Warmte-uitslag na douchen

John
16 Min Read

Warmte-uitslag (miliaria) treedt op wanneer de zweetklieren verstopt zijn en het zweet op de huid niet kan verdampen. Er vormen zich kleine transparante, melkachtige of rode blaren, die meestal onschadelijk zijn en vanzelf genezen.

Wat zijn warmte-uitslag?

Wat zijn warmte-uitslag?

De ontwikkeling van warmte-uitslag (miliaria) is gerelateerd aan de zweetklieren. In de volksmond worden ze daarom ook wel warmte-uitslag, warmte-uitslag, zweetuitslag, warmteblaren of zweetblaren genoemd. Ze komen onder meer voor bij vakantiegangers die naar tropische streken reizen en nog niet gewend zijn aan het lokale klimaat. Maar ook in Duitsland hebben veel mensen last van jeukende puistjes, en niet alleen op warme dagen. Ze kunnen ook verschijnen in andere situaties die gepaard gaan met zwaar zweten, zoals na intensieve training of fysiek werk.

Koortsachtige infecties kunnen ook gepaard gaan met warmte-uitslag. De uitslag kan eruitzien als kleine blaren onder de huid of kleine puistjes. Hoewel deze onaangenaam en lelijk zijn, genezen ze meestal vrij snel en zijn ze niet besmettelijk.

Wie krijgt warmte-uitslag?

Warmte-uitslag komt in principe in elke leeftijdsgroep voor. Volgens sommige onderzoeken worden mannen vaker getroffen door frequente buitenactiviteiten. Vooral baby’s zijn kwetsbaar omdat hun zweetkanaaltjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. Het is des te belangrijker warmteophoping op de huid zoveel mogelijk te vermijden. Een risicofactor voor deze huidziekte is obesitas.

Waarom krijg je warmte-uitslag?

De zweetklieren produceren een afscheiding die via het zweetklierkanaal naar het oppervlak van de huid wordt vervoerd. Een warmte-uitslag treedt op wanneer dit kanaal verstopt raakt. Dit gebeurt meestal omdat de hoornlaag licht opzwelt en zweet niet meer ongehinderd kan ontsnappen. Hij loopt vast. Dit kan leiden tot andere problemen zoals ontstekingen. Warmte-uitslag komt vaker voor bij baby’s en peuters omdat hun zweetkanaaltjes anatomisch nog niet volledig ontwikkeld zijn, waardoor er makkelijker verstoppingen ontstaan.

Lees ook :- Chlamydia klachten vrouw

De oorzaken van warmte-uitslag

Het verschijnen van warmte-uitslag wordt gestimuleerd door vochtigheid en hitte. Dit zijn elementen die het zomerseizoen kenmerken. Het is het gevolg van slecht afgevoerde transpiratie. Onder invloed van hitte en vochtigheid zullen de poriën die dit zweet laten ontsnappen verstopt raken. Resultaat: er verschijnen kleine rode puistjes gevuld met vloeistof. Het dragen van strakke kleding maakt het alleen maar erger.

Warmte-uitslag komt vooral voor op de rug, het gezicht, de nek, de borst, de buik, de voet, de vingers en zelfs het gezicht…. Verander het dagelijkse leven in een nachtmerrie! Kortom, het is tijd om een einde te maken aan deze beproeving.

Hoe herken je warmte-uitslag?

Warmte-uitslag zijn kleine verheven roze of rode laesies op de huid, papels (die voelbaar zijn bij aanraking). Ze bevinden zich bij voorkeur in de onbedekte gebieden en plooien in de kleintjes. “We zien ze vaak op de nek, romp, borst, hoofdhuid. Bij oudere kinderen zien we ze op de plooien (elleboog, knie, oksels, liezen)” specificeert de specialist. Warmte-uitslag is niet hinderlijk maar kan krassen.

Lees ook :- Wat is aften

Wat kun je doen aan warmte-uitslag?

In de meeste gevallen genezen de zweetblaren (zweetdruppels) vanzelf. Behandeling is alleen nodig als de huid ontstoken raakt, ernstig jeukt of als er een bijkomende bacteriële of schimmelinfectie is.

Wat kan ik zelf doen?

  • Zoek een schaduwrijke plek!
  • Neem een lauwe douche; het water ontdoet de huid van transpiratie en koelt deze af.
  • Houd de huid droog!
  • Draag loszittende kleding van katoen of linnen.
  • Vermijd alcohol, koffie, hete kruiden en zwaar voedsel; ze verhogen het zweten.
  • Drink voldoende, bij voorkeur water of saliethee. De essentiële oliën van salie remmen de zweetproductie.
  • Plaats koude kompressen of een vochtig washandje op de aangetaste plekken (geen ijs direct op de huid).
  • Krab geen hittepuistjes, anders kunnen er grootschalige ontstekingen ontstaan!

