Moe en spierpijn in benen

John
16 Min Read

Wat te doen bij spierpijn in de benen? Om de juiste oplossing te identificeren, is het allereerst noodzakelijk om de intensiteit, de beginmodaliteiten en de kenmerken te evalueren en te proberen te begrijpen waardoor ze worden veroorzaakt.

Als de spierpijn in de benen licht of matig is, is dit meestal niets ernstigs en hoeft u geen arts te raadplegen, tenzij het ongemak lange tijd aanhoudt of vaak terugkeert, waardoor de dagelijkse activiteiten worden belemmerd. Omgekeerd, als de spierpijn in de benen intens is en acuut optreedt tijdens het sporten, is het een goed idee om onmiddellijk te stoppen en een klinische check-up te ondergaan om te begrijpen wat er is gebeurd.

Moe en spierpijn in benen : Definitie

Moe en spierpijn in benen : Definitie

Benen kunnen vermoeid of zwaar aanvoelen na overmatige lichamelijke inspanning; wanneer dit gevoel echter verschijnt of aanhoudt in rust, kan dit wijzen op een onderliggende pathologische aandoening.

Meestal, wanneer het symptoom terugkeert, is er een probleem met de bloedcirculatie.

Perifere arteriële ziekte manifesteert zich met claudicatio intermittens , gekenmerkt door pijnlijke krampen die onderweg verschijnen, zelfs na een korte afstand, en verdwijnen met rust.

Vermoeide en zware benen kunnen ook worden veroorzaakt door flebitis en diepe veneuze trombose. In deze gevallen wordt intense pijn – spontaan of veroorzaakt door beweging – ook vaak geassocieerd met zwelling, warmte en congestie van de oppervlakkige aderen (varices).

Spataderen worden gekenmerkt door zwaarte, gezwollen en pijnlijke benen, krampen in de kuiten, tintelingen en verwijding van de aderen; deze symptomen worden meestal verergerd door staan ​​en hitte.

Een gevoel van gewicht in de onderste ledematen kan ook afhankelijk zijn van lymfoedeem, dat wil zeggen een ophoping van vocht in de interstitiële ruimte als gevolg van een insufficiëntie van het lymfestelsel.

Naast de bovengenoemde problemen met de bloedsomloop, kan compressie van de zenuwwortels op lumbale niveau ook een gevoel van vermoeidheid en zwaarte veroorzaken in één been (hernia) of in beide (vertebrale stenose); in dit geval wordt het gevoel vaak geassocieerd met hevige pijn die uitstraalt langs de loop van de heupzenuw, dat wil zeggen van de bil en het achterste aspect van de dij tot onder de knie (ischias).

Een andere oorzaak van vermoeide en zware benen is het rustelozebenensyndroom, een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een zeer vervelende rusteloosheid van de onderste ledematen, veroorzaakt door nachtelijke immobiliteit (vooral in combinatie met spierontspanning die voorafgaat aan het slapen). Deze oncontroleerbare en dringende drang om de benen te bewegen kan gepaard gaan met snelle schokken en schokken, met onaangename en soms pijnlijke gevoelens, tintelingen, jeuk en krampen in de onderste ledematen (vooral in het gedeelte tussen enkel en knie).

Lees ook :- Uitslag kind corona

Oorzaken van moe en spierpijn in benen

Spierzwakte in de benen kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, sommige zijn onschadelijk, terwijl andere gevaarlijk kunnen zijn.

Oefening

Zware lichamelijke activiteit is een van de meest voorkomende oorzaken van spierzwakte. Overmatige lichaamsbeweging kan vermoeidheid en vermoeidheid veroorzaken.
Atleten en sporters kunnen vermoeid raken als ze te hard trainen.
Het is essentieel om goed te rusten na een training.

Bloedcirculatie

Een andere oorzaak van zwakte in de onderste ledematen is een slechte bloedsomloop
Problemen met de bloedsomloop in de benen kunnen worden veroorzaakt door:

  • Een verstopping in de slagaders,
  • De breuk van de haarvaten.

De gevolgen zijn blauwe plekken of blauwe plekken zonder reden.
Als de spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen, verzwakken de spieren.

