Nieren pijn linkerzij

John
13 Min Read

Nierpijn kan bilateraal, links of rechts zijn. Afhankelijk van waar ze zich bevinden, suggereert de pijn verschillende ziekten.

Als de pijn alleen aan de linkerkant optreedt, is een pathologisch proces te verwachten dat alleen in de linker nier optreedt. Als u met een lichte tik met de rand van uw hand op het gebied van de linker nier tikt (links van de wervelkolom ongeveer twee tot drie vingerbreedtes boven de palpabele bekkenkam) en dit de pijn veroorzaakt of verergert, geeft dit aan dat de nier werkelijk is, is de oorzaak van de pijn. In sommige gevallen simuleren rugpijn veroorzaakt door de wervelkolom, of ziekten of ontstekingsprocessen in andere buikorganen (zoals de eierstok aan de linkerkant of de urineblaas) nierpijn.

Nieren pijn linkerzij : Definitie

Nieren pijn linkerzij Definitie

Nierpijn is een pijnsymptoom dat verband houdt met de flank of de achterste lumbale wervelkolom; deze manifestatie kan verwijzen naar de rechter- en/of linkerkant van het lichaam.

Nierpijn kan worden ervaren als dof en continu, of het kan zich manifesteren als intermitterende spiertrekkingen en spiertrekkingen. Het kan verschijnen bij inspanning of tijdens rust. Bovendien kan dit symptoom acuut of chronisch zijn, zich uitbreiden naar de onderbuik of in een klein gebied gelokaliseerd zijn.

In de meeste gevallen is de pijn te wijten aan nierproblemen, vooral als ze gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts met koude rillingen, moeite met bewegen, asthenie, braken en urinewegstoornissen (troebele of bloederige urine, frequent urineren, pyurie enz.).

Oorzaken zijn onder meer nierinfecties, ontsteking (nefritis en pyelonefritis) en nefrolithiasis.

De migratie van een steen in de urinewegen manifesteert zich door een extreem pijnlijke crisis (nierkoliek), vaak ’s nachts, die begint bij de lumbale fossa en uitstraalt naar het rechter of linker hypochondrium, naar de geslachtsorganen en dijen.

Nierpijn kan ook optreden in het geval van cystopyelitis, een ontstekingsaandoening, vaak van infectieuze oorsprong, die tegelijkertijd de urineblaas en het nierbekken omvat.

Het pijnlijke gevoel in de nieren komt ook voor bij niercysten en -tumoren, hydronefrose, vaatziekten (nierinfarct), polycysteuze nierziekte, misbruik van bepaalde medicijnen (zoals NSAID’s) en lokaal trauma.

Lees ook :- Pijn rechter schouderblad

De mogelijke oorzaken van nierpijn

Bij vrouwen komt nierpijn vaak voor in de menstruatie- of premenstruele fase. Ze komen ook voor bij het mobiele niersyndroom (of verlaagd niersyndroom), dat aan het einde van de zwangerschap kan optreden.

Lichamelijke inspanning kan pijn in de rechter of linker nier veroorzaken.

Alcohol kan ook pijn in de nieren veroorzaken.

Andere pathologieën die nierpijn veroorzaken zijn:

  • Cystopyelitis, urineweginfectie door bacteriën zoals Escherichia Coli.
  • Nierkoliek, lage rugpijn veroorzaakt door nierstenen.
  • Hydronefrose, pathologische verwijding van het nierbekken die zich kan manifesteren als een krampend gevoel in de nieren.
  • Nefritis, een veel voorkomende ontsteking die kan optreden als pijn in de nieren en benen.
  • Pyelonefritis, ontsteking als gevolg van een urineweginfectie.
  • Nierkanker .

Symptomen nieren pijn linkerzij

Typisch voor aantasting van de linker nieren, zoals gebruikelijk is voor de nieren, is de typische zogenaamde flankpijn.

Dit manifesteert zich als een doffe, drukkende pijn in de achterste bovenbuik of in het midden van de rug. Deze pijn in de flank wordt ook wel “pijnlijk bij tikken” genoemd omdat de pijn heviger wordt wanneer de onderzoeker met de platte kant van de hand vanaf het bekken naar boven op de linkerrug tikt.

