Hevige maagpijn aanvallen

John
17 Min Read

Maagpijn is een vrij veel voorkomend symptoom, dat vermoedelijk door de overgrote meerderheid van de bevolking wordt ervaren, bij minstens één gelegenheid in het leven.
Meestal vertegenwoordigt maagpijn een voorbijgaande stoornis, die spontaan of dankzij eenvoudige gedrags- en/of farmacologische interventies afneemt; meer zelden is het echter de indicatie van vrij ernstige pathologische aandoeningen die, in tegenstelling tot de vorige situaties, een passende, specifieke en soms onmiddellijke medische interventie vereisen.
Juist deze tweede mogelijkheid verklaart waarom het belangrijk is om de omvang van een buikpijn te herkennen, de ernst ervan te begrijpen en wanneer een medisch consult nodig is.
De juiste interpretatie van maagpijn is echter niet altijd eenvoudig, gezien de extreme variabiliteit van de mogelijk verantwoordelijke aandoeningen. Daarom kunnen diepgaande onderzoeken nodig zijn, door middel van bloedonderzoek, radiologisch onderzoek en gastroscopie.
Zoals duidelijk is, varieert de behandeling van maagpijn in relatie tot de uitlokkende oorzaken.

Waar zit de pijn?

Daarom zou de eerste vraag die moet worden gesteld om het zoeken naar een oplossing te verfijnen, de vraag zijn die ons in staat stelt te begrijpen waar de pijn zich daadwerkelijk bevindt: we spreken vaak van maagpijn die verwijst naar het eerste deel van de darm, en daarom onjuist. De werkelijke maagpijn is in plaats daarvan wat we waarnemen tussen het borstbeen en de bogen die uit onze ribben bestaan.

Wat is het soort pijn en wanneer treedt het op?

Een andere reeks onderscheidingen die gemaakt moeten worden, hebben betrekking op de modus van het begin van pijn: intensiteit en timing. Als de pijn recidiverend is, grenzend aan chronisch, zal een reeks overwegingen worden ingevoerd, als in plaats daarvan het begin van deze malaise plotseling is en gecorreleerd is met een reeks activiteiten die eerder hebben plaatsgevonden, verandert de situatie radicaal. Een banaal voorbeeld is de inname van een zeer koude vloeistof die in bepaalde omstandigheden een plotselinge blokkering van de spijsvertering en de gevreesde congestie veroorzaakt.

Hoe de aard van maagpijn te onderzoeken?

Bij het begrijpen van de complexe relaties die ten grondslag liggen aan het functioneren van ons organisme, kan men als experts niet improviseren. Dit leidt vaak tot de noodzaak om toevlucht te nemen tot meer diepgaande tests die zijn voorgeschreven door de behandelend arts, om de oorzaak van deze maagaandoeningen beter te onderzoeken.

Als patiënten proberen we vaak te ontsnappen aan pijnlijke analyses en onderzoeken totdat ze onvermijdelijk worden; Gelukkig zijn deze technieken met de vooruitgang van wetenschap en technologie steeds minder ingrijpend en vervelend geworden. Nog niet zo lang geleden was het bijvoorbeeld onmogelijk om te denken aan een eenvoudige transnasale gastroscopie.

In minder ernstige gevallen kunt u het pad volgen dat wordt gevolgd door enkele natuurlijke remedies en andere voorzorgsmaatregelen die door deskundigen worden aanbevolen om dergelijke maagaandoeningen te verlichten.

Het is van fundamenteel belang om een ​​voorbijgaand ongemak te onderscheiden van een mogelijke pathologische aandoening. Daarom is het absoluut aan te raden maagpijn niet te onderschatten, vooral niet wanneer het recidiverend is en gepaard gaat met andere symptomen.

Hevige maagpijn aanvallen : De oorzaken

Hevige maagpijn aanvallen : De oorzaken

De aanval van middelen die de structurele en functionele integriteit van het maagslijmvlies kunnen ondermijnen, op alle slechte eetgewoonten (misbruik van alcohol en koffie, te overvloedige maaltijden, snel geconsumeerd), een verkeerde levensstijl en het gebruik van medicijnen maaglaesies, kleine infecties , psychosomatische aandoeningen die het gevolg zijn van een sterke opeenhoping van intense psycho-fysieke stress , die de spieren aantasten en bijgevolg een toename van de maagzuurgraad veroorzaken , de natuurlijke herstelprocessen van het slijmvlies belemmeren, met het optreden van maagpijn , min of meer intense pijn met pijn en brandend maagzuur.

