Vitamine a zwanger

John
10 Min Read

Vitaminen zijn zeer belangrijke micronutriënten voor het welzijn van ieder van ons. Dit wordt aangetoond door het feit dat, wanneer er een tekort aan een van hen is, we ons niet in topvorm beginnen te voelen. Elke klasse vitamines heeft een bepaalde werking en op sommige momenten, zoals tijdens de zwangerschap, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat onze baby zich ook beter voelt. De bekendste vitamine met de buik is waarschijnlijk B9, dat is het foliumzuur waarvan we allemaal weten dat het fundamenteel is. Hier willen we het hebben over vitamine A tijdens de zwangerschap: hoeveel ervan moet worden ingenomen, waar is het voor, waarom zowel het tekort als het teveel moet worden vermeden, zijn enkele van de punten die we zullen analyseren.

Waarom heb je vitamine A nodig?

Waarom heb je vitamine A nodig?

Allereerst kan je lichaam niet zonder vitamine A. Het is belangrijk voor het gezichtsvermogen en de celgroei, maar het heeft ook een positief effect op het immuunsysteem. Als je zwanger bent, heb je zelfs iets meer nodig dan normaal: 800 microgram vitamine A per dag.

Waar is vitamine A voor?

Allereerst is vitamine A van bijzonder belang voor het gezichtsvermogen. Samen met zijn voorlopers is het een van de elementen waaruit rodopsine bestaat. Het is een stof die op het netvlies aanwezig is en betrokken is bij de mechanismen die de gevoeligheid voor licht beïnvloeden. Dat vitamine A-tekort juist gevolgen heeft voor het gezichtsvermogen, zullen we later zien.

Vitamine A heeft een fundamentele werking voor de ontwikkeling van botten en hun versterking en ook voor de groei van tanden. Daarnaast is het betrokken bij de werking van het immuunsysteem en draagt het bij aan een gezonde huid en haar.

Lees ook :- Blaren in mond

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine A

Zoals we hebben gezien, krijgen mensen vitamine A binnen via voedsel. Over het algemeen garandeert voeding in ontwikkelde landen een voldoende aanbod van deze voedingsstof. Retinol is voornamelijk aanwezig in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Van deze, lever, ei, melk en zijn derivaten, zijn vissen bijzonder rijk.

De voorlopers van vitamine A en, waaronder vooral bètacaroteen, worden aangetroffen in groenten, vooral in die van gele, rode of oranje kleur: om ze op te vullen, dan groen licht voor wortelen, abrikozen, watermeloen, tomaten, pompoen, bosvruchten, sinaasappels, mandarijnen enz. Alle groenten, groenten en fruit bevatten echter aanzienlijke hoeveelheden carotenoïden.

Zoals de meeste vitamines, gaat A gemakkelijk verloren in warmte. Het is daarom altijd aan te raden om voedingsmiddelen te eten die het rauw of in ieder geval niet gaar bevatten.

Dagelijkse behoefte aan vitamine A tijdens de zwangerschap

De dagelijkse behoefte aan vitamine A tijdens de zwangerschap neemt toe om aan de behoeften van zowel de aanstaande moeder als de baby te voldoen. Een tekort of juist een teveel van deze vitamine is schadelijk voor beide. De noodzaak om de dosis vitamine A te verhogen is meer uitgesproken, vooral in het derde trimester van de zwangerschap.

Volgens SIGO, de Italiaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde, is suppletie van vitamine A tijdens de zwangerschap niet nodig als “de gebruikelijke hoeveelheid hoger is dan 3 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid”, dwz de aanbevolen doses. Voor de gynaecologen van de Scientific Society gebeurt dit in de meeste geïndustrialiseerde landen.

Lees ook :- Myasthenia gravis levensverwachting

Vitamine A: De risico’s

Wat kan een teveel aan zwangerschap veroorzaken? Een teveel aan vitamine A kan ontstaan doordat er te hoge doses van een vitamine A-supplement zijn ingenomen. In feite zijn er in de wetenschappelijke literatuur maar weinig gevallen van hypervitaminose A door overmatig voedsel gerapporteerd. Bij hoge doses heeft vitamine A een teratogeen effect, dat wil zeggen dat het afwijkingen of misvormingen in het embryo veroorzaakt (aanbevolen inname voor vrouwen = 600 g / dag en niet meer dan 3000 g / dag).

