Aanhoudende misselijkheid zonder braken

John
9 Min Read

Heeft het gevoel van misselijkheid u meerdere dagen achtervolgd? Dit zeer onaangename gevoel, hoewel niet pijnlijk, wordt vaak gevolgd door braken. Het gaat gepaard met verschillende symptomen, zoals een zwaar gevoel in de buik, verhoogde speekselvloed, zweten en hoofdpijn, dus het maakt het echt moeilijk om zelfs alledaagse handelingen uit te voeren.

Het goede nieuws is dat misselijkheid onder controle kan worden gehouden, maar eerst moet je begrijpen wat de oorzaak is.

Wat is misselijkheid en wat zijn de oorzaken?

Wat is misselijkheid en wat zijn de oorzaken?

Danausea kan wijzen op een situatie van een algemeen verstoorde maagbalans. Deze situatie manifesteert zich vaak met bleekheid, duizeligheid en zweten en kan gepaard gaan met:

  • Je walgt van eten of bepaalde geuren
  • maagklachten
  • Overvloedige productie van speeksel
  • Hij kokhalsde.

Misselijkheid op zich hoeft ons niet bang te maken. In feite, in bepaalde omstandigheden van stress of fysiek ongemak, heeft ons lichaam de neiging om te reageren door deze onaangename en vervelende sensatie te manifesteren. Er zijn veel factoren die misselijkheid kunnen veroorzaken:

  • Aanwezigheid van bepaalde stimuli (olfactorische, visuele, smaak);
  • Hormonale factoren (misselijkheid tijdens de zwangerschap is een typische aandoening van het eerste trimester);
  • Het nemen van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld medicijnen voor chemotherapie);
  • Aandoeningen die sommige organen aantasten (gastro-intestinale, cardiovasculaire, nierziekten, laesies die het binnenoor aantasten);
  • Verschillende pathologieën (diabetes, maagzweer, labyrintitis, migraine);
  • Grieptoestanden (virale gastro-enteritis);
  • Psychische problemen, intense emotionele toestanden, angst, spanning, stress;
  • Indigestie, voedselvergiftiging;
  • Contracturen of nekpijn. Misselijkheid wordt veroorzaakt door compressie van de nervus vagus, een van de langste zenuwen in het lichaam. Wanneer deze zenuw door de spieren wordt samengedrukt, raakt deze ontstoken en kan misselijkheid en duizeligheid veroorzaken;
  • Zware sportieve activiteit en zeer intense fysieke inspanning.

Lees ook :- Slokdarm pijn tussen schouderbladen

Hoe misselijkheid zich manifesteert: De symptomen

Misselijkheid, zoals we in de vorige paragraaf vermeldden, manifesteert zich meestal als een onaangenaam, maar niet pijnlijk gevoel in de centrale buik of borst.

Zeer vaak is er misselijkheid met braken: in deze gevallen gaat het gevoel van misselijkheid vooraf aan het braken, dat onmiddellijk of na enige tijd vanaf het begin van het gevoel van misselijkheid kan optreden. In het algemeen kunnen we dit gevoel omschrijven als een gewicht in de keel of maag, of als een toename van speekselvloed of als een gevoel van olfactorische afkeer. Het gaat gepaard met symptomen zoals bleekheid, meer zweten en een slechte eetlust. Heel vaak, vooral in het geval van aanhoudende misselijkheid, kan de reeks symptomen van misselijkheid toenemen en kunnen gevoelens van vermoeidheid en lethargie, hoofdpijn (meer of minder licht) en ten slotte depressieve stemming en prikkelbaarheid optreden.

Diagnose van aanhoudende misselijkheid zonder braken

Om de juiste diagnose te stellen, zal de arts u enkele vragen stellen over uw symptomen. Hij informeert naar de aard en duur van de klachten, gevolgd door het lichamelijk onderzoek. Als verdere diagnostiek kan de behandelaar met behulp van een echografisch onderzoek een overzicht krijgen van de toestand en grootte van uw inwendige organen. Daarnaast kunnen een bloedonderzoek, een ontlastingsonderzoek en een urineonderzoek ook informatie geven over de oorzaak van de misselijkheid.

Als je vaak last hebt van misselijkheid en een voedselintolerantie achter de symptomen vermoedt, is het raadzaam om een dagboek bij te houden van eetgewoonten en misselijkheid. Dit kan u en de arts helpen een verband te leggen tussen wat u eet en het optreden van symptomen.

Lees ook :- Pijn achter borstbeen

Hoe misselijkheid verklaren zonder braken en hoofdpijn?