Medicatie

  • Zinkoxide shake mengsel: droogt de huid uit, heeft een jeuk- en ontstekingsremmende werking
  • Zalven met cortisone remmen ontstekingen en verlichten jeuk.
  • In sommige gevallen schrijft de arts zogenaamde antihistaminica voor om de jeuk te verlichten.
  • Antibiotische zalven helpen bij bacteriële ontstekingen van de huid.
  • Bij schimmelaantasting schrijft de arts een schimmeldodende zalf voor.

Lees ook :- Huiduitslag begin zwangerschap

Manieren om van warmte-uitslag af te komen

Vermijd koude douches

Als het warm is en je zweet, is het eerste instinct om jezelf in een zeer koude douche te werpen… Slecht idee! Om van warmte-uitslag af te komen, moet je in plaats daarvan kiezen voor lauwe douches. Water, op een acceptabele en lauwe temperatuur, zal de poriën openen en transpiratievocht beter afvoeren. Aan de andere kant heeft het geen zin om uren onder de douche te staan: 1 tot 2 korte minuten is meer dan genoeg.

Veeg de huid af na het douchen

Om vervolgens van warmte-uitslag af te komen, moet je je huid goed afvegen nadat de douche voorbij is. Als u het niet goed doet, kunnen vochtresten op de huid zelfs het ontstaan van warmte-uitslag stimuleren. Dit geldt vooral voor baby’s.

Kies voor losse kleding

Zoals we in het begin al aangaven, is het dragen van strakke kleding een van de oorzaken van het verschijnen van warmte-uitslag. Kies daarom absoluut voor lossere kleding, gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen. Zo beperk je het transpireren en kan de huid beter ademen. Het is een gemakkelijke manier om van warmte-uitslag af te komen.

Pas op voor de zon

We houden van de zon voor alles wat het ons kan brengen: bron van leven, zonnebank, vitamine D… Om echter van warmte-uitslag af te komen, moeten we ons ertegen beschermen. Met dit in gedachten, moet u blootstelling tussen 12 uur ’s middags vermijden. en 16.00 uur op de heetste dagen. Als u zich moet blootgeven, vergeet dan niet om uw zonnebrandcrème op te doen – zorgvuldig gekozen op basis van uw huidtype -. Vergeet de kleine accessoires niet die je nog mooier maken en beschermen, zoals hoeden.

Eet goed

Om van warmte-uitslag af te komen, is het ook essentieel om goed te eten. Specialisten raden voedingsmiddelen aan die rijk zijn aan goede vetzuren, zoals avocado, olijfolie, oliehoudende zaden, eieren of sardines. Deze voedingsmiddelen hebben het vermogen om ontstekingen te beperken, wat op zijn beurt het verschijnen van puistjes bevordert, inclusief hittepuistjes.

Tips om warmte-uitslag te voorkomen

Je bent al een tijdje in de zon, zweet en ziet netelroos op je huid verschijnen. Dit zijn eigenlijk warmte-uitbarstingen. Om ze te vermijden, volgen hier enkele tips.
Warmte-uitslag verschijnt op de huid als het erg heet is en je zweet. Deze kleine puistjes zijn niet ernstig maar uiterst onaangenaam, omdat ze jeuken en niet erg sierlijk zijn. Dus hoe ze te vermijden? Wij geven je tips.

  • Draag losse kleding

De mooie dagen komen eraan en daarmee ook de kleine ongemakken die gepaard gaan met het warme weer. Als het warm is, hebben we van nature de neiging om losse kleding te dragen en we kunnen je niet aanmoedigen iets anders te doen om warmte-uitslag te voorkomen. Wat ten koste van alles nodig is, is dat de huid kan ademen en het zweet kan verdampen. Denk er ook aan om jezelf te ontbloten als je het te warm hebt om te voorkomen dat je te veel transpireert.

U wordt ook geadviseerd om kleding te dragen die is gemaakt van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld katoen of linnen. Materialen zoals polyester laten je meer zweten en zijn bevorderlijk voor de vorming van warmte-uitslag. Deze puistjes zijn te wijten aan een slechte afvoer van warmte via de zweetkanalen. Transpiratie hoopt zich daardoor op onder de huid.

  • Blijf niet te lang in de zon

Dit advies is erg belangrijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hoe langer je in de zon blijft, hoe groter de kans op warmte-uitslag. U wordt geadviseerd om u van 11.00 tot 16.00 uur niet onbeschermd bloot te stellen aan de zon.

Als je ervoor kiest om je huid te beschermen met zonnebrandcrème, neem dan een niet-vette, hypoallergene crème die zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert. Nogmaals, het is ten koste van alles nodig om verstopping van de zweetkanalen te voorkomen. Hoe lichter je crème, hoe beter. Vermijd daarom als algemene regel alle occlusieve cosmetische producten, zowel voor uw lichaam als voor uw gezicht.