Andere mogelijke oorzaken die vaak betrokken zijn bij het ontstaan van maagpijn zijn toe te schrijven aan de aanwezigheid van slechte en langzame spijsvertering, meteorisme, gastro-oesofageale reflux, maagzuur, gastritis en voedselintoleranties.

Lees ook :- Pijn binnenkant knie s nachts

Hevige maagpijn aanvallen : Symptomen en kenmerken

Zoals lezers zullen kunnen vaststellen, kan maagpijn van situatie tot situatie zeer verschillende kenmerken vertonen, wat de juiste diagnostische interpretatie bemoeilijkt.

  • Maagzweer
    In aanwezigheid van een maagzweer beschrijven patiënten maagpijn als een stekend branderig gevoel, van wisselende intensiteit en over het algemeen goed gelokaliseerd.
    Over het algemeen treedt de maagpijn die kenmerkend is voor een maagzweer op binnen de eerste 30 minuten na een maaltijd; er moet echter worden opgemerkt dat de positie van de ulceratieve laesie van invloed is op het tijdstip waarop de bovengenoemde pijnlijke sensatie optreedt: hoe meer deze zich dicht bij de pylorus bevindt (het deel van de maag dat aansluit op de twaalfvingerige darm), hoe later het begin van de de pijn van de maag vanaf het einde van de maaltijd.
  • Ulcus duodeni
    Bij zweren in de twaalfvingerige darm is maagpijn, volgens de rapporten van patiënten, een doffe en beklemmende pijn, met een epigastrische plaats en soms in de rechterkant van de buik. Maagpijn van ulcus duodeni is
    verantwoordelijk in meer dan de helft van de gevallen voor het nachtelijk ontwaken van de patiënt, meestal anderhalf tot drie uur na een maaltijd.
  • Geperforeerde maagzweer
    In aanwezigheid van een geperforeerde maagzweer is de maagpijn plotseling en hevig en heeft ze de neiging zich uit te spreiden naar de onderbuik en soms zelfs naar de schouder. In de regel gaat het uiterlijk gepaard met zweten, tachycardie, misselijkheid en braken; bovendien zorgt het ervoor dat de patiënt aan één kant gehurkt gaat zitten, omdat dit verlichting geeft.
    Tot slot is het belangrijk erop te wijzen hoe bij hevigere maagpijn het pijnlijke gevoel wordt geaccentueerd bij palpatie en loslaten van de hand, en hoe de buikwand stijf is (vanwege de zogenaamde chemische peritonitis).
  • Maagkanker
    Heel vaak ontwikkelt maagkanker zich helaas gedurende lange tijd op een asymptomatische of paucisymptomatische manier (d.w.z. met een schaarste aan symptomen of vage symptomen).
    Wanneer er echter symptomen optreden, is de resulterende maagpijn een branderig gevoel dat bestand is tegen maagzuurremmers en wordt geassocieerd met ongemak en volheid in de overbuikheid, vooral na de maaltijd. .
    Het is duidelijk dat maagpijn niet het enige symptoom van maagkanker is; dit houdt in feite ook in: een objectieve moeilijkheid om grote hoeveelheden voedsel (vooral vlees) te eten, koorts en een gevoel van algemene malaise, vaak geassocieerd met bloedarmoede, dyspepsie, boeren, de aanwezigheid van bloed in het braaksel of de ontlasting (die op een teer uiterlijk), enz.
  • Acute gastro-enteritis
    Acute gastro-enteritis veroorzaakt een krampachtige maagpijn (gekenmerkt door krampen), meestal geassocieerd met wijdverspreide buikpijn, braken, koorts, algemene malaise en diarree.
    Over het algemeen is het verloop van episodes van maagpijn en andere symptomen vrij kort: in de regel verbetert de toestand van de patiënt, tot volledig herstel, binnen enkele dagen.
