Trillende spieren in rust

John
14 Min Read

Een trillend ooglid, spiertrillingen in de knie of dij, spiertrekkingen in de bovenarm en buik – bijna iedereen kent wel eens ongecontroleerde spiertrekkingen (fasciculaties). Ook al is het maar in de zeer zeldzame gevallen dat het wordt veroorzaakt door meer ernstige ziekten, het onwillekeurige samentrekken van spieren is een teken van een disbalans in het lichaam.

Wat zijn spiertrekkingen?

Wat zijn spiertrekkingen?

Spiertrekkingen (ook wel fasciculatie genoemd) wordt veroorzaakt door de bliksemachtige, meestal aritmische samentrekking van individuele kleine spierbundels, de zogenaamde fascikels. Afhankelijk van de oorzaak kunnen spiertrekkingen worden geclassificeerd als “goedaardige” of “pathologische” fasciculaties, waarbij de eerste de veel voorkomende oorzaak van spiertrekkingen is.

  • Bij goedaardige fasciculaties wordt spiertrekkingen meestal veroorzaakt door stress, maar ook door fysieke of andere zenuwbelasting. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen of een tekort aan voedingsstoffen verantwoordelijk zijn voor de spiertrekkingen. “Deze krampen komen vooral voor in de kuiten, in het gebied rond de ogen (vooral in het ooglid) en in de bovenarmspieren”, legt de deskundige uit.
  • Pathologische fasciculaties daarentegen zijn het gevolg van schade aan de zenuwcellen (het zogenaamde tweede motorneuron). Deze vorm van spiertrekkingen wordt typisch gezien bij ALS (amyotrofische laterale sclerose), een degeneratieve ziekte van het zenuwstelsel.

Hoe ontstaat spiertrekking?

De plotselinge spiertrekkingen komen vaak voor in de armen, benen en gezicht. Kleine spierbundels, ook wel fascia genoemd, spannen zich aan en veroorzaken een pulsatie onder de huid. Het proces wordt ook wel fasciculatie genoemd.

De meest voorkomende oorzaken van spiertrekkingen

Om te begrijpen waarom een spier trekt, moet men eerst onderzoeken hoe de spier werkt.

Wanneer onze hersenen het commando geven om spieren samen te trekken, worden elektrische impulsen door onze zenuwbanen gestuurd naar de spiercellen die nodig zijn, die vervolgens samentrekken.

Net als bij een auto heeft dit proces brandstof nodig, die via het bloed in de vorm van voedingsstoffen naar de cellen wordt gevoerd en dienovereenkomstig wordt verwerkt.

Zo geven de mineralen natrium, kalium, calcium en magnesium, opgelost in lichaamswater tot zogenaamde elektrolyten, zenuwsignalen door aan spiercellen, waardoor ze samentrekken of ontspannen.

Als er echter een brandstoftekort of onbalans is, kan de goede werking van uw spieren worden aangetast. Zo leidt een gebrek aan vocht en mineralen bij overmatige hitte, zware inspanning of een ongezonde voeding vaak tot een foutieve signaaloverdracht in de zenuwen en dus tot spierkrampen.

Wat precies de directe trigger is op het moment van spiertrekkingen is nog niet bekend. Wat wel zeker is, is dat de volgende factoren het trillen van de oogleden, verkrampte benen, pulserende vingerspieren en dergelijke sterk bevorderen.

  • Elektrolytenbalans (tekort aan mineralen): Overmatige lichaamsbeweging (zwaar zweten) of slechte voeding kan leiden tot een onbalans in de mineralenbalans en dus tot stoornissen in de spieractiviteit.
  • Uitdroging: Als u te weinig drinkt of meer vocht uitscheidt dan u binnenkrijgt, zal uw bloed uitdrogen en dikker worden. Het resultaat is een langzamere overdracht van voedingsstoffen naar de spiercellen.
  • Gebrek aan lichaamsbeweging: Als u weinig beweegt, gaat uw bloedsomloop slapen en daalt uw bloeddruk. Het resultaat is een ondervoeding van de spieren, wat kan leiden tot “defecte” spierfuncties.
  • Verkoudheid en onderkoeling: Als het koud is, trekken onze bloedvaten samen en remmen zo de overdracht van voedingsstoffen naar de cellen.
  • zonnesteek
  • Geestelijke belasting en stress: Een verhoogd stressniveau zorgt ervoor dat onze hersenen niet meer goed ontspannen en overbelast raken. Het resultaat is een foutieve signaaloverdracht en dus spiertrekkingen.
  • Stimulerende dranken en drugs: Ik denk dat het voor zich spreekt dat ongezonde oppeppers zoals energiedrankjes en cola, evenals drugs, lichaamsfuncties verstoren. Impulskortsluitingen zijn verantwoordelijk voor spiertrekkingen.
  • Hypoglykemie: Suiker is de brandstof voor onze cellen. Wanneer onze bloedsuikerspiegel te laag wordt, sturen de hersenen chemische boodschappers die ons de beroemde zoete trek geven om een ​​goede hersenfunctie te garanderen. Dat is echter geen vergunning voor snoep.
  • Overgewicht: Overgewicht vernauwt uw organen en belast uw hart. Het gebrek aan lichaamsbeweging dat hier gewoonlijk mee gepaard gaat, verslechtert ook de toevoer van voedingsstoffen naar alle cellen.
  • Verkeerde houding: Iedereen die ergonomisch zit of staat of in het algemeen een slechte houding heeft, bevordert ziekten van de wervelkolom en dus beknelde zenuwen, wat uiteindelijk kan leiden tot een foutieve signaaloverdracht naar de spieren.

