Dikke darm ontsteking

John
9 Min Read

De dikke darm is een onderdeel van het spijsverteringskanaal, waarvan het slijmvlies vatbaar kan zijn voor acute of chronische ontsteking (colitis).

Wat is Dikke darmontsteking?

Het woord colonontsteking omvat verschillende soorten ontstekingen van het slijmvlies van de dikke darm. Soms lees je ook het woord ‘colitis’, de medische term voor darmontsteking. Er zijn zowel chronische, d.w.z. permanente ontstekingen als kortdurende, tijdelijke ontstekingen.

De dikke darm volgt de dunne darm in het spijsverteringskanaal en eindigt aan het andere uiteinde met de sluitspier. Zijn taak is om vitale vloeistoffen en zouten (elektrolyten) uit de spijsverteringspulp te verwijderen en terug te geven aan het lichaam.

Lees ook :-Ruw plekje op huid

Welke soorten colonontsteking zijn er?

Artsen rangschikken colonontsteking op basis van de oorzaak. Dit bevat:

  • Chronische inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn
  • Ontsteking veroorzaakt door verminderde bloedtoevoer naar de dikke darm
  • Infecties, bijvoorbeeld door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten
  • Darmontsteking veroorzaakt door allergieën
  • Darmontsteking veroorzaakt door medicatie

Oorzaken van dikke darm ontsteking

Wanneer het acuut is, kan colitis worden veroorzaakt door:

  • de consumptie van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen,
  • een bacteriële, virale of parasitaire infectie
  • de eerste opflakkering van chronische ontstekingsziekte (colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn).

We weten niet precies de oorzaak van deze chronische colitis. Bepaalde factoren zoals tabak en genetische factoren zijn duidelijk geïdentificeerd. Stress en angst zijn mogelijke verzwarende factoren. Merk op dat vrouwen meer last hebben van de ziekte van Crohn”, zegt Pauline Jouët.

Colitis lijkt ook de westerse landen sterker te treffen, wat zou pleiten voor een dieet dat rijk is aan dierlijke vetten als bijdragende factor. “Een disbalans van de darmmicrobiota speelt zeer waarschijnlijk een rol bij deze ziekten”, besluit de gastro-enteroloog.

Lees ook :-Pijn in bil

Welke symptomen kan darmontsteking hebben?

Zelfs als er verschillende soorten en zeer verschillende oorzaken zijn van een ontstoken dikke darm, zijn de symptomen vergelijkbaar:

  • Buikpijn: terugkerende krampachtige buikpijn of koliek, die vooral vóór de stoelgang kan optreden en die abrupt verbetert na gebruik van het toilet.
  • Diarree: aangezien uw darminhoud sneller dan normaal de ontstoken dikke darm passeert, is er niet genoeg tijd om het water dat wordt meegevoerd naar de omliggende bloedvaten af te voeren. Dit leidt tot diarree, die ook bloed kan bevatten. Door het grote waterverlies kan je lichaam uitdrogen. Zorg er daarom voor dat u, als u diarree heeft, ALTIJD veel drinkt, veel meer dan u anders zou drinken.
  • Dring aan om naar de badkamer te gaan en te poepen
  • koorts
  • misselijkheid
  • Gewichtsverlies
  • duizeligheid

Complicaties van dikke darm ontsteking

De langdurige aanwezigheid van prikkelbare darm kan een reden zijn voor:

  • Aambeien. Aambeien is de term die, in gewoon jargon, duidt op de pathologische dilatatie en prolaps (als gevolg van een falen van de ondersteunende structuren van het anorectale kanaal) van de hemorroïdale aderen.
  • Ondervoeding. Het kan het gevolg zijn van de verwijdering van bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet, omdat ze verantwoordelijk zijn voor het optreden van buikpijn, krampen, diarree, een opgeblazen gevoel, enz.
  • Verminderde kwaliteit van leven. Het is misschien de complicatie van het prikkelbare darm syndroom met een hogere impact. Mensen met een prikkelbare darm klagen over periodieke stoornissen, die het moeilijk maken om een normaal en vredig leven te leiden.

Diagnose van dikke darm ontsteking

Naast de medische geschiedenis en het klinisch onderzoek, wordt diverticulitis vaak gedetecteerd met behulp van echografie en computertomografie. De laboratoriumwaarden vertonen tekenen van ontsteking tijdens de actieve opflakkering van de ontsteking. Een colonoscopie in de ontstekingsfase wordt meestal niet uitgevoerd omdat er een risico bestaat op beschadiging van de darmwand. Als de ontsteking echter is verdwenen en er in het verleden geen colonoscopie heeft plaatsgevonden, moet dit met een interval van ca. 8 weken.

