Helicobacter pylori test

John
19 Min Read

Helicobacter pylori (H. pylori) infectie treedt op wanneer H. pylori-bacteriën uw maag infecteren. Dit gebeurt meestal tijdens de kindertijd. Een veelvoorkomende oorzaak van maagzweren, H. pylori-infectie, kan bij meer dan de helft van de mensen in de wereld voorkomen.

Helicobacter pylori test : Beschrijving

L ‘ Helicobacter pylori is een spiraalvormige bacterie die een ideale omgeving is voor de proliferatie in de menselijke maag; het is de oorzaak van meer dan 90% van de zweren in de twaalfvingerige darm en tot 80% van de maagzweren, maar tegelijkertijd leven de meeste geïnfecteerde personen vreedzaam samen met de gastheer zonder enige symptomen of stoornissen te ervaren.

Tot 1982, het jaar waarin de bacterie werd ontdekt, werd aangenomen dat de belangrijkste oorzaken van maagzweren verband hielden met de consumptie van pittig of zuur voedsel, stress en levensstijl en daarom kregen patiënten meestal medicijnen voorgeschreven (anti-H2 zoals ranitidine). of pompremmers zoals pantoprazol) zonder hoop om het probleem definitief op te lossen, maar met als enig doel de symptomen in te dammen.

Deze geneesmiddelen zijn in feite zeer effectief in het verlichten van de kwalen waarover de patiënt klaagt, zozeer zelfs dat ze vandaag de dag nog steeds worden gebruikt in geval van gastritis en reflux, omdat ze in staat zijn het ontstoken maagslijmvlies te genezen en de zweer te genezen, maar als de oorzaak ligt in de ‘helicobacter-infectie bij stopzetting van de therapie kunnen de aandoeningen alleen terugkeren.

Sinds de ontdekking van deze bacterie, die Marshall en Warren in 2005 de Nobelprijs opleverde, is de therapie in plaats daarvan gebaseerd op een agressieve kuur van meerdere antibiotica die in staat zijn om de helicobacter uit de maag uit te roeien en de oorzaak van het probleem direct te behandelen.

De infectie treft naar schatting twee derde van de wereldbevolking, vooral in ontwikkelingslanden. De meeste getroffenen hebben geen symptomen, maar de aanwezigheid van de bacterie verhoogt het risico om het te ontwikkelen.

met symptomen die omvatten:

  • branden in de epigastrische regio, vooral op een lege maag en vroeg in de ochtend,
  • misselijkheid, braken
  • en verlies van eetlust.

Bacteriën verminderen het vermogen van de maag om slijm te produceren, waardoor het vatbaarder wordt voor laesies veroorzaakt door maagzuur en maagzweren; als gevolg van de ontwikkeling van een zweer kan er soms een bloeding in de maag optreden, zelfs ernstig, die zich kan manifesteren als hematemese (braken met bloed).

Getroffen personen hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van maagkanker, hoewel de relatie in werkelijkheid vrij complex is: infectie wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van kanker, maar de relatie is ook nauw verbonden met andere. factoren, zoals welk deel van de maag is aangetast.

Er kunnen verschillende soorten tests worden uitgevoerd om H. pylori te diagnosticeren, min of meer invasief.

De eenvoudigste benadering is een bloedtest, die helaas het nadeel heeft dat het zelfs na genezing van de infectie positief blijft, waardoor het onderscheid tussen een lopende infectie en een die is overwonnen, wordt voorkomen. Vanwege deze grote beperking is de diagnostische test bij uitstek de ademtest, een test waarbij de patiënt wordt gevraagd een oplossing te drinken die ureum bevat; in het geval van aanwezigheid van de bacterie zal deze verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijke productie van kooldioxide, die zal worden gedetecteerd door de ademanalyse.

Een goed alternatief is dan het zoeken naar antigeen in de feces of, op een meer invasieve manier, via een maagbiopsie tijdens een gastroscopie.

Al deze tests vereisen de stopzetting van maagmedicatie en moeten ten minste een maand na elke antibioticabehandeling worden uitgevoerd.

