Hoge bloeddruk door angst

Hoge bloeddruk door angst

Hoge angstbloeddruk is een van de vroegste en meest voorkomende gevolgen van deze wijdverbreide gemoedstoestand.

We hebben het vaak over angsthypertensie, maar het is geen technisch correcte term, in feite is hypertensie een ziekte die mensen treft die een bloeddruk hebben die constant boven 140/90 mmhg ligt. Als u een vollediger overzicht wilt hebben, kunt u deze complete gids voor hypertensie lezen

Anderzijds gaat het bij drukveranderingen door angst om enkelvoudige episodes waarin de drukstijging optreedt.

Ook als deze meerdere keren voorkomen, zoals in tijden van acute stress kan gebeuren, is er toch een afwisseling tussen momenten van hoge bloeddruk en momenten van normale druk, zonder medicijnen.

In wezen zijn hoge bloeddruk en angst verbonden door een oorzaak-gevolgrelatie in vluchtige en tijdelijke, zij het beangstigende momenten.

Hoe veroorzaakt angst een hoge bloeddruk?

Hoe veroorzaakt angst een hoge bloeddruk?

Als je constant onder druk staat en je niet kunt ontspannen, heb je een overmatig geactiveerd sympathisch zenuwstelsel. Dit leidt tot een constante verhoging van bloeddruk en polsslag, de spijsvertering werkt minder goed en het lichaam staat constant onder stress. Dan wordt niet alleen de bloeddruk verhoogd indien nodig in de acute situatie, maar kan een blijvende hoge bloeddruk het gevolg zijn van angst en stress.

Lees ook :- Rendu osler weber

Hoe wordt hoge bloeddruk gediagnosticeerd?

Verhoogde bloeddruk wordt vaak per ongeluk gedetecteerd door de arts wanneer deze wordt gemeten als onderdeel van een routineonderzoek. Wel is het belangrijk om in het dagelijks leven zelf uw bloeddruk te bepalen of een 24-uurs meting uit te voeren. Voor sommige mensen is de aanwezigheid van een arts zo stressvol dat het de bloeddruk verhoogt. Het wordt wittejassenhypertensie genoemd.

Hoge bloeddruk veroorzaakt vaak geen symptomen, vooral in de vroege stadia. Als er toch symptomen optreden, zijn de meest waarschijnlijke symptomen hoofdpijn, een gevoel van druk of warmte in het hoofd, duizeligheid of bloedneuzen. Soms, als onderdeel van een hypertensieve crisis, kunnen ook symptomen optreden zoals angina pectoris, wazig zien, kortademigheid of een stopzetting van de urineproductie.

Hoe hoog verhoogt angst de bloeddruk?

Veel mensen worden tegenwoordig overbelast door bijvoorbeeld stressvolle banen, en het is niet ongebruikelijk dat deze levenscrisis zich ontwikkelt tot een angststoornis. In deze angstfasen kan het lichaam zijn werk niet meer goed doen. Mensen voelen de eerste tekenen van falen zoals uitputting en soms paniekaanvallen.

Bloeddruk speelt in deze periode een bijzonder belangrijke rol. Verhoogde stress maakt het lichaam constant alert en heeft het gevoel constant te moeten vluchten voor deze situatie. De bloeddruk stijgt boven een normaal niveau, dat is ongeveer 130 boven 85 ton.

In een angstopwekkende situatie kan de bloeddruk oplopen tot meer dan 180 mm Hg, waardoor er op de lange termijn schade ontstaat. Het lichaam reageert op angst met stijgende bloeddruk en geeft zo toe aan het oudste instinct van onze mensheid, het vluchtinstinct.

Lees ook :- Hartslag in slaap

Hoe angst vermijden?

Om ervoor te zorgen dat hypertensie het lichaam niet blijvend beschadigt, is het essentieel om na te denken over hoe u uw situatie kunt verbeteren en de druk terug kunt leiden naar normale kanalen.

Angsten komen onverwacht en in onverwachte situaties. Voor een paar minuten of voor dagen. Als de vaatdruk gedurende deze tijd constant hoog blijft, vindt het lichaam niet langer een manier om de druk zelf te regelen en zijn secundaire ziekten zoals hartaanvallen onvermijdelijk.

Alleen een arts kan verdere therapieën voorschrijven en de situatie correct beoordelen. Om ervoor te zorgen dat je niet in de eerste plaats naar de dokter hoeft, volgen hier enkele oefeningen om angst te voorkomen.

  • Ademhalingsoefeningen – helpen om het hoofd in elke situatie helder te houden. Adem in door je neus, houd je adem vijf seconden vast en adem twee keer zo lang door je mond uit.
  • Mindfulness-oefeningen – voorkom overhaaste reacties. Het is direct op één ding gericht. Bijvoorbeeld thee zetten. Alle benodigde keukengerei is aanwezig, zodat water wordt gekookt en de thee wordt geschonken volgens de instructies, je blijft in de situatie totdat de thee goed is doordrenkt.
  • Affirmaties – helpen om je gedachten onmiddellijk te ordenen. Een bevestiging, een positief leidend principe, helpt om de situatie onschadelijk te maken. Positieve formules voorkomen dat angst opkomt. Bijvoorbeeld: “Ik hoef voor deze taak niet bang te zijn, ik handel naar mijn beste weten en overtuiging”. De “overtuiging” van positief gedrag helpt om de bloeddruk weer te reguleren.