  • Acute gastritis
    Bij acute gastritis is maagpijn een doffe, wijdverspreide, brandende pijn die vaak gepaard gaat met braken, die in ernstige gevallen bloederig of teerachtig is en stinkt.
  • Chronische gastritis
    In tegenstelling tot acute gastritis veroorzaakt chronische gastritis milde, subtiele maagpijn; in sommige situaties is het pijnlijke gevoel zelfs afwezig.
  • Galsteenziekte
    Bij mensen met galstenen en de daaruit voortvloeiende cholecystitis is maagpijn een zeer intense pijn, gelokaliseerd in het bovenste deel van de buik (midden of rechts) en vergelijkbaar – volgens de beschrijvingen van de meeste patiënten – met “een bankschroef die zich herhaaldelijk aanspant en opveert ” .
    Het pijnlijke gevoel kan enkele uren aanhouden; over het algemeen heeft het een constante intensiteit en heeft het de neiging om naar achteren te migreren, gelokaliseerd in het gebied tussen de wervelkolom en de onderste hoek van het rechterschouderblad.
    Heel vaak gaat het optreden van maagpijn bij galstenen gepaard met misselijkheid en braken; meer zelden, tot een gelige verkleuring van de huid en oculaire sclerae (geelzucht).
  • Chronische pancreatitis
    In aanwezigheid van chronische pancreatitis is maagpijn aanvankelijk episodische pijn, maar die in een later stadium van de ziekte constant en vervelend wordt.
    In de regel treft het de bovenbuikkwadranten (de zogenaamde gordelverdeling), straalt het uit naar de rug en verergert het na de maaltijd (gedurende een periode van 15 tot 30 minuten), vooral als deze een hoog vetgehalte bevatten.
    Bij sommige patiënten is dit pijnlijke gevoel in de maag vaak invaliderend.
    Merkwaardig genoeg zijn sommige lichaamshoudingen, zoals het naar voren buigen van de romp of de rechter zijligging, een verademing; anderen daarentegen, zoals de rugligging (buik omhoog), accentueren het.
  • Kanker van de alvleesklier
    Bij alvleesklierkanker heeft maagpijn kenmerken die lijken op maagpijn die wordt beschreven onder chronische pancreatitis. In feite is het episodisch, in een eerste fase, en vervelend, continu en intens, in een volgende fase; omvat de bovenbuikkwadranten (riemverdeling) en heeft de neiging uit te stralen naar de rug en verergert na de maaltijd; ten slotte legt het een verband met de houding die de patiënt aanneemt: de rugligging accentueert deze, terwijl het naar voren buigen van de romp, de rechter zijligging en de compressie van de buik deze dempen.
    Dit alles gaat gepaard met een progressieve verslechtering van de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.
  • Hiatale hernia
    In aanwezigheid van een hiatale hernia lokaliseert de maagpijn in de bovenbuikkwadranten en heeft de connotatie van een brandende pijn.
    In vergelijkbare omstandigheden ervaart de patiënt ook pijn en druk op de borst, misselijkheid, braken, bitterheid in de mond, intense speekselvloed en heesheid.
  • Brandend maagzuur
    Bij gastro-oesofageale refluxziekte is maagpijn een brandende pijn die meestal net onder het borstbeen wordt gevonden.
    Gewoonlijk verschijnt dit pijnlijke gevoel na de maaltijd en gaat gepaard met maagzwelling, evenals vele andere symptomen, waaronder: retrosternale pijn, halitose, frequente oprispingen van de maagzuurinhoud, heesheid, dysfagie, hikken, pijn bij het slikken, laryngospasme, pijn op de borst , hoesten en kortademigheid .