In zeer zeldzame gevallen kunnen ook neuromusculaire ziekten, pathogenen, vergiftiging of bijwerkingen van medicijnen de oorzaak zijn. Voor de zekerheid moet u deze mogelijkheden door een arts laten ophelderen.

Lees ook :- Ziekte van perthes

Trillende spieren in rust : Symptomen

Het belangrijkste symptoom is de pijn die de spasme veroorzaakt, evenals de zichtbare onwillekeurige samentrekking van de spier.

Locatie van de spasme

Er zijn verschillende soorten spasmen:

  • Hemifaciale spasme, die begint in de spieren rond één oog en zich vervolgens uitbreidt naar de spieren van de mond en kaak aan dezelfde kant als het aangedane oog
  • De cynische spasme in het gezicht, een krampachtige beweging van de wangen, waarbij de lippen zich scheiden om de tanden te onthullen als een grommende hond
  • Gastro-intestinale spasmen, meestal verantwoordelijk voor buikkrampen of pijn; flexiespasmen die deel uitmaken van een epileptisch syndroom bij kinderen.

“Maar de spasme kan ook van invloed zijn op gebieden zoals het ooglid, de onderarm, de borstspieren, de kuiten of zelfs de voetboog”, zegt Dr. Delong.

Spiertrekkingen : Gevaarlijk of ongevaarlijk?

Meestal zijn spiertrekkingen ongevaarlijk en slechts een symptoom van mineraaltekorten, stress, te veel cafeïne, slaapgebrek of wat bekend staat als slaapschokken. Artsen spreken van dergelijke spiertrekkingen als goedaardig (goedaardig) fasciculatiesyndroom.

Veel minder vaak veroorzaken ernstige medische aandoeningen spiertrekkingen. Een teken hiervan kan zijn als de spiertrekkingen vaker voorkomen. Spiertrillingen in rust (rusttremor) worden bijvoorbeeld typisch waargenomen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Metabole ziekten zoals diabetes mellitus kunnen zich ook manifesteren door spiertrekkingen – evenals amyotrofische laterale sclerose (ALS). In dergelijke gevallen moeten de spiertrekkingen of de onderliggende ziekten als gevaarlijk of op zijn minst als ernstig worden geclassificeerd.

Lees ook :- Hoge suikerspiegel verlagen

Spiertrekkingen: Onderzoeken en diagnose

De eerste stap is een gedetailleerd gesprek tussen u en de arts om de medische geschiedenis te verzamelen (anamnese). De arts zal u bijvoorbeeld vragen wanneer, hoe vaak, waar en onder welke omstandigheden de spiertrekkingen optreden en of u nog andere symptomen heeft (bijvoorbeeld pijnlijke spierkrampen, koorts, enz.).

Informatie over mogelijke triggers voor de twitches, zoals een blessure of een recent onderzoek van de zenuwen, is ook belangrijk. Vertel uw arts ook of en welke medicijnen u gebruikt en of u eerdere ziekten heeft gehad (bijv. epilepsie of diabetes).

Daarna volgt een lichamelijk en neurologisch onderzoek. In het laatste geval controleert de arts de zenuw- en spierfunctie en de reflexen. De volgende methoden kunnen worden gebruikt:

  • Elektroneurografie (ENG): De zenuwgeleidingssnelheid wordt gemeten met behulp van elektroden.
  • Elektromyografie (EMG): tijdens dit onderzoek gebruikt de arts elektroden om de elektrische activiteit in de spier te controleren.
  • Elektro-encefalografie (EEG): De elektrische activiteit van de hersenen wordt onderzocht, ook met behulp van elektroden.

Afhankelijk van de bevindingen of de vermoedelijke oorzaak van de spiertrekkingen, kunnen verder onderzoek nuttig zijn:

  • bloed- en urinetests
  • orthopedische onderzoeken
  • Beeldvormingsprocedures zoals röntgenstralen, computertomografie (CT), magnetische resonantiebeeldvorming (magnetic resonance imaging, MRT)
  • Verwijdering van spierweefsel (biopsie) voor nader onderzoek in het laboratorium
  • Verwijdering van cerebrospinale vloeistof (drankpunctie) voor een meer gedetailleerd onderzoek in het laboratorium
  • L-dopa-test (als de ziekte van Parkinson wordt vermoed)
  • Bloedvatonderzoek (angiografie)
  • allergie testen
  • psychologische of psychiatrische onderzoeken

Lees ook :- Bijwerkingen antibiotica vermoeidheid

Wat helpt tegen spiertrekkingen?

