Jeuk tijdens zwangerschap

John
20 Min Read

Jeuk is een vrij veel voorkomende sensatie tijdens de zwangerschap, vooral in de buikstreek, borsten en ledematen. De oorzaak van jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak weergegeven door fysiologische veranderingen die verband houden met de zwangerschap, hoewel er in veel gevallen geen directe correlatie is tussen jeuk en zwangerschap; dit onaangename symptoom kan namelijk worden veroorzaakt door onafhankelijke factoren, zoals voedselallergieën of -intoleranties, een droge huid of eczeem.

De hormonale en lichamelijke veranderingen die verband houden met zwangerschap kunnen de jeuk echter accentueren of zelfs de primaire oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan de spanning waaraan de huid van borst en buik wordt blootgesteld gedurende de negen maanden, vooral tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. De verhoogde niveaus van oestrogeen dragen ook bij aan het belasten van de huidelasticiteit, waardoor het vasthouden van water en het weefselvolume toenemen; tot slot kunnen immunologische modificaties bijdragen aan het accentueren van bepaalde allergieën, waaronder voedselallergieën.

Het is daarom geen toeval dat jeuk gewoonlijk optreedt tegen het derde trimester van de zwangerschap en de neiging heeft om geleidelijk te accentueren tot aan de bevalling, en dan binnen een paar uur of dagen na het einde van de gelukkige gebeurtenis te verdwijnen.

Oestrogeen en de toename van de foetale grootte zijn ook betrokken bij het optreden van specifieke leveraandoeningen, afwezig bij niet-zwangere patiënten (hoewel soms gebruikelijk bij vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken, vanwege de bovengenoemde predisponerende rol van oestrogeen). We spreken van gravidische cholestase om een ​​leverziekte aan te duiden die voornamelijk optreedt tijdens de tweede helft van de zwangerschap en zich manifesteert met intense jeuk, verhoogde transaminasemia en soms bescheiden geelzucht. Jeuk wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de ophoping van galzouten in de bloedsomloop, op zijn beurt bepaald door de volumetrische toename in de buik en de cholestatische werking van oestrogenen. Net als bij de vorige aandoeningen heeft cholestase ook een goedaardig verloop en verdwijnt na de bevalling; het kan echter terugkeren bij volgende zwangerschappen of bij het gebruik van orale anticonceptiva. De ziekte kan ook problemen veroorzaken voor de foetus, omdat het de kans op vroeggeboorte, foetale nood tijdens de bevalling en de kans op neonatale asfyxie vergroot. Om deze reden, als de jeuk erg intens is en gravidarische cholestase wordt vermoed, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw arts, die een reeks diagnostische tests voor de moeder en de foetus zal ondergaan. Als de jeuk hevig is of de bloedwaarden een bijzonder uitgesproken cholestase vertonen, worden medicijnen voorgeschreven om het bloed van gal te zuiveren (colestyramine). Als de gezondheidstoestand dit vereist, kan ook een vroeggeboorte worden ingeleid.

Bij een klein percentage van de vrouwen wordt jeuk tijdens de zwangerschap veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als zwangerschapsurticaria papels. Vaker bij vrouwen die hun eerste kind of een tweeling verwachten, manifesteert het zich met het verschijnen van jeukende rode vlekken in de buik, vooral in de buurt van striae, die zich ook naar de rest van het lichaam kunnen uitstrekken, waardoor het gezicht wordt gespaard. Deze aandoening, hoewel bijzonder vervelend, veroorzaakt noch voor de moeder noch voor de foetus bijzondere problemen; de behandeling bestaat uit het aanbrengen van verfrissende/hydraterende lotions of crèmes en eventueel het innemen van bepaalde medicijnen onder medisch toezicht (meestal antihistaminica).

Veel water drinken is erg belangrijk en helpt jeuk te verlichten door de huid gehydrateerd te houden, waterretentie te verminderen en uitdroging te voorkomen; in dit opzicht is het nuttig om te hete baden te vermijden en delicate wasmiddelen te gebruiken. Tegelijkertijd zal het aannemen van een dieet dat arm is aan voedsel dat moeilijk te verteren is (eieren, dipsauzen, gebakken, gezouten vlees, enz.) de lever van onnodige overbelasting behoeden. Ten slotte kan jeuk tijdens de zwangerschap worden voorkomen door speciale elastische en anti-striae preparaten op de huid aan te brengen, of te verlichten door mentholhoudende talk of verfrissende lotions aan te brengen.

