Huiduitslag begin zwangerschap

John
9 Min Read

Jeuk is een vrij veel voorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Jeuk tijdens de zwangerschap komt voor bij 20% van de vrouwen (een op de vijf), meestal in het derde trimester, en treft meestal de buik “, zegt Valentina Pontello, gynaecoloog en fytotherapeut. Het is meestal een fysiologische aandoening en, afgezien van een beetje ongemak , veroorzaakt geen problemen. Slechts in zeldzamere gevallen kan jeuk een teken zijn van andere ziekten: in deze gevallen treft het gewoonlijk andere delen van het lichaam of gaat het gepaard met huiduitslag.

Typische uitslag tijdens de zwangerschap

Typische uitslag tijdens de zwangerschap
  • Jeukende uitslag in het genitale gebied duidt meestal op een schimmelinfectie. Uw arts kan u een middel voorschrijven.
  • Buikuitslag is meestal te wijten aan een droge huid en toenemende rekking. Goede zorg helpt hierbij (zie hieronder).
  • Maar als blaarachtige puistjes en netelroos verschijnen, kan het een zinderende auto-immuunziekte zijn. Dit werd vroeger “herpes gestationis” genoemd vanwege de blaren. Tegenwoordig spreken artsen van “pemfigoïde gestationis” omdat herpesvirussen geen rol spelen. Deze jeukende huidaandoening treedt meestal pas laat in de zwangerschap op. Het vereist een nauwkeurige medische diagnose om de individueel meest nuttige therapie te bespreken. Deze omvatten medicinale crèmes of lotions die de jeuk verlichten.
  • Huiduitslag, die vooral in de huidplooien voorkomt, kan wijzen op een voedselintolerantie.
  • De huidziekte PUPP kan laat in de zwangerschap optreden, soms zelfs eerder. Dit veroorzaakt meestal ernstige jeuk. Steeds vaker worden de eerste moeders of zwangere vrouwen met een tweeling getroffen. De uitslag begint meestal op de buik: met puisten, papels en knobbels op de huid (plaques). Het gebied rond de navel blijft vrij. Binnen een paar dagen kan de uitslag zich uitbreiden naar de armen, benen en dijen. Nogmaals, het is belangrijk om de behandeling met uw arts te bespreken.

Lees ook :- Wat is huisstofmijt

Zwangerschap en huidproblemen: Hormonale oorzaken

Zelden genoemd, omdat het waarschijnlijk als minder belangrijk wordt beschouwd, zijn huidproblemen die verband houden met zwangerschap niet minder gênant en kunnen zwangere vrouwen slecht ervaren.

” De meeste van deze veel voorkomende verschijnselen houden verband met verhoogde niveaus van oestrogeen, progesteron, bepaalde placenta-hormonen, waaronder Placenta Like Growth Factor (PLGF), en hypofysehormonen zoals dan prolactine…”, legt professor Selim Aractingi, assistent van het hoofd uit van de afdeling dermatologie van het ziekenhuis van Cochin Tarnier (Parijs) 3 .

Alvorens toe te voegen dat deze huidveranderingen fysiologisch zijn, dat wil zeggen zonder pathologisch karakter.

Lees ook :- Symptomen soa vrouw

Symptomen van polymorfe dermatose van zwangerschap

Hoe presenteert zwangerschapspemfigoïd zich? Het begin is bijna altijd plotseling, met een hogere incidentie in de laatste maanden van de zwangerschap of zelfs na de bevalling. Deze belangrijkste symptomen:

  • ernstige jeuk;
  • laesies op de romp, periumbilical gebied en ledematen;
  • gegeneraliseerde uitslag die echter het gezicht, de slijmvliezen, de handpalmen en de voeten spaart.

De kenmerken van de ziekte zijn:

De uitslag is extreem jeukend en zeer zichtbaar: eerst verschijnen er vlakke of verheven rode vlekken in de buikstreek rond de navel en verspreiden zich daarna blaasjes met vocht, variërend in grootte en onregelmatig van vorm en gevuld met vloeistof.

Diagnose van neurodermitis: Dat kan je voor je huid doen

Zodra u ongebruikelijke roodheid van de huid, eczeem, jeukende bultjes en/of populieren opmerkt, dient u professionele hulp te zoeken. Dit kan uw vertrouwde dermatoloog of natuurgeneeskundige zijn. Hiermee kan worden nagegaan of het daadwerkelijk om een zwangerschapsdermatose gaat en welke therapievormen er zijn.

U kunt echter ook zelf helpen de jeuk te verlichten.

Hieronder volgen algemene aanbevelingen voor het omgaan met een door eczeem aangetaste huid in het dagelijks leven.

