Hoge suikerspiegel verlagen

John
13 Min Read

Het verlagen van de bloedsuikerspiegel is een noodzaak voor mensen met hoge bloedglucosewaarden om de gevaarlijke gevolgen van een aandoening die bekend staat als hyperglykemie af te weren. Typisch voor diabetes mellitus, hyperglykemie is verantwoordelijk voor karakteristieke symptomen, waaronder: droge mond, intense dorst, buikpijn met braken, naar aceton ruikende adem, progressieve verandering van bewustzijn, enz.

Hoe de bloedsuikerspiegel te verlagen, d.w.z. strategieën om de glucosespiegels te verlagen (duidelijk wanneer ze een afwijking hebben), is altijd een zeer populair onderwerp geweest, waaronder: dieet, lichaamsbeweging, gezonde gedragsgewoonten, enz.

Wanneer moet de bloedsuikerspiegel worden verlaagd?

Wanneer moet de bloedsuikerspiegel worden verlaagd?

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt een te hoge bloedsuikerspiegel onthuld op het moment van de uitslag van een bloedonderzoek. Als uw bloedsuikerspiegel grenst aan of iets boven de norm ligt, zal uw arts u waarschijnlijk aanraden om regelmatig te controleren om het ontstaan van diabetes type 2 te voorkomen.

“De bloedsuikerspiegel moet worden gecontroleerd zodra deze op een lege maag boven 1,10 g/L is. In eerste instantie zullen we maatregelen op het gebied van dieethygiëne invoeren – voedselbalans en lichaamsbeweging – en maandelijkse monitoring totdat de parameters zijn genormaliseerd “, legt dr. Pierre Azam, diabetoloog in Parijs, uit.

Lees ook :- Kalium tekort hart

Hoge bloedsuikerspiegel : Dit gebeurt er in het lichaam

Suiker komt in ons voedsel voor in de vorm van de korte-keten koolhydraten glucose, fructose en hun combinatie genaamd sucrose (huishoudsuiker), die extreem snel in de darm wordt opgenomen en direct in het bloed wordt afgegeven. Suiker komt binnen enkele minuten na het eten in de bloedvaten. De stijgende bloedsuikerspiegel is het signaal voor de alvleesklier om insuline aan te maken en af ​​te geven. Insuline verwijdert suiker uit het bloed en transporteert het naar waar het nodig is: spieren, hersenen, lever en vetcellen. Als gevolg hiervan vallen de bloedsuikerspiegels bij gezonde mensen terug in het normale bereik.

Insuline is echter niet op elk moment van de dag en na elke maaltijd in gelijke mate beschikbaar – dit verschilt sterk van persoon tot persoon. Zo heeft ongeveer 20 procent van de mensen ’s ochtends een zeer laag insulinegehalte, wat leidt tot een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel als gevolg van het ontbijt. Maar wat gebeurt er als de insuline de bloedsuikerspiegel niet voldoende opruimt? Een verminderde insulinegevoeligheid is de vroege vorm van diabetes type 2 en kan leiden tot volledige insulineresistentie. Om het in de eerste plaats niet zo ver te laten komen, moet u uw bloedsuikerspiegel regelmatig verlagen met de volgende huismiddeltjes.

Lees ook :- Innerlijke onrust symptomen

Hoe u uw bloedsuikerspiegel kunt verlagen?

Gezien de aanzienlijke moeilijkheden bij het samenvatten van de talrijke strategieën met betrekking tot het verlagen van de bloedsuikerspiegel in één enkel artikel, worden hieronder alleen de meest voorkomende remedies vermeld – zoals fysieke activiteit, dieetinterventies, gedragsinterventies, enz.

  • Geneesmiddelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen
  • Supplementen en natuurlijke remedies om de bloedsuikerspiegel te verlagen (zie ook het schema over supplementen en kruidengeneesmiddelen die mogelijk nuttig zijn bij diabetes)
  • Dieet en voedingsmiddelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen
  • Alle remedies om de bloedsuikerspiegel te verlagen

Lichamelijke activiteit: Hoe werkt het op glucose?