Indien gepaard met hoofdpijn, kan misselijkheid zonder braken twee belangrijke verklaringen hebben:

  • Een episode van migraine: je hebt erge hoofdpijn aan één kant van je hoofd, misselijkheid, soms zelfs overgeven, je kunt niet meer tegen licht of geluid. De arts zal medicijnen voorschrijven om uw migraine te behandelen.
  • Een golf van hoge bloeddruk: u heeft last van misselijkheid zonder braken aan het einde van de nacht of in de ochtend als u wakker wordt, met hoofdpijn in plaats van in de achterkant van de schedel. Als deze misselijkheid zonder braken een week of langer aanhoudt, raadpleeg dan de arts. Het risico op hypertensie mag niet over het hoofd worden gezien.

Wat te eten bij misselijkheid? Sommige maag bondgenoten

Laten we samen kijken wat we moeten eten met misselijkheid, een lijst met maagbonden:

  • Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, crackers, koekjes en beschuit helpen overtollige zuren te absorberen en misselijkheid te bestrijden.
  • Courgette . Het zijn lichte en verteerbare groenten. We hebben ze het liefst gekookt of gegrild, gekruid met een scheutje rauwe olie.
  • Wortelen, aardappelen, gekookte venkel en gekruid met rauwe olie.
  • Harde kazen zoals Parmigiano Reggiano of Grana Padano, goed verteerbaar en nuttig voor het herstellen van de minerale zouten die verloren zijn gegaan door braken.
  • Mager vlees en vis gekookt op de grill, in de oven of gestoomd.
  • Bananen en appels, met remineraliserende en balancerende werking.
  • Gember . Handig bij misselijkheid, omdat het helpt om het gevoel van een bittere mond tegen te gaan. Bovendien kan het dankzij de scherpe smaak peper en chili vervangen, wat niet wordt aanbevolen bij een ontsteking van het maagslijmvlies.

Lees ook :- Oefeningen tegen angst

Huismiddeltjes voor misselijkheid

In het geval van misselijkheid is het raadzaam om vettig of gekruid voedsel te vermijden. Als u moet braken, moet u zelfs een tijdje helemaal niet meer eten. Als u zich wat beter voelt, kunt u uw lichaam langzaam wat maagvriendelijk voedsel geven. Beschuit, gepureerde bananen of aardappelpuree zijn bijvoorbeeld goed geschikt.

De volgende huismiddeltjes worden ook aanbevolen voor misselijkheid:

  • Drink een kopje warme pepermunt-, kamille- of gemberthee.
  • Ga wandelen in de frisse lucht. Als u zich onvast op uw voeten voelt, ga dan op het balkon of in de tuin zitten met een stoel. Als alternatief helpt het ook om de kamer goed te luchten.
  • Zuig op een vers gesneden schijfje citroen of voeg een paar druppels citroensap toe aan een glas water.
  • Wortelen bevatten veel voedingsvezels, die gifstoffen in de darm binden en zo misselijkheid sneller laten verdwijnen. Probeer het eens met wortelsoep of wortelpuree.
Waar komt misselijkheid vandaan?

Druk in de maag of darmen, binnendringende ziekteverwekkers (bijv. norovirus), toxines (vergiften) of ontstekingen kunnen plotseling, gutsend, onaangenaam braken veroorzaken. Symptomen worden vaak alleen toegeschreven aan het maag-darmkanaal.

Wat betekent het als je altijd misselijk bent?

Een van de meest voorkomende zijn spijsverteringsstoornissen of “gastro-intestinale” griep en stress. Aan de oorsprong kunnen er ook enkele pathologieën zijn, zoals het prikkelbare darm syndroom (prikkelbare darm), gastritis, gastro-enteritis of aandoeningen van het maagslijmvlies.

Wat te eten bij misselijkheid?

Onder de aangegeven voedingsmiddelen bevinden zich bananen, appels, perziken, artisjokken en courgettes, terwijl koffie, citrussappen en koolzuurhoudende en dikke dranken vermeden moeten worden. Vitamine C is erg belangrijk bij misselijkheid, waar paprika, kool en aardbeien rijk aan zijn.

Waar komt misselijkheid en braken vandaan?

Problemen in de maag en twaalfvingerige darm. Ontsteking van het maagslijmvlies, d.w.z. gastritis, kan acute en chronische symptomen veroorzaken: misselijkheid, pijn in de bovenbuik, verlies van eetlust, boeren, mogelijk ook braken.

Share This Article
Leave a comment