Kalium tekort hart

John
12 Min Read

Een tekort aan kalium in het bloed (hypokaliëmie) kan de oorzaak of het gevolg zijn van een ziekte. Verschillende medicijnen zoals plastabletten (diuretica) kunnen ook de kaliumspiegel verlagen. Ernstig kaliumgebrek kan zeer gevaarlijk zijn.

Wat is een kaliumtekort?

Wat is een kaliumtekort?

Artsen spreken van een kaliumtekort (hypokaliëmie) wanneer het niveau van dit belangrijke mineraal in het bloedserum onder het normale bereik daalt (bij volwassenen lager dan 3,8 mmol/l). Daarentegen wordt een serumkalium van meer dan 5,2 mmol/l (volwassenen) een kaliumoverschot (hyperkaliëmie) genoemd. De regulatie van de kaliumuitscheiding wordt gereguleerd door het hormoon aldosteron, dat ervoor zorgt dat kalium in de urine vrijkomt.

Lees ook :- Innerlijke onrust symptomen

Wanneer treedt een kaliumtekort op?

De oorzaken van kaliumgebrek zijn zeer divers, omdat het een cruciale rol speelt in de functionaliteit van alle cellen en daarom overal aanwezig is.

Verlies van kalium via de nieren
Als het lichaam meer aldosteron of cortisol aanmaakt dan nodig is, wordt er met behulp van de nieren meer kalium in de urine uitgescheiden. Men spreekt van hyperaldosteronisme (Conn-syndroom) of hypercortisolisme.

Bepaalde medicijnen kunnen een soortgelijk effect hebben op de uitscheiding van kalium via de nieren. Deze omvatten plaspillen (diuretica), glucocorticoïden en antibiotica. Nierzwakte kan ook leiden tot kaliumverlies.

Verlies van kalium via het maagdarmkanaal
Veel mineralen gaan verloren door veelvuldig braken of diarree. Dit geldt ook voor het vitale kalium. Overmatig gebruik van laxeermiddelen veroorzaakt ook kaliumgebrek.

Verminderde inname van kalium
Hoewel kalium in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen wordt aangetroffen, kan ondervoeding leiden tot een kaliumtekort.

Herverdeling van kalium
Kalium wordt zowel in cellen als in de vloeistof buiten cellen gevonden. Als de pH-waarde van het lichaam sterk stijgt (alkalose), reageert het lichaam door ionen (geladen deeltjes) uit te wisselen en meer kalium de cellen in te transporteren. Een kaliumtekort in het serum is het gevolg.

Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij insulinetherapie. Insuline stimuleert de uitwisseling van intracellulair natrium voor kalium en vermindert de hoeveelheid extracellulair kalium.

Lees ook :- Cholesterol verlagen met kruiden

Oorzaken van kalium tekort hart

Er zijn veel oorzaken van kaliumgebrek:

  • Nieren: Als het lichaam meer aldosteron of cortisol afgeeft dan nodig is, wordt er meer kalium in de urine uitgescheiden. Bepaalde geneesmiddelen kunnen een vergelijkbaar effect hebben op de uitscheiding van kalium via de nieren, zoals plastabletten (diuretica), glucocorticoïden en antibiotica. In dit verband waarschuwen Canadese onderzoekers voor het toedienen van diuretica tijdens hoge bloeddruktherapie met zogenaamde calciumantagonisten zoals amlodipine, die slechts schijnbaar leiden tot verminderde wateruitscheiding en daarom vaak leiden tot onnodig gebruik van plaspillen. Nierzwakte kan ook leiden tot kaliumverlies.
  • Maagdarmkanaal: Veel mineralen gaan verloren door frequent braken of diarree, waaronder kalium. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan ook kaliumgebrek veroorzaken.
  • Verminderde inname van kalium: Hoewel kalium in veel voedingsmiddelen wordt aangetroffen, kan ondervoeding leiden tot een kaliumtekort.
  • Herverdeling van kalium: Kalium wordt gevonden in cellen en in de vloeistof buiten cellen. Als de pH-waarde van het lichaam sterk stijgt, slaat het lichaam meer kalium op in de cellen. Hierdoor ontstaat er een kaliumtekort in het serum. Dit effect kan ook optreden bij insulinetherapie.
  • Overmatige consumptie van zoethout: De werkzame stof glycyrrhizine kan de hormoonhuishouding van het lichaam verstoren. De glycoside remt een enzym dat verantwoordelijk is voor het omzetten van cortisol in cortison. Dit kan niet alleen kaliumgebrek veroorzaken, maar ook hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, spierafbraak en nierfalen. Bij een paar stukjes drop zijn deze bijwerkingen niet te verwachten. Maar als je een heel pak sterke drop in één keer eet, riskeer je een gevaarlijke ontsporing van je kaliumspiegel.