Lichaamsbeweging is een van de eenvoudigste en meest effectieve remedies om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Als het spierweefsel in rust insuline gebruikt als transportmiddel om glucose uit het bloed te absorberen, kan hetzelfde spierweefsel tijdens intense fysieke activiteit bloedglucose (d.w.z. aanwezig in het bloed) opnemen, zelfs bij afwezigheid/tekort van de bovengenoemde hormoon; dit gebeurt omdat lichaamsbeweging, vooral de duur ervan, de verplaatsing stimuleert (in technisch jargon, we spreken van translocatie) van glucoseopnamemoleculen – de zogenaamde glucosetransporters GLUT-4 – van de opslagplaats, aanwezig in spiercellen, naar het plasmamembraan van de laatste. Met andere woorden, fysieke activiteit brengt een proces in gang waarbij de spierweefselcellen een groep moleculen die in staat zijn bloedglucose op te vangen verplaatsen van de interne opslagplaats (waar ze geen contact hebben met het bloed en de glucose die daar circuleert) naar het plasmamembraan (dat is het deel van een cel dat wordt gebruikt voor contacten en communicatie met andere cellen, bloed, de extracellulaire omgeving, enz.).
Op deze manier “bewapenen” de spiercellen zich extern met een soort “glucosevangnet”, waardoor ze geen insuline kunnen gebruiken. Het is duidelijk dat de glucose die spiercellen op deze manier uit het bloed halen, gepaard gaat met een verlaging van de bloedsuikerspiegel.

Lees ook :- Cholesterol verlagen met kruiden

Natuurlijk de bloedsuikerspiegel verlagen met geselecteerde voedingsmiddelen

“Mensen met diabetes moeten een individueel aangepast dieet volgen om hun bloedsuikerspiegel snel te verlagen.” Klinkt deze zin voor jou als strikte onthouding, discipline, onsmakelijk eten en medicijnen? Discipline is zeker nodig als je gewoontes wilt loslaten waar je dol op bent geworden en je levensstijl wilt veranderen. Toch kan het aangenaam worden gemaakt en gemakkelijk worden geïntegreerd in het dagelijks leven.

Houd hierbij altijd uw doel voor ogen: er is veel dat u zelf kunt doen om uw bloedsuikerspiegel te verlagen en medicatie uit te stellen of zelfs helemaal te vermijden. In bepaalde omstandigheden kunt u diabetes zelfs zo onder controle krijgen dat u kunt spreken van een vermindering van de symptomen.

Naast de bovengenoemde factoren, is het raadzaam om geselecteerde voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen. Probeer de volgende voedingsmiddelen:

  • Appels – rauw of gekookt: Appels hebben een zeer hoog pectinegehalte, wat ervoor zorgt dat het lichaam suiker slechts langzaam uit de voeding opneemt. De combinatie van appels en kaneel is een ideale en vooral smakelijke traktatie voor het gehemelte, omdat het de stofwisseling stimuleert en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
  • Bosbessen in plaats van gummyberen: de kleine blauwe besjes pakken uit! Hun plantaardige stoffen, de anthocyanines, zouden enerzijds de vetverbranding stimuleren en anderzijds de bloedsuikerspiegel verlagen. Echt superfood!
  • Indiaas koken met kurkuma en fenegriek: kurkuma bevat antioxiderende en ontstekingsremmende curcumine, dat volgens een Amerikaans onderzoek de insulineresistentie kan verminderen en stofwisselingsproblemen kan verminderen. 6 Het aminozuur 4-hydroxyiesoleucine uit fenegriek kan ook helpen de insulineresistentie bij diabetes type 2 te verminderen, de bloedsuikerspiegel te verlagen en in balans te houden. 7 Het is dus de moeite waard om de Indiase keuken te proberen – en het is ook nog eens heerlijk!
  • Bonen en peulvruchten: Bonen kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en insuline. Het hoge vezelgehalte vertraagt ​​de afbraak van koolhydraten in de bloedbaan, wat een positief effect kan hebben op het gewicht en de insulinewerking kan verbeteren.
  • glutenvrije boekweit voor salades, muesli en co.: Volgens Dr. Carla G. Taylor van de Universiteit van Manitoba in Canada kan het toevoegen van boekweit aan het dieet een effectieve manier zijn om de bloedsuikerspiegel te verlagen en daarmee het risico op diabetes te verminderen en bijwerkingen zoals hart-, nier- en zenuwproblemen. 8ste
  • natuurlijke walnoten in plaats van gezouten en gebakken pinda’s: zelfs een klein handje ongezouten walnoten per dag kan mensen met diabetes helpen hun bloedsuikerspiegel te reguleren en zo een betere insulinespiegel te krijgen. Ondanks een algemeen aanbevolen vetarm dieet, kunnen de vette walnoten met mate worden gegeten, omdat ze gezonde meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren bevatten, die een insulineverlagend effect bevorderen.
  • een eetlepel azijn aan het eind: ook al klinkt het niet bijzonder lekker, wetenschappers van de Arizona State University hebben ontdekt dat een eetlepel azijn ’s avonds bij patiënten met diabetes type 2 de bloedsuikerspiegel in de ochtend kan verlagen en dus een positief effect. 9 Wel moet nog worden onderzocht of het nemen van azijn op de lange termijn ook echt aan te raden is.
  • Calorieën tellen: Zelfs bij dergelijke zorgvuldig geselecteerde voedingsmiddelen geldt het volgende: Als u wilt afvallen of op gewicht wilt blijven, mag u het aantal calorieën dat u heeft ingenomen niet uit het oog verliezen.

