Bijwerkingen antibiotica vermoeidheid

John
11 Min Read

Er is bijna niemand die nog geen antibiotica heeft genomen, dus het probleem van bijwerkingen zou bijna iedereen moeten treffen. Soms is er natuurlijk geen alternatief voor het nemen van antibiotica – maar de bijwerkingen zijn dat niet! Omdat het niet zo moeilijk is om ze in bedwang te houden. We laten u zien welke methoden u kunt gebruiken om de bijwerkingen zo klein mogelijk te houden.

Antibiotica maken bij gebruik echter geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën, wat kan leiden tot bijwerkingen. De meeste medicijnen worden echter goed verdragen, maar zijn mogelijk niet langer effectief tegen alle bacteriële infecties en pathogenen, omdat sommige hiervan resistentie hebben ontwikkeld (zogenaamde multiresistente kiemen).

Antibiotica hebben daarom ook negatieve effecten op het lichaam: door hun werkingswijze kunnen ze tal van bijwerkingen veroorzaken – enerzijds overal waar bacteriën werken, anderzijds ook op andere plaatsen.

Het volgende is een overzicht van de bijwerkingen van antibiotica:

  • Spijsverteringskanaal: misselijkheid, braken, diarree
  • Huid: schimmelinfecties, lichte reacties, roodheid, jeuk
  • CZS-reactie: hoofdpijn, slapeloosheid, slaperigheid, duizeligheid
  • Musculoskeletaal systeem: gewrichtsproblemen, peesscheuren
  • Bloedsomloop: bloeddrukdaling

Vooral die uit de groep van fluoroquinolonen zijn bekend om peesrupturen, zenuwpijn of angst te veroorzaken. De bijwerkingen kunnen al na enkele tabletten worden aangekondigd door tintelingen in het gezicht en handen, gevoelloosheid of spierpijn. In dergelijke gevallen moet de arts altijd worden geïnformeerd. Alle bekende chinolonen hebben een neurotoxisch potentieel, dat zich kan uiten in hoofdpijn, constante vermoeidheid of duizeligheid. Het verband tussen antibiotica-inname en diabetes is nog onduidelijk. De studiesituatie is nog niet duidelijk. De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn echter van invloed op het spijsverteringskanaal en de huid.

Infecties die vermoeidheid veroorzaken

Infecties die vermoeidheid veroorzaken

Bacteriële infectie is erg vermoeiend. De infectie leidt tot soms hoge koorts met zweten, daardoor verlies van water en het lichaam verbruikt veel calorieën om de infectie te bestrijden. Dit leidt tot vermoeidheid. Deze bevinding is nog opmerkelijker voor virale infecties. Het is dus de infectie en niet het antibioticum dat verantwoordelijk is voor vermoeidheid.

Als antibiotica geen vermoeidheid veroorzaken, kunnen ze echter bijwerkingen veroorzaken, vooral vanwege hun overconsumptie. Als ze onnodig worden voorgeschreven (bijvoorbeeld bij een virale infectie), zullen ze vervelende bijwerkingen veroorzaken en bepaalde symptomen van de infectie verergeren. Een van de belangrijkste effecten van antibiotica is het verstoren van de darmflora, de beroemde microbiota, wanneer ze oraal worden toegediend. Sommige bacteriën in onze microbiota worden vernietigd, wat resulteert in een onbalans die verschillende gevolgen zal hebben:

  • diarree en verlies van water en zouten. Deze diarree veroorzaakt, naast ongemak, een lage bloeddruk met duizeligheid en vermoeidheid. Het kan ook virale infecties compliceren die zelf diarree veroorzaken. Deze diarree zal ook de absorptie verstoren van andere geneesmiddelen die de patiënt gebruikt voor chronische pathologieën (bijvoorbeeld diabetes).
  • bepaalde antibiotica, met name penicillines, zijn vaak allergeen (wat kan leiden tot allergische schokken) bij huidaandoeningen.
  • bijzondere toxiciteiten: renaal, auditief met zogenaamde aminoglycoside-antibiotica (bijvoorbeeld gentamycine).

