Zonne allergie kind

John
18 Min Read

Zonneallergie is een reactie van het immuunsysteem op blootstelling van de huid aan zonlicht. Het kan optreden bij de minste zonnestralen, in het voorjaar en de zomer, en door een raam, een voorruit of een parasol.

Naar schatting lijdt ongeveer 10% van de bevolking aan een zonneallergie. Over het algemeen zijn het vrouwen tussen de 14 en 35 jaar. Maar het kan ook zijn dat kinderen er last van hebben: let op de symptomen om snel te kunnen detecteren of dit in uw gezin het geval is.

Wat is zonneallergie?

Zoals elke allergie is zonneallergie een overdreven reactie van het immuunsysteem op een normaal onschadelijke stof die in de omgeving aanwezig is. Het wordt echter ten onrechte “zonallergie” genoemd omdat het meestal niet direct levensbedreigend is. Het is daarom meer verwant aan een intolerantie voor de zon.

Het wordt ook wel fotoallergie of fotodermatose genoemd. Het kan worden veroorzaakt door zonlicht alleen, of in combinatie met het aanbrengen van bepaalde cosmetische producten, of na contact met bepaalde planten.

De verschillende vormen van zonneallergie

De verschillende vormen van zonneallergie

Zonneallergie is een huidreactie die optreedt na blootstelling aan de zon. Het kan verschillende vormen aannemen, maar het is heel anders dan een simpele zonnebrand.

Lees ook :- Ontstoken haarzakje uitknijpen

Allergie voor de zon bij een kind in de lente: Oorzaken

Allergie voor zonlicht wordt veroorzaakt door de overmatige invloed van ultraviolette stralen op de tere huid van de baby.

  • genetische aanleg;
  • zonnebrandcrème, die paraaminobenzoëzuur bevat, dat allergische reacties kan veroorzaken onder invloed van ultraviolet;
  • allergenen, opgehoopt op de huid van de baby, bijvoorbeeld op bloeiende planten.

Lucites
Zomerluciet is de meest voorkomende reactie op de zon (90% van de gevallen). Het verschijnt meestal binnen 12 uur na blootstelling aan de zon. In dit geval verschijnt de huidallergie in de vorm van rode puistjes die gepaard gaan met ernstige jeuk, op blootgestelde lichaamsdelen zoals de armen en het decolleté. Het gezicht en de handen zijn over het algemeen vrij van laesies. Deze pathologie treft meestal vrouwen tussen de 25 en 35 jaar.

Polymorfe lucite daarentegen komt direct na blootstelling aan zonlicht voor. Rode vlekken of roze puistjes gegroepeerd in een cirkel verschijnen op de huid van het kind op het gezicht. Deze polymorfe uitbarstingen gaan vaak gepaard met hevige jeuk. Ze zijn van invloed op alle leeftijden.

Zonne-urticaria
Zonne-urticaria is ook een vorm van zonneallergie die zich manifesteert als een jeukende, verheven, roze vlek. Het kind kan een branderig of prikkend gevoel krijgen bij deze plaque. Deze symptomen verdwijnen meestal na een paar minuten in de schaduw.

Chemische fotosensibilisatie
Chemische fotosensibilisatie wordt gekenmerkt door het verschijnen van roodheid, blaasjes over het gehele oppervlak van de huid. De huid kan blauwachtig of bruin worden. Het treedt op als gevolg van de combinatie van twee factoren:

  • blootstelling aan zonlicht
  • en op voedsel, medicijnen of cosmetica die het kind oraal, plaatselijk of rectaal kan hebben ingenomen.

Lees ook :- Mond en klauwzeer

Wat zijn de symptomen?

Er zijn vier soorten symptomen.

