Rode strepen op huid

John
13 Min Read

Rode strepen op de huid kunnen reden tot bezorgdheid zijn en kunnen wijzen op een onderliggende medische aandoening of letsel. Deze strepen worden vaak gekenmerkt door dunne, rode lijnen die op het oppervlak van de huid verschijnen. Hoewel ze overal op het lichaam kunnen voorkomen, worden ze vaak gezien op de armen, benen, buik of borst.

Rode strepen op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen gepaard gaan met andere symptomen, afhankelijk van de onderliggende aandoening. In sommige gevallen kunnen ze het gevolg zijn van trauma of letsel, zoals een kras of snijwond. Er zijn echter ook situaties waarin rode strepen een teken kunnen zijn van een ernstiger medisch probleem.

Een mogelijke oorzaak van rode strepen op de huid is een infectie. Bepaalde soorten bacteriële infecties, zoals cellulitis of erysipelas, kunnen rode strepen veroorzaken die uitstralen vanaf de infectieplaats. Deze infecties kunnen ook leiden tot symptomen zoals warmte, zwelling, pijn en koorts.

Een andere mogelijke oorzaak van rode strepen is vasculitis, wat de ontsteking van bloedvaten is. Vasculitis kan de kleine bloedvaten in de buurt van de huid aantasten, wat resulteert in rode strepen of lijnen. Het kan geassocieerd worden met systemische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus of andere auto-immuunziekten.

In sommige gevallen kunnen rode strepen op de huid een symptoom zijn van afwijkingen van bloedvaten, zoals spataderen of spinvormige adertjes. Deze aandoeningen kunnen zichtbare rode of paarse strepen veroorzaken die vaak op de benen worden gezien.

Het is belangrijk om een ​​gezondheidsprofessional te raadplegen als je aanhoudende of zorgwekkende rode strepen op je huid opmerkt. Ze zullen in staat zijn om je symptomen te beoordelen, indien nodig tests uit te voeren en een nauwkeurige diagnose te stellen. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak en kan het gebruik van medicijnen, wondverzorging of andere interventies omvatten om de specifieke aandoening of het letsel aan te pakken.

Striae: Oorzaken en mogelijke ziekten

Striae: Oorzaken en mogelijke ziekten

Striae ontstaat wanneer het bindweefsel overbelast is en de elastische vezels (collageen en elastine) van het onderhuidse weefsel (subcutis) scheuren. Zo’n overstrekking kan verschillende oorzaken hebben. Striae komen vaak voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap (vooral in de tweede helft van de zwangerschap) wanneer de elasticiteit van de huid ernstig wordt belast door het opgroeiende kind. Veranderingen in hormoonspiegels spelen ook een rol bij de ontwikkeling van striae: de bloedcortisolspiegels zijn hoger tijdens de zwangerschap – en aangezien het bijnierhormoon de elasticiteit van de huid vermindert, is de kans groter dat deze scheurt en striae verschijnt.

Dergelijke zwangerschapsstriemen staan ​​bij deskundigen bekend als striae gravidarum. In de volksmond spreekt men van striae. Vooral vrouwen met een gevoelige, lichte huid die tijdens de zwangerschap veel aankomen, al overgewicht hadden of een zwak bindweefsel hebben, zijn hier gevoelig voor.

Maar ook buiten de zwangerschap kunnen striae ontstaan, ongeacht geslacht en leeftijd, bijvoorbeeld door:

  • snelle vettoename
  • Sterke spieropbouw (bijvoorbeeld door bodybuilding)
  • een hormoonbehandeling
  • langdurig gebruik van cortison (glucocorticoïden)
  • puberteit (striae pubertalis, striae adolescentium)
  • Obesitas (obesitas) met gestoorde hormoonproductie (endocriene stoornis; striae obesitatis, striae rubrae)
  • Infecties zoals tyfus, tyfus, tuberculose (striae infectiosae)
  • Cushing-syndroom (gevolg van abnormaal verhoogde productie van het bijnierhormoon cortisol)

Lees ook :- Zwanger van een symptomen

Rode strepen op huid : Symptomen

Acute lymfangitis

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor acute lymfangitis:

  • een rode streep
  • pijnlijke, ontstoken en gezwollen lymfeklieren

De rode streep die lymfangitis kenmerkt, is het ontstoken lymfevat dat onder de huid zichtbaar is geworden. Het komt voort uit het brandpunt van ontsteking en migreert naar het centrum van het lichaam. Het gebied is oververhit en pijnlijk wanneer er druk wordt uitgeoefend.

