Koude handen bloeddruk

John
15 Min Read

Koude handen worden herhaaldelijk genoemd als symptoom in verband met lage bloeddruk en stoornissen in de bloedsomloop. Maar welke factoren leiden tot een lage bloeddruk en wanneer is regelmatige zelfcontrole met een bloeddrukmeter aan te raden?

Bloeddruk, hormoonspiegels en andere vasculaire factoren spelen een elementaire rol als we het hebben over bloeddruk en stoornissen in de bloedsomloop. Koude handen en voeten worden algemeen beschouwd als een klassiek symptoom van een verminderde bloedcirculatie. Koude handen hoeven echter niet altijd te worden gezien als een symptoom van een lage bloeddruk.

Als we het koud hebben, vernauwen de bloedvaten van de buitenste ledematen en ledematen. Dit omvat niet alleen koude vingers en handen, tenen en voeten, maar ook het puntje van de neus, kin en oorlellen. Als het koud is, krijgen al deze gebieden beduidend minder warmtegevend bloed dan bijvoorbeeld het geval is bij vitale organen.

Het autonome zenuwstelsel heeft een fundamentele invloed op het al dan niet vernauwen of verbreden van de gevoelige bloedvaten in de extremiteiten. Het regelt ook lichaamsfuncties zoals de hormoonhuishouding, de bloedsomloop, de spijsvertering of de warmtehuishouding.

Dus als je af en toe koude handen hebt, hoef je je geen zorgen te maken.

Waardecontrole door regelmatig de bloeddruk te meten

Waardecontrole door regelmatig de bloeddruk te meten

Wanneer vaatwanden niet goed pulseren door een gebrek aan druk, is de bloeddruk laag. Koude handen kunnen natuurlijk duiden op een lage bloeddruk; maar dat hoeven ze niet. Overigens is een lage bloeddruk relatief snel zelf te reguleren door beweging en activiteit. Aanhoudend hoge bloeddruk vormt echter een reëel risico voor uw eigen gezondheid.

Voor de zekerheid is het raadzaam om regelmatig je eigen bloeddrukwaarden te controleren zonder dwangmatig te worden.

Moderne bloeddrukmeters maken zelfcontrole in de ochtend mogelijk. Dankzij de modernste technologie zijn ze gemakkelijk te gebruiken en kunnen ze u helpen een overzicht te krijgen van uw eigen bloeddrukmetingen.

Of het nu voor de pols of de bovenarm is, alle nieuwe meetapparaten hebben een digitaal display, verschillende waarschuwingsfuncties en kunnen – afhankelijk van het model – zelfs via een app worden beheerd.

De richtwaarden voor bloeddruk worden momenteel door de WHO als volgt ingedeeld:

  • De optimale bloeddruk is systolisch onder 120 mmHg en diastolisch onder 80 mmHg.
  • Als de waarde lager is dan 105 mmHg systolisch en lager dan 65 mmHg diastolisch, dan is er sprake van een lage bloeddruk.
  • De normale waarden worden gegeven als boven 120/80 mmHg en onder 129/84 mmHg.
  • Als hoge normaalwaarde wordt een bloeddruk tussen 130/85 mmHg en 139/89 mmHg gegeven.
  • Een licht verhoogde bloeddruk wordt door de WHO aangegeven als een waarde van 140/90 mmHg tot maximaal 159/99 mmHg.
  • Men spreekt van matig verhoogde bloeddruk bij waarden tussen 160/100 mmHg en 179/109 mmHg.
  • Alle waarden boven 180/110 mmHg worden beoordeeld als ernstige hoge bloeddruk (hypertensie graad III).

Maar wat betekenen de waarden precies? De eerste waarde beschrijft de druk waarmee het bloed vanuit het hart in de aorta wordt gepompt. De tweede waarde geeft de ontspanningsfase van het hart aan.

Als uw eigen waarden meerdere keren afwijken van de optimale en normale waarden, is het raadzaam om deze op dit punt door een arts te laten controleren.

Lees ook :- Hoge koorts volwassenen gevaarlijk

Koude handen bloeddruk : Oorzaak

Vaak is het pakken van een ijskoude fles al voldoende – en de kou wordt pijnlijk in je vingers en handen, soms zelfs in je tenen. De vasculaire reactie overschrijdt de normale niveaus bij het syndroom van Raynaud. De vingerslagaders trekken abrupt samen, het bloed ontsnapt, de huid wordt bleek en blauw.

De vasculaire spasme kan tot een half uur duren. Als het bloed terugstroomt in de vingers, worden ze vaak rood en pijnlijk. Naast koude kunnen ook heftige emoties of stress zulke aanvallen uitlokken.

