Maagpijn en misselijk

John
15 Min Read

Maagpijn die gepaard gaat met misselijkheid kan worden veroorzaakt door zeer verschillende oorzaken, die met de hulp van de arts moeten worden opgehelderd. Wanneer de malaise echter mild is, af en toe en duidelijk wordt veroorzaakt door voedsel dat moeilijk verteerbaar is, kan het gebruik van natuurlijke remedies en prokinetische medicijnen en maagzuurremmers voldoende zijn om de situatie op te lossen.

Als het er niet was, zou de term “misselijkheid” moeten worden uitgevonden omdat het ons in staat stelt om in slechts drie lettergrepen een complexe sensatie samen te vatten die heel moeilijk te beschrijven is voor degenen die het ervaren, vooral wanneer het ook gepaard gaat met andere typische symptomen van maagpijn, zoals zwaarte, buikpijn, maagkrampen, brandend maagzuur of maagzuur, opgeblazen gevoel en neiging tot gastro-oesofageale reflux of regurgitatie van ingenomen voedsel en maagsappen. Hoe het zich ook voordoet, één ding is zeker: wanneer maagpijn gepaard gaat met misselijkheid, vermenigvuldigt de malaise zich.

Maagpijn en misselijk : Oorzaken

Maagpijn en misselijk : Oorzaken

Wanneer maagpijn en misselijkheid licht zijn en af en toe voorkomen, misschien in combinatie met de klassieke ongeplande eetbui of zwaar en moeilijk verteerbaar voedsel hebben gegeten, kan het voldoende zijn om een supplement of een vrij verkrijgbaar medicijn te nemen dat helpt om de spijsverteringsprocessen en om maagzuur te bufferen en uw eetgewoonten en gedrag te herzien.

Als daarentegen de symptomen die optreden in combinatie met misselijkheid complexer en belangrijker zijn, kunt u beter naar uw arts gaan voor een preciezere diagnose.

In dit geval is het raadzaam om de symptomen die u voelt op te schrijven, zodat u ze precies aan de arts kunt melden, zodat hij een diagnose kan stellen of bloedonderzoek en specifieke tests kan voorschrijven.
Op deze manier kunt u controleren of de functies van de lever, alvleesklier en maag normaal zijn. In feite kan maagpijn geassocieerd met misselijkheid ten grondslag liggen aan acute ziekten:

  • gastro-intestinale infecties
  • zweer
  • gastritis
  • constipatie
  • labyrintitis
  • chronische functiestoornissen die zelfs optreden als u een gezond dieet volgt, waaronder:

functionele dyspepsie
prikkelbare darm syndroom

  • voedselintoleranties:
  • allergieën voor sommige voedingsmiddelen

Vaker kan de combinatie van maagpijn en misselijkheid echter te wijten zijn aan:

  • indigestie door klassieke eetbuien
  • angst en stress

Deze laatste twee factoren staan ​​op de agenda: competitie, prestatie, snelheid en efficiëntie zijn steeds meer inherent aan onze manier van leven. Ze wortelen in de schoolomgeving en manifesteren zich vervolgens in hun geheel op de werkvloer.

Als complexe gezinssituaties aan de werkproblemen worden toegevoegd, wordt het beeld gecompliceerd, neemt de stress toe en verstrakken de maag en misselijkheid in een steeds sterkere en gevaarlijke omhelzing voor de kwaliteit van leven, voor de gezondheid in het algemeen en in het specifieke geval. , voor de maag en buik.

In feite beïnvloedt een levensstijl die wordt bepaald door stress en snelheid de wereld waarin we eten en verteren.
U slikt snel hoeveelheden voedsel door, kauwt weinig en heeft haast, wat een opgeblazen gevoel, een opgeblazen gevoel, oprispingen veroorzaakt.
Tijdens de lunch slikt men heel vaak een boterham tijdens het eten, misschien om met collega’s over het werk te praten. Het stuurt voedsel, lucht en nervositeit naar de maag, een combinatie die zeker niet helpt bij een goede spijsvertering, maar eerder dyspepsie bevordert.

Als er geen oplossingen worden gevonden om angst weg te nemen en van versnelling te veranderen, worden fysieke problemen chronisch en hebben ze een negatieve invloed op de gezondheid.

Lees ook :- Vocht in hoofd

Symptomen van maagpijn en misselijk

Plotselinge buikpijn is typisch voor acute gastritis. Het trekt, drukt en knijpt in de bovenbuik onder het borstbeen. Als je van buitenaf op deze plek drukt, wordt de pijn meestal erger. Ook kan rugpijn optreden. Andere typische symptomen zijn misselijkheid, verlies van eetlust, constant boeren, opgeblazen gevoel, opgeblazen buik en soms braken, en brandend maagzuur. Acute gastritis kan chronisch worden.

De getroffenen merken vaak lange tijd niets van chronische gastritis. Of ze hebben eerder milde symptomen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en boeren. Op de lange termijn kan chronische ontsteking van het maagslijmvlies echter leiden tot complicaties zoals een maagzweer, een zweer in de twaalfvingerige darm of – in zeldzame gevallen – zelfs maagkanker. Deze complicaties kunnen op hun beurt symptomen veroorzaken. In ernstige gevallen resulteert type A gastritis in bloedarmoede, wat te herkennen is aan symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en zwakte.

