Vitamine D tekort symptomen ogen

John
12 Min Read

Vitamine D-tekort ontstaat meestal doordat de huid niet te vaak wordt blootgesteld aan de zon. Het lichaam heeft UV-licht nodig voor de lichaamseigen aanmaak van vitamine D3. Een tekort kan echter ook ontstaan door ziekte. Lees meer over het onderwerp: Hoe ontstaat en manifesteert een vitamine D-tekort zich? Wat kan er worden gedaan tegen het onderaanbod?

Wat is vitamine D

Vitamine D is een groep van vetoplosbare prohormonen die bestaat uit vijf verschillende vitamines: D1, D2, D3, D4 en D5. De twee belangrijkste vormen voor het menselijk lichaam zijn vitamine D2 of ergocalciferol en vitamine D3 of cholecalciferol. Vitamine D2 is aanwezig in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong en wordt ingenomen met voedsel. Vitamine D3 is van dierlijke oorsprong en wordt gesynthetiseerd door de huid, dankzij blootstelling aan zonlicht.

Vitamine D: waar is het voor?

Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor en de mineralisatieprocessen van het bot. Zowel voor opgroeiende kinderen als in elke levensfase is het dus essentieel om de botten gezond en sterk te houden. Enerzijds is het noodzakelijk voor hun opleiding. Anderzijds helpt het bij het voorkomen en bestrijden van botfragiliteit en osteoporose, een skeletziekte die wordt gekenmerkt door een aanleg voor fracturen.

Internationale wetenschappelijke studies hebben extra functies aan het licht gebracht. Er is bijvoorbeeld gevonden dat de hersenen ook voldoende vitamine D nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. De rol die vitamine D speelt bij de preventie van bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, is ook uit de wetenschappelijke literatuur naar voren gekomen. Op cutaan niveau is dit in vet oplosbare pro-hormoon nuttig voor de behandeling van psoriasis. Verschillende onderzoeken hebben ook een vitamine D-tekort in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van atopische dermatitis.

Lees ook :-Syndroom van turner

Vitamine D-tekort : Oorzaken

Vitamine D-tekort (vitamine D3-tekort) komt vaak voor bij mensen die het grootste deel van hun tijd binnenshuis en zelden buitenshuis doorbrengen. Het lichaam dekt het grootste deel van zijn behoefte aan vitamine D door zijn eigen productie met behulp van zonlicht. Als de huid echter niet voldoende UV-stralen krijgt, moet de benodigde vitamine D in toenemende mate via voedsel of aanvullende preparaten worden geleverd.

Het is echter moeilijk om via een dieet aan de geschatte dagelijkse vitamine D-behoefte te voldoen, zelfs als je een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet volgt. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die significante hoeveelheden vitamine D bevatten.

Dienovereenkomstig komt een vitamine D-tekort veel voor in dit land – de gevolgen van een levensstijl die meer binnenshuis dan buitenshuis plaatsvindt en het lage voorkomen van vitamine D in voedsel. Bovendien zijn ziekten soms verantwoordelijk voor lage vitamine D-spiegels.

Samengevat is er een risico op vitamine D-tekort bij onder andere:

  • Onvoldoende blootstelling aan de zon (vooral voor ouderen en bewoners, maar ook voor mensen die de huid nauwelijks blootstellen aan de zon door kleding zoals medailles of chadors)
  • Ondervoeding of ondervoeding
  • verminderd gebruik en opname van vitamine D (bijv. bij chronische inflammatoire darmaandoeningen, coeliakie, na grote gastro-intestinale operaties)
  • verhoogde behoefte (zwangerschap en borstvoeding, kinderen)
  • Gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. anti-epilepsie medicijnen)
  • verhoogde uitscheiding van vitamine D via de nieren (nierinsufficiëntie, nefrotisch syndroom)

Lees ook :-Snel werkende schildklier

Vitamine D-tekort : Symptomen

Vitamine D-tekort kan verschillende symptomen veroorzaken. Osteo-articulaire pijnen, een gevoel van vermoeidheid, tintelingen, tremoren, spierzwakte, brekende nagels behoren tot de meest voorkomende. Maar de gevolgen van een vitamine D-tekort gaan verder. Symptomen zijn onder meer humeurigheid, prikkelbaarheid, droefheid en depressieve toestanden, als gevolg van de verlaging van de niveaus van serotonine, een neurotransmitter die ook bekend staat als het “goede humeurhormoon”.