De oorzaken van het primaire syndroom van Raynaud zijn grotendeels onbekend. Het treft vooral jonge vrouwen tussen de 20 en 40 jaar. Vaak hebben ze ook een lage bloeddruk. De circulatiestoornis is dan onaangenaam, maar niet gevaarlijk. De symptomen nemen gewoonlijk af met het ouder worden.

De tweede vorm, het secundaire syndroom van Raynaud, treedt op als gevolg van een andere ziekte of verwonding. Het treft dan ook oudere mensen en is gelijkelijk verdeeld over beide geslachten. De vasculaire spasmen kunnen gebaseerd zijn op auto-immuunziekten, zoals inflammatoire reuma of bindweefselziekten zoals sclerodermie en andere (zie hieronder).

Ook neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose, zenuwontsteking, zenuwbeschadiging in het handgebied, bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom, zijn mogelijk. Andere oorzaken zijn soms vaatziekten, zoals trombo-angiitis obliterans (zie hoofdstuk “Oorzaken: bloeddruk, bloedvaten”).

Beroepsletsel is ook verantwoordelijk voor het secundaire syndroom van Raynaud. Het trillingssyndroom kan mensen treffen die jarenlang hebben gewerkt met apparatuur die trilt, zoals drilboor, kettingzagen en dergelijke.

Drugsgebruik, de effecten van giftige stoffen, waaronder zware metalen, meststoffen of schimmels, leiden soms tot de symptomen van Raynaud. Dit geldt ook voor sommige medicijnen zoals medicijnen tegen hoge bloeddruk, zoals bètablokkers, of migrainemedicatie zoals ergotamine (de laatste worden tegenwoordig echter alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt voor migraine). Bovendien kunnen decongestiva (bijv. fenylefrine) in medicijnen tegen verkoudheid of sommige geneesmiddelen voor chemotherapie het syndroom van Raynaud veroorzaken.

Lees ook :- Rode strepen op huid

Symptomen van lage bloeddruk

Mensen met een lage bloeddruk hebben vaak last van de volgende symptomen, die het gevolg zijn van een gebrek aan bloedtoevoer naar de hersenen:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • rillingen
  • Koude handen en voeten, ook tintelingen
  • bleekheid
  • Bewustzijnsstoornissen (“schemertoestand”, verwarring enz.)
  • Bij het opstaan: hartkloppingen en steken, black-out, duizeligheid, flauwvallen (syncope)
  • verhoging van de hartslag (hoge pols)
  • slaapproblemen
  • vermoeidheid
  • depressies
  • gevoeligheid voor weer

Koude handen: Wanneer naar de dokter?

Raadpleeg uw arts als u vaak koude handen krijgt, behalve als u handschoenen mist op een koude winterdag of als u gedurende lange tijd in of in contact bent met koud water.

Dit geldt met name ook als er andere klachten optreden, zoals huidveranderingen, verkleuring, pijn, tintelingen en gevoelloosheid, zwelling, duizeligheid en algemene ziekteverschijnselen. Dan kan het nodig zijn om direct naar de dokter of een kliniek te gaan.

Als u lijdt aan een chronische ziekte zoals diabetes, reuma of een hormoonaandoening, zijn koude handen altijd een reden om medisch advies in te winnen (zie hoofdstuk “Diagnose”).

De huisarts of een specialist inwendige ziekten (internist) is het eerste aanspreekpunt. Afhankelijk van het vermoeden kan de behandelend arts andere specialisten inschakelen, zoals een arts hart- en vaatziekten (cardiologen), een reumatoloog, een arts hart- en vaatziekten (angiologen), een arts hormoon- en stofwisselingsstoornissen (endocrinologen , diabetologen) of een arts die gespecialiseerd is in zenuwaandoeningen (neurologen).

Lees ook :- Zwanger van een symptomen

Hoe voorkom je koude handen?

Als het gevoel van koude handen simpelweg te wijten is aan de temperatuur, is het raadzaam om te bewegen, om je handen onder warm water te houden om de bloedcirculatie te activeren. Aan de andere kant, als het de ziekte of het syndroom van Raynaud is, en het is zeer slopend, is het mogelijk om door de arts calciumkanaalblokkers voor te schrijven die vaatverwijders zijn.

Lage bloeddruk: Contrastdouches en oefenhulp

Als de genoemde symptomen u om onschuldige redenen teisteren, kunt u uw bloedsomloop weer op gang brengen. Het helpt bijvoorbeeld om ’s ochtends af te wisselen tussen warme en koude douches. Om symptomen zoals duizeligheid en koude voeten te verlichten en om je bloeddruk te reguleren, worden ook duursporten aanbevolen, vooral zwemmen, gymnastiek, fietsen of wandelen.