Lees ook :- Nieren pijn linkerzij

Diagnose: Zo wordt een gastro-intestinale aandoening gediagnosticeerd

Afhankelijk van het type en de locatie van uw symptomen, hebben we bij Schoen Clinics verschillende diagnostische methoden om uw ziekte tot op de bodem uit te zoeken. Als de buikaandoening onduidelijk is of vóór een onderzoek van het maagdarmkanaal, gebruiken we beeldvormende methoden zoals röntgenfoto’s, computertomografie en magnetische resonantiebeeldvorming. De gastroscopie geeft altijd een juiste diagnose.

Diagnostiek: ziekten van de slokdarm
Als een ziekte van de slokdarm wordt vermoed, kan een zuurbehandeling worden gegeven. Afhankelijk van de omvang van uw klachten en uw leeftijd kunnen wij ook direct een gastroscopie uitvoeren. Voorstadia of vroege stadia van kanker in het overgangsgebied van de maag naar de slokdarm kunnen nauwkeurig worden opgespoord en kunnen vaak zonder operatie worden behandeld. In bijzondere gevallen kan tijdens de gastroscopie ook een echografisch onderzoek van binnenuit worden uitgevoerd. Dit geeft heel precies de veranderingen in de slokdarm en maagwand weer.

Diagnostiek: diarreeziekten
We onderzoeken uw darmen zorgvuldig en nemen zo nodig fijne weefselmonsters. Als uw gewrichten of bindweefsel ontstoken zijn, kan dit ook door een darmaandoening komen. Ook controleren we uitgebreid of dit het geval is.

Bij acute diarree die minder dan twee weken duurt, is een infectie vaak de trigger. Hier zijn ontlastings- en laboratoriumtesten en soms ook een spiegeling van het maagdarmkanaal nodig voor opheldering.

Bij chronische diarree die langer dan vier weken aanhoudt, onderzoeken we de dikke darm en, indien nodig, de dunne darm of twaalfvingerige darm door middel van een endoscopie. In het geval van diarree is een klinische opname vaak raadzaam.

Lees ook :- Pijn rechter schouderblad

Maagpijn en misselijkheid: Wanneer moet u zich zorgen maken?

Maagpijn en misselijkheid verdwijnen meestal vanzelf of door het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen en natuurlijke remedies zoals acupressuur voor misselijkheid. Het is echter noodzakelijk om uw arts te raadplegen als deze bijzonder hevig en/of aanhoudend zijn en/of gepaard gaan met een van de volgende symptomen:

  • pijn op de borst die uitstraalt naar de armen, schouders, nek en kaak;
  • Hij kokhalsde;
  • diarree;
  • constipatie;
  • aanwezigheid van bloed in ontlasting of braaksel;
  • duizeligheid;
  • verwardheid;
  • hypotensie;
  • tachycardie;
  • verminderd plassen;
  • constipatie.

Behandeling voor maagpijn

In het geval van gastro-intestinale krampen is de trigger niet altijd duidelijk herkenbaar en is zelden slechts een enkele factor verantwoordelijk voor de symptomen. Als de symptomen niet langer alleen acuut en tijdelijk zijn, maar eerder hevige en langdurige buikpijn, moet u altijd een arts raadplegen en uzelf grondig laten onderzoeken. De juiste behandeling hangt dan vooral af van de geïdentificeerde oorzaak van de pijn.

Middelen voor maagpijn en misselijkheid

Zoals kan worden begrepen in het licht van de veelheid en variabiliteit van de oorzaken die maagpijn en misselijkheid kunnen veroorzaken, veranderen de aangegeven remedies om de malaise te verlichten aanzienlijk in verschillende situaties. Zich beperkend tot de preventie en behandeling van de meest voorkomende vorm van maagpijn en misselijkheid, die wordt veroorzaakt door af en toe te veel eten of fouten in de dagelijkse voeding, zijn er enkele regels en strategieën die moeten worden gevolgd.

Ten eerste is het belangrijk om niet meer voedsel te eten dan de maag gewend is te verteren (het ideaal is om van tafel op te staan ​​zonder een vol gevoel ), langzaam kauwen, rustig slikken en niet praten tijdens het eten. Het is ook raadzaam om gedurende enkele tientallen minuten rustig te eten, spanningen, angst en stress te vergeten, en dit in een comfortabele omgeving te doen, niet te warm of koud, niet te druk of lawaaierig, en vermijd ook plotselinge temperatuurschommelingen na de maaltijd en in het bijzonder om een ​​verkoudheid in de buik op te vangen.