Schildklier

Een auto-immuunziekte zoals de ziekte van Graves kan de spieren in de benen verzwakken. Deze ziekte zorgt ervoor dat de schildklier overactief wordt (hyperthyreoïdie).
Het kan zwakte veroorzaken, vooral in de spieren:

  • Schouder,
  • Heup,
  • Van de onderste ledematen,
  • Van de hand.

Bijwerking van medicijnen

Sommige geneesmiddelen kunnen spierzwakte veroorzaken, bijvoorbeeld:

  • Gentamicine (Gentalyn),
  • Cortisonici (in een hoge dosis);
  • Diuretica (als ze een daling van het kaliumgehalte in het bloed veroorzaken)
  • Laxeermiddelen.

Lees ook :- Zonne allergie kind

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van Moe en spierpijn in benen?

Op zichzelf, of het nu acuut of chronisch is, is spierpijn een symptoom dat, afhankelijk van de oorzaak die het veroorzaakt, deel kan uitmaken van een min of meer brede symptomatologie.

Neem bijvoorbeeld het chronisch inspanningscompartimentsyndroom (chronisch inspanningscompartimentsyndroom). Deze aandoening, die vooral veel voorkomt bij hardlopers, wordt gekenmerkt door spierpijn in vier delen van de benen (voorkant, zijkant, achterkant en diepe rug).

Pijn neemt meestal toe bij lichamelijke activiteit en verdwijnt na ongeveer 30 minuten rust, en in 95% van de gevallen zijn zowel het voorste als het laterale compartiment betrokken. Ongemak manifesteert zich echter niet op dezelfde manier bij alle mensen die er last van hebben.

In sommige gevallen zijn de spierpijnen van het chronische inspanningscompartimentsyndroom geassocieerd met spierstijfheid (of spanning), in andere gevallen met tintelingen of gevoelloosheid. Andere veel voorkomende symptomen zijn pijnlijke voeten en gevoeligheid bij aanraking van de getroffen gebieden. Ten slotte kan druk in de voorste, laterale en posterieure delen van het been het vermogen om de voet te bewegen verminderen.

Aan de andere kant, bij pijn geassocieerd met krampen, is het ongemak in ongeveer 80% van de gevallen gelokaliseerd in de kuiten.

Dit type spierpijn in de benen treft mannen en vrouwen in gelijke mate; van de laatste lijken zwangere vrouwen vooral tijdens het derde trimester van de zwangerschap te worden getroffen. Bovendien lijdt maar liefst 46% van de mensen met chronische obstructieve longziekte aan spierkrampen, de belangrijkste oorzaak van pijn bij dit type patiënt.

Een bepaald type spierpijn in de benen wordt vertegenwoordigd door nachtelijke krampen, juist zo genoemd omdat het ongemak ’s nachts toeslaat (en om deze reden kan het gepaard gaan met slaapstoornissen).

Meestal is de pijn in het geval van krampen erg intens, maar duurt niet lang. Deze eigenschap maakt het mogelijk om het te onderscheiden van een ander type pijn in de beenspieren, die als gevolg van contracturen (d.w.z. plotselinge en onwillekeurige samentrekkingen van de spieren) in plaats daarvan minder intens is maar langdurig aanhoudt.

Ten slotte, in het geval van verrekkingen (waarbij een spier overmatig wordt uitgerekt) of tranen (waarbij spiervezels worden gebroken), kan spierpijn gepaard gaan met bewegingsproblemen, zwelling, kleurverlies in het getroffen gebied. en, als er sprake is van een gewricht, gewrichtsstijfheid.

Moe en spierpijn in benen : Diagnose

Als u een of meer van de bovenstaande symptomen heeft waargenomen, moet u dit zeker met uw arts bespreken en uw benen grondig laten onderzoeken. Voer geen zelfdiagnose of ongeoorloofde therapie uit.

Als er een aderprobleem wordt vastgesteld, krijgt u zeker compressiekousen voorgeschreven, zoals onze VenoTrain micro. Deze helpen bij vermoeide, zware benen als ze regelmatig worden gedragen.

