Ruw plekje op huid

John
7 Min Read

De ruw plekje op huid- ook wel folliculaire keratose of folliculaire hyperkeratose genoemd – is een huidziekte die niet gevaarlijk of besmettelijk is, maar die de huid een esthetisch onaangenaam uiterlijk geeft.
Deze huidaandoening kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Laten we de symptomen, oorzaken en remedies van dit huidprobleem onderzoeken.

Ruw plekje op huid : Oorzaken

Ook voor deze huidaandoening is de oorzaak onbekend; de enige zekerheid is dat keratosis pilare behoort tot de genetische ziekten met autosomaal dominante overdracht. Wetenschappelijke statistieken tonen echter aan dat keratosepilaar in de winter duidelijker lijkt, terwijl de ziekte in de zomer een lichte verbetering ondergaat: blootstelling aan de zon, die bij veel huidaandoeningen de oorzaak is (bijv. zonne-lentigo, lentigo seniel), lijkt daarom aanzienlijk te verminderen de genegenheid.

Lees ook :-Zweepslag in kuit

Ruw plekje op huid : Symptomen

Deze aandoening manifesteert zich door het verschijnen van oppervlakkige vlekken die op hun beurt worden gevormd door kleine keratinepuntachtige vlekken, lichtbruin of rood, in overeenstemming met de haarzakjes. Deze plekken veroorzaken meestal geen pijn of jeuk.

De door keratosis pilare aangetaste delen van het lichaam worden gekenmerkt door een ruwe en droge huid, die vanwege zijn bijzondere uiterlijk ook wordt omschreven als “kippenvel” of “kippenvel“.
Over het algemeen zijn de armen, benen en billen het meest getroffen door deze pathologie, maar in sommige gevallen – vooral bij kinderen – kan de pathologie ook op het gezicht voorkomen. Gewoonlijk veranderen de gebieden die door deze aandoening worden getroffen, afhankelijk van de leeftijd.

Lees ook :-Kramp in kuit

Types van Ruw plekje op huid

Er zijn vier hoofdtypen Ruw plekje op huid:

  • Geatrofieerde rode keratosepilaar: voornamelijk gelokaliseerd in het gebied van de oren en wangen, die ook worden aangetast door roodheid en ontsteking.
  • Siemens brengt spinulaire folliculaire keratose over: dit is een zeldzame genetische ziekte die vooral mannen treft en leidt tot verdikking van de huid, haaruitval (alopecia) en wenkbrauwhaar.
  • Verdikking van de oogleden en keratotische conjunctivitis kunnen ook optreden in het gebied rond de ogen.
  • Symptomatische verworven keratosis pilaris: dit type keratose is meestal gekoppeld aan het optreden van andere vormen van inflammatoire dermatose.
  • Keratosepilaar kinderen: anders dan folliculitis bij kinderen – waarbij de haarzakjes onderhevig zijn aan infectie veroorzaakt door bacteriën, schimmels of virussen – komt de keratosepilaar bij kinderen meestal voor op de wangen en slapen.

Bij adolescenten en volwassenen komt keratosis pilare daarentegen vaker voor op de dijen, armen en billen en minder vaak op het gezicht.

Lees ook :-Buikpijn na eten

Ruw plekje op huid : Diagnose

Een arts kan vaak de oorzaak van droge huidvlekken diagnosticeren door ze te onderzoeken, de medische geschiedenis van een persoon te nemen en te vragen naar risicofactoren en eventuele huidaandoeningen die in de familie voorkomen.

Als een arts vermoedt dat het probleem het gevolg is van een onderliggende medische aandoening, zal hij de persoon waarschijnlijk doorverwijzen naar een dermatoloog, een arts die gespecialiseerd is in huidaandoeningen.

Een dermatoloog zal de medische geschiedenis en symptomen van de persoon beoordelen en laboratoriumtests bestellen, zoals huidbiopten, om te helpen bij een diagnose.

Ruw plekje op huid : Behandeling

Keratolytische stoffen (bijv. ureum, propyleenglycol) en schurende zepen kunnen de aandoening verlichten; de cosmetische en farmaceutische industrie bieden vochtinbrengende producten, salicyl-vaseline, lotions gebufferd met isotretinoïne of melkzuur. Topische gels met 5-6% salicylzuur zijn ook mogelijke oplossingen; Het gebruik van een paardenhaarhandschoen wordt ook aanbevolen om een lichte schaafwond op de huid te veroorzaken.

Behandelingen en behandelingen lossen de keratosis pilare-stoornis echter niet volledig op, maar verlichten deze slechts tijdelijk. In principe heeft keratosis pilare de neiging om na een paar weken na het einde van de behandeling terug te komen.

Ruw plekje op huid : Preventie

De beste manier om keratose te voorkomen, is daarom jezelf goed te beschermen tegen de zon. Dit moet gebeuren vanaf de pediatrische leeftijd. Deze pathologie is geen uitdrukking van de blootstelling aan foto’s van de laatste twee tot drie jaar, maar van de cumulatieve schade van een heel leven. “ Baby’s jonger dan zes maanden mogen nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht. Over het algemeen moet tot de eerste levensjaren maximale aandacht worden besteed aan beschermingsfactoren boven de 50, hoeden, zonnebrillen en shirts met lange mouwen en het vermijden van het huis op de heetste en zonnigste uren van de dag, d.w.z. tussen 11.00 uur. en 16.00 uur ».

Wat is keratose?

De keratose Actinic (KA) is de meest voorkomende precancereuze laesie die zich vormt op de huid die is beschadigd door chronische blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen en/of een kunstmatige kleurtint. De keratose Solar is een andere naam van de ziekte.

Hoe keratose voorkomen?

Preventie van de oorzaak van actinische keratose is de belangrijkste voor de preventie van dermatose. De primaire oorzaak van de aandoening is ultraviolette (UV) straling van zonlicht en daarom is bescherming tegen de zon essentieel bij het voorkomen van dermatose.

Hoe actinische keratose te verwijderen?

Cryotherapie omvat het gebruik van een zeer koude substantie, zoals vloeibare stikstof, om de huidcellen die deel uitmaken van de keratose-laesie te bevriezen en te doden. Vloeibare stikstof wordt aangebracht met een spuitfles of wattenstaafje. Deze methode is het meest geschikt voor de behandeling van enkele laesies.

Share This Article
Leave a comment