Oorzaken van jeuk tijdens de zwangerschap

Oorzaken van jeuk tijdens de zwangerschap

De oorzaken van jeuk tijdens de zwangerschap zijn van verschillende aard. De weefsels die zich aanpassen aan de toename in grootte zijn vaak niet voldoende gehydrateerd, hun progressieve extensie als gevolg van de verandering in volume kan leiden tot jeuk. Een droge huid is vaak te wijten aan hormonale veranderingen, oestrogeenspiegels leiden tot uitputting van elasticiteit en waterretentieverschijnselen. De groei van de foetus kan sommige verstoringen van tijdelijke aard van het hepato-galsysteem veroorzaken, soms van een minimale entiteit, andere met betrokkenheid die een farmacologische interventie vereist, zoals cholestasis gravidarum, die een toename van transaminasen ziet, een overmaat van gal en het mogelijke optreden van geelzucht. De jeuk is dan zeer intens en evolueert soms naar een vorm van urticaria. Voeding speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van jeuk tijdens de zwangerschap. Sommige voedingsmiddelen kunnen in deze nieuwe toestand zelfs moeilijk te verdragen zijn en de leverfuncties belasten met als gevolg huiduitslag.

Lees ook :- Warmte-uitslag na douchen

Symptomen van jeuk tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de vier of vijf zwangere vrouwen heeft last van jeuk, wat dus een vrij veel voorkomende aandoening is tijdens de zwangerschap. Over het algemeen,

  • jeuk beïnvloedt de buik,maar soms kan het ook verlengen
  • op de heupen
  • en dijen.

Jeuk tijdens zwangerschap : Diagnose

De meest voorkomende oorzaak van jeuk tijdens de zwangerschap is de zogenaamde fysiologische jeuk tijdens de zwangerschap. De diagnose wordt gesteld door andere onderliggende ziekten uit te sluiten.

Als de jeuk gepaard gaat met huiduitslag, spreekt dit tegen fysiologische jeuk tijdens de zwangerschap. Deze gevallen betreffen vaak atopisch eczeem (neurodermatitis), allergisch contacteczeem of psoriasis (psoriasis). Dit zijn huidziekten die mogelijk al voor de zwangerschap aanwezig waren.

Atopisch eczeem (neurodermatitis) tijdens de zwangerschap is de meest voorkomende oorzaak van jeuk die gepaard gaat met huiduitslag. Atopisch eczeem heeft vaak grote, typische veranderingen op het gezicht, borst, armen of benen. Het kan zich echter ook manifesteren in de vorm van platte knobbeltjes op het bovenlichaam en armen of benen. Atopisch eczeem is een onschuldige ziekte.

Andere zwangerschapsgerelateerde huidziekten manifesteren zich vaak in de vorm van een kenmerkende huiduitslag. Een vorming van blaren, die later uitgroeien tot blaren, kan een geval zijn van zwangerschapspemfigoïd.
Een andere zwangerschapsgerelateerde huidaandoening, polymorfe dermatose van zwangerschap, komt voor bij ongeveer 1 op de 150 zwangerschappen. Er is ernstige jeuk op de buik en de vorming van knobbeltjes, vaak binnen striae. De uitslag verspreidt zich vaak naar de billen en dijen. Meestal wordt het gebied rond de navel de uitslag gespaard. De ziekte wordt behandeld met (corticosteroïd)crème of, indien nodig, antihistaminica. Polymorfe dermatose van zwangerschap is niet gevaarlijk voor moeder en kind en verdwijnt spontaan na de geboorte.

In sommige gevallen is de jeuk ook te wijten aan een ophoping van gal in de lever (cholestase tijdens de zwangerschap). Dit gebeurt meestal in het laatste trimester van de zwangerschap. De oorzaak is niet bekend. Jeuk ontwikkelt zich, meestal het ernstigst op de handpalmen en voetzolen en het meest verontrustend ’s nachts. Verhoogde lever-/galspiegels kunnen worden gedetecteerd in de bloedtest. De ziekte is niet gevaarlijk voor de moeder, maar kan het kind mogelijk in gevaar brengen. De ziekte verdwijnt spontaan na de geboorte. Naast medicatie kan inleiding van de bevalling bij een zwangerschapsduur van 37-38 weken worden overwogen.

Acute zwangerschapsvervetting is een van de zeldzame ziekten. Het wordt gekenmerkt door een snel voortschrijdend verloop van de ziekte, wat binnen enkele dagen kan leiden tot levensbedreigend leverfalen. Typische symptomen zijn algemene zwakte, misselijkheid, jeuk en later verlies van eetlust en geelzucht.

Chronische leverziekten zoals virale hepatitis (bijv. hepatitis B of C), primaire biliaire cholangitis en primaire scleroserende cholangitis kunnen ook in verband worden gebracht met jeuk.

Lees ook :- Chlamydia klachten vrouw

Jeuk tijdens de zwangerschap: Hoe het te verlichten?