Lees ook :- Overlijden na herseninfarct

Hoge bloeddruk: Of het nu wordt veroorzaakt door angst of lichamelijke ziekte, behandeling is belangrijk

Een permanent verhoogde bloeddruk moet met medicijnen worden verlaagd om gevolgschade aan hart of bloedvaten te voorkomen. Bovendien kan het helpen met de component van stressgerelateerde verhoogde bloeddruk om ontspanningstechnieken en stressmanagementstrategieën te leren. Autogene training, meditatie of progressieve spierontspanning kunnen zowel de bloeddruk verlagen als de algehele gezondheid en lichamelijk welzijn verbeteren. In extreme gevallen moet men niet bang zijn om de hulp van een psychotherapeut te zoeken.

Sommige mensen willen ook niet toegeven dat ze aan een lichamelijke ziekte lijden. Ze stellen zich liever voor dat alles goed komt als ze maar een beetje ontspannen. Ook als je denkt dat een hoge bloeddruk alleen wordt veroorzaakt door angst en stress, moet je toch een arts raadplegen. Hierdoor kunnen secundaire oorzaken van hypertensie worden onderzocht en vervolgens worden uitgesloten of behandeld.

Ongeacht de oorzaak van hoge bloeddruk, als deze te hoog stijgt, moet altijd medische hulp worden ingeroepen. Als de systolische waarde boven 230 mmHg komt of de diastolische waarde boven ongeveer 130 mmHg komt, moet u snel een arts raadplegen.

Angst en hoge bloeddruk: De remedies

Houd er om te beginnen rekening mee dat het over het algemeen nuttig is om hoge bloeddruk te verlagen, zelfs als u geen last heeft van angst. Dat gezegd hebbende, de remedies voor drukschommelingen van angst gaan meestal over het beheersen van je emoties.

Het lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het helemaal niet … soms realiseer je je niet eens dat je in een periode van acute stress zit: je leeft voortdurend “op de vlucht” en vindt nooit tijd voor jezelf, om uit te rusten, om te herstellen jezelf de energieën.

De “angstaanjagende” druk kan worden gecontroleerd vanaf het juiste beheer van de emotionele toestanden die tot zijn opkomst leiden. Hier zijn enkele handige methoden voor het beheersen van stressgerelateerde hypertensie:

  • verdeel de dag volgens tijdslots en taken, zodat je rustmomenten kunt afwisselen met intensievere werk- en studiemomenten;
  • beperk ten minste drie uur per week tot lichamelijke activiteit: training verhoogt de verwijding van bloedvaten en reguleert het hartminuutvolume, wat helpt om de bloeddruk te verlagen;
  • wijdt het weekend aan totale ontspanning en goede quality time door te brengen met de mensen van wie u houdt;
  • beoefen yoga, mindfulness, meditatie: deze disciplines helpen om je emoties te beheersen en er op een rationele en bewuste manier kennis van te nemen, en zo ook pieken van angst en stress te beheersen;
  • als u niet zelfstandig met negatieve emoties om kunt gaan, neem dan contact op met professionals uit de psychologie of psychotherapie. Er is niets mis of ongepast om hulp te zoeken bij artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van uw kwalen.
Hoeveel invloed heeft angst op de bloeddruk?

Stress en angst kunnen een, meestal voorbijgaande, verhoging van de bloeddruk veroorzaken, die echter weer normaal wordt zodra de stresstoestand afneemt. Daarom zal in dit document de term “hoge bloeddruk” worden gebruikt in plaats van “hypertensie”.

Wat zijn de symptomen van angst?

De psychologische symptomen van angst zijn: overmatige preoccupatie met secundaire problemen; neiging tot catastrofisme; prikkelbaarheid en ongeduld; moeite met concentreren en slechte aandacht; gevoel van verlies van persoonlijkheid en realiteitszin; geheugenstoornis; slaapproblemen.

Wat kan angst veroorzaken?

De lichamelijke symptomen zijn gevarieerd en talrijk: slaapstoornissen, spierpijn, hartkloppingen, tremoren, zweethanden, duizeligheid, koude rillingen, hoofdpijn of buikpijn, diarree of constipatie, beklemd gevoel op de borst, gevoel van verstikking, knoop in de maag of keel, …

Gaat uw bloeddruk omhoog als u boos wordt?

Wanneer woede ons zo binnendringt dat we het fysiek voelen, gaat het hart sneller kloppen, de druk stijgt, de kransslagaders vernauwen en de kans bestaat dat atherosclerotische plaques losraken en een trombus vormen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*