Lees ook :- Galstenen symptomen hoofdpijn

Hevige maagpijn aanvallen : Diagnose

Een lichamelijk onderzoek en medische voorgeschiedenis zijn meestal voldoende om de meest voorkomende buikpijn te diagnosticeren.
Integendeel, voor de diagnose van de meest klinisch relevante maagpijnen is het vaak essentieel om meer diepgaande tests toe te voegen aan de bovengenoemde onderzoeken, zoals bloedonderzoek, radiologisch onderzoek, gastroscopie, enz., om een gedetailleerd beeld te krijgen. en compleet beeld van de situatie in handeling.

Wat moet de dokter weten?

De kennis van de arts van elementen zoals de plaats van pijn, mogelijke uitlokkende factoren, duur van pijn, geassocieerde symptomen en elke pijnlijke bestraling op andere plaatsen, aangrenzend of op afstand, is essentieel voor diagnostische doeleinden; daarom moet de patiënt, wanneer maagpijn optreedt, aandacht besteden aan de bovengenoemde kenmerken, ze misschien noteren en ze vervolgens zorgvuldig melden aan de specialist die voor hem zorgt.

Middelen om maagpijn te verlichten

Om maagaandoeningen te verlichten die niet te wijten zijn aan specifieke pathologieën, kunt u enkele tips volgen:

  • Eet kleine en lichte maaltijden, dicht bij elkaar;
  • Vermijd zwaar voedsel om te verteren;
  • Eet langzaam en kauw goed;
  • Help de maag met spijsverterings- of kalmerende kruidenthee zoals kamille;
  • Ga pas slapen na het verteren;
  • Gebruik als smaakmaker (zonder te overdrijven) vlammende kruiden zoals gember en komijn.

Specifieke tests en tests zijn nodig om elke twijfel over de oorzaken van maagpijn weg te nemen. In het geval van terugkerend ongemak is het raadzaam om de genoemde specifieke maag- en extra-gastrische pathologieën uit te sluiten.

Lees ook :- Trillende spieren in rust

Buikpijn: Oma’s remedies

Kruiden zijn de krachtigste natuurlijke remedies voor buikpijn.

Van alle kalmerende en kalmerende eigenschappen van kamille vallen citroenmelisse en valeriaan op, uitstekende bondgenoten bij het verbeteren van de spijsvertering en de functionaliteit van het maag-darmstelsel, bij het ontstoppen van ontstoken slijmvliezen en het verlichten van maagpijn (vooral als gevolg van te zware maaltijden). Met deze kruiden kun je een heerlijke infusie maken: voor de bereiding gebruik je een handvol verse of gedroogde bloemhoofdjes en blaadjes (ongeveer 2 gram), die je ongeveer 10 minuten laat weken in een kop kokend water. Eenmaal gefilterd, kunt u de infusie drinken, strikt heet.

Gember helpt niet alleen om de buik leeg te laten lopen en de toestand van de spijsverteringsorganen te versterken, maar helpt ook om de irritatie van de slijmvliezen te verminderen en kan worden gebruikt om acute perioden van maagpijn te kalmeren. Zelfs het afkooksel van venkelzaad en salie of laurierblaadjes, evenals de aftreksels met zoethoutwortels, zijn geldige hulpmiddelen.

Een uitstekende directe remedie voor thuis, en zonder kosten, is warm water; het drinken van een glas vol water op hoge temperatuur ’s morgens zodra je wakker wordt en één glas ’s avonds voordat je naar bed gaat, verwijdt de maagwanden, helpt bij de spijsvertering en brengt ons lichaam weer in balans.

Paradoxaal genoeg, zelfs appel- of ciderazijn, om te consumeren in kleine slokjes verdund in water tijdens de maaltijden of ’s ochtends in een beetje warm water, stelt u in staat om de pH van het lichaam te bufferen en opnieuw in evenwicht te brengen, wat voordelen oplevert in geval van maagpijn als gevolg van reflux.

Liggen met de warmwaterkruik op uw buik, om de gespannen spieren te ontspannen, is een andere geldige gratis remedie.

Wat kan buikpijn veroorzaken?

Buikpijn kan vele oorzaken hebben. Ze kunnen het gevolg zijn van een spijsverteringspathologie zoals bijvoorbeeld gastro-enteritis, hiatale hernia, cholelithiasis, maagzweer, blindedarmontsteking, darmobstructie of peritonitis.

Wat kunt u doen aan hevige buikpijn?

Een heel eenvoudige remedie tegen buikpijn is warmte. De pijn kan worden verlicht met een warmwaterkruik of een warm kersenpitkussen. U kunt ook een lauwwarm bad nemen, wat vooral effectief is bij lavendel of duizendblad.

Waar komen hevige buikkrampen vandaan?

Mogelijke oorzaken van acute pijn in de maag kunnen een gastro-intestinale infectie, een darmobstructie, peritonitis, een maagzweer (zwelling) in de maag, koliek (gal- of nierkoliek), een ontsteking van de galblaas, een ontsteking van de alvleesklier of een ontsteking van de darm (dunne darm). , dubbele punt, appendix) …

Wat zijn de tekenen van een buikscheur?

Het belangrijkste klinische teken is hevige buikpijn die gegeneraliseerd of soms gelokaliseerd is in een deel van de buik. Het begin kan plotseling zijn of geleidelijk toenemen. Het kan gepaard gaan met koorts of koude rillingen.

Share This Article
Leave a comment