Ingetrokken tepel altijd kwaadaardig

John
9 Min Read

Als symbool van vrouwelijkheid bij uitstek, hebben de borsten de biologische functie om melk te produceren voor het geven van borstvoeding aan de baby. Maar het is niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven, vooral in het geval van een ingetrokken tepel.
Het hebben van een tepel in de borst kan ook een bron van complexen zijn voor de betrokken vrouwen. Gelukkig zijn er oplossingen om deze misvorming te genezen.

Wat is een ingetrokken tepel?

Wat is een ingetrokken tepel?

We spreken van een ingetrokken tepel wanneer de tepel op zichzelf is ingetrokken, dat wil zeggen in de borst, in de borst-tepelhof. De reden voor deze misvorming zit in de melkkanalen, wanneer ze te kort zijn of op zichzelf oprollen.

Deze aangeboren afwijking, die soms een complexe bron is, vormt een probleem voor vrouwen die hun baby’s borstvoeding willen geven. Die laatste kan inderdaad niet nalaten te zogen.

Sommige vrouwen hebben ook last van het esthetische aspect. Bovendien zegt volgens een opiniepeiling van de Daily Mirror 30% van de ondervraagde vrouwen dat ze hun borsten “haat” en dat slechts 10% er tevreden mee is. Er zijn echter verschillende oplossingen om dit probleem op te lossen.

Ingetrokken tepels, waarom?

Er zijn verschillende verklaringen en de oorsprong van de ingetrokken tepel is meestal familiair of aangeboren. Toch zijn de oorzaken soms elders te vinden.

Als u ouder bent dan 50 en uw tepels recentelijk zijn afgeplat, maak dan een afspraak met uw arts: het kan borstkanker zijn. De tepel kan ook worden omgekeerd na het plaatsen van een piercing, in dit geval is het ook noodzakelijk om te raadplegen omdat je last kunt hebben van een subareolair abces.

Lees ook :- Wat te doen tegen blaren

Ingetrokken tepel altijd kwaadaardig : Oorzaken

Ingetrokken tepels herkennen aangeboren of verworven oorzaken; dit laatste kan met name te wijten zijn aan goedaardige of kwaadaardige oorzaken.

Goedaardige tepelinversie is meestal een geleidelijk proces, dat over een paar jaar plaatsvindt. Wanneer terugtrekking snel optreedt, kan de onderliggende oorzaak een ontsteking, een postoperatieve uitkomst of een onderliggende maligniteit zijn.

Omgekeerde tepels: wat zijn de oorzaken?

  • Ductale kortheid: de belangrijkste oorzaak aan de basis van de ingetrokken tepels is de aanwezigheid van te korte melkkanalen die in de praktijk de tepel naar de borstklier houden, waardoor deze niet naar buiten kan;
  • Aangeboren aanleg: aan de oorsprong van de tepelre-entry kan er ook een aangeboren afwijking zijn, die vanaf de geboorte aanwezig is (let op: ongeveer 10-20% van alle vrouwen wordt met deze aandoening geboren). Er zijn ook genetische varianten die de vorm van de tepel beïnvloeden (bijv. Weaver-syndroom, Kennerknecht-Sorghum-Oberhoffer-syndroom, aangeboren aandoening van glycosylering);
  • Verworven retractie: Op andere momenten wordt retractie “verworven” als gevolg van borstinfecties of –ontsteking, zoals in het geval van mastitis (ontsteking van de borst) of een operatie (bijvoorbeeld als gevolg van littekens). Ingetrokken tepels kunnen ook optreden na borstvoeding;
  • Neoplastische processen: Inversie kan ten slotte een alarmbel zijn voor borstkanker (vooral subareolaire of centrale neoplasmata). In dit geval heeft de terugtrekking de neiging asymmetrisch te zijn.

Andere oorzaken van tepelinversie zijn onder meer:

  • de ziekte van Paget van de borst;
  • Borstkanaal ectasie;
  • borst abces
  • gynaecomastie;
  • Terugkerende infecties;
  • Betrokkenheid van borsttuberculose (tuberculeuze mastitis).

Lees ook :- Verharding in handpalm

Ingetrokken tepel altijd kwaadaardig : Diagnose

Omgekeerde tepels: wat voorspelt de diagnostische iter?