Niet-invasieve tests

  • Ontlasting antigeentest: detecteert H. antigeen. pylori in een ontlastingsmonster; helaas is het bij deze test niet ongebruikelijk dat er vals-negatieven optreden (5-8% van de gevallen), dat wil zeggen dat de test negatief kan zijn ondanks de aanwezigheid van de bacterie.
  • Ademtest (ureumademtest): detecteert getitreerde kooldioxide in de adem van de patiënt, nadat hij een oplossing te drinken heeft gekregen. Het is het verkiezingsexamen.
  • De IgG-antilichaamtest die op het bloedmonster wordt uitgevoerd, wordt niet aanbevolen voor routinediagnose of voor het evalueren van de werkzaamheid van therapie. Deze test detecteert de antistoffen van de bacterie en maakt geen onderscheid tussen actieve en inactieve infectie. Als de antilichaamtest negatief is, is het onwaarschijnlijk dat de persoon een H. pylori-infectie heeft gehad. Als de test positief is, moeten de resultaten worden bevestigd door de antigenen in de ontlasting of met de ademtest te onderzoeken.

Invasieve tests

Endoscopische onderzoeken worden minder vaak uitgevoerd dan niet-invasieve onderzoeken, omdat hiervoor een weefselmonster moet worden afgenomen waarop de biopsie kan worden uitgevoerd. Van deze examens herinneren we ons:

  • Histologie – onderzoek van het weefsel onder een microscoop, het voordeel is om niet alleen informatie te verstrekken over de aanwezigheid van infectie, maar ook over de toestand van het maagslijmvlies.
  • Kweek: maakt H. pylori in/op een voedingsoplossing, zodat de arts kan begrijpen welk type antibioticum hij aan de patiënt moet geven.

Oorzaken van Helicobacter pylori

De exacte manier waarop H. pylori iemand infecteert, is nog onbekend. H. pylori-bacteriën kunnen van persoon op persoon worden overgedragen door direct contact met speeksel, braaksel of ontlasting. H. pylori kan ook worden verspreid via besmet voedsel of water.

Lees ook :-Kramp in hand

Symptomen van Helicobacter pylori

Als u een maagzweer heeft, kunt u een doffe of brandende pijn in uw buik voelen. Het kan komen en gaan, maar u zult het waarschijnlijk het meest voelen als uw maag leeg is, zoals tussen de maaltijden door of midden in de nacht. Het kan een paar minuten of uren duren. U kunt zich beter voelen nadat u heeft gegeten, melk gedronken of een maagzuurremmer heeft ingenomen.

Andere tekenen van een maagzweer zijn onder meer:

  • opgeblazen gevoel
  • Een boer laten
  • Geen honger hebben
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Gewichtsverlies zonder duidelijke reden

Zweren kunnen in uw maag of darmen bloeden, wat gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid. Roep meteen medische hulp in als u een van deze symptomen heeft:

  • Kruk die bloederig, donkerrood of zwart is
  • Problemen met ademhalen
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Zich erg moe voelen zonder reden
  • Bleke huidskleur
  • Braaksel dat bloed bevat of eruitziet als koffiedik
  • Ernstige, scherpe maagpijn

Het is niet gebruikelijk, maar een H. pylori-infectie kan maagkanker veroorzaken. De ziekte heeft in het begin weinig symptomen, zoals brandend maagzuur. Na verloop van tijd merkt u mogelijk:

  • Buikpijn of zwelling
  • Misselijkheid
  • Geen honger hebben
  • Een vol gevoel nadat je slechts een kleine hoeveelheid hebt gegeten
  • Braken
  • Gewichtsverlies zonder reden

Helicobacter pylori : Diagnose

Tegenwoordig hebben artsen verschillende hulpmiddelen tot hun beschikking om Helicobacter pylori-infectie te bewijzen.

Bij de niet-invasieve tests speelt bloedonderzoek een hoofdrol, waarbij in een zeer klein bloedmonster anti-Helicobacter pylori-antilichamen worden gezocht.

Na de infectie begint het lichaam in feite antilichamen te produceren om zich tegen de infectie te verdedigen en blijft het deze gedurende lange tijd produceren. Helaas verdwijnen, zoals bij alle antilichaamreacties, de anti-Helicobacter pylori-immunoglobulinen niet na de uitroeiing van het micro-organisme; bijgevolg is de antilichaamdosering niet bruikbaar in het geval waarin men de werkzaamheid van de ondernomen therapie wil evalueren. In deze zin is het nuttiger om een ​​andere niet-invasieve test uit te voeren, waarmee wordt gezocht naar het antigene materiaal van Helicobacter pylori in de ontlasting.

De zogenaamde ademtest, of ademtest, behoort ook tot de niet-invasieve tests. Tijdens deze diagnostische procedure wordt de patiënt gevraagd om een ​​oplossing te drinken die ureum bevat dat is gelabeld met koolstof 13 (een NIET-radioactieve isotoop van koolstof) en citroenzuur (om de maaglediging te vertragen). Na inname splitst de urease-activiteit van elke Helicobacter pylori-kolonie ureum in ammoniak en koolstofdioxide (CO2). Daarom kan de arts de infectie bevestigen of ontkennen door dertig minuten na inname van de ureummaaltijd de concentratie kooldioxide in de uitgeademde lucht te evalueren. Met name het niet verhogen van de concentratie van koolstof 13 in de uitgeademde lucht duidt – afhankelijk van de context – op de afwezigheid van infectie of de succesvolle uitroeiing van de bacterie.

