Wat is aften

John
11 Min Read

Het optreden van de mondzweer wordt voorafgegaan door een gevoel van koken of branden. Er verschijnt een pijnlijke rode vlek en al snel vormt zich een zweer. De ulceratie meet van 2 tot 10 mm, is afgerond of ovaal van vorm. Het heeft een geelachtige of grijsachtige achtergrond met een zeer heldere en rode periferie.

Het mondzweertje bloedt niet, maar is vooral pijnlijk tijdens de maaltijden of bij het tandenpoetsen.

Meestal is de mondzweer uniek, maar er kunnen er meerdere zijn (maximaal 6) tijdens een opflakkering.

In de mond kunnen aften aanwezig zijn op alle slijmvliezen en mobiele delen van de mond:

  • aan de randen, onderkant of punt van de tong,
  • in de lippen en wangen,
  • op de mondbodem (onder de tong).

Het aan het bot vastgemaakte tandvlees, het harde gehemelte en de droge kant van de lippen blijven gespaard van aften.

Aften komen vaak voor en zijn niet besmettelijk

Aften komen voor buiten een context van infectie en zijn daarom niet besmettelijk. Ze worden niet van persoon op persoon doorgegeven door te kussen, drankjes of bestek te delen.

Aften zijn veel voorkomende aandoeningen. De meeste mensen zullen tijdens hun leven minstens één aften hebben. Ze komen al in de kindertijd voor en hun frequentie neemt na 50 jaar af. Mensen die vatbaar zijn voor aften kunnen meerdere uitbraken per jaar hebben (tot 6), soms vanaf hun kindertijd.

Specifieke vormen van mondzweren

Er zijn zeldzamere vormen:

  • Terugkerende aften (meerdere uitbraken per jaar) of terugkerende aften. Ze komen heel vaak terug en zijn verantwoordelijk voor een verlegenheid in het dagelijks leven.
  • Miliaire aftose bestaande uit een groot aantal zeer kleine zweren (50 tot 100) (minder dan één millimeter).
  • Grote zweren van 1 tot 2 cm kunnen een maand nodig hebben om te genezen en littekens kunnen gevolgen hebben.

Oorzaken van mondzweren

Oorzaken van mondzweren

De oorzaken van afteuze stomatitis zijn nog niet goed vastgesteld.

Aften zijn niet van besmettelijke oorsprong, dus niet besmettelijk. Verschillende factoren, waaronder erfelijkheid, kunnen hieraan bijdragen.

Wetenschappers hebben echter factoren opgemerkt die symptomen bij patiënten veroorzaken:

Een kleine wond in de mond
Het kan worden veroorzaakt door een slechte pasvorm van gebitsprothesen, kaakchirurgie, overmatig gebruik van de tandenborstel, bijten op de wang, enz…

Lichamelijke vermoeidheid en stress
Ze gaan vaak vooraf aan het verschijnen van aften.

Voedselallergieën of -gevoeligheden
Er zijn berichten in de wetenschappelijke literatuur over een verband tussen het opnieuw optreden van aften en voedselallergieën of -gevoeligheden (bijvoorbeeld voor koffie, chocolade, eieren, noten, kaas, zuurrijke voedingsmiddelen en conserveermiddelen, zoals benzoëzuur en kaneelaldehyde 1- 4).

Een voedingstekort
In vitamine B12, zink, foliumzuur of ijzer.

Stoppen met roken
Aften kunnen optreden tijdens het stoppen met roken.

Helicobacter pylori-infectie
Dit is dezelfde bacterie die een zweer in de maag of dunne darm kan veroorzaken.

Bepaalde medicijnen slikken
Bepaalde medicijnen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (ibuprofen en andere), bètablokkers (propranolol en andere) en alendronaat (voor osteoporose).

Hormonale veranderingen
Ze kunnen mogelijk verband houden met de menstruatiecyclus. Aften verschijnen meestal tijdens de menstruatie, maar deze link is onzeker.

Lees ook :- Huiduitslag begin zwangerschap

Wat zijn de symptomen van aften?

Aften verschijnen meestal als kleine ronde of ovale witachtige zweren op het tandvlees, onder de tong of in de wangen. Een zweertje in de mond kan echter soms de grootte van een cent bereiken. Aften, die talrijk kunnen zijn, bloeden niet maar zijn pijnlijk. Hun uiterlijk veroorzaakt soms zwelling van de lymfeklieren in de nek, net onder de kaak. Ze genezen spontaan in één tot twee weken, zonder littekens.

Lees ook :- Symptomen soa vrouw

Diagnose van aften

Een aften is een ronde of ovale wond, pijnlijk en optredend bij opflakkeringen.

Om de diagnose van aften te stellen, vertrouwt de arts op verschillende kenmerken:

  • de geelachtige (“verse boter”) of grijzige achtergrond;
  • de geïnfiltreerde basis (u kunt de mondzweer tussen uw vingers nemen en u voelt dat het hele gebied discreet verhard is);
  • randen scherp en omgeven door een heldere rode halo.

Wanneer symptomen vergelijkbaar met die van zweertjes in de mond herhaaldelijk optreden, is het het beste om een arts te raadplegen. Hij zal een volledig medisch onderzoek ondergaan, waardoor hij een diagnose kan stellen.

Als er naast aften ook roodheid van de ogen, gewrichtspijn, aanhoudende diarree of buikpijn aanwezig is, is het belangrijk om snel te overleggen.

