Vocht uit tepel

John
8 Min Read

De afscheiding uit de tepels of vocht uit de borsten kan zeer alarmerend zijn, maar is bij veel vrouwen normaal. Zo normaal dat toen de beroemde chirurg Susan Love, MD, een onderzoek uitvoerde waarbij zachte zuigkracht werd toegepast op de borsten van vrouwen, 83% van de vrouwen – ouderen, jongeren, moeders, niet-moeders, eerder zwanger, nooit zwanger – een bepaalde mate van stromen.

Er zijn veel verschillende presentaties van tepelafscheiding, evenals veel mogelijke oorzaken. Hoewel prekankers en kankers de schuld kunnen zijn, zijn ze dat in werkelijkheid zelden.

Oorzaken van vocht uit tepel

Veel ziekten kunnen worden geassocieerd met abnormale tepelafscheiding.

Afscheiding uit een enkel melkkanaal of borst is waarschijnlijk een teken van een aandoening die alleen die borst treft, zoals een niet-kankerachtige (goedaardige) of, minder vaak, kankerachtige (kwaadaardige) tumor.

Aan de andere kant zal een externe oorsprong, zoals een hypofysetumor of het nemen van medicijnen, waarschijnlijk een afscheiding uit beide borsten of uit verschillende melkkanalen veroorzaken.

Lees ook :-Carpaal tunnel syndroom oefeningen

Veelvoorkomende oorzaken van a vocht uit tepel

Meestal is de oorzaak een goedaardige aandoening van het melkkanaal, zoals:

  • Goedaardige tumor in het melkkanaal (intracanal papilloma)
  • Verwijding van de melkkanalen (galactofore ectasie)
  • Fibrocystische veranderingen, waaronder pijn, cysten en gegeneraliseerde knobbelvorming
  • Borstinfectie of abces

De meest voorkomende oorzaak is intraductaal papilloma. Het is ook de meest voorkomende oorzaak van een bloederige tepelafscheiding als er geen knobbels in de borst zijn.

Lees ook :-Vieze smaak in mond

Symptomen van vocht uit tepel

De Vocht uit tepel kan op verschillende manieren variëren, en sommige hiervan kunnen aanwijzingen geven voor mogelijke onderliggende oorzaken.

Vocht uit tepel, althans in gevallen die verband houden met de meest voorkomende oorzaken, kan op specifieke momenten in het leven van een vrouw optreden. Dit kan variëren afhankelijk van of de vrouw premenopauzaal of postmenopauzaal is en of ze zwanger is, borstvoeding geeft of bevallen is.

De afscheiding kan spontaan (plotseling en zonder invloed van buitenaf) optreden of alleen bij manipulatie van de borst, zoals knijpen in de tepel.

De tepel kan dun en helder zijn, iets dikker en melkachtig, etterig (lijkt op pus) en ondoorzichtig (met infecties), of erg dik, plakkerig en kaasachtig (met aandoeningen zoals verstopte melkkanalen, ook wel ectasia genoemd).

Vocht uit tepel kan aan één zijde (unilateraal) of aan beide zijden (bilateraal) voorkomen. Eenzijdige afscheiding is waarschijnlijker gerelateerd aan onderliggende aandoeningen zoals intraconducted papilloma, ectasie of zelfs kanker. Bilaterale verliezen daarentegen zijn waarschijnlijker gerelateerd aan hormonale veranderingen of aan systemische (systeembrede) aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen.

De afscheiding kan afkomstig zijn van een of meer borstkanalen. Nogmaals, de afscheiding uit een enkel kanaal is waarschijnlijker als gevolg van een lokale aandoening die de borst aantast.

Vocht uit tepel kan op zichzelf voorkomen, maar als de bijbehorende symptomen aanwezig zijn, kunnen deze aanwijzingen geven over de oorzaak. Bijvoorbeeld :

  • Koorts kan wijzen op een infectie van de borst (mastitis).
  • Ontbrekende menstruatie kan een teken zijn van zwangerschap of hyperprolactinemie (hoge niveaus van het hormoon prolactine).
  • Een knobbel in de borsten, gecombineerd met afscheiding, is een zeer veelbetekenend teken van borstkanker.

Sommige van de aandoeningen die afscheiding veroorzaken, kunnen ook borstpijn veroorzaken.

