Hartslag in slaap

John
14 Min Read

De normale waarden voor de hartslag tijdens de slaap verschillen van die tijdens activiteit. Over het algemeen wordt de pols beschouwd als een indicator van gezondheid en welzijn. We hebben hier voor je op een rijtje gezet welke waarden normaal zijn en hoe hoog de hartslag moet zijn tijdens de slaap.

Pols tijdens het slapen – waar moet je op letten?

Pols tijdens het slapen - waar moet je op letten?

Onze harten kloppen niet altijd op hetzelfde ritme gedurende de dag. Het hangt allemaal af van wat we doen en wat onze gemoedstoestand is.

Ook heeft ieder mens van nature een andere hartslag. Sommigen hebben de neiging om een hoge bloeddruk te hebben, anderen een lage. Zolang dit binnen de normale grenzen blijft, is er geen reden tot bezorgdheid.

Lees ook :- Overlijden na herseninfarct

Oorzaken van nachtelijke hartkloppingen

Met uitzondering van pathologieën die het cardiovasculaire systeem aantasten, kunnen er verschillende oorzaken zijn die nachtelijke hartkloppingen veroorzaken.

  • Angst: cirkelvormige gedachten, zelfs sluimerende zorgen die ’s nachts worden losgelaten, kunnen een bron zijn van tachycardie, die ook overdag optreedt. Angst kan aanvankelijke slapeloosheid veroorzaken, met moeilijk in slaap vallen, maar ook geagiteerd wakker worden midden in de nacht, met hartkloppingen, zweten en verwardheid.
  • Onjuiste voeding: zware diners, zeer rijk aan suikers, koolhydraten die maagzwelling veroorzaken, of trage spijsvertering zijn de oorzaak van hartkloppingen. Eenmaal liggen kan het gebeuren dat er een mechanisch probleem is, waarbij de verwijde maag naar boven duwt en de wanden van het hartzakje raakt. Dit veroorzaakt een tachycardreactie, die binnen enkele minuten verdwijnt.
    Over het algemeen is het een goede regel om pasta voor de lunch te consumeren om ons welzijn te garanderen en het gewicht van ons lichaam onder controle te houden.
  • Adrenalinepiek: na een intensieve sportactiviteit of in een discotheek met zeer harde muziek te zijn geweest, kan het gebeuren dat hartkloppingen optreden zodra u thuiskomt en gaat slapen. In dit geval is het te wijten aan adrenalinestoten uit de bijnieren , onderworpen aan hyperactiviteit.

Het komt bijvoorbeeld voor bij degenen die oefenen met draaien met bijzonder dringende muziek, je voelt een verandering in de hartslag en wordt vaak bang, omdat je denkt dat je je hart hebt belast en het risico loopt op een hartaanval.

Lees ook :- Kloppingen in buik

Symptomen van nachtelijke hartkloppingen

Laten we dieper ingaan op de symptomen van nachtelijke hartkloppingen en de sensaties die ze met zich meebrengen. U kunt een versnelling van het hartritme ervaren net na het liggen of tijdens de eerste slaap, zo erg dat u opgewonden wakker wordt.

Het hart verandert van ritme, met een toename van de hartslag die enkele minuten kan duren. De sensatie is die van het duidelijk voelen kloppen van het hart, in een soort thoracale resonantiebox die het volume versterkt: het is te horen in de keel, in de oren.

Het effect is verontrustend, het creëert een staat van agitatie die de situatie verder belast. Deze vorm van tachycardie verdwijnt binnen een paar eindeloze minuten, maar kan elke nacht regelmatig terugkeren, zo erg zelfs dat het een vorm van anticiperende angst veroorzaakt bij degenen die er last van hebben.

Lees ook :- 3e graads av blok

De hartslag tijdens de slaap is niet de hartslag in rust

De hartslag is een indicator van de conditie van uw hart. Elke hartslag resulteert in een hartslag. De rusthartslag is de hartslag die je meet als je helemaal ontspannen bent. Vanuit medisch oogpunt worden de volgende hartslagwaarden per minuut als gezond en normaal beschouwd.