Een vitamine D-tekort kan worden gemeten door eenvoudige bloedtesten te ondergaan. Normale waarden liggen tussen de 40 en 70 milligram vitamine D per milliliter bloed, volgens de parameters die zijn bevestigd door de belangrijkste internationale organisaties zoals de Vitamin D Council en de Vitamin D Society.

Hier zijn enkele van de mogelijke effecten van vitamine D-tekort:

  • Haaruitval
  • verhoogde vatbaarheid voor infecties
  • Spierzwakte, spierpijn, gewrichtspijn
  • verminderde botmineralisatie (rachitis bij kinderen, osteomalacie bij volwassenen) met botpijn en -vervormingen
  • neuromusculaire hyperexcitatie (tetanie) door calciumtekort als gevolg van vitamine D-tekort met abnormale sensaties (bijvoorbeeld van de lippen en vingers), spierkrampen, migraine, enz.

Vitamine D tekort ogen : Gevolgen

Vitamine D-tekort manifesteert zich door klinisch bewijs zoals rachitis en onvolledige ossificatie bij kinderen, botpijn bij opgroeiende adolescenten, skeletdeformaties, gewrichtsproblemen en verhoogde neiging tot fracturen. Vitamine D-tekort wordt ook geassocieerd met aandoeningen zoals diabetes type II, osteoporose, multiple sclerose en dementie.

Lees ook :- Branderig gevoel vagina

Vitamine D-tekort ogen : Test en diagnose

Als een vitamine D-tekort wordt vermoed, wordt een bloedmonster genomen om de serumconcentratie van 25-hydroxyvitamine-D (25-OH-vitamine-D) te meten. Dit is de opslagvorm van vitamine D. Het weerspiegelt de vitamine D-voorziening via zelfproductie en opname via voedsel.

Als de arts een stoornis van de vitamine D-stofwisseling of een verhoogde calciumspiegel vermoedt, wordt de bloedspiegel van het hormoon calcitriol (1,25-vitamine D3) in het bloed gemeten. Dit is de biologisch actieve vorm van vitamine D.

Er zijn nu testkits voor thuis. Bij zo’n vitamine D-test steek je meestal in je vinger en stuur je het bloedmonster naar het laboratorium dat op de verpakking of op een bijgevoegd informatieblad staat aangegeven. Enkele dagen later krijgt u de uitslag.

Vitamine D-tekort ogen : Therapie

Wat te doen als er een vitamine D-tekort is Het kan op een aantal manieren worden gecompenseerd, hoewel het natuurlijk een rol speelt in de manier waarop het is ontstaan. Meestal is de oorzaak een gebrek aan blootstelling aan de zon. Dan kan het voldoende zijn om regelmatig naar buiten te gaan met je gezicht, armen en handen onbedekt en zonder zonnebrandcrème bloot te stellen aan de zon. Hoe lang deze blootstelling aan de zon moet duren voor voldoende vitamine D-productie hangt onder meer af van de tijd van het jaar en de dag, de geografische breedtegraad en je eigen huidtype. De huid moet voldoende zon krijgen, maar niet te veel, om het risico op huidkanker niet te vergroten.