Niet-invasief en zeer gevoelig en specifiek – zowel in de fase van digagnose als in monitoringtherapie – is de zoektocht naar Helicobacter pylori-antigenen in de feces.

De invasieve methoden zijn gebaseerd op endoscopische technieken, zoals de vervelende gastroscopie, die een direct zicht op de maag en eventuele veranderingen zoals gastritis, erosies en zweren mogelijk maken. Verder heeft de arts tijdens het onderzoek de mogelijkheid om op de meeste plaatsen biopsiefragmenten van het maagslijmvlies te nemen

De weefselmonsters worden vervolgens geanalyseerd onder de microscoop ( histologie ), met behulp van kleur- en kweektechnieken (nuttig voor het evalueren van de gevoeligheid voor antimicrobiële geneesmiddelen; in het bijzonder wordt het antibiogram zeer nuttig in de therapeutische setting wanneer de behandeling van eerste keuze er niet in slaagde uit te roeien de infectie).

De snelle ureasetest verifieert de aanwezigheid van Helicobacter pylori door biopsiefragmenten toe te voegen aan een vloeibaar medium of vast substraat, dat ureum en een pH-indicator bevat. De aanwezigheid van urease-activiteit in het monster – typisch voor Helicobacter pylori – bepaalt de productie van ammoniak en de daaruit voortvloeiende kleurverandering van de indicator. Hoewel dit een gevoelige test is, is er een kans op fout-negatieven, vooral in verband met de recente uitvoering van antibiotische therapieën door de patiënt.

Lees ook :-Pijn bij slikken

Wat wordt er getest?

Helicobacter pylori is een type bacterie waarvan bekend is dat het een belangrijke oorzaak is van maagzweren. H. pylori-tests detecteren een infectie van het spijsverteringskanaal veroorzaakt door de bacteriën om de oorzaak van symptomen en/of zweren te helpen diagnosticeren.

H. pylori-infecties van het spijsverteringskanaal komen zeer vaak voor, waarbij maar liefst de helft van de wereldbevolking is geïnfecteerd. De meeste mensen met H. pylori hebben echter nooit symptomen. Toch verhoogt een H. pylori-infectie het risico op het ontwikkelen van zweren (maagzweerziekte), aanhoudende maagontsteking (gastritis) en maagkanker (maagkanker). De bacteriën verminderen het vermogen van de maag om slijm te produceren, waardoor de maag vatbaar wordt voor schade door spijsverteringszuur en maagzweren.

Er zijn een paar verschillende soorten H. pylori-testen beschikbaar, zoals een ontlastingsantigeentest en een ademtest. Sommige zijn minder invasief dan andere. Zie de “Hoe wordt de test gebruikt?” sectie onder Veelgestelde vragen voor meer informatie.

Hoe wordt het monster verzameld om te testen?

Het verzamelde monster is afhankelijk van de bestelde test:

  • Voor de ureumademtest neemt een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg een eerste monster van uw adem door u in een zak te laten ademen. U krijgt een vloeistof te drinken die een stof bevat die ureum wordt genoemd. Een ander ademmonster wordt verzameld nadat een bepaalde tijd is verstreken.
  • Voor de ontlastingsantigeentest wordt een ontlastingsmonster verzameld in een schone container.

Een meer invasieve test vereist een procedure die endoscopie wordt genoemd, waarbij een dunne buis met een kleine camera aan het uiteinde door de keel in de maag wordt geplaatst. Hierdoor kan uw zorgverlener het maagslijmvlies bekijken en een klein stukje weefsel (een biopsie) uit het maagslijmvlies nemen voor onderzoek.

Is er testvoorbereiding nodig om de kwaliteit van het monster te waarborgen?

Voor de ademtest kunt u de instructie krijgen om bepaalde medicijnen niet in te nemen:

  • Neem vier weken voor de test geen antibiotica of oraal bismutsubsalicylaat (Pepto Bismol®).
  • Neem twee weken voor de test geen recept of vrij verkrijgbare protonpompremmers, zoals omeprazol, lansoprazol of esomeprazol, in.
  • Eet of drink één uur voor de test niets (ook geen water).