Wat betreft de voedingsmiddelen die de voorkeur hebben om maagpijn en misselijkheid te voorkomen, is het advies om altijd te kiezen voor vers voedsel van goede kwaliteit, bereid met uw eigen handen of door vertrouwde restauranthouders, met volledige inachtneming van de hygiëneregels. Fruit, groenten en granen (bij voorkeur volkoren), eenvoudig gekookt en met weinig vet (beter als plantaardige oliën) worden over het algemeen goed verdragen, zelfs door de meest gevoelige magen, zolang er geen specifieke intoleranties zijn (bijvoorbeeld gluten) . Wat extra aandacht verdient melk, kaas, eieren, vlees en vis, over het algemeen zwaarder om te verteren en bij sommige mensen maagpijn en plotselinge misselijkheid te bevorderen, vooral als er al andere soorten ziekten aanwezig zijn (griep, hoofd, stressvermoeidheid, enz. ).

Op het gebied van dranken is het ideaal om stilstaand water op kamertemperatuur, kruidenthee, infusies of lichte thee te drinken, terwijl water en koolzuurhoudende frisdranken, warme of koude dranken die cafeïne bevatten, zoetstoffen, zuurteregelaars of andere additieven die de persoon kunnen irriteren, zouden moeten slechts af en toe worden geconsumeerd. maag. Wijn mag niet meer dan één glas per maaltijd worden geconsumeerd, kies voor een goede kwaliteit en geef de voorkeur aan rode wijn boven witte (met een groter risico op hoofdpijn en misselijkheid). Aan de andere kant moeten cocktails en sterke drank worden vermeden, vooral in combinatie met hapjes die de spijsvertering belasten. Kruidenthee en kruidenthee, met name op basis van venkel, anijs, drop of munt, zijn ook zeer nuttig om de spijsvertering na de maaltijd te stimuleren, terwijl die op basis van kamille, citroenmelisse of limoen, eventueel met toevoeging van een klein beetje

Onder de andere natuurlijke remedies voor maagpijn en misselijkheid moet gember worden genoemd, die zeer nuttig is, zowel geraspt in soepen, salades en fruitsalades, toegevoegd aan kruidenthee of infusies, of in kleine stukjes gekauwd, vers alleen of gedroogd en licht gezoet. Naast een spijsverterings- en misselijkheidsremmend effect geeft gember originele en aangename smaaknuances aan gerechten en dranken. Een soortgelijk effect kan ook worden verkregen met munt en andere aromatische kruiden (tijm, rozemarijn, marjolein, enz.) en specerijen (komijn, kurkuma, enz.), maar wees voorzichtig om pittige kruiden te vermijden (die brandend maagzuur en gastritis kunnen verergeren) en die die subjectief slecht worden verdragen (bijvoorbeeld kaneel, nootmuskaat, kruidnagel of curry, die bij sommige mensen misselijkheid kunnen veroorzaken in plaats van deze te verlichten).

Om maagpijn en occasionele misselijkheid tegen te gaan, is het ook mogelijk om gebruik te maken van vrij verkrijgbare prokinetische geneesmiddelen op basis van bijvoorbeeld metoclopramide en dimethicon, die de gastro-intestinale motiliteit en maaglediging kunnen bevorderen en een antischuimwerking uitoefenen die helpt om zwelling en een neiging tot reflux en regurgitatie verminderen.

Sommige preparaten van dit type, die al tientallen jaren effectief en uitgebreid getest zijn, bevatten ook natrium- of magnesiumbicarbonaat, die werken als natuurlijke antacida en helpen om maagzuur te verminderen dat kan optreden na maaltijden die te overvloedig zijn of die vet voedsel, zuren, pittig of in in ieder geval niet erg verteerbaar.

Wanneer moet je je zorgen maken over je maag?

“Als je korte tijd last hebt van maagreflux, brandend maagzuur, moeite met verteren of slikken, diarree of verstopping, of als er bloedsporen in de ontlasting zitten: dan moet je absoluut naar de huisarts.

Kan maagkanker worden genezen?

Chirurgie. Een operatie is de enige behandeling die maagkanker kan genezen. Bij een aanzienlijk deel van de geopereerde personen kunnen echter op min of meer lange termijn lokale of verre recidieven optreden.

Wat te doen bij buikpijn en misselijkheid?

Drink kruidenthee: Saliethee, kamille, karwij, venkel, anijs en citroenmelisse thee kalmeren de maag. Eet rijst, aardappelen of havermout. Bitterstoffen stimuleren de spijsvertering: paardenbloem, duizendblad, alsem, hop, gemberthee, cichorei. Warmte verlicht krampen: plaats een warmwaterkruik op je buik.

Welk medicijn kalmeert de maag?

Iberogast® ADVANCE verlicht vaak terugkerende functionele gastro-intestinale klachten zoals maagpijn, een vol gevoel, buikkrampen, winderigheid en brandend maagzuur vanaf de eerste dosis. Riopan® Magen Gel – snelle hulp bij brandend maagzuur en maagzuurgerelateerde maagproblemen.

Wat helpt snel tegen misselijkheid en braken?

Wat helpt snel tegen misselijkheid en braken? Verwarmende huismiddeltjes zoals een warmwaterkruik of een graankussen verlichten buikpijn en krampen die kunnen optreden als u moet overgeven. Pepermuntthee kalmeert de maag en gember (gember (poeder) in water, verse gemberthee) verlicht misselijkheid.

Share This Article
Leave a comment