Klinische evaluatie van aangeboren tepels bestaat uit een borstonderzoek. Dit moet ervoor zorgen dat het terugtrekkingsproces wordt ondersteund door periductale fibrose of andere oorzaken.

Om de etiologie van de introflexie te bevestigen, kan de arts een diagnostisch mammogram en een echografie aangeven om beelden van de borst en tepels te verkrijgen. Een MRI kan ook nodig zijn. Als een neoplastisch proces wordt vermoed, wordt een naaldbiopsie uitgevoerd om een monster borstweefsel uit de tepel of tepelhof te nemen.

Lees ook :- Ziekte van pfeiffer gevolgen

Zijn ingetrokken tepels gevaarlijk?

Vanuit medisch oogpunt zijn aangeboren ingetrokken tepels ongevaarlijk. Als ingetrokken tepels verschijnen tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze, is er meestal geen reden om je zorgen te maken. De situatie is anders wanneer de tepels zich zonder duidelijke reden terugtrekken. In dit geval kan ook borstkanker de oorzaak zijn van de symptomen en dit moet worden opgehelderd door passend onderzoek door een gynaecoloog.

Oplossingen om ingetrokken tepels te behandelen

Het is mogelijk om een ​​ingetrokken tepel handmatig te corrigeren, mits deze iets naar binnen is geplooid. De Hoffman-techniek gebruikt je duimen om bewegingen uit te voeren die de tepel naar buiten duwen. Orale stimulatie maakt het ook mogelijk om overtuigende resultaten te verkrijgen. Aangezien u het natuurlijk niet zelf kunt doen, zult u de hulp van uw partner moeten zoeken…

Een andere mogelijkheid die beschikbaar is voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: de borstkolf. Of het nu handmatig of elektrisch is, dit apparaat kan u helpen een naar buiten gerichte tepel te krijgen.

Een oplossing die bedoeld is voor licht ingetrokken tepels, stadium 1 of 2 (d.w.z. die af en toe afsteken van de borsten, bijvoorbeeld onder invloed van de kou), is het gebruik van een niplette. Een klein instrument waarmee je de tepel handmatig naar buiten kunt zuigen en die na gebruik (ongeveer 3 weken) de tepel permanent buiten laat staan.

Meer radicale, de laatste oplossing is een operatie. Het is bedoeld voor tepels die nooit uit de borst tepelhof komen (zogenaamde fase 3). Bij de operatie, die meestal onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, worden de melkkanaaltjes doorgesneden zodat de tepel uit de borst kan komen. Het enige risico (maar niet systematisch) is dat de borsten geen melk meer produceren.

Waarom zijn tepels pijnlijk?

Pijn in de tepels en borsten, ook wel mastodynie genoemd, is vaak een gevolg van climacterium, de reeks variaties in de niveaus van oestrogeen en progesteron die gepaard gaan met de overgang tussen de vruchtbare periode en de eigenlijke menopauze, en die het vaak ook veroorzaakt onregelmatige menstruatie, pijnlijke …

Is een ingetrokken tepel gevaarlijk?

In de meeste gevallen vormen ingetrokken tepels geen medisch probleem, maar ze kunnen nog steeds erg pijnlijk zijn voor de getroffenen. Bovendien veroorzaken de ingetrokken tepels bij veel vrouwen borstvoedingsproblemen.

Is de tepel permanent ingetrokken bij borstkanker?

Veranderingen in de tepel: Deze wordt op een bepaald punt naar binnen getrokken of de hele tepel is verzonken. Een tepel scheidt bloederige of heldere afscheiding af. Veranderde huid op de borst: inkepingen, grote poriën (“sinaasappelschil”)

Wat betekent het als de tepel is ingetrokken?

Als de tepel naar binnen trekt, kan dit duiden op een tumor in de borst. Cornelia Leo zegt: “Sommige vrouwen hebben altijd hun tepels ingetrokken, dus alarmerend is het natuurlijk niet.” Als de wijziging zich echter opnieuw voordoet, moet u dit zeker laten ophelderen.

Wat zijn de vroege symptomen van borstkanker?

Zwelling of verdikking van de borst of oksel, met harde knobbels, zonder pijn. Veranderingen in het uiterlijk, de vorm en de grootte van de borsten met rimpels of huidirritatie. Tepel terugtrekken. Tepelafscheiding van sereuze stoffen of bloed.

Share This Article
Leave a comment