  • Volwassenen hebben normaal gesproken een hartslag in rust van 60 tot 80 slagen. De hartslag is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben een iets hogere hartslag dan mannen. Hoe ouder u bent, hoe hoger uw hartslag in rust kan zijn.
  • Als u lange tijd regelmatig sport of bent geweest, kan uw rusthartslag ook lager zijn. Een rusthartslag van 50 bij sporters wordt als normaal beschouwd en een indicator van een bijzonder hartvriendelijke levensstijl.
  • Zuigelingen en kinderen hebben een veel hogere rusthartslag dan volwassenen. Hier begint het rond de 130 en daalt tot ongeveer 100 op de leeftijd van vijf.
  • De hartslag tijdens de slaap is soms zelfs lager dan de hartslag in rust. Tijdens de nacht vallen veel activiteiten die in het lichaam plaatsvinden stil. Het hart heeft minder te doen. 10 slagen per minuut minder dan de hartslag in rust is heel normaal.
  • Maar er zijn ook fasen tijdens de slaap waarin de polsslag kan oplopen. Tijdens intense droomfasen is bijvoorbeeld alleen al door innerlijke spanning een verhoogde hartslag mogelijk.

Wanneer de hartslag in rust boven de norm ligt

Een evenwichtige, relatief lage hartslag in rust wordt beschouwd als een indicator van een goede gezondheid. Want hoe minder je hart hoeft te werken, hoe langer het dit werk goed kan doen. Als de polsslag te hoog of te laag is, kunnen er verschillende redenen zijn.

  • Als uw rusthartslag hoger is dan 100, kan dit een pathologische verandering zijn. Laat dit zeker medisch nakijken. In sommige gevallen gaat het om hartfalen, hyperthyreoïdie of hormonale stoornissen.
  • Andere factoren zoals chronische stress, het weer, infecties, cafeïne- of theeconsumptie of taurineconsumptie verhogen ook de hartslag. Daarom moeten de omstandigheden en het tijdstip van de hartslagmeting zorgvuldig worden gekozen.
  • Als de hartslag te hoog is, kunt u proberen deze tegen te gaan met veranderingen in levensstijl. De belangrijkste maatregelen zijn regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en methoden tegen stress. Er zijn ook een paar huismiddeltjes die je hartslag kunnen verlagen.
  • Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid, of meer informatie wenst over dit onderwerp, aarzel dan niet om uw huisarts te raadplegen.

Hoe hoog is de hartslag tijdens het slapen?

Net als normale hartslag en rusthartslag, zijn rusthartslag en “slaaphartslag” niet identiek. De individueel bepaalde rusthartslag maakt het echter mogelijk conclusies te trekken over de slaaphartslag. Maar met hoeveel zakt de polsslag echt tijdens de slaap en welke waarde is normaal? Over het algemeen kan worden gezegd dat hij tijdens de slaap ongeveer 10 slagen per minuut onder de normale rusthartslag ligt.

Als je echter je nachtelijke hartslag meet met een smartwatch of een fitnesstracker, hoef je je geen zorgen te maken over fluctuerende meetwaarden in de loop van de nacht. Hartslagwaarden kunnen ook tijdens de slaap variëren – de rusthartslag is daarom slechts een ruwe richtwaarde voor een gezonde slaaphartslag.

Vooral in de REM-slaapfase of tijdens een intensieve droomfase is een verhoging van de hartslag heel normaal. En zelfs na het ontwaken uit een droom, is een toename van de pols niet ongewoon.

Hoe laag kan de hartslag zijn tijdens het slapen?

Vooral mensen die hun slaaphartslag meten met een smartwatch of een fitnesstracker vragen zich af hoe laag de hartslag tijdens het slapen kan zijn. In principe kan worden gezegd dat als de lage slaaphartslag gedurende de nacht min of meer in evenwicht is, dit geen reden tot bezorgdheid is. In plaats daarvan wordt een lage hartslag in rust beschouwd als een teken van een goede gezondheid.

Bij zeer sportieve mensen kan de rust- of slaaphartslag zo laag zijn als 30 slagen per minuut. Dit komt doordat de hoeveelheid bloed die per slag wordt getransporteerd toeneemt als gevolg van constante atletische training en het hart efficiënter wordt. Er zijn simpelweg minder hartslagen nodig om optimale zorg te garanderen.

Alleen degenen die nauwelijks sporten en zich constant moe voelen met een permanente rusthartslag van ongeveer 50 slagen, moeten de redenen hiervoor door een arts laten ophelderen. In deze gevallen kan een traag werkende schildklier of bijvoorbeeld een tekort aan kalium de oorzaak zijn van de lage hartslag en vermoeidheid.

Hartslag te hoog tijdens het slapen?

In principe is zelfs een licht verhoogde hartslag tijdens de slaap niet noodzakelijk een probleem. Zoals al gezien kunnen de gemeten waarden variëren afhankelijk van de slaapfase. In het bijzonder kan de polsslag toenemen tijdens droomfasen of tijdens perioden van rusteloze slaap.