Verlaag de bloedsuikerspiegel met kruidensupplementen

In gevallen van milde hyperglykemie kan, naast een gezond en uitgebalanceerd dieet in combinatie met een correcte dagelijkse actieve levensstijl, integratie met sommige hypoglykemische planten voor gebruik in de vorm van tincturen, kruidenthee of capsules nuttig zijn.

  • Gymnema (Gymnema sylvestre)

Gymnema is een klimplant afkomstig uit India en Afrika, waarvan de bladeren gymnemische zuren (glycosidezuren) bevatten, die in staat zijn de intestinale absorptie van glucose te verminderen en bètacellen van de pancreas te stimuleren bij de productie van insuline. De grootste werkzaamheid bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen en beheersen van diabetes type 2 wordt verkregen uit capsules met droog extract van gymnema, gewoonlijk 200-250 milligram, die één of twee keer per dag moeten worden ingenomen. Het is ook mogelijk om de actieve principes van gymnema te nemen in de vorm van een infusie van bladeren, twee of drie keer per dag te drinken;

  • Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus)

De bladeren van de bosbes bevatten verschillende actieve ingrediënten zoals glucoquine, een stof die het glucosegehalte (suikers) in het bloed verlaagt (hypoglykemische werking). U kunt het droge extract met hoge titer, 1-2 capsules per dag van 160 mg nemen; het vernevelde droge extract, 2-3 capsules of tabletten per dag van 300 mg. Of het is mogelijk om een kruidenthee te bereiden met de bessen van de blauwe bosbes: 4 eetlepels per liter water en 10 minuten koken, om overdag te drinken;

  • Momordica (Momordica charantia)

Klimplant gekweekt in India, Maleisië, China, Afrika, Amerika en de Filippijnen, waarvan de hoofdbestanddelen zijn: glycosiden, oplosbare pectines, saponinen, alkaloïden, suikers, harsen, fenolische bestanddelen, vaste oliën, vrije zuren en mineralen. Sommige waterige extracten van momordica zouden de afgifte van insuline door pancreascellen kunnen stimuleren, waardoor een hypoglycemische werking wordt bepaald. Dagelijks gebruik van momordica-thee kan het suikermetabolisme optimaliseren, de bloedsuikerspiegel positief beïnvloeden en zo diabetes voorkomen.

Wat zijn de effecten van een hoge bloedsuikerspiegel?

Een te hoge bloedsuikerspiegel leidt tot symptomen die u mogelijk al had voordat uw diabetes werd ontdekt: vermoeidheid, gebrek aan concentratie, lusteloosheid of duizeligheid. De ontsporing van de stofwisseling kan leiden tot een diabetisch coma.

Hoe verlaagt het lichaam de bloedsuikerspiegel?

Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed kunnen opnemen. Dit verlaagt de bloedsuikerspiegel. In de lever en spiercellen kan de opgenomen glucose worden omgezet in glycogeen en opgeslagen. Glycogeen is een polysacharide die bestaat uit glucose.

Hoeveel bloedsuiker is normaal en gezond?

Bij mensen zonder diabetes is de nuchtere bloedsuikerspiegel (na 8 tot 10 uur zonder voedsel) minder dan 100 milligram per deciliter (mg/dl) of minder dan 5,5 millimol per liter (mmol/l). Na het eten stijgt de bloedsuikerspiegel meestal niet boven 140 mg/dl (7,8 mmol/l).

Hoe de bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze verlagen?

Er zijn voedingsmiddelen die als uitstekende bondgenoten kunnen worden beschouwd om de glucosespiegels onder controle te houden: zetmeelarme groenten (spinazie, broccoli, sperziebonen), vis en mager vlees (zalm, kipfilet), aardbeien, havermout.

Share This Article
Leave a comment