  • Zonne-urticaria: vrij zeldzaam, het is een roze, verheven en jeukende plek. Dit laatste doet denken aan een brandnetelsteek en de symptomen verdwijnen 1 uur na plaatsing in de schaduw.
  • Goedaardige zomerluciet: het volgt blootstelling aan sterk zonlicht. Het manifesteert zich door rode puistjes vergezeld van ernstige jeuk op de blootgestelde delen van het lichaam. Symptomen houden meerdere dagen aan, maar verbeteren met bruinen. Symptomen verschijnen opnieuw bij elke nieuwe blootstelling.
  • Polymorf lucite: het vormt zich als gevolg van zonlicht met een lage intensiteit. Het manifesteert zich door rode vlekken of roze puistjes gegroepeerd in een cirkel. De laesies bevinden zich op de onbedekte delen van het lichaam en achter de oren. Deze manifestaties, vergezeld van ernstige jeuk, verdwijnen in de schaduw.
  • Fotosensibilisatie: dit is het verschijnen van rode, blaasjes en zeer jeukende uitbarstingen over het gehele huidoppervlak, waarvan de kleur blauwachtig of bruin kan worden. Het treedt op wanneer de zonnestralen worden gecombineerd met allergene voedsel, medicijnen of cosmetische stoffen, oraal, lokaal of rectaal.

Hoe zonneallergieën te genezen?

Als het kind uitslag op de huid heeft, zijn er luchtbellen, dus breng hem onmiddellijk naar de schaduw en bied eerste hulp: spoel af met koud water, geef het kind thee met citroen en ook een antihistaminicum, bijvoorbeeld fenistilsiroop , suprastin . Het is ook noodzakelijk om het aangetaste deel van de huid te smeren met panthenol of een andere zalf die lanoline, methiuracil, bevat. Bovendien wordt de huid gesmeerd met Fenistil-zalf, psyclenghals. Bij het gebruik van een medicijn moet rekening worden gehouden met de leeftijd van het kind.

Om pijn te verminderen, kan een 2% -oplossing van anestezine als koude lotion op het aangetaste huidoppervlak worden gebruikt.

Als de mate van allergie gering is, kan het kind kompressen maken

allergie voor symptomen van de zoninfusie van calendula, kamille of groene thee. In bijzonder ernstige gevallen, wanneer er een duidelijke allergische reactie op de huid is, is ziekenhuisopname in het ziekenhuis mogelijk. Het gevaar van fotodermatitis is dat het in een chronische vorm kan uitgroeien en elke zomer optreedt, waardoor de baby en de ouders veel ongemak ervaren.

Om het optreden van negatieve huidreacties op de zon te voorkomen, is het noodzakelijk om eenvoudige regels te onthouden: zonnebaden met het kind moet tot 12.00 uur of na 16.00 uur zijn, wanneer de zon niet zo veel bijt. Om bij het kind geen allergie voor de zon te hebben, moet het in de schaduw van bomen worden geplaatst. Dit voorkomt niet alleen allergieën, maar ook zonnebrand.

Lees ook :- Hoe ontstaan aften

Hoe herken je een zonneallergie bij kinderen?

Als u niet zeker weet hoe u polymorfe lichtuitbarsting bij kinderen kunt herkennen, kan het volgende overzicht u helpen. Daarin hebben we de typische symptomen die optreden bij zo’n allergie voor je samengevat.

Wat zijn de risicofactoren als mijn kind een zonneallergie heeft?

De diagnose van zonneallergie is niet eenvoudig. In het begin lijken de symptomen inderdaad op die van een andere allergische reactie.

Huiduitslag is het gebruikelijke teken van deze gevoeligheid. Ze zullen zelfs zijn huid aantasten en zijn niet gemakkelijk te behandelen.

Blootstelling aan de zon is bijna onvermijdelijk, dus het behandelen van dit type allergie is niet eenvoudig. Ook hebben medicijnen tijd nodig om te werken en allergische reacties beginnen kort na blootstelling. In extreme gevallen kunnen ze huidkanker veroorzaken.

Ten slotte moet u er rekening mee houden dat de kinderhuid erg gevoelig is en wordt blootgesteld aan dit soort allergische reacties. Tot slot raden we je aan om je kind te beschermen met zonnebrandcrème en hem geleidelijk aan bloot te stellen aan de zon.

Hoe zonneallergie bij kinderen te behandelen?

Als u een polymorfe lichtuitbarsting bij uw kind vermoedt, moet u dit door een arts laten ophelderen. Er is de mogelijkheid van profylaxe met bètacaroteen (provitamine A). De behandeling moet echter twee tot drie maanden vóór het zonneseizoen worden gestart.