Symptomen van acuut kaliumtekort

We spreken van kaliumgebrek of hypokaliëmie wanneer de concentratie van dit mineraal in het bloed onder de waarde van 3,5 mmol per liter komt.

Typische symptomen van een te lage kaliumconcentratie in het lichaam zijn:

  • algemene uitputting en lusteloosheid
  • vertraagde zenuw- en spieractiviteit
  • Tekenen van verlamming (parese) van de spieren
  • Verzwakking of afwezigheid van reflexen
  • zwakke spijsvertering, constipatie (obstipatie)
  • Maagdruk, vol gevoel, opgeblazen gevoel en pijnlijke stoelgang
  • Paralytische ileus (levensbedreigende darmobstructie)
  • Hartritmestoornissen, hartkloppingen, atriale fibrillatie en ventriculaire fibrillatie
  • hoge bloeddruk
  • Oververzuring van het lichaam (zuur-base-onbalans)

In het ergste geval kan een acuut kaliumtekort leiden tot een fatale verslechtering van de hartfunctie.

Lees ook :- Symptomen hoge bloedsuiker

Behandeling van acute en chronische kaliumdeficiëntie

In het geval van een acuut kaliumtekort wordt kaliumchloride intraveneus toegediend aan de getroffenen. Haar toestand moet worden gecontroleerd. Als medicatie verantwoordelijk is voor het kaliumtekort, moet deze zo snel mogelijk worden stopgezet.

Bij een chronisch kaliumtekort kunnen kaliumsupplementen worden voorgeschreven. Maar het kaliumtekort kan ook worden gecompenseerd met een kaliumrijk dieet, met veel groenten, peulvruchten, aardappelen, vruchtensappen en noten.

Behandeling: Hoe het gebrek aan kalium te verhelpen?

Kalium is aanwezig in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijk als plantaardig. Je vindt het in fruit, gedroogd fruit, groenten maar ook in bepaalde soorten vlees en vis. Je kunt het gebrek aan kalium dus compenseren door de voorkeur te geven aan dit soort voedsel.

Hier is een selectie van kaliumrijke voedingsmiddelen:

  • Groenten: linzen, sperziebonen en witte bonen, aardappel, artisjok, spinazie, avocado, champignon, doperwten;
  • Vruchten : banaan, druif, citrusvrucht, abrikoos, zwarte bes;
  • Gedroogd fruit: dadels, pruimen, amandelen, walnoten, abrikozen, pistachenoten;
  • Vlees : konijn, schaap, rundvlees, kip;
  • Vis: sardines, makreel, magere vis, gezouten en gedroogde kabeljauw, zeebrasem;
  • Maar ook koffiepoeder en bepaalde kruiden (komijn, kerrie, gember…).

Omdat de oorzaak echter meestal niet gerelateerd is aan de inname via de voeding, is het het beste om de aandoening te behandelen die het tekort veroorzaakt.

Om een geschikt kaliumgehalte te herstellen, wordt bovendien aanbevolen om kaliumsupplementen of -supplementen te nemen. Het is belangrijk om de dosering te respecteren en meerdere keren per dag kleine hoeveelheden tijdens de maaltijd in te nemen.

Als de spiegel gevaarlijk laag is en hartritmestoornissen veroorzaakt en/of de hoeveelheid kalium die verloren gaat niet afneemt, is het mogelijk om kalium intraveneus toe te dienen voor een snellere en effectievere werking.

Kaliumtekort dieet

Deze voedingsmiddelen worden sterk aanbevolen om kaliumgebrek te voorkomen (alle informatie per 100 g voedsel):

  • Witte bonen, gedroogd (1337mg)
  • Tomatenpuree (1160 mg)
  • Dadels (650 mg)
  • Spinazie (554 mg)
  • Knäckebrood (463mg)
  • Veldsla (421mg)
  • Aardappelen (417mg)
  • Bananen (367 mg)
  • Eetbare paddenstoelen (300 tot 400 mg)
  • Abrikozen (280mg)
  • Tomaten (235mg)

Kaliumrijke voedingsmiddelen hebben een diuretisch effect. Als het kaliumgehalte in het lichaam niet kan worden gereguleerd door verhoogde vochtinname, wordt de aanvullende inname van kaliumsupplementen aanbevolen.

