Symptomen hoge bloedsuiker

John
9 Min Read

Om over een hoge bloedsuiker te praten, moeten we bedenken dat glucose een kostbare energiebron is voor alle cellen van het organisme en dat deze door het bloed wordt vervoerd.

In wezen is glucose afkomstig van het voedsel dat je eet, maar het wordt ook gedeeltelijk geproduceerd door het lichaam, in de lever en spieren.

Een hoge bloedsuikerspiegel is een gevaarlijke situatie voor uw lichaam, waarbij de suiker(glucose)concentraties in het bloed de optimale gemiddelde niveaus overschrijden.

Mogelijke oorzaken van hoge bloedsuikerspiegel

Mogelijke oorzaken van hoge bloedsuikerspiegel

Glucose is de suiker die nodig is om onze cellen en organen van energie te voorzien.

Wanneer het niveau in het bloed echter te hoog wordt, wordt dit hyperglykemie genoemd en kunnen ernstige complicaties optreden.

Maar hoe zorgt ons lichaam ervoor dat er de juiste hoeveelheid glucose in het bloed zit? Eenvoudig, dankzij insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de opslag en het beheer van glucose: soms is deze stof mogelijk niet in de benodigde hoeveelheden in ons lichaam aanwezig of werkt deze zelfs niet goed, waardoor hyperglykemie ontstaat.

De meest voorkomende oorzaken van een hoge bloedsuikerspiegel zijn:

  • Diabetes mellitus, een chronische ziekte die gepaard gaat met complicaties als gevolg van een verminderde aanmaak van insuline of het onvoldoende functioneren ervan.
  • Gebruik van medicijnen, zoals steroïden, bètablokkers en antipsychotica.
  • Ziekten (pancreas en endocrinologisch).
  • Ernstige pathologieën (infectieus, postoperatief, enz.) die voorbijgaande hyperglykemie kunnen veroorzaken.

Lees ook :- Ineens wazig zien

Symptomen van hoge bloedsuikerspiegel: Wat zijn ze?

Als zich een toestand van hyperglykemie voordoet, zou ons lichaam ons signalen kunnen sturen, wat echter alleen niet voldoende zou zijn om tot de diagnose diabetes te komen.

Het is zelfs essentieel om specifieke bloedonderzoeken uit te voeren.

Een belangrijke wake-up call kan echter worden veroorzaakt door wat als typische diabetessymptomen wordt beschouwd:

  • Dorst en hitte: een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot een constant gevoel van dorst en een droge mond en ondanks de inname van veel vocht is het een dorst die nooit lijkt te lessen.
  • Wonden die langzaam genezen: Wonden die minder snel genezen, kunnen een symptoom zijn van hyperglykemie maar ook van andere aandoeningen.
  • Vaak moeten plassen (zelfs ’s nachts): dit kan een van de symptomen van diabetes zijn.
  • Zweten en jeuk: het is ook goed om aandacht te besteden aan zweten dat in deze situaties groter is. Bovendien kan de huid vaker jeuken.

Deze vermelde symptomen kunnen symptomen van diabetes zijn, maar om erachter te komen is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met uw arts en specifieke tests uit te voeren.

Lees ook :- Te veel water drinken symptomen

De belangrijkste symptomen van bloedsuiker

Hyperglykemie is vaak asymptomatisch of slecht symptomatisch. De klassieke stoornissen van verhoogde diurese (polyurie) en bijgevolg van dorst (polydipsie) of onvrijwillig gewichtsverlies treden over het algemeen op bij hoge en langdurige waarden van hyperglykemie.

Vaker gaat hyperglykemie gepaard met:

  • vermoeidheid;
  • buikpijn;
  • plotselinge stemmingswisselingen, variërend van opvliegendheid tot depressie;
  • verschijning van huidlaesies zoals donkere vlekken op de benen;
  • roodheid van het gezicht;
  • droge huid;
  • moeilijke wondgenezing.

Deze symptomen, evenals seksuele problemen bij zowel mannen als vrouwen (erectiestoornissen, vaginale droogheid, pijnlijke geslachtsgemeenschap), zijn verdere alarmbellen.

Veel vaker wordt diabetes gediagnosticeerd als gevolg van plotseling verlies van gezichtsvermogen, wazig zien of moeite met focussen op objecten in de buurt.

Neurologische symptomen kunnen verergeren van zwakte, extreme vermoeidheid, slaperigheid tot mentale verwarring en bewustzijnsverlies (coma) met verslechterende glykemische waarden.

