Hoe ontstaan aften

John
13 Min Read

Aften (“aften”) zijn schade aan het mondslijmvlies. Zelden kunnen ze ook voorkomen in het genitale gebied. Ze zijn rond of ovaal en hebben een geelachtige tot gebroken witte coating met een ontstoken rand. Aften veroorzaken vaak hevige pijn, maar zijn in de meeste gevallen ongevaarlijk en genezen zonder gevolgen. Af en toe kunnen ze echter optreden in verband met ziekten, bijvoorbeeld de vasculaire ontsteking van Behçet.

Wat zijn aften?

Aften zijn een van de meest voorkomende ziekten van het mondslijmvlies. De term komt uit het Grieks en betekent “spons”. Naast het mondslijmvlies kunnen ze ook voorkomen op het tandvlees, de tongpunt, in het gehemelte of aan de binnenkant van de lip. De pijnlijke zweren zijn klein, rond of ovaal en genezen vrij snel door hun snelle celdeling. Ze verschijnen als geel-witachtige blaasjes op een rode achtergrond die in een ring rond het witte centrum loopt. Aften kunnen tussen de één millimeter en drie centimeter groot zijn. Hoewel ze onschadelijk zijn, hebben ze een aanzienlijke invloed op het welzijn, vooral wanneer ze blijven terugkomen en naar schatting zal ongeveer één op de vijf mensen er minstens één keer in hun leven mee worstelen.

Regelmatige tandartsbezoeken zijn de beste manier om de algemene tand- en mondgezondheid te behouden. Met de aanvullende tandartsverzekering DFV-ZahnSchutz bent u beschermd tegen alle tandartskosten en krijgt u tot 200 euro voor reguliere profylaxe.

Enkele en terugkerende aften

Als aften gedurende vele jaren steeds weer voorkomen, worden ze in de geneeskunde aangeduid als gewone (gewoonte = gebruikelijk, komt vaker voor) of chronisch terugkerende aften. Vooral vrouwen hebben last van de terugkerende vorm.

Als het een enkele of enkele aften zijn die niet terugkeren, spreken artsen van solitaire aften (Latijn solitarius = alleenstaand, alleen).

Er zijn drie specifieke vormen van aften:

Kleine aften (Mikulicz aphthae): Ze zijn zo groot als een linze, beschadigen het slijmvlies slechts oppervlakkig en genezen na één tot twee weken zonder littekens achter te laten. Dit type komt voor in ongeveer 80 tot 90% van de gevallen.

Grote aften (Sutton aphthae): Ze zijn tot drie centimeter groot en dringen dieper door in het slijmvlies. Dit type treft zeer weinig patiënten. Het genezingsproces kan weken duren en laat meestal littekens achter.

Herpetiforme aften (stomatitis herpetiformis): Deze lijken op herpesblaren, verschijnen vaak op de rand van de tong of aan de binnenkant van de lippen en komen alleen in de meest zeldzame gevallen voor. De aften komen in grote aantallen voor. Hun grootte is slechts enkele millimeters. Ze danken hun naam aan het herpesachtige uiterlijk, hoewel ze niet worden veroorzaakt door het herpesvirus.

Waar kunnen afteuze zweren ontstaan?

Waar kunnen afteuze zweren ontstaan?

Aften vormen zich meestal op het slijmvlies van de mondholte.

  • op de lip (in de mond),
  • op de tong,
  • onder de tong
  • aan de binnenkant van de wang,
  • op het tandvlees,
  • op het zachte gehemelte.

Lees ook :- Jeuk door stress

Aften: Oorzaken en mogelijke ziekten

Aften worden veroorzaakt door een sterke reactie van het immuunsysteem, waardoor weefsel afsterft. Er ontstaan gaten in het mondslijmvlies en de zenuwuiteinden worden blootgelegd – daarom zijn aften vaak erg pijnlijk. Maar de exacte triggers voor de immuunreactie en dus voor de aften in de mond zijn grotendeels onduidelijk. De volgende factoren komen aan de orde:

  • Ziekten: Aften kunnen optreden als onderdeel van ziekten zoals chronische inflammatoire darmziekte, coeliakie (chronische ziekte van de dunne darm), de ziekte van Behçet (vaatontsteking), het syndroom van Sweet (zeldzame huidziekte), neutropenie (afname van bepaalde cellen), HIV-infectie, herpesinfectie, hand-, mond- en klauwzeer
  • Auto-immuunrespons: het immuunsysteem valt de lichaamseigen weefsels aan.
  • Immuuntekort: bijvoorbeeld door chronische ziekten zoals diabetes
  • spanning
  • Chemische irritatie: bijvoorbeeld van natriumlaurylsulfaat (SLS) in de tandpasta
  • Verwondingen aan het mondslijmvlies: veroorzaakt door slecht passende beugels of bijtwonden
  • Voedingstekorten: vitamine B12-, ijzer- en foliumzuurtekorten
  • Voedselintolerantie: bijvoorbeeld noten, tomaten, alcohol of citrusvruchten; ook door toevoegingen in voedingsmiddelen zoals conserveermiddelen of kleurstoffen.
  • Veranderingen in hormonale balans
  • Genetische factoren: Gewone aften komen vaak voor in families.
  • Virussen en bacteriën kunnen mogelijk ook triggers zijn.

