De zesde ziekte

John
9 Min Read

De zesde ziekte (of roseola infantum) is een exanthemateuze ziekte die typisch is voor de kindertijd en die vooral kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar treft.

De veroorzaker van deze infectieziekte is het humaan herpesvirus 6 (HHV-6) of, minder vaak, HHV-7. De zesde ziekte wordt gekenmerkt door hoge koorts die 3-5 dagen aanhoudt, loopneus, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Wanneer de koorts afneemt, kan er uitslag (uitslag) op het gezicht en lichaam verschijnen.

Zesde ziekte: oorsprong van de term en synoniemen

De zesde ziekte wordt aangeduid met verschillende synoniemen, waaronder:

  • Kritieke uitslag;
  • pseudorosolie;
  • Driedaagse koorts (of driedaagse koorts).

De zesde ziekte is ook bekend als exantema subitum of rosolea infantum (soms afgekort tot simpelweg roseola).

We spreken van “zesde” ziekte omdat het de zesde infectieuze pathologie is die in detail in de geneeskunde wordt beschreven, en van “exanthemische” infectie omdat het een exanthemische uitslag veroorzaakt die wordt gekenmerkt door het verschijnen van rode vlekken en papels op de huid.

De zesde ziekte : Oorzaken

De zesde ziekte : Oorzaken

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virale infectie, veroorzaakt door het humaan herpesvirus type 6B (HHV-6B), dat witte bloedcellen en speekselkliercellen aanvalt. Het virus behoort tot de grote Herpesviridae-familie, die wordt gekenmerkt door het feit dat het in het menselijk lichaam blijft nadat het is geïnfecteerd, waardoor het mogelijk wordt de ziekte te reactiveren als het afweersysteem (immuunsysteem) van het lichaam verzwakt.

Er is nog een ander subtype van het herpesvirus type 6: HHV-6A, maar dit veroorzaakt meestal geen overlast. Er moet aan worden herinnerd dat herpesvirussen van type 6 wijdverbreid zijn over de hele wereld: naar schatting is in feite bijna de hele bevolking geïnfecteerd.

De zesde ziekte is besmettelijk en wordt overgedragen via de luchtwegen (door inademing van kleine druppeltjes speeksel of respiratoire secreties van zieke kinderen). Het is niet duidelijk hoe lang het besmettelijk blijft, maar het zieke kind lijkt besmet te zijn gedurende de hele duur van de ziekte, inclusief de periode voordat de vlekken op de huid verschijnen (pre-exantheem).
HHV-6-infecties treden het hele jaar door op, zonder seizoensvariaties.

Lees ook :- Moe en spierpijn in benen

De zesde ziekte : Symptomen

Zoals we nu weten, is koorts een afweermechanisme van ons lichaam dat gewoonlijk de temperatuur verhoogt om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich vermenigvuldigen. Het begin van koorts zou daarom wijzen op een infectie, maar waar zal deze zich bevinden? In de overgrote meerderheid van de gevallen treffen infecties bij kinderen de bovenste luchtwegen (neus, keel, oren, luchtpijp) of de onderste luchtwegen (longen, bronchiën). Toch is onze baby niet verkouden, hoest niet en heeft geen rode keel. Zou het een virus kunnen zijn? En waar is dit virus terechtgekomen als het niet in de neus of bronchiën lijkt te zitten? Laten we verder gaan met de vlekken veroorzaakt door de zesde ziekte (niet te verwarren met de vierde ziekte en de vijfde ziekte). Het verschijnen van “vlekken” op de huid wijst gewoonlijk op twee even gevreesde gebeurtenissen: de inname van voedsel dat een reactie of een besmettelijke ziekte heeft veroorzaakt, en, meestal, de perceptie van de ouders dat een kind allergisch is voor voedsel is veel hoger dan het werkelijke percentage kinderen dat er last van heeft. Bovendien hebben voedselallergieën onweerlegbare kenmerken: de vlekken verschijnen onmiddellijk na inname (meestal na een half uur, maximaal een paar uur) en verdwijnen wanneer u stopt met het eten, vaak lijkend op muggenbeten, verschijnen afwisselend op verschillende delen van de huid en jeukt erg. Aangezien dit niet het geval is, is de kans groot dat we een besmettelijke ziekte krijgen: maar welke?