Overtollig vitamine A tijdens de zwangerschap

Bij het verwachten van een baby kan te veel vitamine A schadelijk zijn. Het kan in feite de oorzaak zijn van foetale misvormingen. We spreken dan van de teratogene werking van retinol, dat wil zeggen de mogelijkheid dat het afwijkingen bij de baby veroorzaakt. De schade is afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid en de draagtijd.

Zwangere vrouwen moeten dus oppassen dat ze niet teveel vitamine A slikken (uiteraard worden ze daarbij geholpen door de gynaecoloog). De supplementen worden daarom alleen voorgeschreven als het echt nodig is. Misbruik niet door lever te consumeren die een hoog gehalte aan retinol bevat. Als je hebberig bent, eet het dan af en toe.

Lees ook :- Pijn in anus

Is vitamine A gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

We komen nu tot de kern van de zaak. Zoals je misschien al geraden hebt, is deze vitamine op zich niet schadelijk, het is inderdaad erg nuttig voor ons, maar we moeten rekening houden met de risico’s die gepaard gaan met overmatige inname van vitamine A tijdens de zwangerschap. Als het in overmatige hoeveelheden wordt ingenomen, kan het zelfs leiden tot zeer ernstige pathologieën voor de baby die u in de baarmoeder draagt (bijv. hart- of hersenmisvormingen, zelfs spontane abortus).

Ik weet het, deze gesprekken zijn altijd een beetje geagiteerd, maar je kunt de juiste voorzorgsmaatregelen nemen!

  • Let meer op wat je eet tijdens de zwangerschap en vooral hoeveel je eet! (bv. Vermijd te rijke dierlijke bijproducten zoals foie gras, paté enz…)
  • Als u regelmatig multivitaminecomplexen gebruikt, vermijd dan die met meer dan 700 µg vitamine A.
  • Doe het niet alleen! Als u twijfelt, vraag dan uw arts of voedingsdeskundige om te weten wat en hoeveel u moet eten.

Voordelen en optreden van vitamine A

Vanaf de 4e maand van de zwangerschap hebben zwangere vrouwen ongeveer 300 microgram meer vitamine A per dag nodig dan niet-zwangere vrouwen, maar voorzichtigheid is geboden in de eerste twee maanden, omdat het embryo gevoelig is voor overdoses en misvormingen kunnen optreden. Maar een vitamine A-tekort bij de moeder kan ook negatieve gevolgen hebben voor de baby.

Vitamine A is onder andere belangrijk voor een goede oogfunctie, een mooie huid en een sterk immuunsysteem en is betrokken bij celdeling en weefselgroei. Het ondersteunt de vorming van de cellen van het kind en de ontwikkeling en rijping van de longen van het embryo.

De vitamine komt voor als vitamine A of retinol in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en als provitamine (voorloper van een vitamine) A in plantaardige voedingsmiddelen. Kleurstoffen in planten, bijv. carotenoïden zoals bètacaroteen, worden alleen door het lichaam omgezet in vitamine A als dat nodig is en kunnen daarom nooit worden overdosis – zwangere vrouwen zouden er daarom veel van moeten consumeren.

Bij een evenwichtige voeding is de inname van vitamine A dan ook in de regel verzekerd. Een strikt vegetarisch of veganistisch dieet kan bijvoorbeeld leiden tot een onderaanbod van het ongeboren kind – getroffen zwangere vrouwen moeten daarom hun eetgewoonten bespreken met hun gynaecoloog.

Waarom vitamine A niet goed is voor zwangeren?

Aangezien vitamine A vetoplosbaar is, slaat uw lichaam overtollige hoeveelheden op in de lever. Deze ophoping kan toxische effecten op het lichaam hebben en tot leverbeschadiging leiden. Het kan zelfs geboorteafwijkingen veroorzaken. Zo is aangetoond dat overmatige hoeveelheden vitamine A tijdens de zwangerschap aangeboren afwijkingen bij de geboorte veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van te veel vitamine A?

De meeste mensen met vitamine A-toxiciteit hebben hoofdpijn en huiduitslag. Te veel vitamine A consumeren gedurende een lange periode kan stug haar, gedeeltelijk haarverlies (inclusief de wenkbrauwen), gebarsten lippen en een droge, ruwe huid veroorzaken. Chronische consumptie van grote doses vitamine A kan leverschade veroorzaken.

Hoe lang blijft vitamine A in uw systeem?

Volledig herstel treedt meestal op als de inname van vitamine A stopt. Symptomen en tekenen van chronische toxiciteit verdwijnen gewoonlijk binnen 1 tot 4 weken.

Share This Article
Leave a comment