Lees ook :-Gaatje in trommelvlies

Vocht uit tepel diagnostisch

De stappen die uw arts neemt om een diagnose te stellen, zijn afhankelijk van uw leeftijd en eventuele andere symptomen of bevindingen op uw lichamelijk onderzoek. Onder de mogelijke onderzoeken kunnen we noemen:

Cytologie

Een monster van de afscheiding kan onder een microscoop in het laboratorium worden beoordeeld om de aanwezige cellen te observeren. Hoewel het kankercellen kan aantonen, kan een negatief cytologisch onderzoek de aanwezigheid van kanker niet uitsluiten.

Bloedtesten

Een serumprolactinespiegel wordt vaak vastgesteld als er een melkachtige afscheiding optreedt bij een persoon die niet zwanger is of is geweest. Een schildkliertest (TSH) kan ook worden gedaan.

Als het prolactinegehalte hoog is zonder aanwijsbare oorzaak, een magnetische resonantie beeldvorming (MRI) van de hersenen of een computertomografie (CT)

kan worden gedaan om te controleren op de aanwezigheid van een hypofyse-microadenoom, een goedaardige tumor van de hypofyse die kan worden behandeld met geneesmiddelen die de prolactinespiegels verlagen.
Symptomen en oorzaken van hoge prolactinespiegels

Echografie

Echografie onderzoek

, die geluidsgolven gebruikt, is een veel voorkomende test om afwijkingen in het gebied achter de tepel en tepelhof te zoeken. Het kan worden gebruikt om aandoeningen zoals papillomen te identificeren, hoewel een biopsie vaak nog steeds nodig is.

Ductogram

een ductogram

is een test waarbij een kleurstof wordt geïnjecteerd om de melkkanalen te beoordelen. Hoewel deze test in sommige gevallen nuttig is, is deze test, samen met screeningtools zoals kanaalspoeling en ductoscopie, niet overal beschikbaar.

Biopsie

Een borstbiopsie kan worden gedaan om een massa in de buurt van de tepel te beoordelen, inclusief een huidbiopsie als de ziekte van Paget wordt vermoed.

Als borstkanker mogelijk is, kan een borst-MRI, echografie, biopsie en mammografie worden overwogen.

Wanneer raadplegen?

“Bij vrouwen moet u, afgezien van bilaterale afscheiding tijdens de zwangerschap, altijd uw arts raadplegen, uw gynaecoloog in geval van tepelafscheiding. Bij mannen moet elke afscheiding uit de tepel, vooral als deze eenzijdig is, raadplegen om borstkanker uit te sluiten, ” zegt dr. Elisabeth Paganelli.

Behandeling van vocht uit tepel

Wanneer deze afscheiding verband houdt met een pathologie, moet deze worden behandeld.

Wanneer de oorzaak van een eenzijdige tepelontlading een goedaardige tumor of ziekte is, wordt het melkkanaal dat de afscheiding veroorzaakt verwijderd (pyramidectomie). Deze procedure vereist geen plaatselijke verdoving en vereist geen overnachting in het ziekenhuis.

Hoe te voorkomen vocht uit tepel

U kunt een pathologische afscheiding van de borstklier niet specifiek voorkomen. Aangezien de pathologische secretie van de borstklier geen onafhankelijk ziektebeeld is, maar een symptoom van verschillende onderliggende ziekten, zijn er geen algemeen toepasbare preventieve maatregelen. Het is echter belangrijk om in een vroeg stadium een arts te raadplegen om de exacte oorzaak te achterhalen.

Wat als er vloeistof uit de tepel komt?

Als de afscheiding uit beide borsten of meerdere kanalen wel en niet bloed of roze is, is de oorzaak meestal een goedaardige hormonale stoornis. Als de afscheiding uit slechts één borst komt en bloederig of roze is, is kanker mogelijk, vooral bij vrouwen van 40 jaar en ouder.

Waarom komt er gele vloeistof uit mijn borst?

De vloeistof, die vaak witachtig, gelig lijkt, komt alleen naar voren onder mechanische druk, vaak uit verschillende klierkanalen. Andere oorzaken van dit symptoom, dat artsen ook galactorroe noemen, kunnen hormonale veranderingen bij de vrouw zijn.

Wat is het wit op mijn borst?

Artsen spreken van galactorroe wanneer een – meestal melkachtige – vloeistof uit de borst ontsnapt bij vrouwen buiten de zwangerschap en borstvoeding. Meestal laten beide borsten de “melkstroom” zien. Galactorroe wordt vaak geassocieerd met menstruatiestoornissen, maar kan ook optreden bij een normale menstruatiecyclus.

Share This Article
Leave a comment