Het goede nieuws: goedaardige fasciculatie, het type spiertrekkingen dat onder andere wordt veroorzaakt door stress of tekorten aan voedingsstoffen, kan relatief goed worden voorkomen als je de triggerfactoren vermindert. Hier moet u speciaal op letten:

  • Eet een gebalanceerd dieet

Frieten, pizza en pasta smaken heerlijk, daar bestaat geen twijfel over. Toch moet u ervoor zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam dringend nodig heeft. Anders riskeert u een tekort aan voedingsstoffen met als bijwerking een gebrekkige spieractiviteit. Deze voedingsmiddelen bevatten de meeste voedingsstoffen voor je spieren:

  • Magnesium: banaan, framboos, peulvruchten, noten, volkoren granen, lijnzaad
  • Kalium: abrikozen, bananen, peulvruchten, tomaten, rode pepers, zalm, spinazie, amarant
  • Calcium: Zuivelproducten, groene groenten, amandelen, boerenkool, kaas, eieren, bessen

Daarnaast moet je niet vergeten voldoende te drinken zodat je lichaam niet uitdroogt en de voedingsstoffen optimaal naar de spieren kunnen worden overgebracht. Vermijd koffie en alcohol!

  • Wees actief

Regelmatige lichaamsbeweging in het dagelijks leven zorgt er niet alleen voor dat u zich fitter voelt en uw cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. Tegelijkertijd bereiken de voedingsstoffen uit het bloed de spieren. Want bij het zitten is met name de doorbloeding in de benen slechter. Zorg echter altijd voor een goede houding tijdens het sporten en in het dagelijks leven, anders belast je je wervelkolom te veel.

  • Kom tot rust

De meeste spierspasmen worden veroorzaakt door stress (lees hier wat helpt) en psychologische stress. Neem bewust tijd voor jezelf. Ontspan en probeer stressfactoren te elimineren. Sporten is een geweldige manier om je hoofd leeg te maken. Maar deze ontspanningsoefeningen en zelfreflectie kunnen ook helpen om stress te verminderen.

Lees ook :- Beknelde zenuw lies symptomen

Spiertrekkingen: Behandeling en preventie

Normale spiertrekkingen vereisen meestal geen medische hulp. Meestal gaat het na korte tijd vanzelf weer weg. Toch zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om het fenomeen in de toekomst te voorkomen, zoals:

  • gevarieerde en evenwichtige voeding : De getroffenen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende magnesium binnenkrijgen. De voedingsstof komt in grote hoeveelheden voor in voedingsmiddelen zoals spinazie, noten of havermout bijvoorbeeld. Magnesiumpreparaten kunnen de toevoer van het spiermineraal ondersteunen als dit niet voldoende gegarandeerd is.
  • Veel beweging : Het is belangrijk om de bloedcirculatie in de spieren te stimuleren.
  • Stressvermindering: Aan de andere kant helpen verschillende ontspanningsmethoden tegen stressgerelateerde spiertrekkingen
  • Meditatie, yoga of autogene training.

Als de spieren zeer vaak of gedurende lange tijd ongecontroleerd trillen en gepaard gaan met pijn of andere symptomen (zoals gevoelloosheid of vermoeidheid), moet een neuroloog worden geraadpleegd. Door middel van een intensief lichamelijk en neurologisch onderzoek controleert hij de functionaliteit van spieren, zenuwen en reflexen. Afhankelijk van de bevindingen beslist hij vervolgens over verdere behandeling.

Hoe lang kunnen spiertrekkingen duren?

Als de spiertrekkingen langdurig zijn, binnen 2 tot 3 weken terugkeren of aanhouden, moet u een arts raadplegen. Zelfs als de tremor bijzonder sterk is of in combinatie met pijn of krampen optreedt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Waarom heb je spiertrekkingen tijdens het slapen?

Hypnagogische schokken, of slaapschokken, zijn onwillekeurige spiersamentrekkingen die mensen ervaren tijdens het in slaap vallen. Dit gevoel markeert de overgang van wakker zijn naar slapen terwijl lichaam en geest zich voorbereiden op het naar bed gaan.

Wat te doen tegen spiertrekkingen tijdens het slapen?

Wat kan er gedaan worden aan spiertrekkingen? In het geval van ongevaarlijke spiertrekkingen, kunt u proberen de oorzaak weg te nemen (bijvoorbeeld stress verminderen, een uitgebalanceerd dieet volgen, niet te veel cafeïne en alcohol consumeren). Als onderliggende ziekten de oorzaak zijn, zal de arts een passende therapie starten (bijvoorbeeld met medicatie).

Waarom trekken mijn spieren vanzelf samen?

Een spiercontractie wordt geactiveerd wanneer een actiepotentiaal langs de zenuwen reist om de spieren te bereiken. Spiercontractie begint wanneer het zenuwstelsel een signaal afgeeft.

Share This Article
Leave a comment