Vitamine D-tekort ogen : Voorkomen

De doelen van het behandelen en voorkomen van het gebrek aan vitamine D van behandeling en preventie zijn hetzelfde: het bereiken en behouden van een adequaat niveau van vitamine D in het lichaam. Uw zorgverlener zal u laten weten of u vitamine D-supplementen moet nemen of blijven gebruiken. Als dat zo is, zullen zij u ook laten weten hoeveel u moet nemen. U kunt ook overwegen:

  • Meer voedsel eten dat vitamine D bevat: zie de tabel met vitamine D-voedselbronnen in dit artikel. Houd er rekening mee dat voedingsmiddelen alleen meestal niet voldoen aan de dagelijks aanbevolen niveaus van vitamine D.
  • Wat blootstelling aan de zon krijgen, maar niet te veel: precies hoeveel blootstelling aan de zon nodig is, is niet duidelijk. 10 tot 15 minuten blootstelling aan de zon twee tot drie keer per week op het gezicht, armen, benen of rug kan voldoende zijn om een geschikte hoeveelheid vitamine D op te nemen. Mogelijk hebt u meer blootstelling aan de zon nodig (vooral in het vroege voorjaar en de late vallen) als:
  • Jij bent ouder.
  • Je hebt een donkere huidskleur.
  • Je leeft in noordelijke klimaten.

Het gebruik van zonnebrandcrème en achter een raam staan, voorkomt dat vitamine D in de huid wordt aangemaakt. Houd er echter rekening mee dat te veel zonneschijn het risico op huidkanker verhoogt en de huid veroudert. Dat is de reden waarom het nemen van een correct gedoseerd D-supplement veel veiliger is dan het opzettelijk krijgen van routinematige blootstelling aan de zon.

Vitamine D-tekort ogen : Remedies

Blootstelling aan de zon is van essentieel belang voor de synthese van vitamine D. Deze stof kan in ieder geval gedeeltelijk ook via de voeding worden opgenomen. De vitamine D3 voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zijn vette vis maar ook de tandbaars, kokkels, zwaardvis en kaviaar. Goede voedingsbronnen van vitamine D zijn lever, eieren, vooral dooier, melk en zijn derivaten. Wat betreft voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, vitamine D kan worden opgenomen door het eten van gedroogd fruit, bonen en groene bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet en cichorei.

Bij sommige proefpersonen is de combinatie tussen blootstelling aan natuurlijk licht en voeding alleen niet voldoende en is er nog steeds een tekort aan vitamine D. In deze gevallen is het raadzaam om, altijd onder medisch toezicht, supplementen te nemen voor een laag vitamine D-gehalte dat kan voor dit tekort.

Het tekort aan vitamine D, een wijdverbreid probleem in het begin van de twintigste eeuw, komt weer op de voorgrond in de huidige samenleving, die steeds meer de neiging heeft om zaken binnenshuis te doen of om professionele redenen, maar niet alleen. Om de gezondheid van het organisme in zijn geheel te beschermen, is het daarom essentieel om de niveaus van dit kostbare pro-hormoon constant te controleren, waardoor onaangename gevolgen op korte en lange termijn worden vermeden.

Wat als ik een lage vitamine D heb?

Een abnormale opname van calcium volgt uit een gebrek aan vitamine D. De botten worden dan kwetsbaarder (osteomalacie) en er bestaat een risico op skeletdeformaties, gewrichtsproblemen, osteoporose en gemakkelijk breuken.

Hoe ontgiften van vitamine D?

Om vitamine D-intoxicatie te behandelen, is het noodzakelijk om de inname ervan te stoppen of te verminderen met medicijnen en supplementen. Het is niet nodig om het dieet te veranderen, hoewel de eliminatie van alle verrijkte voedingsmiddelen zou kunnen helpen om de bloedhomeostase van vitamine D en bijgevolg van calcium te herstellen.

Op welk tijdstip van de dag kan ik het beste vitamine D innemen?

Het belangrijkste is om het supplement direct na een van de hoofdmaaltijden (lunch of diner) in te nemen, omdat de aanwezigheid van vet noodzakelijk is voor opname.

Hoe basis vitamine D innemen?

DIBASE kan dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks worden toegediend. In geval van orale therapie wordt aanbevolen DIBASE bij de maaltijd in te nemen. Intramusculaire therapie is alleen geïndiceerd in gevallen van malabsorptiesyndromen.

Share This Article
Leave a comment