Studies tonen ook aan dat rokers minder snel last hebben van aften dan niet-rokers. Door roken wordt het mondslijmvlies na verloop van tijd geil (medisch: hyperkeratose), wat kan beschermen tegen de vorming van aften.

Aften : Symptomen

Wanneer u last heeft van aften, voelt u zich:

  • Pijn, zelfs erg sterk, die hevig wordt tijdens het eten of praten
  • Roodheid
  • Brandend
  • Koorts, als er grote en uitgebreide aften aanwezig zijn
  • Zwelling van de lymfeklieren onder de kaak

Lees ook :- Wat is netelroos

Aften : Diagnostiek

De diagnose recidiverende aftose is gebaseerd op de voorgeschiedenis en het klinische beeld, aangezien specifieke laboratoriumtests niet beschikbaar zijn. Naast de medische geschiedenis kunnen verschillende laboratoriumparameters ook helpen bij het identificeren van onderliggende ziekten (immuunziekten, infecties, deficiëntietoestanden).

Behandeling: Hoe worden aften behandeld?

De behandeling van afteuze zweren is puur symptomatisch, dwz het is bedoeld om de symptomen te verlichten omdat ze vanzelf genezen. Zalven of gels die de slijmvliesverwondingen plaatselijk verdoven, kunnen helpen tegen de pijn en het branden. Kruidentincturen van mirre, kruidnagel of rabarberwortel kunnen ook de symptomen verlichten. Als deze middelen niet voldoende zijn, moeten corticosteroïdgels, pasta’s of douches met actieve ingrediënten zoals prednisolon of triamcinolon worden gebruikt.

Daarnaast kiemdodende mondwateroplossingen (indien mogelijk zonder alcohol) met actieve ingrediënten zoals B. chloorhexidine, ethacridinelactaat of hexetidine. Hoewel ze de genezing niet versnellen, minimaliseren ze wel het risico op superinfectie (vermeerdering van ziektekiemen bij een bestaande verandering in het slijmvlies).

De getroffenen moeten ook bepaalde voedingsmiddelen vermijden die de pijn kunnen verergeren. Waaronder:

  • kruiden
  • citrus vruchten
  • vruchtensappen
  • alcohol
  • Beschuit, broodjes (kunnen de slijmvliezen verder irriteren, dus eet voorzichtig)

Een grondige mondhygiëne is vooral belangrijk bij aften, zodat er geen bacteriën in de gewonde mond kunnen komen.

In ernstige gevallen worden de afteuze ulcera niet alleen lokaal, maar systemisch behandeld. Dan moet de patiënt ook medicatie nemen met de werkzame stoffen dapson, colchicine of glucocorticoïden.

Lees ook :- Is wondroos besmettelijk

Aften : Preventie

De kliniek van Dr. David Côté biedt verschillende preventieve maatregelen, zoals een goede mondhygiëne met een tandenborstel met zachte haren en het dagelijks gebruik van tandzijde. Draagt u protheses of orthodontische hulpmiddelen, kom dan bij ons langs om te kijken of deze optimaal passen. Aan de andere kant, als u frequente episodes heeft, raden we u aan onverwijld een gezondheidsdeskundige te raadplegen.

Welke huismiddeltjes helpen tegen aften?

Huismiddeltjes voor aften kunnen het genezingsproces op natuurlijke wijze versnellen en pijn verlichten. Ze hebben een ontstekingsremmende werking en verminderen de gevoeligheid in de mond.