De zesde ziekte : Diagnostisch

Uw arts zal de huid van uw kind onderzoeken en u vragen naar hun symptomen om te bepalen of ze roseola hebben en om andere mogelijke oorzaken voor hun symptomen uit te sluiten. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het kenmerkende uiterlijk van de uitslag, maar uw arts kan bevestiging nodig hebben met een bloedtest die antistoffen tegen roseola meet.

Lees ook :- Uitslag kind corona

Wat zijn de complicaties van de zesde ziekte?

Tijdens de zesde ziekte werd een hogere frequentie van koortsstuipen opgemerkt bij gepredisponeerde of bekende kinderen (vanwege het feit dat het virus zich door het lichaam en ook naar de hersenen verspreidt). Hoewel dit symptoom erg beangstigend is voor ouders, zijn de aanvallen goedaardig en verdwijnen ze zonder gevolgen.

De zesde ziekte : Behandeling

Over het algemeen vereist de zesde ziekte geen specifieke behandeling. Uw kinderarts kan een koortswerende behandeling voorschrijven om koorts te verlagen en mogelijk siropen en sprays om keelpijn te verlichten.
In ieder geval moet er rekening mee worden gehouden dat de aandoening de neiging heeft om spontaan op te lossen. Om het risico op uitdroging door hoge koorts te voorkomen, is het belangrijk om de kleine vaak te drinken.
Het mogelijke optreden van convulsies in combinatie met plotselinge hoge koorts vormt over het algemeen geen gevaar voor het kind en vereist geen speciale zorg omdat het spontaan verdwijnt.
Bij twijfel echter, vooral als de aanvallen voor de eerste keer optreden, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de kinderarts.

De zesde ziekte : Preventie

Is het mogelijk om de zesde ziekte te voorkomen? Zeker de overdracht via speekseldruppels of neusafscheidingen maakt preventie erg moeilijk, maar er zijn enkele eenvoudige hygiëneregels die belangrijk zijn om toe te passen en die worden gebruikt om het risico op besmetting voor veel andere infectieziekten te verminderen: was vaak handen en gezicht. van het kind en ook hun eigen handen; vermijd het delen van glazen, borden en bestek, onthoud dat het een triviale ziekte is voor een gezond kind, maar dat het gevaarlijk kan zijn voor degenen die, misschien als gevolg van ernstige ziekten, geen afdoende immuunafweer hebben.

Welke ziekte wordt ook wel 6e ziekte genoemd?

Roseola infantum, ook bekend als uitslag of zesde ziekte, is een milde virale ziekte die zeer vaak voorkomt bij kinderen van 6 maanden tot 3 jaar.

Wat is de vijfde ziekte?

Erythema infectiosum, ook wel vijfde ziekte genoemd, is een eruptieve ziekte veroorzaakt door parvovirus B19. Erythema infectiosum komt vooral voor in de winter en het voorjaar, met af en toe een uitbraak in de gemeenschap, op school of in de kinderopvang.

Wat is roodvonk?

Roodvonk: definitie, symptomen en wijzen van overdracht. Roodvonk is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie: groep A beta-hemolytische streptokokken. Het manifesteert zich door hoge koorts, angina en uitslag. Het treft vooral kinderen van 5 tot 10 jaar oud, tijdens de winter.

Is roodvonk gevaarlijk?

Complicaties van onbehandelde roodvonk zijn vrij zeldzaam. In de vroege stadia van de ziekte kunnen de bacteriën soms een oorontsteking (otitis), een sinusitis (sinusitis), longontsteking of, meer zelden, een abces in de keel of meningitis veroorzaken.

Share This Article
Leave a comment