  • Denk eraan om jezelf af te drogen na het douchen

Een douche nemen als het erg warm is, is een uitstekend idee, maar je moet er wel aan denken om jezelf goed af te drogen als je naar buiten gaat, vooral de plooien van het lichaam zoals de oksels, nek, voorhoofd, liezen of zelfs de billen. Als het warm is, is vochtigheid een factor bij warmte-uitbarstingen.

U loopt minder warm water dan normaal en gebruikt niet al te agressieve douchegels. Als je de behoefte voelt om je huid te hydrateren nadat je uit de douche bent gekomen, gebruik dan de meest natuurlijke producten die mogelijk zijn. We zullen u in het bijzonder een crème op basis van lanoline adviseren die geen water bevat, waardoor elke verstopping van de kanalen van de opperhuid wordt voorkomen.

  • Sport niet in de zon

Om warmte-uitslag te voorkomen, is het het beste om intense fysieke activiteit te vermijden die aanzienlijk kan zweten. Vervang wandelen of hardlopen in de zon door zwemmen of yoga, in de schaduw of in een koel interieur.

Maar het kan ook zijn dat de warmte zich in ons interieur nestelt. Het is daarom aan te raden om een ventilator aan te schaffen die je aanzet tijdens de heetste uren van de dag. Als je een airco hebt, is dat nog beter, maar zet de temperatuur niet te laag, zodat je je lichaam niet blootstelt aan een thermische schok als het naar buiten gaat. Als je geen ventilator of airconditioning hebt, zorg dan voor tocht zodat de lucht circuleert en koel blijft.

  • Blijf schoon

De laatste tip om in gedachten te houden om warmte-uitslag te voorkomen, is om schoon te blijven. Vuil kan de zweetkanalen verstoppen en puistjes veroorzaken. Na het tuinieren adviseren wij u bijvoorbeeld te douchen met warm water en schone kleding aan te trekken.

Mocht u toch last hebben, laat uw huid dan aan de lucht drogen. Je kunt de puistjes ook schoonmaken met een ontsmettingsmiddel en laten drogen. Tot slot, om de jeuk te verzachten, breng je zuiveringszout of talkpoeder aan op de ontstoken plekken. Het resultaat zal onmiddellijk zijn.

Kun je warmte-uitslag voorkomen?

Tips om zweetblaren te voorkomen:

  • Draag losse, ademende kleding van katoen of zijde als het warm en vochtig is.
  • Vermijd directe zon.
  • Gebruik ongeparfumeerde en conserveermiddelvrije zonnebrandcrème om verdere irritatie van de huid te voorkomen.
  • Vermijd lichamelijke inspanning (sporten, zwaar lichamelijk werk) als het erg warm is.
  • Houd je huid koel en droog.
  • Douche met lauw water om het zweet van je huid te wassen. Douchegel kun je het beste vermijden, omdat dit de huid verder irriteert.
  • Breng na het douchen een lichte bodylotion aan op je huid.
  • Bij hoge temperaturen is een katoenen laken voldoende om je ’s nachts te bedekken.
  • Regelmatige zachte lichaamsscrubs helpen de huid te ontdoen van dode huidcellen.

Tips voor reizen naar tropische gebieden:

Bij reizen naar tropische gebieden is het belangrijk om je huid geleidelijk aan te laten wennen aan de hoge luchtvochtigheid. Vermijd vooral de eerste dagen de brandende zon en doe geen lichamelijke inspanning. Losse en ademende kleding, bijvoorbeeld van katoen, laat het zweet beter van de huid verdampen.

Waarom verschijnen rode vlekken na het douchen?

Gewoonlijk is de eerste factor die aan deze reticulaire uitslag ten grondslag ligt de directe toepassing van een warmtebron op de huid op een chronische en herhaalde manier, zoals in het geval van warm water: patiënten merken het begin van een rode vlek die fijn verknoopt is.

Hoe wordt een waterallergie behandeld?

In sommige gevallen kan de toevoeging van colloïdale haver of eenvoudig natriumbicarbonaat aan water (bijv. 150 g in het water van de badkuip), het ongemak enigszins verminderen, hoewel het voor een goede beheersing van de symptomen bijna altijd nodig is om een beroep te doen op een systemisch medicijn.

Waarom jeuken mijn benen na het douchen?

Jeukende huid na het douchen kan optreden als je te lang of te vaak wast. Bescherm de natuurlijke zuurmantel van de huid en douche niet vaker dan één keer per dag met een mild verzorgende douchegel. Breng daarna een rijke bodylotion aan.

Waarom droogt mijn huid uit na het douchen?

Als je een droge huid hebt na het douchen of baden, overdrijf je waarschijnlijk met schoonmaken. Feit is: water verwijdert waardevol vet van de huid. Hoe heter het water is en hoe langer het watercontact duurt, hoe intensiever de cellen uitdrogen.

Share This Article
Leave a comment