Als een ontlastingsmonster wordt ingeleverd of een weefselbiopsie wordt afgenomen, kan het nodig zijn om 14 dagen voorafgaand aan de test geen antibiotica, maagzuurremmers of bismutbehandelingen te nemen.

Als u een endoscopie ondergaat, kan vasten, meestal ’s nachts, nodig zijn. Alleen water mag worden toegestaan.

Factoren die het examen beïnvloeden

Als antacida binnen 4 weken voorafgaand aan de snelle ureasetest worden gebruikt, kan het testresultaat vals negatief zijn.

Antimicrobiële middelen, protonpompremmers en op bismut gebaseerde geneesmiddelpreparaten kunnen interfereren met alle H. pylori, behalve die van antilichamen in het bloed.

Behandeling voor H. pylori

Als u zweren heeft die worden veroorzaakt door H. pylori, heeft u een behandeling nodig om de ziektekiemen te doden, uw maagwand te genezen en te voorkomen dat de zweren terugkomen. Het duurt meestal 1 tot 2 weken behandeling om beter te worden.

Uw arts zal u waarschijnlijk vertellen dat u een paar verschillende soorten medicijnen moet gebruiken. De opties omvatten:

  • Antibiotica om de bacteriën in uw lichaam te doden, zoals amoxicilline, claritromycine (Biaxin), metronidazol (Flagyl), tetracycline (Sumycin) of tinidazol (Tindamax). Je zult er waarschijnlijk minstens twee uit deze groep nemen.
  • Geneesmiddelen die de hoeveelheid zuur in uw maag verminderen door de kleine pompjes die het produceren te blokkeren. Ze omvatten dexlansoprazol (Dexilant), esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec), pantoprazol (Protonix) of rabeprazol (Aciphex).
  • Bismutsubsalicylaat, dat samen met uw antibiotica ook kan helpen H. pylori te doden
  • Geneesmiddelen die de chemische histamine blokkeren, waardoor uw maag meer zuur maakt. Dit zijn cimetidine (Tagamet), famotidine (Fluxid, Pepcid), nizatidine (Axid) of ranitidine (Zantac).

Uw behandeling kan betekenen dat u gedurende een paar weken 14 of meer pillen per dag moet nemen, wat veel medicijnen lijkt. Maar het is echt belangrijk om alles te nemen wat uw arts voorschrijft en om hun instructies op te volgen. Als u antibiotica niet op de juiste manier gebruikt, kunnen bacteriën in uw lichaam er resistent tegen worden, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn. Als uw medicijnen u hinderen, praat dan met uw arts over uw behandelingsopties en hoe u omgaat met bijwerkingen.

Lees ook :-Dikke darm ontsteking

Helicobacter pylori : Preventie

U kunt uzelf beschermen tegen het krijgen van een H. pylori-infectie met dezelfde stappen die u neemt om andere ziektekiemen op afstand te houden:

  • Was je handen nadat je naar het toilet bent geweest en voordat je eten klaarmaakt of eet. Leer uw kinderen hetzelfde te doen.
  • Vermijd voedsel of water dat niet schoon is.
  • Eet niets dat niet goed gekookt is.
  • Vermijd eten dat wordt geserveerd door mensen die hun handen niet hebben gewassen.

Hoewel stress en gekruid voedsel geen zweren veroorzaken, kunnen ze ervoor zorgen dat ze niet snel genezen of je pijn verergeren. Praat met uw arts over manieren om uw stress te beheersen, uw dieet te verbeteren en, als u rookt, hoe u hulp kunt krijgen om te stoppen.

Wat is een pylori-test?

H. pylori-testen detecteren een infectie van het spijsverteringskanaal veroorzaakt door de bacteriën om de oorzaak van symptomen en/of zweren te helpen diagnosticeren. H. pylori-infecties van het spijsverteringskanaal komen zeer vaak voor, waarbij maar liefst de helft van de wereldbevolking is geïnfecteerd.

Is een ademtest voor Helicobacter nauwkeurig?

Ademtesten hebben een sensitiviteit van ongeveer 95% en specificiteit van bijna 100%. De ademtest wordt gewoonlijk negatief binnen een maand na uitroeiing van H. pylori en is bijzonder nuttig voor het beoordelen van de werkzaamheid van de behandeling.

Waar wordt een ureum-ademtest voor gebruikt?

Deze test onderzoekt uw adem op de aanwezigheid van Helicobacter pylori-bacteriën, die gastritis (ontsteking van het slijmvlies van de maag) of zweren in de maag en dunne darm kunnen veroorzaken. De test is een pijnloze en niet-invasieve procedure die ongeveer 20 minuten duurt.

Share This Article
Leave a comment