Ingegroeide haar verwijderen

John
13 Min Read

Vers geschoren, ziet de huid er in eerste instantie glad en soepel uit. Maar later kunnen rood ontstoken, puistjesachtige verhogingen het uiterlijk van de huid ernstig verstoren. Ingegroeide haartjes zijn de schuldige. Vooral mensen met dik, krullend haar hebben er last van na het scheren. Ingegroeide haartjes na het epileren komen ook vaak voor. Lees hier hoe ingegroeide haartjes ontstaan, wat je kunt voorkomen en wat je kunt doen om het te verwijderen.

Wat zijn

Ingegroeide haren vertegenwoordigen een zeer vervelend ongemak waarbij dezelfde haren – in plaats van zich naar buiten te ontwikkelen volgens een semi-verticale baan – achteruit of zijwaarts groeien: geen vluchtweg naar buiten vindend, blijven de haren onder de huid gevangen en veroorzaken ontstekingen en roodheid. Typisch voor jonge adolescenten en volwassenen, worden ingegroeide haartjes over het algemeen gezien in huidgebieden die continu (meestal) of epileerbehandelingen (minder vaak) hebben ondergaan.
Hoewel ze onschadelijk zijn, zijn ingegroeide haartjes vaak een oorzaak van groot ongemak en ongemak, en kunnen ze soms in verband worden gebracht met folliculitis (infectie van de respectieve haarzakjes).

Ingegroeide haar verwijderen : Oorzaken en bijwerkingen

Wanneer een haar onder het huidoppervlak groeit, wordt dit een ingegroeide haar genoemd. Ingegroeide snorharen komen veel voor bij mannen. Maar ook vrouwen krijgen ingegroeide haartjes. Benen en oksels zijn favoriete plekken voor ingegroeide haartjes. Ook het genitale gebied en de bikinilijn zijn probleemgebieden, kortom alle lichaamsdelen die regelmatig worden geschoren of geëpileerd.

Ontharing als oorzaak van ingegroeide haartjes

Ontharing is een belangrijke oorzaak van ingegroeide haartjes. Het knippen of plukken van het haar zorgt voor een relatief scherpe rand. Zodra het haar weer uit de huid is gegroeid en aan de oppervlakte opkrult, laat deze scherpe rand het weer in de tegenovergestelde richting in de huid doordringen en daaronder verder groeien.

Kroeshaar of krullend haar is gunstig voor ingegroeide haartjes

Individueel haar krult bijzonder gemakkelijk bij mensen met kroeshaar of krullend haar. Daarom hebben ze meer kans op ingegroeide haartjes dan mensen met steil haar. Daarnaast is de intieme regio een ideale bodem voor ingegroeide haartjes, schaamhaar is immers bij bijna iedereen op zijn minst lichtjes gekruld.

Verstopte haarwortels als oorzaak

Een andere oorzaak van ingegroeide haartjes zijn dode huidcellen die de haarzakjes verstoppen. Het haar kan dan niet recht omhoog uit de wortel groeien, maar moet opzij. Te veel geslachtshormonen kunnen ook haargroei stimuleren. Dan vormt het lichaam in totaal meer haar, waardoor het risico op ingroei over het algemeen groter wordt.

Lees ook :-Vocht uit tepel

Ingegroeide haar : Tekenen en symptomen

Net als een vreemd lichaam dat in de huid wordt geklemd, is het ingegroeide haar – dat in het “vlees” dringt – ook verantwoordelijk voor lokale ontstekingen die gepaard gaan met jeuk en verbranding. Over het algemeen worden grote ingegroeide haartjes extreem pijnlijk wanneer het huidgebied dat door de ontsteking is aangetast, min of meer intens wordt samengedrukt.
Wanneer de ingegroeide haartjes talrijk zijn en niet gemakkelijk achteruitgaan, hebben ze de neiging om papels (vaste laesies, gedetecteerd door het huidoppervlak), kleine puisten en ontstoken steenpuisten te transformeren en te verkrijgen die soms met pus worden gevuld. In sommige gevallen kunnen ingegroeide haartjes gepaard gaan met infecties (bijv.) en witte punten (gierstkorrels).

