Ontsteking tand vermoeidheid

John
11 Min Read

De term “kiespijn” betekent een generieke pijn, vaak erg vervelend en moeilijk te verdragen, die begint met doordringende pijn en beperkte spasmen; beginnend bij de aangedane tand, heeft de pijn de neiging om progressief uit te stralen naar de aangrenzende gingivale weefsels en naar de andere aangrenzende tanden, en in de meest ernstige gevallen zelfs met het ondersteunende alveolaire bot.

Kiespijn – beter gedefinieerd als odontalgie – is een zeer variabel symptoom dat in wezen afhangt van de oorzaak van het ontstaan. Afhankelijk van de onderliggende aandoening kan kiespijn juist een acute en pulserende connotatie krijgen of een mildere pijn ontwikkelen die wordt geaccentueerd als reactie op thermische / fysieke prikkels.

Zoals we in de loop van de discussie zullen zien, is kiespijn meestal te wijten aan een tandinfectie of ontsteking van het tandvlees; er is echter geen gebrek aan gevallen van “psychologische” of idiopathische kiespijn, die geen gemakkelijk aanwijsbare oorzaak herkennen. Afgebroken tanden, tandheelkundige overgevoeligheid en tandgroei kunnen ook onaangename odontalgie veroorzaken.

Kiespijn, die alleen afneemt met een juiste behandeling van de grondoorzaken, vereist een tandartsbezoek om de etiologische factor (verantwoordelijk voor de pijn) op te sporen. Pas na het vaststellen van de oorzaak door specialistische controle ondersteund door een röntgenonderzoek, is het mogelijk om tot een gerichte ingreep over te gaan.

Extreem ernstige pijn in de tand en het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is de zogenaamde tandinfectie. Lees hier meer over hoe deze pijnlijke aandoening zich ontwikkelt en hoe deze kan worden behandeld.

Wat is tandwortelontsteking of pulpitis?

Wat is tandwortelontsteking of pulpitis?

Een tand met de zichtbare tandkroon en de wortel verborgen in het tandvlees bestaat uit drie lagen:

  • aan de buitenkant het beschermende tandglazuur,
  • inclusief het dentine, of dentine
  • en ten slotte het zachte weefsel van de tand – de pulp.

De pulp van de tand wordt doorkruist door cellagen en de fijnste bloedvaten of zenuwbanen, die de vitaliteit van een tand behouden. Deze anatomische structuren in de kaak zijn verbonden met de rest van het organisme via kleine doorgangen – de parodontale of tandwortelgaten – in de toppen van de tandwortels.

Wanneer bacteriën dit weefsel bereiken, treedt ontsteking op – tandontsteking of tandwortelontsteking pulpitis.

Lees ook :- Syndroom van wallenberg

Oorzaken van ontsteking tand vermoeidheid aard

Kiespijn is niet altijd afhankelijk van infectie, trauma of tandontsteking. Vaak is tandpijn een secundair symptoom van aandoeningen die niets met de tanden te maken hebben. Een van de meest opvallende zijn: ontsteking van de oren (otalgie), sommige hartproblemen (angina pectoris en myocardinfarct), sinusitis en trigeminusneuralgie. Al deze aandoeningen kunnen beginnen met een enorme – en onverklaarbare – kiespijn.

Soms kan kiespijn een voorbijgaand fenomeen zijn dat ongeacht een bepaalde oorzaak optreedt. Dit is het geval van kiespijn veroorzaakt door stress: een persoon die bijzonder gestrest is of vaak depressief is, heeft de neiging om onwillekeurig zijn tanden op elkaar te klemmen, zonder het te beseffen. Continu malen bevordert bruxisme dat op de lange termijn vatbaar kan zijn voor kiespijn. De meest effectieve remedie voor door bruxisme veroorzaakte kiespijn is om te ontspannen en wat tijd vrij te maken om aan jezelf te besteden. Autogene training, pilates, yoga, lichaamsbeweging ze helpen zeker om de verschillende delen van het lichaam te harmoniseren, met een positieve reflectie gericht op het tegengaan van verschijnselen die verband houden met stress, zoals bruxisme kiespijn.

Lees ook :- Maagpijn en misselijk

Wat zijn de symptomen van een ontsteking tand vermoeidheid

Tandinfectie omvat de volgende symptomen:

  • Pijn in het gebied rond de ontstoken tand of – in het geval van een gevorderd ziekteverloop – in grotere gebieden in de mond en kaak.
  • Er is een kloppende pijn in de tand.
  • De tand is vaak ook gevoelig voor kou, warmte of druk.
  • Zwelling en abcessen zijn ook mogelijke symptomen van pulpitis.
  • Het tandvlees wordt ook gevoelig als de tandwortel ontstoken raakt, wat bloedingen kan veroorzaken bij het tandenpoetsen.
  • Er kan ook tandvleesrecessie optreden.

Ongeacht of uw symptomen wijzen op een wortelinfectie of niet, u moet altijd uw tandarts raadplegen als u kiespijn heeft.

Diagnose van ontsteking van de ontsteking tand vermoeidheid

Allereerst zal de ervaren tandarts of orthodontist een visuele diagnose stellen. Sommige ontstekingsprocessen kunnen op deze manier al worden geïdentificeerd. Beeldvormende methoden zoals röntgenstralen, MRT (magnetic resonance imaging) of CT (computertomografie) worden vervolgens gebruikt. Hiermee kunnen weefselveranderingen en veranderingen in het bot worden gedetecteerd – zelfs als ze nog maar een paar weken oud zijn.

Lees ook :- Vocht in hoofd

Wat zijn de risico’s?