De acute symptomen van een zonneallergie verdwijnen meestal snel als je het getroffen gebied beschermt met zonnebrandcrème of dunne kleding. Als de huid langzaam aan de zon went, zullen ook de allergische reacties afnemen. Dit komt omdat de huid haar natuurlijke afweermechanismen versterkt en meer melanine aanmaakt. Dit houdt de UV-stralen buiten.

Het eerste dat u moet proberen, is de zonnebrandcrème vervangen. Een intolerantie kan mogelijk de oorzaak zijn van de allergie. Koele, vochtige kompressen of kompressen met zeezout of baden helpen bijvoorbeeld de klachten te verlichten. Ze verlichten ook de jeuk.

Als de jeuk van je kind zo hevig is dat het er last van heeft, kan de kinderarts een ontstekingsremmende crème met cortisone voorschrijven. Antihistaminica kunnen ook verlichting bieden. Maar met kleine kinderen moet je hiermee oppassen. Breng zo’n gel maar heel dun aan.

Zonne allergie kind : Preventie

Bescherm uw kind consequent tegen de zon! Een zonnehoed met brede rand om neus en oren te beschermen, de juiste zonnebril met UV-bescherming en luchtige kleding zijn de ideale uitrusting. Trek uw kind losse, lichtgekleurde kleding aan, zoals een t-shirt en een broek tot boven de knieën. De schoenen moeten gesloten zijn. Op deze manier kunnen de zogenaamde zonneterrassen – schouders, knieën en achterkant van de voeten – worden beschermd tegen schadelijke UV-stralen. Baby’s moeten altijd in de schaduw blijven. Een parasol van stevig UV-ondoorlatend materiaal is hierbij altijd aan te raden.

Breng uw kind goed en op tijd zonnebrandcrème aan – minimaal 30 minuten voor blootstelling aan de zon en na elk contact met water. Gebruik een voor de kinderhuid geschikte zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor van minimaal 20! Voor kinderen worden alcohol- en geurvrije crèmes of lotions aanbevolen omdat ze de huid minder uitdrogen dan gels of producten op alcoholbasis. De filterstoffen in zonnefilters zijn niet onbeperkt houdbaar, let dus goed op de houdbaarheidsdatum!

Houd er rekening mee dat de blootstelling aan straling hoger is in bergen, in warmere klimaten, in sneeuw, in water of op wit zand door onder andere de sterke weerkaatsing van de zon, en dat het moeilijk is te beoordelen wanneer de lucht bewolkt of als het winderig is. De zon tussen 11.00 en 15.00 uur zou in het algemeen taboe moeten zijn. Zorg ervoor dat u tijdens het rijden niet te veel zonlicht krijgt.

Om een ​​zonneallergie te voorkomen, kunt u uw zongevoelige kind het beste in het voor- en najaar langzaam aan de zon laten wennen. De toediening van bètacaroteen en calcium wordt ook aanbevolen. Overleg vooraf met uw kinderarts over de algemene inname en dosering.

De beste tips en huismiddeltjes voor kinderen met zonneallergie

Vermijd zonlicht als u allergisch bent

Hoe vanzelfsprekend het ook klinkt, het is niet zo eenvoudig: zonlicht vermijden. Vooral op warme lente- en zomerdagen of op vakantie worden kinderen en baby’s bijna de hele dag aan de zon blootgesteld en is contact met het zonlicht bijna niet te vermijden. Toch is het erg belangrijk dat u uw baby of kind beschermt tegen de zon en zo het optreden van ernstigere symptomen voorkomt. Houd uw kroost daarom binnen, onder een luifel of op andere schaduwrijke plekken waar u niet direct aan de zonnestralen wordt blootgesteld. Bij zeer gevoelige kinderen kan het helpen om de ramen uit te rusten met beschermende films die een speciale bescherming bieden en de zonnestralen nog beter afschermen.

Tip: Als je kind wat ouder is, leer hem dan op een kindvriendelijke manier dat overmatige uv-straling van de zon niet goed is voor zijn gezondheid en dat je direct zonlicht het beste kunt vermijden, zodat hij er niet onder kan komen. in de eerste plaats jeuk, knobbeltjes of blaren. Probeer het op een speelse manier en bedenk een “schaduwspel” dat je met elkaar speelt als je buiten bent! Wie vindt er als eerste een lekker schaduwplekje?