Zowel verhoogde als verminderde drang om te urineren kan pathologisch zijn en duiden op schade aan de nieren.
De kleur van de urine zou idealiter bijna helder moeten zijn.
Bruine of rode verkleuring of zelfs schuimende urine moet altijd aan de arts worden gemeld.
Een ontsteking van het nierbekken (=pyelonefritis) gaat meestal gepaard met een blaasontsteking (=cystitis) en manifesteert zich in frequent, pijnlijk urineren met bijbehorende nierpijn. Uiterlijk bij koorts dient dringend een arts te worden geraadpleegd.

Nierkoliek van de linker nier manifesteert zich met regelmatig terugkerende hevige pijn in de linker nier. De oorzaak zijn de zogenaamde nierstenen, die het lichaam met behulp van regelmatige spierbewegingen via de urineleider uit het lichaam probeert te krijgen.

Nierpijn geassocieerd met misselijkheid
Nierpijn links in verband met misselijkheid kan een teken zijn van een ontsteking van het nierbekken (pyelonefritis). Dit kan worden veroorzaakt door een oplopende urineweginfectie of door obstructie van de uitstroom van urine. Stenen in de urineleider of in het nierbekken kunnen hier bijvoorbeeld toe leiden. Door het vasthouden van urine biedt het nierbekken een goede omgeving voor bacteriën die tot ontstekingen kunnen leiden.

Ontsteking van het nierbekken gaat vaak gepaard met een relatief slechte algemene toestand. Koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid tot braken komen vaak voor.

Bovendien kan nierkoliek, zoals die veroorzaakt door nierstenen, zo’n hevige pijn veroorzaken dat de getroffenen klagen over misselijkheid. Hier is de nierpijn zeer hevig en heeft een golvend pijnverloop. Dit betekent dat ze voortdurend in intensiteit toenemen en daarna weer draaglijker worden.

Ademhalingsnierpijn
Ademafhankelijke nierpijn kan optreden doordat de ademhaling de positie van het middenrif verandert en, afhankelijk van de ademhalingsfase, op de nieren kan drukken. Wanneer u inademt, beweegt het middenrif naar beneden en kan pijn veroorzaken bij contact met de nieren als de nieren of het nierbekken ontstoken zijn.

Bovendien kan ademhalingsafhankelijke pijn gepaard gaan met een urineafvoerstoornis en bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een niersteen of een uretersteen.

Nierpijn bij ademhalen en hoesten
Onze nieren bevinden zich in het zogenaamde “nierkamp” net onder het middenrif, ter hoogte van de eerste en tweede lendenwervel. Er zijn in totaal drie delen:

  • Orgaancapsule: Dunne capsule van bindweefsel die direct over de nieren ligt.
  • Niervetkussentjes: Vetopslag met een opvulfunctie voor de gevoelige organen
  • Nierfascia: omsluit niervetkussentjes en maakt verbinding met diafragma

Omdat het middenrif en de nieren in nauw ruimtelijk contact met elkaar staan, bewegen onze nieren indirect enkele centimeters wanneer we ademen. Deze passieve bewegingen, veroorzaakt door het optillen en neerlaten van het middenrif, kunnen leiden tot ademhalingsafhankelijke pijn, bijvoorbeeld bij linkszijdige nieraandoeningen. Vooral bij hoesten beweegt het middenrif veel op en neer en kan daardoor leiden tot hevige nierpijn. Interessant om te weten is het feit dat alleen het nierkapsel wordt doorkruist door zenuwvezels. Dus als we pijn voelen, is de capsule altijd verantwoordelijk.

Lees ook :- Hevige maagpijn aanvallen

Hoe herken je nierpijn?

Verschillende ziekten kunnen de oorzaak zijn van nierpijn. Nierpijn komt meestal aan beide kanten voor, maar kan ook maar aan één kant, rechts of links, voorkomen. Een eenvoudige test kan helpen om te bepalen of de nieren echt pijn doen of dat het rugpijn is: tik met de rand van je hand ongeveer drie vingers breed over de bekkenkam. Als dit pijn doet, is er waarschijnlijk een nierprobleem. Nierpijn is ook niet gerelateerd aan beweging, in tegenstelling tot rugpijn.

Behandelingen: Hoe een nierziekte te genezen?