Lees ook :-Carpaal tunnel syndroom oefeningen

Ingegroeide haar : Complicaties

De complicatie van ingegroeide haartjes is een infectie: “De kleine bolletjes gevormd door ingegroeide haartjes kunnen geïnfecteerd raken als er bacteriën onder de huid zitten (wanneer we elkaar hebben aangeraakt zonder te desinfecteren) kan het gecompliceerd worden, pijnlijk worden en opzwellen met een beetje pus. Als we proberen te doorboren met de vinger of de naald, we lopen het risico sporen achter te laten!”, legt onze gesprekspartner uit. ” Vermijd dus altijd om door te breken .”

Lees ook :-Vieze smaak in mond

Ingegroeide haar verwijderen : Behandelingen

Hoewel een ingegroeide haar spontaan kan genezen, is het in sommige gevallen mogelijk om alternatieve strategieën te gebruiken, die vaak effectief zijn om de genezing te versnellen.

Mechanische verwijdering

Om een ingegroeide haar te verwijderen, is het mogelijk om een steriele naald en alcohol te gebruiken: met delicate en zorgvuldige bewegingen wordt de ingegroeide haar voorzichtig verwijderd, waarbij wordt voorkomen dat deze tijdens de manoeuvre breekt. Deze praktijk, hoewel effectief, is behoorlijk gevaarlijk omdat het risico op (oppervlakkige) bloedingen of littekens reëel is. Verder is het goed om aan het einde van de operatie het behandelde gebied te desinfecteren (bijvoorbeeld met waterstofperoxide).
Evenzo is het mogelijk ingegroeide haren eenvoudig te verwijderen met behulp van een pincet, zolang het ook vooraf is gesteriliseerd. Maar zelfs in dit geval bestaat het risico op het veroorzaken van kleine laesies en oppervlakkige bloedingen.

Verwijdering met chemicaliën

Als alternatief voor de naald en het pincet kunnen chemische producten voor ontharing (ontharingscrèmes) niet alleen het ingegroeide haar verwijderen, maar ook voorkomen dat het haar reïncarneert: dit soort producten verzwakken in feite de structuur van het haar op de punt om te voorkomen dat het achteruit groeit. Er moet echter worden opgemerkt dat de ontharingscrèmes absoluut niet mogen worden aangebracht in de aanwezigheid van snijwonden, schaafwonden, scheuren, opvallende steenpuisten of iets anders dat de integriteit van de huid zou kunnen schaden.

Huismiddeltjes

Onder de verschillende methoden die kunnen worden gebruikt voor het verwijderen van ingegroeide haartjes, mogen de zogenaamde huismiddeltjes niet ontbreken, hoewel – in sommige gevallen – hun daadwerkelijke nut enigszins twijfelachtig is.
In ieder geval is het bekendste huismiddeltje waarschijnlijk het middel waarbij een oplossing van water en zout enkele minuten direct op het gebied wordt aangebracht waar de ingegroeide haartjes aanwezig zijn: op deze manier – vanwege de uitdrogende werking van het zout – het zou het haar gemakkelijker moeten maken om uit de huid te komen.

Farmacologische behandeling

Wanneer ingegroeide haartjes een infectie veroorzaken, kan de arts een antibioticabehandeling voorschrijven die dagelijks, zelfs meerdere keren per dag, op de aangetaste huid moet worden aangebracht. Orale antibiotica zoals erytromycine en clindamycine kunnen worden voorgeschreven wanneer ingegroeide haartjes degenereren tot met pus gevulde puisten en huidabcessen.
Het gebruik van lokale corticosteroïden is voorbehouden aan ernstige gevallen, waarbij het ingegroeide haar aanzienlijke ontstekingen en ongemak veroorzaakt.
Toch kunnen de crèmes die zijn samengesteld met kojiczuur, salicylzuur, glycolzuur, hydrochinon worden toegediend (op medisch advies) om kleurverandering veroorzaakt door willekeurige ingegroeide haargroei te voorkomen of te behandelen.

Hoe kom je van ingegroeide haartjes af?

In de meeste gevallen zullen ingegroeide haartjes vanzelf verdwijnen. Om de huid sneller te laten regenereren, mag u het getroffen gebied niet aanraken. Maar je kunt ook stappen ondernemen om het genezingsproces te versnellen.