Lees ook :- Pijn bovenbuik rechts

Diagnose van hoge bloedsuiker

De diagnose van hyperglykemie is heel eenvoudig, voer gewoon een bloedtest uit om de hoeveelheid glucose in het bloed te controleren (glucosetest). Bloedglucosewaarden zijn normaal gesproken lager dan 100 mg/dl na 8 uur vasten.

Glucosedosering wordt normaal gesproken door de arts voorgeschreven wanneer een persoon een reeks symptomen ervaart die hem leiden tot vermoeden van hyperglykemie, bij personen met een familiegeschiedenis van diabetes of, in ieder geval, waarvan wordt aangenomen dat ze het risico lopen het te ontwikkelen.

Bij mensen met diabetes moet de bloedglucosecontrole constant zijn en kan deze ook thuis worden gecontroleerd met behulp van een draagbaar medisch apparaat dat een bloedglucosemeter wordt genoemd.

De glucosedosering kan gepaard gaan met de detectie van glucose- en ketonlichamen in de urine en met de dosering van geglycosyleerd hemoglobine in het bloed (handig voor het controleren van de gemiddelde bloedglucosespiegels in de laatste twee of drie maanden).

Behandelingen van hoge bloedsuiker

In het geval van hyperglykemie is de behandeling in wezen gebaseerd op diëtetiek, met een aangepast dieet, lichaamsbeweging en de bestrijding van alle cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie, overgewicht of roken. In geval van bewezen diabetes moet de insulinespiegel nauwlettend worden gecontroleerd door, indien nodig, orale bloedglucoseverlagende geneesmiddelen of insuline-injecties te gebruiken. Een dosering van geglycosyleerde hemoglobine, via een bloedmonster, wordt ook aanbevolen ten minste tweemaal per jaar om de balans van diabetes en de effectiviteit van de behandeling te controleren. Deze dosering geeft de gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden weer.

Complicaties van hoge bloedsuiker

Onbehandelde hyperglykemie kan leiden tot andere ernstige gezondheidsproblemen en complicaties op de lange termijn veroorzaken, waaronder:

  • hart-en vaatziekten
  • schade aan het zenuwstelsel (neuropathieën)
  • nierbeschadiging (diabetische nefropathie) of nierfalen
  • schade aan het netvlies (diabetische retinopathie) wat kan leiden tot blindheid
  • staar
  • voetproblemen die kunnen leiden tot ulceratie en, in ernstige gevallen, zelfs amputatie
  • botproblemen
  • verschillende soorten infecties

Bovendien kunnen zeer hoge bloedsuikerspiegels gedurende langere perioden ernstige complicaties veroorzaken, zoals diabetische ketoacidose. Het is een ernstige aandoening waarbij de cellen, die geen glucose kunnen gebruiken, de vetophopingen en spieren gebruiken als alternatieve energiebron, waardoor een ophoping van zure ketonlichamen in het bloed ontstaat, wat kan leiden tot braken, uitdroging, gewetensverlies en zelfs de dood.

Preventie van hoge bloedsuiker

Preventie van een hoge bloedsuikerspiegel is vooral nodig in geval van erfelijkheid; omvat:

  • Behoud van een normaal gewicht.
  • Periodieke en systematische glykemische controle.
  • Het uitvoeren van een motorische activiteit.
  • Evenwichtige voeding gekenmerkt door een matige belasting en glycemische index.
  • Preventie van andere stofwisselingsstoornissen en de verschillende gerelateerde complicaties.
Wat zijn de gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel?

Cardiovasculair systeem: hartfalen, hartaanval, beroerte en perifere arteriële occlusieve ziekte (PAD) De hoge concentratie van bloedsuiker beschadigt de vaatwanden, er vormen zich afzettingen (verharding van de slagaders of arteriosclerose), die de bloedstroom steeds meer beperken.

Hoe een hoge bloedsuikerspiegel te genezen?

Bij hyperglykemie is de behandeling in wezen gebaseerd op diëtetiek, met een aangepast dieet, lichaamsbeweging en de bestrijding van alle cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie, overgewicht of roken.

Hoe de bloedsuikerspiegel verlagen in een noodgeval?

Insuline nemen is de snelste manier om uw bloedsuikerspiegel te verlagen en is de voorkeursmethode voor de behandeling van hyperglykemie. Bij mensen met diabetes type 1 is het noodzakelijk om snelwerkende insuline te nemen of een dosis te krijgen via een automatische insulinepomp.

Hoe snel daalt de bloedsuikerspiegel?

Bij mensen met een gezond metabolisme die het geluk hebben een functionerende alvleesklier te hebben, keert de bloedsuikerspiegel 1-2 uur postprandiaal na het eten terug naar het normale bereik.

Share This Article
Leave a comment