Aangekomen in het stadium van nierfalen, is behandeling door dialyse of niertransplantatie essentieel. Dialyse is een medische techniek die de functie van filtratie en zuivering van de nieren vervangt. Het maakt het dus mogelijk om een grote hoeveelheid bloed (gemiddeld 70 liter per sessie) te zuiveren van zijn giftige afvalstoffen en van het overtollige water. Er zijn twee soorten dialyse:

  • Hemodialyse (de oudste methode die in het ziekenhuis wordt toegepast in een dialysedienst): de patiënt wordt aangesloten op een grote machine die een “dialysator” wordt genoemd. Wanneer het de dialysator binnengaat, wordt het bloed ontdaan van zijn afvalproducten en, eenmaal gezuiverd, wordt het opnieuw in de bloedsomloop gebracht. Twee leidingen, één voor het uitgaande bloed, één voor het inkomende bloed, verbinden de arm van de patiënt met de machine. Over het algemeen wordt de naald, om de bloedafname te vergemakkelijken, in een fistel van de arm geplaatst, dat wil zeggen een gebied waar de druk van het bloed sterker is en de ader breder.
  • Peritoneale dialyse (methode die thuis wordt toegepast): het principe is hetzelfde als bij hemodialyse, het is een kwestie van het bloed filteren. Aan de andere kant wordt het gezuiverd in het lichaam en niet in een machine. Een waterdichte katheter, permanent geplaatst, maakt de overdracht van het dialysaat naar de peritoneale holte (ruimte in de buikholte) mogelijk.

Niertransplantatie of niertransplantatie kan ook worden overwogen in gevallen van gevorderd nierfalen. Het monster kan worden afgenomen van een hersendood of van een levende donor. Houd er rekening mee dat transplantatie alleen mogelijk is van een donor met een bloedgroep die identiek is aan of compatibel is met de ontvanger.

Lees ook :- Galstenen symptomen hoofdpijn

Preventie van nierpijn

Als u aanhoudende pijn aan beide kanten van de buik heeft en de bovengenoemde symptomen ziet, is het noodzakelijk om op het juiste moment een arts te raadplegen om ernstige aandoeningen te voorkomen. Nierpijn kan soms mild zijn en soms zeer ernstig. De intensiteit van de pijn hangt af van de oorzaak. Niersteen (Niersteen) of een andere infectie kan de pijn ook verergeren. Door op het juiste moment met de behandeling te beginnen, kan het optreden van een ernstige nierziekte worden voorkomen.

Huismiddeltjes voor nierpijn

Tot aan de doktersafspraak kunt u zelf proberen de nierpijn te verlichten. Huismiddeltjes voor nierpijn zijn onder meer:

  • Warmte: Een warmwaterkruik of verwarmingskussen dat rond de nieren wordt geplaatst, kan krampen en pijn helpen verlichten.
  • Drinken: Vooral bij infectie is het raadzaam de nieren met veel vloeistof te spoelen. Water is hiervoor net zo geschikt als thee. Er zijn speciale blaas- en nierthee die bij klachten gebruikt kunnen worden.
  • Koolwrap: De ingrediënten in kool kunnen een ontstekingsremmend effect hebben. Voor koolwraps: kook de koolbladeren en leg ze warm in een theedoek. Breng vervolgens de doek aan op de pijnlijke nieren.

Als de pijn in de nierstreek te hevig is en/of niet stopt, moet medisch advies worden ingewonnen.

Waar doet het pijn als je een nierinfectie hebt?

De symptomen van een ontsteking van het nierbekken verschijnen meestal heel plotseling en de getroffenen voelen over het algemeen een duidelijk gevoel van ziekte. Koorts en pijn zijn typisch, vooral in het gebied aan de zijkanten van de ribben en heupen.

Hoe wordt een nierinfectie gediagnosticeerd?

ontsteking kan worden gezien in de bloedtest. De urinetest is de belangrijkste indicator. Als het aantal bacteriën in de urine toeneemt en er een ongewoon groot aantal witte bloedcellen is, is de urineweg ontstoken.

Kun je nierontsteking in het bloed detecteren?

Bloed- en urineonderzoek zijn belangrijk voor de verdere diagnose van nierontsteking. Bij de bloedtest is vooral de creatininewaarde van belang: als deze verhoogd is, duidt dit op een verminderde nierfunctie. Ook laat de arts de urine in het laboratorium onderzoeken op onder meer eiwitten en bloed.

Kan een nierinfectie worden opgespoord op een echo?

De diagnose nierbekkenontsteking vereist een lichamelijk onderzoek, eventueel ook een urine- en bloedanalyse. Verder kan de uroloog tot deze diagnose komen met behulp van beeldvormende methoden zoals een echografisch onderzoek (echografie) of een aanvullend röntgenonderzoek.

Share This Article
Leave a comment