“Het eerste wat je moet doen is krabben vermijden, omdat de microlaesies van het krabben op hun beurt jeuk veroorzaken”, adviseert de gynaecoloog. Een ander ding dat u moet doen, is evalueren of u geen intolerantie of allergie heeft ontwikkeld voor cosmetische producten – crèmes of oliën – die u op de buik gebruikt, bijvoorbeeld om het risico op striae te verminderen. “Om het te verifiëren, voert u gewoon een eenvoudige test uit: stop de cosmetica een paar dagen en kijk wat er gebeurt. Als het symptoom verbetert, betekent dit dat het beter is om die cosmetica niet meer te gebruiken, als het ongewijzigd blijft, betekent dit dat de oorzaken anders zijn “.

Om verlichting te bieden, kunnen vochtinbrengende crèmes en verzachtende middelen worden gebruikt, die misschien menthol bevatten, wat een verkoelend effect heeft. “En altijd om de huid te helpen, vermijd te schuimende reinigingsmiddelen, die de neiging hebben om haar uit te drogen, maar geef de voorkeur aan delicate producten voor de gevoelige en intolerante huid”, zegt Pontello.

De laatste tip betreft kleding: vermijd contact met synthetische kleding en geef de voorkeur aan ademende natuurlijke vezels.

Lees ook :- Wat is aften

Klachten tijdens de zwangerschap

Jeuk aan de huid komt heel vaak voor tijdens de zwangerschap en treft ongeveer twee op de tien zwangere vrouwen. Vaak is de huid gewoon droger dan normaal.

Soms zijn interne ziekten ook verantwoordelijk voor de jeuk van de huid, die verband houden met de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Het is daarom zinvol om met uw arts of verloskundige over jeuk te praten en de oorzaak op te helderen.

Droge huid
Regelmatige verzorging van de huid met een vette of vochtinbrengende melk die een of twee keer per dag wordt aangebracht, bijvoorbeeld na een bad of douche, is nuttig om symptomen veroorzaakt door een droge huid te verlichten. U kunt hiervoor uw gebruikelijke huidverzorgingsroutine gebruiken. Speciale (dure) producten voor zwangerschap bieden geen bewezen voordeel. Om de huid niet verder te irriteren, kun je het beste alleen milde zeep en douchegel gebruiken. Kleding gemaakt van katoen is vaak comfortabeler op de huid dan wol of synthetische vezels.

Allergische ziekte
De oorzaak van de jeuk is vaak een neiging tot allergische aandoeningen (atopisch eczeem / neurodermitis). Getroffen vrouwen ontwikkelen afgebakende jeukende, droge huidgebieden, vooral op het gezicht, de oogleden, de borst, de nek en in de holte van de arm of de achterkant van de knie. Soms verschijnen de symptomen voor het eerst tijdens de zwangerschap. De getroffen vrouwen hadden echter vaak eerder jeukende eczeem.

Als u neurodermitis heeft, moet u medisch advies inwinnen. Het dagelijks gebruik van een geschikt basisverzorgingsproduct is belangrijk en in sommige gevallen voldoende. Bij ernstige jeuk zijn ook zalven met corticosteroïden effectief. Ze zijn onschadelijk voor het ongeboren kind. De arts moet deze zalven voorschrijven. Lichttherapie met ultraviolet licht is ook mogelijk. Daarnaast kunnen na medisch consult medicatie tegen allergische reacties in de huid, zogenaamde antihistaminica, ingenomen worden.

Huiduitslag van striae
In zeldzame gevallen ontwikkelen zwangere vrouwen met striae een netelroosachtige huiduitslag (polymorfe urticariële papels en zwangerschapsplaques, PUPPP) in de laatste weken van de zwangerschap of zelfs na de geboorte. Meestal beginnen de strepen te jeuken. Er ontstaan ​​dan kleinere, rode, jeukende plekken, die samenvloeien tot papels of grotere plaques en zich binnen enkele uren naar de armen en benen kunnen verspreiden.

Er wordt aangenomen dat het ernstige uitrekken van collageenvezels in de huid tijdens de zwangerschap een reactie van het immuunsysteem veroorzaakt. De symptomen worden behandeld met anti-allergische en/of corticosteroïdencrèmes, soms met UVB-lichttherapie. Netelroos duurt meestal vier tot zes weken en verdwijnt in de eerste paar dagen na de geboorte. De uitslag kan tijdens de volgende zwangerschap weer verschijnen, maar is meestal niet zo ernstig als de eerste keer.

Jeuk door stagnatie van gal
Ernstige jeuk die plotseling optreedt in het tweede of derde trimester van de zwangerschap kan wijzen op een storing in de lever of galwegen, waarbij de gal zich ophoopt (zwangerschapscholestase). Deze aandoening wordt waargenomen bij één op de honderd zwangere vrouwen in Centraal-Europa. Het is typisch dat de jeuk begint op de handpalmen en voetzolen en zich vervolgens uitbreidt naar het hele lichaam. De jeuk is erg sterk, ook ’s nachts. Er is geen uitslag op de huid, maar vaak alleen krasjes. Soms wordt ook het bindvlies in de ogen en de huid geel. Donkergekleurde urine en lichtgekleurde ontlasting zijn ook mogelijke symptomen.