Een chronische ziekte kan ook zweren veroorzaken die lijken op aften, zoals inflammatoire darmaandoeningen (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa), coeliakie of de ziekte van Behçet.

Daarnaast kunnen aften eruit zien als mucositis: een ontsteking van het mondslijmvlies die soms kleine laesies veroorzaakt. Personen met een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld als gevolg van een HIV-infectie of kankerbehandeling) hebben meer kans op zweren die kunnen worden aangezien voor aften.

Lees ook :- Wat is huisstofmijt

Hoe aften en andere mondzweren te behandelen?

De behandeling hangt af van het soort letsel dat ermee gemoeid is. De hieronder beschreven behandelingen zijn van toepassing op de meest voorkomende soorten laesies.

Aften – Aften genezen meestal binnen 7 tot 10 dagen, hoewel recidieven vaak voorkomen. Vrij verkrijgbare zalven en pijnstillers kunnen tijdelijke verlichting bieden. Antimicrobiële mondspoelingen kunnen irritatie helpen verminderen. Antibiotica worden soms voorgeschreven om secundaire infectie te verminderen.

Herpes – De blaren genezen in ongeveer een week. Omdat er geen behandeling is voor herpes, kunnen de blaasjes terugkeren bij stress, blootstelling aan de zon, allergie of koorts. Lokale, vrij verkrijgbare anesthetica kunnen tijdelijke verlichting bieden. Antivirale medicijnen op recept kunnen dit soort virale infecties verminderen – raadpleeg uw tandarts of arts.

Leukoplakie – De behandeling begint met de eliminatie van de factoren die de laesies veroorzaken. Voor sommige patiënten betekent dit stoppen met roken. Voor anderen zal het nodig zijn om een ​​slecht passende brace opnieuw te doen die pijn doet. Uw kaakchirurg zal toezicht houden door de laesie elke drie tot zes maanden te onderzoeken, afhankelijk van het type, de locatie en de grootte.
Candidiasis – De behandeling bestaat uit het elimineren van de oorzaken van de ziekte.

  • Het reinigen van tandheelkundige apparaten is belangrijk om problemen met betrekking tot het dragen ervan te voorkomen. Het kan handig zijn om het apparaat ’s nachts niet te dragen.
  • Als er antibiotica of anticonceptiva in het spel zijn, kan het helpen de dosering te verlagen of de behandeling te veranderen.
  • Kunstmatig speeksel bestaat en kan mensen met een droge mond helpen.
  • Antischimmelmiddelen kunnen worden gebruikt wanneer de oorzaak onvermijdelijk of ongeneeslijk is.
  • Een goede mondhygiëne is belangrijk.

Hoe een aften te genezen met natuurlijke methoden?

Om een aften te genezen, zijn er ook meer natuurlijke oplossingen:

  • Gorgelen met zout water,
  • Doe grof zout op de zweer en masseer licht (voorkom te hard drukken en verwonding van het slijmvlies)
  • Spoel je mond met 1 eetl. bakpoeder en 1 tl. zout gemengd met 120 ml water, 4 keer per dag,
  • Een druppel Laurel Noble etherische olie verdund in plantaardige olie, de oplossing op de zweer aanbrengen met een wattenstaafje of met schone handen,
  • Breng honing aan, indien mogelijk tijm, vanwege zijn antiseptische en antibacteriële eigenschappen,
  • Smelt een ijsblokje op de zweer.

Het is echter belangrijk om bepaalde gewoonten of de consumptie van bepaalde producten te vermijden:

  • Vermijd mondspoelingen op alcoholbasis
  • Beperk de consumptie van pittig, zuur of hard voedsel.

Preventie van aften

Om het verschijnen of terugkeren van mondzweren te voorkomen, zijn er enkele aanbevelingen:

  • Verminder stressfactoren en zorg voor voldoende slaap;
  • Vermijd voedsel dat aften kan veroorzaken, als het verband is vastgesteld tussen het voedsel en het verschijnen van deze zweren
  • Zorg voor een goede mondhygiëne: poets je tanden minstens twee keer per dag
  • Bezoek regelmatig een tandarts.
Welke pijn veroorzaakt kanker?

De tumormassa kan op verschillende manieren pijn veroorzaken, door ingewanden zoals de darm te blokkeren, door het zenuwweefsel zelf samen te drukken of te infiltreren, of door bot-, gewrichts- of ander geïnnerveerd weefsel.

Wat veroorzaakt aften in de mond?

Aften kunnen het gevolg zijn van trauma gerelateerd aan een beet van het slijmvlies, te krachtig poetsen van de tanden of zelfs tandprothesen. Ze kunnen ook worden gekoppeld aan bepaalde voedingsmiddelen zoals noten, aardbeien, kruiden, bepaalde kazen zoals Gruyère of schaaldieren.

Welke ziekte veroorzaakt aften?

Terugkerende aften kunnen worden veroorzaakt door een ziekte. Dit is met name het geval bij coeliakie en de ziekte van Crohn. Het lijkt erop dat sommige mensen genetisch vatbaar zijn voor het verschijnen van herhaalde aften.

Hoe weet je of een aften geïnfecteerd is?

Het optreden van de mondzweer wordt voorafgegaan door een gevoel van koken of branden. Er verschijnt een pijnlijke rode vlek en al snel vormt zich een zweer. De ulceratie meet van 2 tot 10 mm, is afgerond of ovaal van vorm. Het heeft een geelachtige of grijsachtige achtergrond met een zeer heldere en rode periferie.

Share This Article
Leave a comment