Voorzichtigheid is echter geboden als de hartslag ook vrij hoog is tijdens de diepe slaapfase of stijgt tot waarden van meer dan 130 slagen. Als een dergelijke verhoging van de hartslag ’s nachts optreedt, hoeven de getroffenen hun hartslag meestal helemaal niet te meten om de hoge hartslag te bewijzen. In plaats daarvan worden ze hoe dan ook gewekt door symptomen zoals hartkloppingen, duizeligheid of oorsuizen wanneer de hartslag toeneemt.

Als dergelijke symptomen optreden of de hartslag in rust constant boven de 100 stijgt, moet een arts worden geraadpleegd en de oorzaken worden onderzocht. Het hart kan immers langer en beter gezond blijven als het zijn werk efficiënt doet. Een permanent verhoogde hartslag, zelfs tijdens de slaap, kan echter wijzen op een minder efficiënte hartactiviteit en verschillende ziekten die behandeling vereisen.

Redenen voor een hoge hartslag tijdens het slapen

Als de polsslag tijdens het slapen gedurende langere tijd verhoogd is, hoeft dit niet altijd door een hoge bloeddruk te komen. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot een verhoging van de hartslag, zelfs op korte termijn.

Dit bevat:

  • Koorts
  • verkoudheid
  • infecties
  • spanning
  • Innerlijke rusteloosheid, nervositeit
  • fysieke spanning
  • Overmatige consumptie van cafeïnehoudende dranken zoals koffie of zwarte thee
  • Opwinding gedurende de dag (zowel positief als negatief)

Roken kan ook de hartslag verhogen. Er zijn ook mogelijke ziekten die leiden tot een verhoging van de hartslag, zoals:

  • appendicitis
  • appendix irritatie
  • Bloedarmoede
  • ijzertekort
  • hartspierontsteking
  • geestesziekte
  • Long infectie
  • hyperthyreoïdie

Redenen voor een lage hartslag tijdens het slapen

Een lage pols is meestal een aanleg. Sporters hebben ook een lage hartslag omdat hun hart en bloedvaten vergroot zijn. Er zijn ook ziekten die ervoor zorgen dat de hartslag vertraagt. In extreme gevallen omvat dit:

  • hypothyreoïdie
  • Hashimoto
  • hersentumor

In de regel – als ziekten worden uitgesloten – is de lage polsslag onschadelijk. Als de polsslag extreem ver zakt, bestaat in het ergste geval het risico op flauwvallen. Deze zijn echter vrij zeldzaam. Tijdens de slaap zijn lage hartslagen heel gewoon en normaal, vooral in de diepe slaapfase.

Vertraagt het hart ’s nachts?

“‘S Nachts kan het hart zonder problemen vertragen tot 35 slagen per minuut. Maar als het langdurige pauzes van drie tot vier seconden maakt, bestaat het risico op syncope of zelfs hartstilstand”, merkt Pr Jacques Mansourati, cardioloog bij Brest op. Universitair Ziekenhuis.

Hoe behandel je een langzaam kloppend hart?

Een elektronische pacemaker kan het hart helpen normaal te kloppen. Dit is een storing van de natuurlijke pacemaker van het hart (sinusknoop) die resulteert in een uitgesproken vertraging van de hartslagen.

Wanneer moet u zich zorgen maken over hartslagen?

Zoals gezegd, als een persoon gezond is en regelmatig beweegt, is het normaal dat hij een lage hartslag in rust heeft. “Als we daarentegen geconfronteerd worden met een bejaarde die 40 slagen per minuut heeft, dan zou dat een eerste alarmbelletje kunnen zijn om op te letten.

Wat kan er gebeuren met hoge beats?

Elimineer of beperk stimulerende middelen, zoals cafeïne, nicotine, alcohol of amfetaminen. Gebruik geen drugs, vooral cocaïne; Vermijd stimulerende medicijnen zoals medicijnen tegen hoest en verkoudheid en sommige voedings- en kruidensupplementen met cafeïne en ginseng.

Hoe vertraag je je hartslag?

Langdurige snelle wandelingen (minstens een uur), lange runs op langzame ritmes, kilometers op de fiets maar op het vlakke en zonder versnelling: al deze activiteiten trainen je hart om de hartslag te verlagen tijdens inspanning, juist omdat het leert ondersteunen een ‘activiteit voor een lange tijd zonder pieken en dus ..

Share This Article
Leave a comment