Hoe de galblaas tot stand komt, is niet precies duidelijk. De neiging daartoe kan ook erfelijk zijn. De toename van galzuren in het bloed en hun afzettingen in de huid zijn verantwoordelijk voor de jeuk.

Voor de diagnose wordt het bloed onderzocht (leverwaarden). Bij cholestase zijn voortdurende medische aandacht en monitoring van het welzijn van zowel moeder als kind erg belangrijk. Er zijn medicijnen beschikbaar om jeuk te verlichten en de leverfunctie te verbeteren; er zijn geen gevolgen voor het kind te vrezen. Bij ernstige symptomen of als de ontwikkeling van het kind in gevaar is door galproblemen, kan worden overwogen om de bevalling voortijdig op te wekken. De galstasis trekt zich terug in de eerste dagen en weken na de geboorte. Galcongestie treedt echter vaak weer op in de volgende zwangerschap.

Hoe kunnen zwangere vrouwen jeuk voorkomen?

Door minimaal één keer per dag lotion op de huid aan te brengen – idealiter vanaf het begin. Of het nu crème, lotion, olie of gel is, hangt af van het huidtype en de symptomen. Als de jeuk hevig is, zijn lichtere lotions of verkoelende gels geschikt. Een rijkere formule is logisch voor een zeer droge huid. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen hun huid tijdens het douchen heerlijk verwennen met een massagesponsje. Niet te heet douchen, daar droog je van uit.

Remedies voor jeuk tijdens de zwangerschap

De eerste aanbeveling is om dagelijks de juiste hoeveelheid water te consumeren om het lichaam goed te hydrateren. Soms kan het moeilijk zijn om veel te drinken vanwege misselijkheid, maar regelmatig nippen gedurende de dag kan nuttig zijn. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tocoferol en vitamine E helpen de weefsels te verrijken en elastisch te maken. Dus ja tegen amandelen, pistachenoten, hazelnoten, kabeljauw, forel, ansjovis, groene olijven, spinazie, wortelen, aardappelen, zonnebloemolie. De huid kan veel baat hebben bij jeuk met de toepassing van tarwekiemolie, zeer hydraterend en voedend, in staat om te kalmeren jeuk en netelroos, met een re-epitheliserend effect in geval van schilfering. Zoete amandel en sint-janskruid
olie zijn verzachtende zalven, die jeuk, roodheid kalmeren, nuttig bij een droge huid en de vorming van striae. Bij ondraaglijke jeuk is de toepassing van rijstzetmeel nuttig, verfrissend, decongestivum dat huiduitslag kalmeert en verlichting geeft.

Wanneer moet je je zorgen maken over jeuk tijdens de zwangerschap?

De jeuk die wordt geaccentueerd of vooral ’s avonds of’ s nachts optreedt, mag niet worden onderschat en het is belangrijk om dit aan uw arts te melden. Een van de symptomen van het optreden van cholestasis gravidarum is een intense nachtelijke jeuk.

Hoe zich te ontdoen van jeuk tijdens de zwangerschap?

Aloë vera-gel is een natuurlijke gel die bekend staat om zijn regenererende en verzachtende eigenschappen en die het jeukende gevoel onmiddellijk kan kalmeren. Aloë wordt meestal op het aangetaste gebied aangebracht na het beëindigen van een bad of douche, en je kunt het doen wanneer je maar wilt.

Hoe de jeuk van zwangere vrouwen te kalmeren?

Vermijd warme baden of douches, die je huid kunnen uitdrogen, en geef de voorkeur aan lauwe baden. Draag losse, katoenen kleding die je laat ademen. Leg een vochtige handdoek over het jeukende gebied om irritatie te verminderen.

Wat is jeuk tijdens de zwangerschap?

De medische term voor dit fenomeen is zwangerschapscholestase. De hoge concentratie galzouten veroorzaakt hevige jeuk over het hele lichaam, maar vooral in de armen, benen, handpalmen of voetzolen. Intens krabben kan huidletsels veroorzaken.

Hoe kan ik de jeuk tijdens de zwangerschap stoppen?

1. Koud aanbrengen. Leg een ijspak of een koel, nat kompres op jeukende plekken gedurende vijf tot tien minuten, of totdat de jeuk vervaagt.

2. Bevochtigen. Lotions en crèmes die vrij zijn van geuren zijn het beste.

3. Neem af en toe een warm havermoutbad.

4. Breng medicijnen aan voordat u gaat hydrateren.

Share This Article
Leave a comment