Pijn in anus

John
16 Min Read

Pijn in de anus kan bijzonder gênant zijn, vooral omdat het niet altijd gemakkelijk is om erover te praten of de oorsprong van deze pijn te vinden.

Pijn in anus : Definitie

Pijn in anus : Definitie

De term anuspijn of anuspijn vat meestal klachten in het gebied van de anus op de billen en het rectum samen. In de geneeskunde wordt dit “proctalgia” genoemd, het overeenkomstige medische deelgebied, dat zich bezighoudt met ziekten van het rectum en het anale kanaal, wordt “proctologie” of “coloproctologie” genoemd (van het Griekse proktos voor “anus”, kolon voor “darm). ‘ en ‘-logie’ voor onderwijs).

De anus of anus is de achterste opening van het darmkanaal of de uitgangsopening van de darm, met als taak het ledigen van de ontlasting (defecatie) te regelen. De anus wordt voornamelijk gevormd door twee belangrijke cirkelvormige spieren: de interne sluitspier, die de onvrijwillige doorgang van ontlasting voorkomt, en de externe sluitspier, die de anus sluit.

Lees ook :- Epstein barr virus genezen

Pijn in de anus, wat kan het zijn?

  • Aambeien

De meest voorkomende pathologie in de anale regio is aambeien. Dit komt overeen met een ontsteking die verwijding van de hemorrhoidale aderen van het gebied veroorzaakt. Deze schade aan het veneuze en arteriële systeem veroorzaakt behoorlijk veel pijn, bloedingen tijdens de ontlasting, soms incontinentie en ook de vorming van een balletje aan de rand van de anus. Constipatie-aanvallen die aan de basis liggen van grote inspanningen van duwen, kunnen deze vaataandoeningen ondersteunen. Aambeien kunnen gecompliceerd worden door hemorrhoidale trombose, wat overeenkomt met de vorming van een stolsel en vaak zeer acute pijn veroorzaakt. Bloedarmoede is ook een gevolg van deze pathologie. Dit is een bloedverlies dat aanzienlijke vermoeidheid veroorzaakt.

  • Anale candidiasis en andere infecties

Aambeien zijn niet de enige pathologieën die symptomen in de anus veroorzaken. Inderdaad, candidiasis, op anaal niveau, veroorzaakt jeuk en verbranding van het gebied. Op spijsverteringsniveau kan het symptomen geven zoals buikpijn of transitstoornissen, met overwegend diarree. Deze candidiasis wordt veroorzaakt door de vermenigvuldiging van schimmels. Deze infectie tast vaak de slijmvliezen aan, net als bij de anus. Het kan ook de huid of de ingewanden bereiken.

Andere bacteriële infecties kunnen optreden in de klier in de anus of het rectum. Dit veroorzaakt een ophoping van pus aan de oorsprong van een abces, vaak geassocieerd met zwelling, lokale pijn en meer zelden met koorts.

  • Parasieten

Parasitaire infectie is ook mogelijk in het anale gebied. Dit is het geval van oxyurosis die heel vaak kinderen treft. Besmetting vindt plaats door het eten van de eieren die de toekomstige worm bevatten. Ze zijn aanwezig in voedsel of op de handen van het kind. De eieren migreren langs de darm en ontwikkelen zich tot volwassenen. Aangekomen ter hoogte van de anus begint de worm dan zelf eitjes te leggen, wat de oorzaak is van pruritus ani (jeuk aan de anus). Dit symptoom gaat gepaard met diarree, buikpijn, nervositeit van het kind dat zijn slaap beïnvloedt met slapeloosheid en nachtmerries. In de ontlasting kunnen kleine, mobiele witte wormen zichtbaar zijn.

  • Jeuk of jeuk

Pruritus ani is een symptoom dat jeuk veroorzaakt, een dringende behoefte om het anale gebied te krabben. Dit kan optreden als gevolg van een pathologie, vooral in het geval van infectie. Andere factoren kunnen deze pruritus ani echter bevorderen, zoals een gebrek aan hygiëne, transitstoornissen met diarree of constipatie, of overmatig zweten.

  • De anale kloof

In dit gebied van de anus kan ook pijn optreden door een anale fissuur. Dit komt overeen met een traan, degradatie van de huid aan de rand van de anus. Deze anale fissuur kan optreden als gevolg van constipatie, waardoor grote en harde ontlasting moet worden geëlimineerd. Slechte vascularisatie van het gebied en continue samentrekking van de sluitspieren kunnen ook deze pathologie bevorderen. De meest voorkomende symptomen zijn hevige pijn en bloedingen. Deze pijn in de anus neemt toe tijdens de stoelgang, wat leidt tot angst bij de patiënt, vaak de oorzaak van constipatie.