Lees ook :- Ontstoken haarzakje uitknijpen

Moe en spierpijn in benen : Behandelingen

Spierverwondingen vereisen over het algemeen rust van het aangedane ledemaat totdat de pijn afneemt. Veneuze insufficiënties, evenals arteritis van de benen, worden verlicht dankzij een geschikte medicamenteuze behandeling. Bovendien wordt het dagelijks dragen van compressiekousen meestal aanbevolen voor mensen met veneuze insufficiëntie. “Mensen die last hebben van zware benen moeten fysieke uithoudingsactiviteit beoefenen, omdat dit de veneuze terugkeer bevordert en dus dit gevoel vermindert”, benadrukt Benjamin Dromson. In het geval van bevestigde flebitis worden dringend anticoagulantia geïnjecteerd om het bloedstolsel op te lossen.

Ischias en cruralgie worden over het algemeen behandeld met medicatie (pijnstillers en ontstekingsremmers, of injecties met corticosteroïden) en met fysiotherapiesessies. Chirurgie wordt beschouwd als een laatste redmiddel, in geval van aanhoudende pijn.

Een betere levensstijl is meestal voldoende om het rustelozebenensyndroom in zijn milde vorm te behandelen. Voor meer ernstige gevallen wordt vaak medicamenteuze behandeling voorgeschreven – bedoeld om het gebrek aan dopamine te compenseren dat het uiterlijk van het syndroom bevordert.

Wanneer naar de dokter?

Pijn waardoor u niet kunt lopen of het aangedane been kunt belasten, heeft medische hulp nodig. U moet ook niet wachten op een specialist wanneer pijn gepaard gaat met koorts boven 37,8 ° C, wanneer het been gezwollen, bleek of koud is, als er sprake is van zwelling of zwaarte in beide benen, of als er ademhalingsproblemen optreden.

Symptomen die aan de arts moeten worden gemeld, zijn kuitkrampen die vaak voorkomen, een been dat opzwelt en rood wordt, of het verschijnen van een harde, pijnlijke streng langs de loop van een ader na langdurig zitten, zoals na een lange tijd auto of vliegtuig rijden, want het kan een veneuze trombose zijn. In het algemeen moet de arts worden geïnformeerd wanneer ernstige pijn in één of beide benen optreedt zonder duidelijke reden, tijdens het lopen of onmiddellijk daarna, als een of beide ledematen gezwollen zijn, als de pijn de neiging heeft erger te worden, als u last heeft van spataderen of als de pijnlijke symptomen na een paar dagen behandeling niet verbeteren. Allemaal elementen die van pas kunnen komen bij het stellen van een juiste diagnose en het opzetten van een effectieve therapie.

Herken het soort pijn

Er zijn eigenlijk veel andere oorzaken die een pijnlijke symptomatologie kunnen veroorzaken, daarom is het, om u te oriënteren, allereerst belangrijk om enkele elementen te herkennen, zoals:

  • Het type ;
  • De duur ;
  • Wanneer het zich manifesteert.

Het pijnlijke symptoom in de benen kan acuut of chronisch ontstaan. De acute vorm treedt meestal plotseling op, bijvoorbeeld na een trauma (breuken, peesblessures, spiercontracturen) of na problemen met de bloedsomloop zoals diepe veneuze trombose. Chronische pijn daarentegen is persistent, dat wil zeggen maanden of jaren aanhouden, en is een symptoom dat gepaard gaat met andere chronische ziekten zoals claudicatio intermittens, artrose en tendinopathieën. een ander element

om aan te geven als een symptoom dat nuttig is voor de diagnose is het beloop van de aandoening. De aanhoudende pijn, die aanhoudt, neemt niet af en is typerend voor traumatische pathologieën zoals fracturen, microfracturen of hernia’s. Intermitterende pijn daarentegen kan op een bepaald moment ontstaan. Het kan zich manifesteren:

  • Tijdens rust, bijvoorbeeld ’s nachts (krampen, spondylitis ankylopoetica);
  • Presenteren na lichamelijke inspanning (krampen);
  • Na een stuk lopen (claudicatio intermittens);
  • Na enkele bewegingen (artrose, tendinitis);
  • Of wanneer een vaste houding gedurende lange tijd wordt aangehouden (stenose van het wervelkanaal).