Belangrijk: Ongeacht of u allergisch bent, moet uw gezin zo mogelijk tijdens de lunch in de brandende zon staan ​​- in het belang van uzelf en uw gezondheid!

Bescherm met lange, ademende kleding

Zoals reeds beschreven, vermijdt u best direct contact met de zon. Als dit niet mogelijk is, trek je kinderen dan lange, ademende kleding aan die de gevoelige huid beschermt tegen verdere irritatie en breng tijdig zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor aan. Zet uw kinderen ook een zonnehoed op met een brede rand of nekbescherming die het zonlicht tegenhoudt.

Koel en hydrateer de huid

Net als bij zonnebrand kunnen de symptomen van kinderen ook worden behandeld met polymorfe lichtuitbarsting. Het ergste voor kleine kinderen is meestal de jeuk, die hen verleidt om zichzelf te krabben. Om verdere irritatie van de huid te voorkomen, kunt u bijvoorbeeld uw vingernagels heel kort knippen, zodat de huid bij het krabben niet beschadigd raakt.

Wraps of pads met zeezout en zuivelproducten

Baden en wraps met zeezout of melkproducten zoals kwark en yoghurt zijn ook effectief gebleken bij het verlichten van jeuk. Meng hiervoor wat zeezout met koud (niet ijskoud!) water en week er een schone doek in, die je vervolgens om de aangetaste huid wikkelt of voorzichtig aanbrengt. U kunt ook een schone doek met kwark of yoghurt besmeren en op dezelfde manier een omslagdoek aanbrengen of de zuivelproducten rechtstreeks op de huid aanbrengen. Het verkoelt, hydrateert en helpt tegen jeuk. Verander wikkels of verwijder zuivelproducten voordat ze helemaal droog zijn – anders kan de huid niet goed ademen.

Belangrijk: Als u blaren of een bekraste huid heeft, mag u geen zuivelproducten gebruiken, omdat de melkzuurbacteriën naast de allergie ook infecties kunnen veroorzaken. In dit geval moet u de jeuk alleen verlichten met kompressen gedrenkt in koud water of rechtstreeks contact opnemen met een arts. Bovendien mag u nooit ijskoude handdoeken of koelelementen aantrekken – dit kan snel leiden tot bevriezing van de reeds gestresste huid.

Voorzie de huid van extra vocht

Naast verkoeling moet je de huid van je kinderen ook van waardevol vocht voorzien als ze allergisch zijn voor de zon. U kunt hiervoor speciale après-zonnelotions of gels gebruiken, die u kunt vinden in onze online apotheek. Deze zijn een weldaad en helpen tegelijk, want ze zorgen voor een intensieve hydratatie en verlichten irritatie van de huid.

Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?

Zonneallergie (of lucite, de medische naam) manifesteert zich als roodheid, uitslag van kleine, licht verheven rode puistjes of bultjes, en jeukende sensaties waar uw huid is blootgesteld aan de zon.

Welke crème voor kinderen met zonneallergie?

Om de jeuk te verlichten, kun je de aangetaste delen van het lichaam afkoelen met natte kompressen (door de kou trekken de bloedvaten samen en de huid zwelt op) of smeer je ze in met een beetje Bepanthen.

Hoe lang duurt het voordat een zonneallergie verdwijnt?

Hoe lang duurt de ziekte? Huidreacties zoals puisten, roodheid en blaren verschijnen enkele uren tot enkele dagen na de eerste intense blootstelling aan de zon van het jaar. Ze verdwijnen meestal binnen een periode van zeven tot tien dagen.

Wat te doen tegen zonneallergie huismiddeltjes?

Aloë vera gel helpt tegen de symptomen van zonneallergie. Koude kompressen: De kompressen helpen tegen de ontsteking en verlichten de jeuk. Kwarkkompressen: Kwark werkt ontstekingsremmend, verkoelt en verlicht jeuk.

Wat krijg je bij een zonneallergie?

Ongeveer 90% van de zonneallergieën zijn polymorfe lichtuitbarstingen. Symptomen zijn jeuk, roodheid van de huid, branderig gevoel, pijn en blaarvorming. In de regel beginnen de symptomen met een vertraging, dat wil zeggen slechts enkele uren of zelfs dagen na het zonnebaden.

Share This Article
Leave a comment