  • Anale kanker

Net als het hele lichaam kan dit gebied worden aangetast door kanker. Vrij zeldzaam, deze kanker tast, wanneer het aankomt, het anale kanaal (einde van het spijsverteringskanaal) maar ook de anale rand (buitenrand van de anus) aan. Aanvankelijk asymptomatisch, verschijnen de eerste pijnen tijdens een significante toename van de tumor die vervolgens de omliggende weefsels binnendringt. Pijn, pruritus ani, bloeding of de aanwezigheid van een massa in de anus zijn terugkerende symptomen van deze kanker, die meestal ouderen treft.

  • Voorbijgaande proctalgie

Vluchtige proctalgie is ook een bron van aanzienlijke pijn in de anus. Dit zijn krampaanvallen, vaak ’s nachts, die gemiddeld zo’n twintig minuten duren. Ze veroorzaken hevige pijn. De oorzaak van deze voorbijgaande proctalgie is nog steeds slecht begrepen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze kunnen worden veroorzaakt door een spasme van de anale sluitspier, door een samentrekking van de spieren in de regio of door een neurologische pathologie.

  • Fecale incontinentie

Ten slotte is een veel voorkomend symptoom van dit anale gebied fecale incontinentie, wat overeenkomt met het verlies van tonus en/of controle over de sluitspieren. Dit leidt dan tot een onvrijwillige en ongecontroleerde eliminatie van ontlasting. Dit symptoom kan verschillende mogelijke pathologieën weerspiegelen.

Lees ook :- Zwelling perineum vrouw

Anale pijn: Wat zijn de oorzaken?

Anale kloven, fistels, abcessen … Pijn in de anus kan erg slopend zijn. De anus is de eindopening van het spijsverteringskanaal, het leidt naar de buitenkant van het lichaam. Het heeft een kanaal van gemiddeld 3 centimeter lang en sluitspieren. De interne sluitspier is een cirkelvormige spier die bestaat uit gladde vezels, waarvan de automatische controle aan de wil ontsnapt. De externe sluitspier is een cirkelvormige spier van het gestreepte type, hij wordt bestuurd door de wil. De twee sluitspieren maken de hermetische sluiting van het anale kanaal mogelijk, behalve op het moment van ontlasting wanneer ze moeten ontspannen.

In het anale kanaal kunnen kloven ontstaan. Het startpunt is vaak een microtrauma, volgend op de passage van harde ontlasting. Het wordt chronisch als het langer dan 6 tot 8 weken duurt.

De wand van het anale kanaal bevat een belangrijk veneus systeem. Dit zijn de interne en externe hemorrhoidal plexus. Hun verwijding is verantwoordelijk voor zeer pijnlijke aambei-aanvallen. Kenmerkend is de associatie met bloedingen. Aambeien komen heel vaak voor, aangezien 50% van de bevolking er ooit mee te maken krijgt.

Ten slotte zijn er ook fistels. Aan de wand van de anus bevinden zich crypten van waaruit kleine glandulaire kanalen vertrekken. Wanneer er een kleine infectie is ter hoogte van de crypte (bijvoorbeeld een klein abces), kan de infectie zich uitbreiden naar de klierkanalen en een tunnel graven: dit is de fistel. Het kan de aangrenzende weefsels, inclusief de sluitspieren, passeren en zich in de vorm van een puistje bij de huid voegen. Een puistje dat niet geneest en waardoor continu of met tussenpozen een vloeistof stroomt die pus bevat?

Bij dit alles komen nog de dermatologische problemen van de anale rand: mycose, jeuk, wratten… Het anale slijmvlies kan ook geconfronteerd worden met seksueel overdraagbare aandoeningen zoals het papillomavirus, waarvan de gevolgen ernstig kunnen zijn. U moet daarom waakzaam blijven, uw bescheidenheid overwinnen en niet aarzelen om te raadplegen.

Lees ook :- Ingetrokken tepel altijd kwaadaardig

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal u eerst vragen stellen over pijn en bijbehorende symptomen. Hij mag een digitaal rectaal onderzoek doen. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen zodat de arts u zo goed mogelijk kan onderzoeken.

Hij zal eerst onderzoeken of de oorzaak van de pijn van buitenaf zichtbaar is, zoals bij anale fissuren of aambeien. Als de pijn het toelaat, voert de arts vervolgens een digitaal rectaal onderzoek uit. Het onderzoek bestaat uit het inbrengen van een vinger in de anus om bepaalde inwendige organen, de wand van het laatste deel van de dikke darm, te palperen en de toon van de anale sluitspier in te schatten.

Als hij het nodig acht, voert de arts een rectoscopie (of anoscopie) uit, d.w.z. een onderzoek van de binnenkant van de anus met een camera.

Pijn in de anus: Wanneer naar de dokter?

Omdat anale pijn veel leed kan veroorzaken, mag een bezoek aan de dokter niet lang worden uitgesteld. Bovendien kunnen de onderliggende ziekten meestal beter worden behandeld naarmate ze eerder worden gediagnosticeerd.

Als de pijn in de anus gepaard gaat met bloed in de ontlasting, moet dit ook door een arts worden verduidelijkt om zeldzame ernstige oorzaken zoals kanker uit te sluiten.