Acute lymfangitis veroorzaakt vaak algemene symptomen zoals koorts en koude rillingen. In zeldzame gevallen kunnen zich abcessen vormen in de gezwollen lymfeklieren.

Chronische lymfangitis

Chronische lymfangitis gaat vaak gepaard met lymfoedeem. Typische symptomen hiervan zijn zichtbare zwelling, zwaarte en een gevoel van spanning in de aangedane ledematen

Lees ook :- Ziekte van besnier-boeck

Rode strepen op huid : Diagnose

  • Onderzoek door de dokter

De diagnose lymfangitis is gebaseerd op het karakteristieke uiterlijk.

Een bloedonderzoek, indien nodig, laat meestal een verhoogd aantal witte bloedcellen zien, die de infectie bestrijden.

Tenzij de ziekteverwekkers zich via de bloedbaan hebben verspreid of pus uit een wond in de getroffen gebieden kan worden getrokken, is het meestal moeilijk om de veroorzaker van de infectie te bepalen.

Lees ook :- Loratadine vs cetirizine

Lymfangitis: Therapie

Lymfangitis kan meestal snel onder controle worden gebracht met de juiste therapie.

Aangezien de lymfangitis voornamelijk door bacteriën wordt veroorzaakt, wordt meestal een antibiotische behandeling uitgevoerd. Daarnaast is het bij lymfevatenontsteking aan te raden

  • om het aangedane lichaamsdeel te immobiliseren en
  • plaats plaatselijk desinfecterende, vochtige kompressen.

Het is ook belangrijk om de wond die verantwoordelijk is voor de lymfangitis te behandelen. Als zich daar een pusophoping (abces) heeft gevormd, is een kleine chirurgische ingreep zinvol: dit kan erin bestaan dat de arts onder plaatselijke verdoving een incisie in het abces maakt om de pus af te voeren en vervolgens de wond schoon te maken.

Rode lijn is geen onmiddellijk teken van bloedvergiftiging

Bij het zien van de lange, rode en pijnlijke streep op de arm denken velen meteen aan bloedvergiftiging – en paniek. Want betekent het niet dat de situatie levensbedreigend wordt als de lijn het hart bereikt? Dit is een wijdverbreide misvatting, legt de Duitse Sepsis Society uit. De rode lijn duidt niet op bloedvergiftiging (sepsis), maar op een ontsteking van de lymfevaten. En dit is niet acuut levensbedreigend.

Lymfangitis kan het gevolg zijn van de kleinste huidverwondingen

Lymfangitis wordt vaak veroorzaakt door huidletsels, schaafwonden of etterende ontstekingen aan de ledematen. Bacteriën komen het lymfestelsel onder de huid binnen via de kleine wonden. Dit is hoe een rode streep ontstaat, die migreert van het brandpunt van ontsteking in de richting van de lymfeklieren, d.w.z. naar het midden van het lichaam. In tegenstelling tot sepsis, waarbij ziekteverwekkers zich door het lichaam verspreiden, beperkt de infectie zich aanvankelijk lokaal – tot het lymfestelsel. Omdat de bacteriën echter binnen enkele uren naar de lymfeklieren migreren, worden deze vaak ook aangetast door de ontsteking en zwelling.

Niet helemaal duidelijk voor de rode lijn

Of het nu gaat om sepsis of niet – u moet beslist een arts raadplegen zodra u een rode lijn op uw huid ziet. Als lymfangitis niet op tijd wordt behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het hele lichaam en – in zeldzame gevallen – zich ontwikkelen tot bloedvergiftiging. Dit uit zich meestal als koorts, mentale verwarring, moeilijke ademhaling en een snelle hartslag. Een afname van de drang om te plassen kan ook een teken zijn van sepsis. En dit kan fataal aflopen.

Antibiotica en vochtige kompressen helpen tegen de ontsteking

Lymfangitis wordt behandeld met antibiotica, meestal penicillines. Bovendien wordt het door de ontsteking aangetaste lichaamsgebied geïmmobiliseerd met een spalk. Ook desinfecterende, vochtige kompressen zorgen ervoor dat de infectie snel wegtrekt. Bovendien moet de patiënt aandacht besteden aan een zorgvuldige huid- en voetverzorging om zichzelf te beschermen tegen verdere infecties.