Als u uw tandvlees niet verzorgt, loopt u het risico parodontitis: met tandplak gevulde holtes tussen de tand en het tandvlees. De bacteriën die zich onder het tandvlees hebben ontwikkeld, vormen dan een of meer parodontale pockets tussen het tandvlees en de tand. Soms verschijnen er microabcessen en na een paar jaar worden sommige tanden mobieler.

Vaak vordert de ziekte sluipend totdat de verschillende ondersteunende weefsels die het parodontium vormen (tandvlees, cement, ligament en alveolair bot) onomkeerbaar zijn vernietigd. Uiteindelijk, als er niets wordt gedaan, valt de tand die niet meer wordt ondersteund eruit.

Het andere risico is dat bacteriën en toxines die in de mondholte aanwezig zijn, bij het kauwen of tandenpoetsen in de bloedbaan terechtkomen en zich vervolgens hechten aan een ander orgaan. Ze kunnen dan een reeds bestaande ziekte verergeren (cardiopathie, diabetes, nierfalen, reumatoïde artritis, lupus erythematosus, enz.) of deze bevorderen (infectieuze endocarditis, beroerte, enz.). Mensen met parodontitis zouden dus 25% extra risico lopen op hart- en vaatziekten.

Hoe wordt een tandwortelinfectie behandeld?

In het begin kunnen pijnstillers de symptomen onderdrukken, maar nadat het effect is uitgewerkt, keert de pijn terug. Bovendien is langdurig gebruik van pijnmedicatie geen oplossing: op de lange termijn kan het zelfs leiden tot levensbedreigende orgaanschade aan lever of nieren.

Tandartsen beslissen, afhankelijk van de ernst van de klacht, hoe de tandwortelontsteking moet worden behandeld. Als de tand te ontstoken is, zal uw tandarts eerst besluiten om de wortelinfectie met antibiotica te behandelen. Antibiotica verminderen ontstekingen in het weefsel en bot rond de tandwortel, waardoor een minder pijnlijke behandeling van acute wortelinfecties mogelijk is. Omdat de oorzaak van de ontsteking echter niet op deze manier wordt weggenomen, is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.

Ontsteking kan alleen definitief worden verholpen met een wortelkanaalbehandeling of verwijdering van de zieke tand – en alleen met een voltooide wortelkanaalbehandeling kan kiespijn blijvend worden voorkomen.

Hoe voorkom je een tandinfectie?

De volgende algemene tips voor een goede mondhygiëne en tandgezondheid zijn van toepassing op het voorkomen van tandwortelinfecties:

  • Poets je tanden twee keer per dag met een zorgvuldige reiniging van alle tandoppervlakken
  • Maak hiervoor eenmaal per dag de ruimtes tussen uw tanden schoon met interdentale ragers of flosdraad
  • Let op tandpasta of mondwater met een hoog fluoridegehalte – dit versterkt en beschermt het tandglazuur
  • Maak minimaal 2 keer per jaar een afspraak in de tandartspraktijk voor controle en profylaxe

Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kunnen tand- of tandvleesaandoeningen in een vroeg stadium worden opgespoord. Een eenvoudige en korte therapie is meestal mogelijk voordat chronische symptomen of gevolgen zoals tandontsteking optreden.

Ontsteking tand vermoeidheid : Remedies

Bij een tandinfectie maakt u allereerst zo snel mogelijk een afspraak met uw tandarts of stomatoloog. Als dit niet mogelijk is, kan het zelfs nodig zijn om naar een afdeling spoedeisende hulp te gaan. Tijdens het wachten op het consult kunt u ervoor zorgen dat u de pijn vermindert met pijnstillers op basis van paracetamol (vermijd daarentegen niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen – NSAID’s). Het is ook noodzakelijk om te voorkomen dat de pijn opnieuw oplaait door het eten van voedsel (of dranken) dat te warm of te koud is, te vermijden. Kies zacht voedsel en kauw aan de niet-pijnlijke kant. U kunt ook een ijspak op de wang aanbrengen ter hoogte van het abces (zorg ervoor dat u een schone doek tussen het ijs en uw huid plaatst).

Hoe wordt een ontstoken tandwortel behandeld?

Als de pulpa van de tand ontstoken is, voert de tandarts meestal een wortelbehandeling uit, of beter gezegd een wortelkanaalbehandeling. Hiervoor wordt de tand opengeboord (technische term: trepaned) en wordt het ontstoken weefsel verwijderd.

Kan een tandinfectie vanzelf genezen?

Acute pulpitis is een kortdurende, pijnlijke irritatie van de wortel, die ook vanzelf kan genezen. De irritatie en ontsteking is echter vaak chronisch, omdat het te wijten is aan oppervlakkige schade aan de tand veroorzaakt door tandbederf.

Wat gebeurt er als een tandwortelinfectie niet wordt behandeld?

Indien onbehandeld, zwellen de bloedvaten die de tand door de wortelpunten voeden vaak. Hierdoor wordt de bloedcirculatie verstoord en sterft het weefsel af (pulpnecrose). De dode tandzenuw veroorzaakt geen zichtbare problemen tenzij bacteriën aanwezig zijn (stil gangreen).

Welke kiespijn met wortelontsteking?

Bij een tandwortelontsteking horen de volgende symptomen: Pijn in het gebied rond de ontstoken tand of – bij een gevorderd ziekteverloop – in grotere gebieden in de mond en kaak. Er is een kloppende pijn in de tand. De tand is vaak ook gevoelig voor kou, warmte of druk.

Share This Article
Leave a comment