  • Vochtige theezakjes: Groene en zwarte thee bevatten looizuur, dat een samentrekkend, pijnstillend en ontstekingsremmend effect heeft en het genezingsproces versnelt. Hiervoor moet je de thee zoals gewoonlijk met een theezakje klaarmaken, licht uitknijpen en 20 minuten in de koelkast zetten. Druk vervolgens het theezakje voorzichtig op het aangetaste gebied en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Herhaal dit proces 2 tot 3 keer per dag totdat de zweren zijn verdwenen.
  • Honing: Dit heeft een antiseptische werking in combinatie met kurkuma. Voor gebruik: Meng 1 theelepel honing met ¼ theelepel kurkumapoeder. Breng de pasta aan op het aangetaste gebied en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Herhaal de applicatie 2 tot 3 keer per dag totdat de zweren zijn verdwenen.
  • Zuiveringszout: Zuiveringszout helpt de pH-waarde in de mond te herstellen. Gebruik: Meng 1 theelepel baking soda met een beetje water tot een pasta. Breng het mengsel aan op het aangetaste gebied en laat het 20 minuten intrekken. Herhaal de applicatie twee keer per dag totdat de zweren zijn verdwenen. Als alternatief kan de mond 4 tot 5 keer per dag worden gespoeld met een mengsel van zuiveringszout. Meng 1 theelepel baking soda in een glas warm water en spoel je mond ermee.
  • Tea tree olie: Tea tree olie kan de ontwikkeling van verdere mondzweren voorkomen. Het heeft een antiseptische werking en bestrijdt bacteriën die zich in de buurt van de aften bevinden. Voeg 5 tot 7 druppels tea tree olie toe aan een glas water en spoel je mond 2 tot 3 keer per dag.
  • Zoethoutwortel: Zoethoutwortel bevat de verbinding glycyrrhizine. Dit heeft een ontstekingsremmend effect, kalmeert het getroffen gebied en helpt de omvang van de zweren te verminderen. Gebruik: voeg 1 eetlepel gemalen zoethoutwortel toe aan 600 ml water en laat de oplossing 2 tot 3 uur trekken. Spoel uw mond meerdere keren per dag met de afgewerkte oplossing.
  • Aloë Vera: Aloë Vera kan het genezingsproces versnellen. Toepassing: Haal het sap uit het vlezige deel van een aloë verablad, breng aan op de aften en laat 30 minuten intrekken. Herhaal de applicatie 3-4 keer per dag. Bovendien kan de mond 3 – 4 keer per dag worden gespoeld met vers aloë vera-sap. Dit is ook verkrijgbaar in drogisterijen of apotheken.
  • Koriander: Koriander helpt de symptomen van aften te verlichten. Hoe te gebruiken: Doe 1 theelepel korianderzaad of korianderblaadjes in een kleine pan met 1 kopje water en breng aan de kook. Zeef vervolgens de korianderzaadjes of korianderblaadjes en spoel je mond 3-4 keer per dag met de oplossing. Bij het spoelen moet de korianderoplossing ongeveer 3 minuten in de mond blijven, zodat de aangetaste gebieden de ingrediënten kunnen opnemen.
  • Salie: Salie helpt de aften uit te drogen. Toepassing: Doe 3 theelepels salieblaadjes in 600 ml gekookt water en laat 15 minuten trekken. Zeef vervolgens de salieblaadjes en laat de oplossing afkoelen. Spoel je mond er 4-5 keer per dag mee. Als alternatief kunnen salieblaadjes in poedervorm rechtstreeks op de aften worden aangebracht.
  • IJsblokjes: deze worden gebruikt voor pijnverlichting. Houd een klein ijsblokje direct boven de wond en laat het langzaam smelten. De kou verdooft de pijn en vermindert irritatie.
Wat veroorzaakt zweren in de mond?

Consumptie van zure voedingsmiddelen of dranken; De stress; Voedsel allergie; Ondervoeding (tekort aan vitamines en mineralen);

Hoe mondzweer voorkomen?

De beste manier om mondzweren te voorkomen, is door een goede mondhygiëne toe te passen en een zachte tandenborstel en niet-schurende tandpasta te gebruiken. Neem vervolgens bij elke maaltijd de tijd om het voedsel goed te kauwen en praat niet tijdens het eten om te voorkomen dat u in de mond bijt.

Welke yoghurt voor maagzweer?

pylori, verantwoordelijk voor de meeste maagzweren, zou een voorbehandeling op basis van de consumptie van yoghurt met Lactobacillus en Bifidobacterium de daaropvolgende therapeutische werkzaamheid verbeteren, volgens een Taiwanese studie gepubliceerd in het tijdschrift “American Journal of Clinical Nutrition”.

Hoe een wond in de mond behandelen?

Een natuurlijke remedie (aften) is het aanbrengen van een beetje honing. Het kan zowel een rustgevende als genezende werking hebben. Maak de wond schoon met een wattenstaafje en breng de honing voorzichtig aan. Gebruik tandpasta zonder natriumlaurylsulfaat, omdat deze chemische stof mondzweren kan veroorzaken.

Share This Article
Leave a comment