Rode strepen op huid : Voorkom

Striae zijn hardnekkig en moeilijk te verwijderen, laat staan goedkoop. Dus het is het beste als ze niet in de eerste plaats ontstaan. Maar hoe voorkom je striae? Verschillende maatregelen kunnen helpen:

  • koude douche
  • gezond eten
  • veel drinken
  • sport en beweging
  • goed passende beha om borstweefsel te ondersteunen
  • Droge borstelmassages met een massagehandschoen
  • Pluk- en kneedmassages
  • Diverse crèmes en lotions (met als werkzame stof alfa-tocoferol; andere ingrediënten zijn oa elastine, hyaluronzuur, panthenol, collageen)

Sommige van deze maatregelen kunnen de elasticiteit van de huid bevorderen en de bloedcirculatie verhogen. In sommige gevallen moeten ze zelfs de omvang van bestaande striae kunnen beperken.

Huismiddeltjes voor striae

Striae zijn relatief hardnekkig en graven in het weefsel als kleine littekens. Een vitamine A zalf kan ervoor zorgen dat ze wat terugtrekken. U mag de zalf echter niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding, omdat dit het (ongeboren) kind kan schaden.

Huismiddeltjes om striae te verlichten zijn deels hetzelfde als voor preventie:

  • Reguliere massage: De klassieke plukmassage, waarbij met duim en wijsvinger kleine huidrolletjes zachtjes naar boven worden getrokken, is bedoeld om de bloedsomloop te stimuleren en het bindweefsel goed te doen. Let op: Zwangere vrouwen moeten het gebied boven het schaambeen vermijden, omdat de massage de baarmoeder kan irriteren en contracties kan veroorzaken. Vier weken voor de bevalling mag je alleen geolied en niet meer gemasseerd worden.
  • Oliën: Dagelijks gebruikt, verzorgende oliën moeten de huid soepel maken. In drogisterijen en apotheken zijn diverse producten verkrijgbaar; sommige zijn ook specifiek aangegeven voor gebruik tijdens de zwangerschap. Van warme ricinusolie of calendula-zalf wordt ook gezegd dat ze huidscheuren helpen herstellen als huismiddeltjes voor striae. En natuurlijk kunt u proberen uw bindweefsel te versterken met speciale cellulitisoliën.
  • Microneedling: Klinkt slecht, maar is meestal pijnloos. Bij deze behandeling trek je een roller met fijne naalden over de strips. Het prikt microscopisch kleine gaatjes in de huid, waarna het lichaam collageen afgeeft om de wonden te sluiten. Dit eiwit stabiliseert onder andere de huid, waarvan wordt gezegd dat het striae vermindert. U kunt naalden thuis of bij een schoonheidsspecialiste laten doen, maar niet vaker dan één keer per week.
  • Zelfbruiner: Als al het andere faalt – en dat is mogelijk, aangezien er weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van huismiddeltjes voor striae – kun je proberen de vlekken te verbergen met zelfbruiner. Het egaliseert de huidskleur en fijne scheurtjes. Volg de applicatie-instructies voor het betreffende product.
Wat betekenen rode lijnen op de huid?

Lymfangitis: acute of chronische ontsteking van de lymfevaten die zich uitbreidt naar de regionale lymfeklieren. Dit toont meestal een rode streep onder de huid die naar het midden van het lichaam loopt.

Wat betekenen rode striae?

Lichtroze of roodachtige striae zijn het zichtbare resultaat van nieuw beschadigd bindweefsel. Ze zijn een teken dat je lichaam een snelle en plotselinge verandering heeft moeten doormaken.

Zijn verse striae altijd rood?

Bij mensen met een lichte huid zijn de lijnen in het begin meestal roodachtig of paars en worden ze na verloop van tijd wit. Bij mensen met een donkere huid zien striae er meestal lichter uit dan de normale huidskleur, zelfs in de vroege stadia.

Wanneer worden rode striae wit?

Het is mogelijk. Striae die aanvankelijk rood zijn, vervagen na ongeveer 1-2 jaar en worden dan wit als de weefsellittekens. Zodra die witte strepen verschijnen, zijn striae echter hardnekkig en niet zo gemakkelijk om er vanaf te komen.

Kunnen striae vanzelf verdwijnen?

Door de volledige breuk van het weefsel is de elasticiteit van de huid verloren gegaan en kan de huid op dit punt niet meer samentrekken. Striae kunnen nooit helemaal verdwijnen.

Share This Article
Leave a comment