Ten slotte kan pijn afzonderlijk voorkomen, als het enige symptoom, of in verband worden gebracht met andere tekenen en symptomen. Hierbij kan gedacht worden aan een beperking in de mobiliteit van het been (bijvoorbeeld bij trauma), een afname van de gevoeligheid, zoals bij neuropathische aandoeningen, maar ook aan gewrichtsproblemen door bijvoorbeeld artritis. Pijn kan gepaard gaan met andere stoornissen in de bloedsomloop van de benen, van perifere arteriële ziekte tot veneuze insufficiëntie, tot veneuze trombose.

Preventie van pijn in de benen

Regelmatig wandelen is vooral aan te raden om pijn in de benen te voorkomen, omdat het bijdraagt aan een goede bloedcirculatie. Het gebruik van koude wordt ook aanbevolen om zware benen te voorkomen, omdat de bloedcirculatie wordt bevorderd door de aderen aan te spannen. Evenzo moet u voorkomen dat u te lang zit, vooral tijdens vliegreizen, waar het dragen van compressiekousen wordt aanbevolen. Ook is het aan te raden om de buikspieren te trainen. Dit verkleint de kans op een beknelde zenuw in de onderrug. Zorg er tot slot voor dat je altijd voldoende water drinkt.

Remedies voor spierpijn in de benen

Als het ongemak aanhoudt, is het noodzakelijk om naar de dokter te gaan om de oorzaak van het ongemak te begrijpen. Er zijn geen universele remedies, elke pathologie moet afzonderlijk worden behandeld.
Milde spierpijn, zelfs als deze gepaard gaat met lichte zwelling, kan gemakkelijk worden opgelost met rust en het aanbrengen van ijs. Het aangedane been mag niet worden belast en hoog gehouden worden tijdens het zitten of liggen. Onmiddellijk ijs dat onmiddellijk op het getroffen gebied wordt aangebracht en gedurende 15-20 minuten met tussenpozen van 30-60 minuten wordt bewaard, is zeer nuttig. Op ketoprofen gebaseerde zalven
kunnen ook worden toegepast of andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) die zonder recept verkrijgbaar zijn. Als de pijn bijzonder hevig is, kan een ontstekingsremmer (NSAID) altijd via de mond worden ingenomen. Bij andere klinische aandoeningen zal de behandeling verschillen afhankelijk van de gediagnosticeerde oorzaak.

Waar komt spierpijn in de benen vandaan?

Vooral spierkrampen in de kuiten komen veel voor. Ze kunnen in pijnlijke spieren of kuitpijn veranderen. Spierkrampen zijn meestal het gevolg van een magnesiumtekort, wat weer kan worden veroorzaakt door lichamelijke inspanning tijdens het sporten. Doordat het lichaam veel magnesium verliest door hevig zweten tijdens het sporten.

Hoe voelt zenuwpijn in de benen?

De gevoelde pijn kan worden gevoeld als brandend of stekend. Het is niet ongebruikelijk dat er een gevoel van onbehagen is, dat door veel patiënten wordt beschreven als tintelingen of gevoelloosheid. De symptomen nemen meestal toe onder druk of bij beweging, maar treden ook op in rust.

Wat kunt u doen als u zenuwpijn in uw been heeft?

Fysiotherapie: In veel gevallen helpt fysiotherapie en/of ergotherapie om zenuwpijn te verlichten. Het omvat onder meer spierversterkende oefeningen, massages en fysieke behandelingen (bijv. toepassingen met warmte, koude, licht of elektrische prikkels).

Welke medicatie helpt tegen zenuwpijn?

Anticonvulsiva (bijv. gabapentine en pregabaline) en antidepressiva (bijv. amitriptyline of duloxetine) worden daarom niet gebruikt bij neuropathische pijnstoornissen om depressie en toevallen te behandelen, maar specifiek om pijn te verlichten.

Share This Article
Leave a comment