Naast sport- en contrastdouches kan ook een aangepaste voeding de bloeddruk in gezonde mate verhogen. Patiënten met een lage bloeddruk zijn welkom om meer zout aan hun voedsel toe te voegen. Als je acute problemen hebt, kun je ook pretzelsticks gebruiken. Blijf zoveel mogelijk drinken om het bloedvolume te verhogen, bij voorkeur twee liter per dag. Eerste keuzes zijn fruitthee, sappen en mineraalwater.

Hier zijn enkele tips om de bloedcirculatie te verbeteren:

  • Draag warme kleding : Het is belangrijk dat u zich kleedt voor het weer. Het dragen van een warme trui, jas of ander soort warme kleding is een must als je bij koud weer naar buiten gaat. Dit helpt de lichaamswarmte vast te houden en zorgt ervoor dat u zich meer op uw gemak voelt als u buiten bent.
  • Wees actief buitenshuis: Stilzitten kan een adequate bloedcirculatie voorkomen. Verplaatsen tijdens perioden van inactiviteit, zoals wachten op een vriend of een bus, neem gewoon een paar stappen heen en weer. Door het bloed in beweging te krijgen, wordt ook de lichaamstemperatuur op peil gehouden.
  • Warme dranken drinken : Terwijl je ervoor zorgt dat je je niet verbrandt, kan het drinken van een warme drank geweldig zijn tijdens de koude tijden van de jaren. Of het nu koffie, warme chocolademelk of thee is, warme dranken helpen het lichaam warm te houden.
  • Leg bevroren handen niet direct op een warmtebron: ondanks de wens om handen zo snel mogelijk op te warmen, is het niet aan te raden om zeer koude handen meteen op een warmtebron te leggen. Plaats ze in plaats daarvan dicht bij de warmtebron om de warmte van korte afstand op te nemen. Je kunt ook je handen wassen onder wat heet water en ze samen schrobben om de bloedsomloop te maximaliseren.
  • Drink elke ochtend 150 ml rode wijn – dit kan de bloedcirculatie helpen verbeteren en biedt ook veel gezondheidsvoordelen. Het is echter raadzaam om deze limiet niet te overschrijden en niet te gaan drinken om de bloedcirculatie te bevorderen.
  • Verwarm uw voeten: uw voeten bevinden zich in het onderlichaam en zijn de laatste die voldoende bloedcirculatie krijgen. Om uw voeten de beste kans te geven om bloed te ontvangen, kunt u proberen ze warm te houden en voedsel te consumeren zoals visolie en gember, waarvan bekend is dat ze de bloedcirculatie bevorderen. Het is ook nuttig om de hoeveelheid cafeïne die u consumeert te verminderen, omdat dit de bloedvaten kan vernauwen en de bloedsomloop kan verminderen.

Met deze tips heb je een veel helderder hoofd en veel energie. Natuurlijk zullen je handen en voeten ook veel warmer zijn.

Heeft u koude handen als u een hoge bloeddruk heeft?

Als het autonome zenuwstelsel wordt aangetast, raakt de vasculaire regulatie uit de pas. Bij het liggen is de bloeddruk vaak te hoog; wanneer hij staat, valt hij plotseling naar beneden en laat uw handen koud.

Zijn koude handen gevaarlijk?

“Veel mensen hebben last van blijvend koude handen en voeten, vooral in de winter. Meestal vormen ze geen ernstig medisch probleem, maar het kunnen ook tekenen zijn van problemen met de bloedsomloop.

Welke vitamine ontbreekt in koude handen?

Een gebrek aan B-vitamines, calcium, kalium en magnesium kan bijvoorbeeld een reden zijn voor bloedarmoede, koude handen. Het tegenprogramma is een gezonde voeding.

Wat betekent het als de rechterhand altijd koud is?

Koude handen, voeten of oren duiden meestal op een stoornis in de bloedsomloop. Het bloed bereikt de hectaren slechter of helemaal niet. Akren zijn de delen van het lichaam die het verst van de romp verwijderd zijn. Dit omvat vingers, tenen, oren, neus of zelfs de toppen van de borsten.

Is het syndroom van Raynaud gevaarlijk?

Het primaire syndroom van Raynaud is een ongemakkelijke maar niet gevaarlijke aandoening. Ongeveer 7% van de bevolking lijdt aan deze aandoening. Secundair syndroom van Raynaud (secundair fenomeen van Raynaud) komt gelijktijdig voor met 40 verschillende ziekten, meestal met sclerodermie en lupus erythematosus.

Kan een vinger afsterven?

Patiënten die lijden aan het syndroom van Raynaud, ook wel wittevingerziekte genoemd, klagen over het afsterven van de vinger bij aanvallen. Het treedt op als gevolg van vasculaire spasmen. Herfst en winter zijn de tijden waarin veel mensen klagen over koude handen en koude voeten.

Share This Article
Leave a comment