Lees ook :- Kalium tekort hart

Bijwerkingen van antibiotica

Darmaandoeningen
Alle antibiotica kunnen verschillende soorten darmaandoeningen veroorzaken, afhankelijk van het molecuul dat ze bevatten en van de gevoeligheid van elke patiënt. “In feite werken antibiotica tegen de “slechte” bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de infectie, maar ook tegen de “goede” bacteriën die de darmmicrobiota koloniseren. Het evenwicht van de darmmicrobiota wordt gewijzigd, spijsverteringssymptomen zoals misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel of zelfs darmkrampen kunnen optreden “, bevestigt de apotheker.

Vermoeidheid
” Dit is niet de meest gemelde bijwerking van antibiotica, ook al wordt het vermeld in de instructies voor bepaalde medicijnen “, onderstreept de specialist. Maar hoe kunnen we het verschil zien tussen de vermoeidheid die verband houdt met de infectie en die veroorzaakt door de behandeling? ” Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat het nemen van een antibioticum vermoeidheid veroorzaakt, zou het verlies van de darmflora het gevoel van meer verzwakt zijn, kunnen verklaren, omdat de patiënt bijvoorbeeld meer energie verbruikt tijdens de spijsvertering”, zegt ze.

Schimmelinfecties
” De meest voorkomende dermatologische aandoening na het nemen van een antibioticum zijn netelroos die verband houdt met een allergie . Maar inderdaad, het antibioticum kan verantwoordelijk zijn voor schimmelinfecties in de mond of vagina , aangezien dit medicijn bepaalde bacteriën in de orale of vaginale flora vernietigt “, legt de specialist. Deze schimmelinfecties worden over het algemeen veroorzaakt door gisten die zich kunnen ontwikkelen in afwezigheid van de goede bacteriën die tot taak hebben hun proliferatie te voorkomen.

Diarree
Antibiotica kunnen de darmflora uit balans brengen, wat normaal gesproken zorgt voor een goede spijsvertering. “In feite hebben antibiotica het effect van het neutraliseren van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de infectie, maar vallen ze ook bepaalde “goede” bacteriën in onze darm aan. Dit kan met name leiden tot diarree. ongewenste meerderheid van antibiotica “, legt de expert uit. Om diarree te voorkomen, is het mogelijk om probiotica te nemen die helpen om je spijsvertering beter te reguleren en de darm opnieuw te bevolken met “goede” bacteriën.

Lees ook :- Hoge suikerspiegel verlagen

Waarom voelt u zich vermoeid na het gebruik van het antibioticum?

Dit heeft te maken met het feit dat antibiotica, vooral breedspectrum-antibiotica, ook goede bacteriën doden. In onze darmen leven zelfs veel probiotische bacteriën die ons helpen gezond te blijven. Sommige van deze bacteriën synthetiseren B-vitamines. Deze vitamines zijn erg belangrijk voor het metabolisme, de opname van voedingsstoffen en het energieniveau.

Als de goede bacteriën door het antibioticum zijn uitgeroeid, kan dit leiden tot een tijdelijk tekort aan vitamine B met als gevolg vermoeidheid. Juist daarom is het belangrijk om deze vitamines in te nemen na een antibioticakuur.

Dit zal u helpen de symptomen van vermoeidheid en vermoeidheid na antibioticatherapie te bestrijden.

Lees ook :- Innerlijke onrust symptomen

Medicijnen waar je moe van kunt worden

Deze omvatten vooral actieve ingrediënten die het cardiovasculaire systeem, zenuwfuncties in de hersenen, hormoonproductie of het immuunsysteem beïnvloeden. Hier is slechts een voorbeeldselectie:

  • Antihypertensiva: Vermoeide mensen nemen vaak medicijnen tegen hoge bloeddruk. In hogere doseringen kunnen dit zogenaamde bètablokkers zijn. Ook alfa-1-receptorblokkers en ACE-remmers of stoffen als clonidine of moxonidine behoren tot de mogelijkheden.
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen: Stoffen uit de benzodiazepinegroep leiden vaak tot vermoeidheid gedurende de dag, vooral als ze langwerkend zijn en langdurig worden ingenomen. Benzodiazepinen kunnen na een tijdje ook slapeloosheid verergeren (zie Gids voor Slaapstoornissen, Hoofdstuk: Oorzaken: Medicatie, Slaapmiddelen). Andere sedativa (kalmerende middelen) en anxiolytica veroorzaken ook vaak slaperigheid en slaperigheid.
  • Antidepressiva, neuroleptica: bepaalde medicijnen voor depressie zijn meer activerend, terwijl andere kalmerend zijn. Sommige worden geassocieerd met soms verschillende maar meestal tijdelijke bijwerkingen, vooral in de beginfase van de behandeling. Vermoeidheid is een vaak voorkomende bijwerking van zogenaamde tricyclische antidepressiva. Neuroleptica zijn medicijnen voor psychosen en staten van opwinding. Op korte termijn kunnen ze ook helpen bij angst. Sommige actieve ingrediënten leiden echter soms ook tot slaperigheid en depressieve stemmingen.
  • Migrainemedicatie: Artsen gebruiken verschillende medicijnen om migraineaanvallen te behandelen en te voorkomen. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende bijwerkingen van bijvoorbeeld triptanen.
  • Antihistaminica: Geneesmiddelen die allergieën behandelen, zoals hooikoorts of neurodermitis, maken u vaak moe. Deze bijwerking komt echter minder vaak voor bij de stoffen die tegenwoordig het meest worden gebruikt, zoals cetirizine of loratadine, dan bij de zogenaamde eerste generatie medicijnen. Dit omvat bijvoorbeeld de stof dimenhydrinaat, die ook wordt gebruikt om misselijkheid en braken te behandelen.
  • Sterke pijnstillers: Dit zijn bijvoorbeeld opioïden zoals morfine en andere. Vermoeidheid en slaperigheid zijn vaak voorkomende bijwerkingen.
  • Interferonen: Deze medicijnen stimuleren het immuunsysteem. Ze kunnen onder andere vermoeidheid en slaperigheid veroorzaken.
  • Antiaritmica: Sommige geneesmiddelen tegen hartritmestoornissen, die tot de groep van natriumkanaalblokkers behoren, kunnen bijvoorbeeld vermoeidheid, slaperigheid en duizeligheid veroorzaken, naast andere bijwerkingen, vooral bij hogere doses.
  • Geneesmiddelen tegen kanker: Vermoeidheid is slechts een van de vele mogelijke bijwerkingen die cytostatica die bij chemotherapie worden gebruikt, kunnen hebben (zie ook het hoofdstuk over kanker, vermoeidheid).
Wat kan het antibioticum veroorzaken?

Antibiotica kunnen bijwerkingen hebben, zoals maagpijn, diarree en vaginale schimmelinfecties bij vrouwen. Sommige mensen zijn allergisch voor sommige antibiotica.

Hoe voel je je als je het antibioticum inneemt?

Deze effecten omvatten misselijkheid, braken en diarree. Dit laatste nadelige effect is te wijten aan de verandering van het evenwicht van de bacteriële darmflora; in feite is het niet ongebruikelijk dat de arts – samen met antibiotische therapie – ook een behandeling voorschrijft op basis van melkzuurfermenten.

Hoe lang duurt de bijwerking van een antibioticum?

Deze bijwerkingen kunnen tot twee weken na het stoppen van de behandeling aanhouden. In sommige gevallen kan het gebruik van antibiotica de infectie van ons darmkanaal met Clostridium difficile, een agressieve en moeilijk te behandelen bacterie, bevorderen.

Wat zijn de bijwerkingen van antibiotica?

De meest voorkomende zijn spijsverteringsstoornissen, zoals misselijkheid, braken en diarree. Antibiotica stellen vrouwen ook bloot aan het risico om vaginale mycose te ontwikkelen vanwege de onbalans van de microbiële flora die ze kunnen veroorzaken.

Waarom zijn antibiotica gevaarlijk?

Antibiotica vernietigen de microbiota, de darmflora. In het spijsverteringskanaal vernietigen ze alle bacteriën, de slechte maar ook de goede. Om voor je darmflora te zorgen, moet je het voorschrijven van antibiotica dus beperken, maar alleen als dat mogelijk is.

Share This Article
Leave a comment