Lees ook :-Pijn bij inademen

Wanneer naar een dokter gaan?

Een persoon moet zijn arts raadplegen als de symptomen verergeren of als diarree langer dan 2 dagen aanhoudt. Als diarree chronisch is of bloed bevat, kan een arts een ontlastingsmonster nodig hebben.

Als mensen plotselinge en hevige buikpijn krijgen, kan dit een teken zijn van een ernstige aandoening. In dit geval moeten ze medische noodhulp zoeken.

Behandelingen: Hoe een ontsteking van de Dikke darm ontsteking ?

Geneesmiddelen tegen diarree

“ Over het algemeen stopt acute colitis spontaan in minder dan 24 tot 48 uur,” stelt Pauline Jouët gerust. Als het enkele dagen aanhoudt, moet men toch proberen de infectie te identificeren en te behandelen. Behandeling komt dan ook vaak neer op symptoombestrijding: tegen diarree kun je diosmectiet of racecadotril gebruiken en een vezelarm dieet volgen (geef bijvoorbeeld de voorkeur aan rijst en vermijd tijdelijk groenten en fruit). Pas echter op dat u tijdens opflakkeringen geen loperamide (Imodium) inneemt.

Cortison

” Om ontstekingsziekten van de dikke darm te bestrijden, wordt gebruik gemaakt van cortison, derivaten van aminosalicylzuur (4-ASA en 5-ASA), zelfs immunosuppressieve behandelingen”, vult de gastro-enteroloog aan.

Ontstoken dikke darm, wat te eten?

Aangezien het dieet moet worden samengesteld door een voedingsdeskundige ad personam, kunnen we enkele voedingsmiddelen aangeven die verdraagbaar zijn voor personen die lijden aan een ontsteking van de dikke darm:

  • blauwe vis;
  • wit en rood vlees, mogelijk afkomstig van grazende veehouderijen;
  • volkoren granen (ook bruine rijst heeft de voorkeur boven witte rijst);
  • gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en misosoep;
  • groenten (courgettes, kool, radijs, snijbiet);
  • eieren ;
  • witte yoghurt zonder suiker;
  • gedroogd fruit (amandelen en walnoten).

Helaas is fruit een pijnpunt, hoewel het in het algemeen goed doet, in dit specifieke geval kan het de productie van bacteriën bevorderen en fermentatie veroorzaken vanwege het suikergehalte. Het bereik van toegestane vruchten is beperkt tot zure zoals citroenen en grapefruits of tot vette zoals avocado, kokosnoot, banaan en kiwi vanwege de bijdrage van prebiotische vezels. Het kunnen coeliakiepatiënten zijn zonder het te weten, omdat er geen diepgaande studies in deze zin zijn gedaan. In de onzekerheid kan het raadzaam zijn om glutenvrij voedsel te nemen: nu kunnen we gemakkelijk bruine rijst- of maïspasta, volkorenkoekjes, glutenvrije zetmeelrijke voedingsmiddelen vinden die kunnen worden opgenomen in het dieet van mensen die lijden aan een ontsteking van de dikke darm.

Hoe kan ik darmontsteking voorkomen?

Of u een ontsteking van uw dikke darm kunt voorkomen, hangt af van de oorzaak. Helaas zijn colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn meestal chronisch en zijn artsen niet helemaal duidelijk over de oorzaken. Deze soorten darmontsteking zijn moeilijk te vermijden.

Als u allergische oorzaken heeft, kunt u natuurlijk proberen de bijbehorende voedingsmiddelen weg te laten. Maar als bacteriën de oorzaak zijn, kan hygiëne helpen. Dit betekent regelmatig je handen wassen, vooral voor het eten.

Wat zijn de symptomen van colonontsteking?

De ontsteking is alleen beperkt tot de dikke darm en de bekleding ervan en verspreidt zich naar boven vanuit het rectum. Bij de ziekte van Crohn kunnen de symptomen veel “kleurrijker” zijn – met maagpijn, buikpijn, koorts, bloed in de ontlasting, constipatie of diarree en fistelvorming.

Is darmontsteking gevaarlijk?

Darmontsteking: wanneer symptomen gevaarlijk kunnen zijn. Darmontsteking is vaak vrij onschuldig. In sommige gevallen kan het echter moeilijk zijn en als u uitgedroogd bent, kan dit zelfs leiden tot een instorting van de bloedsomloop.

Wat helpt tegen darmontsteking?

Bij acute ongecompliceerde ontsteking is antibiotische therapie vaak voldoende. Voedselconsumptie is nog steeds mogelijk. De behandeling kan soms ook poliklinisch plaatsvinden, mits de situatie van de patiënt en de medische zorg dit toelaten.

Share This Article
Leave a comment