Lees ook :- Opbouw van de huid

Huiduitslag begin zwangerschap : Behandeling

De behandeling van al deze huidziekten begint met jeukwerende, cortisonevrije preparaten, bijv. zalven die antihistaminica bevatten. Natte kompressen en UV-blootstelling kunnen extra verlichting bieden.

Indien nodig kunt u ook overstappen op middelzware corticosteroïdencrèmes. In zeer ernstige gevallen kan cortison ook in tabletvorm worden toegediend. Corticosteroïden zijn niet verboden tijdens de zwangerschap! Er zijn veel astmapatiënten die dit endogene hormoon tijdens hun zwangerschap moeten slikken in de vorm van een spray of tabletten. In de late zwangerschap wordt cortison zelfs bewust gebruikt om de longrijping van het kind te stimuleren als er kans is op vroeggeboorte.

Helaas heeft cortisone als nadeel dat het de vorming van striae bevordert. Natuurlijk probeer je tijdens de zwangerschap nog steeds de meest verdraagbare soorten cortisone en de laagste doseringen te kiezen tijdens de zwangerschap. Prednison of prednisolon en moderne zachte steroïden zijn bijzonder huidvriendelijk en worden niet volledig via de placenta op het kind overgedragen. In het eerste derde deel van de zwangerschap mag echter niet meer dan 30 procent van het lichaamsoppervlak dagelijks worden afgeroomd.

Huiduitslag van striae

In zeldzame gevallen ontwikkelen zwangere vrouwen met striae een netelroosachtige huiduitslag (polymorfe urticariële papels en zwangerschapsplaques, PUPPP) in de laatste weken van de zwangerschap of zelfs na de geboorte. Meestal beginnen de strepen te jeuken. Er vormen zich dan kleinere, rode, jeukende vlekken, die samenvloeien tot papels of grotere plaques en zich binnen enkele uren naar de armen en benen kunnen verspreiden.

Er wordt aangenomen dat het ernstige uitrekken van collageenvezels in de huid tijdens de zwangerschap een reactie van het immuunsysteem veroorzaakt. De symptomen worden behandeld met anti-allergische en/of corticosteroïdencrèmes, soms met UVB-lichttherapie. Netelroos duurt meestal vier tot zes weken en verdwijnt in de eerste paar dagen na de geboorte. De uitslag kan tijdens de volgende zwangerschap weer verschijnen, maar is meestal niet zo ernstig als de eerste keer.

Hoe kunnen zwangere vrouwen jeuk voorkomen?

Door minimaal één keer per dag lotion op de huid aan te brengen – idealiter vanaf het begin. Of het nu crème, lotion, olie of gel is, hangt af van het huidtype en de symptomen. Als de jeuk hevig is, zijn lichtere lotions of verkoelende gels geschikt. Een rijkere formule is logisch voor een zeer droge huid. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen hun huid tijdens het douchen heerlijk verwennen met een massagesponsje. Niet te heet douchen, daar droog je van uit.

Wat te doen bij uitslag tijdens de zwangerschap?

Herhaling in een andere zwangerschap is niet waarschijnlijk. Gelukkig vormt de ziekte geen gevaar voor de zwangere vrouw of het ongeboren kind en geneest ze volledig na de geboorte. De behandeling begint met een lotion, crème of shake met menthol.

Wat helpt tegen een jeukende huid tijdens de zwangerschap?

Als de jeuk hevig is, zijn lichtere lotions of verkoelende gels geschikt. Een rijkere formule is zinvol voor een zeer droge huid. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen hun huid tijdens het douchen heerlijk verwennen met een massagesponsje. Niet te heet douchen, daar droog je van uit.

Welke zalf voor jeuk op de huid?

Voor jeukende huidaandoeningen kan een vochtinbrengende zalf of crème de droge, geïrriteerde huid kalmeren. Bepanthen® Sensiderm Cream werkt bijzonder goed door de huidbarrière te regenereren en de huid beter bestand te maken tegen prikkels van buitenaf.

Welke huismiddeltjes helpen direct tegen jeuk?

Een oud huismiddeltje tegen jeuk is zwarte thee: laat 2 theezakjes trekken in 200 milliliter heet water en laat afkoelen. Verzadig een doek en laat 10 tot 15 minuten intrekken. De tannines die het bevat hebben ook een ontstekingsremmende werking.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken jeuk?

Sommige voedingsmiddelen bevatten histamine en veroorzaken jeuk. Typische triggers van pseudo-allergieën zijn: zeer belegen kaas, worst, zuurkool, varkensvlees, vis, schaaldieren, tomaten, peulvruchten, aardbeien, ananas, bananen, chocolade, champignons of rode wijn.

Share This Article
Leave a comment