive.

Hoe de symptomen van depressie te herkennen?

Depressie is een bijzonder wijdverbreide psychiatrische pathologie, die individuen van elke leeftijdsgroep kan treffen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, beïnvloedt een depressie niet alleen de stemming en emotionele sfeer van de patiënt, maar ook het lichaam.

De fysieke symptomen van depressie beïnvloeden veel gedragingen en manifesteren zich ook door een breed scala aan uitingen. Over het algemeen kunnen enkele meer algemene manifestaties van depressie worden opgemerkt, waaronder:

  • schuldgevoelens
  • Negatief zelfbeeld
  • demotivatie
  • pessimisme
  • gevoel van ongemak
  • slaapproblemen
  • veranderde eetlust
  • asthenie
  • moeite om met anderen om te gaan
  • plotselinge stemmingswisselingen

Experts zijn van mening dat bepaalde ziekten (zoals infectieziekten, cardiovasculaire aandoeningen, kankers en endocriene ziekten) rechtstreeks verband kunnen houden met de pathogenese van depressie. Naast de hierboven genoemde zijn er ook fysieke symptomen, zoals misselijkheid, braken, koorts, enz.

NB Depressie treft mannen en vrouwen verschillend. Als isolatie, angst en paniekaanvallen de onderscheidende kenmerken zijn van vrouwelijke depressie, lijken mannen zelfs te reageren op negatieve stemmingen, vooral met disfunctioneel gedrag zoals drugs- en alcoholmisbruik.

Daarbij komen nog langzame of psychomotorische agitatie (langdurig stilzitten of niet stil kunnen zitten), uitputting, gebrek aan energie, min of meer acute en aanhoudende lichamelijke pijn, misselijkheid, overmatig zweten, duizeligheid, versnelling van de hartslag, opvliegers en koude rillingen.

Daarnaast kunnen er andere specifieke symptomen optreden die een min of meer ernstige impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven.

Lichamelijke symptomen depressie : Behandelingen

Depressie is een ziekte die kan worden behandeld met erkende behandelingen. Hierdoor kunnen mensen met de ziekte de controle over hun leven en dagelijkse activiteiten terugkrijgen. Hoe eerder de patiënt raadpleegt, hoe groter de kans op herstel.

Wat zijn de lichamelijke symptomen van depressie?

De meest voorkomende lichamelijke symptomen zijn energieverlies, vermoeidheid, concentratie- en geheugenstoornissen, motorische agitatie en nervositeit, verlies of gewichtstoename, slaapstoornissen, gebrek aan seksuele verlangens, lichamelijke pijn, misselijkheid, overmatig zweten, …

Hoe herken je een depressief persoon?

De meest voorkomende symptomen van depressie, sommige gedefinieerd door de DSM, zijn verlies van energie, vermoeidheid, moeite met concentreren en geheugen, motorische agitatie en nervositeit, gewichtsverlies of -toename, slaapstoornissen (slapeloosheid of hypersomnie), gebrek aan seksueel verlangen en fysieke pijn .

Wat gebeurt er als depressie niet wordt behandeld?

Indien niet behandeld, kan depressie chronisch worden, het functioneren van de persoon ingrijpend veranderen, zijn interpersoonlijke, emotionele, sentimentele relaties ondermijnen, zijn werkefficiëntie ondermijnen.

Share This Article
Leave a comment