  • Vermijd het scheren van het ingegroeide haargebied totdat het is genezen.
  • Bevochtig het gebied met warm water of leg er een paar minuten een warme handdoek op.
  • Probeer te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen die kunnen voorkomen dat ingegroeide haren door het huidoppervlak komen.
  • Breng een niet-vette vochtinbrengende crème aan om de droge huid te genezen en dode huidcellen te verwijderen.
  • Als je het haar door het huidoppervlak ziet komen, probeer het dan voorzichtig uit te trekken met een steriel pincet.
  • Als het ingegroeide haar geïnfecteerd raakt, raadpleeg dan een dermatoloog voor verdere behandeling.

Ingegroeide haar verwijderen : Preventie

Een uiterst belangrijke stap voor elke ontharing is de voorbereiding van de huid. Het is een goed idee om de dag voordat u een ontharingsbehandeling ondergaat, te scrubben, omdat dit de huid reinigt en dode cellen verwijdert die kunnen leiden tot obstructie of moeilijk ontharen. Als de huid zacht en glad is, zonder ophoping van dode huidcellen, zal het scheuren of trekken van het haar gemakkelijker zijn en zal worden vermeden om het gedeeltelijk te breken, waardoor het onder de huid blijft.

Een andere methode die kan worden gebruikt, die min of meer dezelfde functie heeft als de scrub, is het gebruik van de paardenhaarhandschoen. Door het over het hele lichaam te verspreiden, worden dode cellen verwijderd en wordt de huid zachter, maar wees voorzichtig, want de mechanische actie is sterker dan de klassieke gommage, dus het is geen methode die geschikt is voor mensen met een zeer gevoelige huid.

Het is ook belangrijk om de huid zo goed mogelijk te hydrateren, om deze zacht te houden, zowel na de scrub als na het ontharen. Dit is de reden waarom de exfoliatie de dag ervoor moet worden uitgevoerd, omdat de oliën in de scrubs en de vochtinbrengende crème, als ze dicht bij de behandeling worden aangebracht, de was niet goed laten hechten of het pincet doen wegglijden, wat opnieuw leidt tot het breken van de haar. Anderzijds zorgt het goed gehydrateerd houden van de huid tijdens de haargroeifase ervoor dat de zone altijd zacht en niet dik is, zodat de haren er goed uit kunnen komen.

Als je scheert met een scheermesje, is het dan essentieel om goed op te letten in de richting waarin je scheert, want het is niet per ongeluk. Het is altijd nodig om tegen het haar in te gaan, in de tegenovergestelde richting van de groei, op deze manier zal het deel van het afgeknipte haar dat onder de huid achterblijft altijd dezelfde richting van hergroei hebben, om te voorkomen dat het naar binnen buigt en ingegroeide haartjes veroorzaakt. Probeer tot slot niet te vaak te scheren, maar geef het haar de tijd om te groeien tot een minimum, om dubbele hergroei te voorkomen, dat wil zeggen haren die op zeer verschillende tijdstippen groeien. Bij het verwijderen ervan is het zelfs gemakkelijker voor de kortere om ernstig te scheuren, wat irritatie veroorzaakt.

Wat gebeurt er als je ingegroeide haartjes niet verwijdert?

Ingegroeide haartjes kunnen leiden tot pijnlijke ontstekingen. Als het haar niet op het huidoppervlak kan komen, reageert de huid vaak met roodheid, zwelling en pijnlijke ontstekingen. In de regel wordt het ingegroeide haar door het lichaam ingekapseld en valt het na een tijdje vanzelf uit.

Hoe lang duurt een ingegroeide haar?

Er is geen vast tijdsbestek voor hoe lang het duurt voordat ingegroeide haartjes verdwijnen. Het hangt af van het huidtype en hoe ernstig de huidirritatie is. Hoe meer je aan het gebied krabt of irriteert, hoe langer het kan duren voordat het weer in orde is.

Hoe noem je een ingegroeide haar?

Ingegroeide haren of sinus (holte of kanaal) pilonidalis (haarnest) betekent de aanwezigheid van een smal, geïnfecteerd kanaal dat zich in de diepte uitstrekt vanaf de huid, door de onderhuidse weefsels, spieren, soms tot aan het staartbeen.

Share This Article
Leave a comment