Kalium mineraalwater voor ondersteuning
Mineraalwater, dat rijk is aan kalium, kan ook bijdragen aan de kaliumvoorziening. De volledige dagelijkse behoefte kan echter niet met water worden afgedekt. Mineraalwater dat kalium bevat, bevat minimaal 25 mg kalium per liter.

In het volgende artikel vindt u een overzicht van verschillende mineraalwaters met hun bijbehorende kaliumgehalte: 100 mineraalwaters en hun mineraalgehalte in één oogopslag

Kalium gaat verloren tijdens het koken
Opmerking: Als groenten die kalium bevatten langer worden gekookt of in het kookwater worden bewaard, gaat het mineraal in de vloeistof. Als de vloeistof niet meer wordt gebruikt, gaat ook het kalium verloren. Vandaar de tip: zacht stomen wordt aanbevolen in plaats van lang sudderen.

Goed voor mensen met eerdere gezondheidsproblemen: koken vermindert kalium
Sommige mensen moeten vanwege eerdere gezondheidsproblemen (bijv. nieraandoeningen) speciale aandacht besteden aan hun mineralenbalans. Het feit dat kalium verloren gaat wanneer voedsel wordt gekookt, kan met voordeel worden gebruikt: voedsel dat kalium bevat, wordt extra tijd gekookt of bewaterd om het mineraal uit het voedsel te verwijderen.

Cafeïnehoudende dranken bevorderen de uitscheiding van kalium
Regelmatige consumptie van cafeïnehoudende dranken zoals cola en koffie wordt beschouwd als een kaliumkiller. Cafeïne, glucose en fructose bevorderen de uitscheiding van kalium. Bij dagelijkse hoeveelheden van meer dan twee liter cola treden deficiëntieverschijnselen relatief snel op.

Belang van kalium voor het lichaam

Kalium speelt een sleutelrol in het lichaam:

  • betrokken bij spiercontractie;
  • reguleren van hartactiviteit, bloeddruk ;
  • meewerken aan de goede werking van de nieren.

Het is ook betrokken bij het metabolisme van eiwitten en koolhydraten. Een kaliumtekort wordt opgeroepen zodra het kaliumgehalte in het bloed onder de drempel van 3,5 mmol per liter komt. Dit kaliumtekort, dat vrij zelden voorkomt, kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Kaliumtekort voorkomen

Laat in het beste geval in de eerste plaats geen kaliumtekort ontstaan. Kaliumtekort is eenvoudig te voorkomen. Gezonde mensen kunnen dit gemakkelijk zonder medicatie of voedingssupplementen. Een verse en gevarieerde voeding is voldoende. Je moet er ook voor zorgen dat je altijd genoeg drinkt. Mineraalwater, fruitsap spritzers of kruidenthee bevatten weinig calorieën, maar bieden veel natuurlijke mineralen en elektrolyten.

  • Plantaardige voedingsmiddelen zoals bananen, abrikozen, frambozen of rabarber bevatten een bijzonder grote hoeveelheid kalium.
  • Bijna alle verse groenten (vooral kool en groene groenten, maar ook wortelen, pompoen of selderij)
  • peulvruchten
  • aardappelen
  • Paddestoelen
  • volkoren producten
  • noten
Kan een laag kalium uw hart beïnvloeden?

Lage kaliumspiegels zijn in verband gebracht met hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes bij mensen. De nieuwe bevindingen kunnen leiden tot betere preventie- en behandelingsmethoden.

Hoe beïnvloedt kalium het hart?

Kalium helpt de hartslag op het juiste tempo te houden. Het doet dit door te helpen de elektrische signalen van het myocardium, de middelste laag van de hartspier, onder controle te houden. Wanneer het kaliumgehalte te hoog is, kan dit leiden tot een onregelmatige hartslag.

Kan een gebrek aan kalium een ​​onregelmatige hartslag veroorzaken?

Als u abnormale veranderingen in de hartslag opmerkt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Kalium speelt een sleutelrol bij het reguleren van de hartslag. Als de niveaus te laag zijn, kan dit leiden tot een onregelmatige hartslag die bekend staat als hartritmestoornis, wat een teken kan zijn van een ernstige hartaandoening.

Helpt kalium je hart?

Kalium is een mineraal in je lichaam dat je zenuwen en spieren helpt werken. Een recente studie levert voorlopig bewijs dat verhoogd kalium kan helpen verharding van de slagaders te voorkomen, wat bijdraagt ​​aan ernstige hartaandoeningen.

Share This Article
Leave a comment