Behandeling voor pijn in het anale gebied

Omdat klachten over de anus vaak relatief “ongevaarlijke” redenen hebben, helpen enkele gedragsveranderingen (verandering in voeding, meer bewegen en drinken etc.), huismiddeltjes of zalven of crèmes van de apotheek vaak de pijn te verlichten en andere symptomen. Desalniettemin kunnen begeleidende symptomen zoals bloed in de ontlasting, hevige pijn bij de stoelgang en aanhoudende constipatie ook een ernstige ziekte zijn – medische verduidelijking is hier daarom onmisbaar!

Als u last heeft van aambeien, moet u er eerst voor zorgen dat de constipatie wordt verlicht om overbelasting tijdens de stoelgang te voorkomen. In dit verband moet je zeker letten op een uitgebalanceerd, vezelrijk dieet, voldoende lichaamsbeweging en vloeistoffen, en een aantal andere huismiddeltjes voor constipatie helpen ook om het ongemak te verlichten. In mildere gevallen kunnen zalven of zetpillen uit de apotheek helpen tegen de pijn en jeuk – maar als de symptomen aanhouden of huidirritatie optreedt, moet je zeker je arts raadplegen. In meer ernstige gevallen, afhankelijk van het stadium, kunnen de aambeien worden gescleroseerd (sclerotherapie) of worden vastgebonden met elastiekjes (behandeling met rubberen ligatuur), maar als de aandoening vergevorderd is, is meestal een operatie vereist.

Zelfs met een acute anale fissuur moeten de getroffenen ervoor zorgen dat ze hun stoelgang reguleren, aangezien de symptomen ook heel vaak worden veroorzaakt door constipatie of harde ontlasting. Daarnaast kunnen plaatselijke verdovende zalven ook gebruikt worden om de pijn tegen te gaan, soms wordt de verdoving direct onder de anusscheur ingespoten. Geneesmiddelen zoals glyceroltrinitraat of nifedipine worden onder andere gebruikt in het geval van een chronische anale fissuur, maar in ernstigere gevallen kan ook een operatie nodig zijn om mogelijke complicaties te voorkomen en de getroffen persoon van de pijn te verlichten.
Anale trombose verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar dagen of een paar weken, dus bij lichte pijn kan de behandeling geheel achterwege blijven, of bij lichte pijn en drukgevoelens kunnen pijnstillers (bijv. ibuprofen, diclofenac) worden gebruikt. De getroffenen moeten tijdens het genezingsproces echter letten op strikte bedrust en een zachte stoelgang bevorderen door een vezelrijk dieet te volgen en voldoende water te drinken. Bij ernstige klachten wordt de trombose ofwel geheel operatief verwijderd onder plaatselijke verdoving ofwel wordt er een incisie in de knoop gemaakt zodat de trombus kan worden geleegd.

Hoe anale pijn te voorkomen?

Om anale pijn te voorkomen, is het eerst noodzakelijk om een onberispelijke hygiëne in het gebied te handhaven: na de ontlasting goed afvegen met zacht en dik wit toiletpapier, dagelijks wassen met hygiënische zeep intiem of overschotten (te koop in apotheken of drogisterijen) zonder te vergeten te smeren de intergluteale plooi een beetje, en verander je ondergoed elke dag.

“Tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) is er maar één bescherming: het condoom, essentieel zelfs voor anale geslachtsgemeenschap. Bovendien is een uitgebalanceerd dieet een echt pluspunt om uw rectum te beschermen. We consumeren minstens 5 groenten en fruit per dag om goede doorvoer en gemakkelijkere evacuatie van ontlasting en we drinken minstens één fles water per dag om de afvoer van gifstoffen in de ontlasting te accentueren”, adviseert Dr. Dalu.

Is de pijn in de anus ernstig?

Hoewel de meeste oorzaken van anale pijn mild zijn, kan de pijn zelf ernstig zijn vanwege de vele zenuwuiteinden in het perianale gebied. Veel aandoeningen die anale pijn veroorzaken, kunnen ook rectale bloedingen veroorzaken, wat meestal meer eng dan ernstig is.

Wat zijn de symptomen van anale infectie?

Pijn, die meestal constant is, kloppend en erger bij het zitten. Irritatie van de huid rond de anus, inclusief zwelling, roodheid en gevoeligheid. Afscheiding van pus. Constipatie of pijn geassocieerd met stoelgang.

Kan ik paracetamol nemen voor de fissuur?

Eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van pijn van een anale fissuur. Bovendien kan ontlastingspijn sterk worden verminderd door het gebied te weken door regelmatig in een warm zitbad te zitten, bijvoorbeeld 2-3 keer per dag, zodat de hitte de anale sluitspieren kan ontspannen.

Welk antibioticum is het beste voor fissuren?

Topische antimicrobiële behandeling met metronidazol als aanvulling op conventionele medische behandelingen voor acute anale fissuren is een effectieve en veilige praktijk die resulteert in verdere pijnvermindering en een verhoogd genezingspercentage.

Share This Article
Leave a comment