Carpaal tunnel syndroom oefeningen

John
9 Min Read

Het carpaletunnelsyndroom is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen: tast de pols en vingers van de handen aan en veroorzaakt vervelende symptomen. In gevorderde gevallen kan intense pijn en verlies van gevoel optreden in de pols en de eerste drie vingers van de hand. Om het te voorkomen of verergering te voorkomen als het al aanwezig is, is het mogelijk om eenvoudige oefeningen uit te voeren.

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

Het syndroom van de carpale tunnel wordt gedefinieerd als de compressie en ontsteking van de nervus medianus van de pols ter hoogte van de carpale tunnel. De medianuszenuw begint vanaf de oksel en loopt centraal in de arm en onderarm, tot aan de vingers van de hand. Bij de pols gaat het dwars door de carpale tunnel, een structuur die zich tussen de binnenkant van de pols en de handpalm bevindt.

De onderliggende oorzaken van dit probleem zijn nog niet volledig bekend. Experts speculeren dat het het resultaat is van de combinatie van genetische factoren en levensstijl. Met name de herhaalde flexie-extensiebewegingen van pols en vingers, die de kans op ontsteking vergroten, lijkt een belangrijke rol toe te kennen. Vanuit dit oogpunt lopen repetitieve banen, zoals die van huisvrouwen, koks en naaisters, gevaar. Andere triggers zijn lokaal trauma, zwangerschap, gebruik van orale anticonceptiva, trillingen en lage temperaturen.

Deze aandoening komt zeer vaak voor bij vrouwen, vooral tussen de 35 en 50 jaar, bij diabetici en bij dialysepatiënten.

Lees ook :-Vieze smaak in mond

Mogelijke oorzaken van carpaaltunnelsyndroom

Maar hoe ontstaan deze klachten? De meest voorkomende oorzaak van het carpaletunnelsyndroom is constante overbelasting van de pols, bijvoorbeeld door eenzijdige stress op het werk. Andere oorzaken kunnen blessures, zwaarlijvigheid en diabetes zijn – omgekeerd kan een carpaaltunnelsyndroom ook wijzen op een verhoogd risico op diabetes.

Meer typen op de computer of typen op de mobiele telefoon kan ook leiden tot overmatig gebruik. De onderarmspieren, de pols en de hand worden aanzienlijk meer dan normaal belast. De spanning in de stabiliserende spieren kan ook de grijpkracht verzwakken.

Carpaal tunnel, de nuttige oefeningen

Er is geen bekende en zekere manier om carpale tunnel te voorkomen, maar sommige oefeningen kunnen het risico op ziekte of, als het al aanwezig is, een operatie verminderen.Dit zijn eenvoudige oefeningen waarvoor geen apparatuur nodig is. Ze kunnen gemakkelijk aan uw bureau worden gedaan, terwijl u in de rij staat, of wanneer u maar een minuut of twee heeft.

Oefening 1:

Openen en sluiten van de handpalmen met vingers die elkaar raken

  • Begin met het plaatsen van uw handen in een gebedshouding voor uw gezicht of borst. De vingertoppen van de rechterhand moeten de vingertoppen van de linkerhand raken.
  • Open en spreid uw vingers zo ver mogelijk. Scheid uw handpalmen, maar houd uw vingertoppen bij elkaar. Houd contact tussen de vingertoppen en breng de twee handpalmen naar elkaar toe en uit elkaar.
  • Ga één tot twee minuten door.

Deze oefening rekt de palmaire fascia, carpale tunnelstructuren en de medianuszenuw.

Oefening 2:

Rekken

  • Plaats een arm recht voor je, met de elleboog gestrekt, de pols gestrekt en de vingers naar de grond gericht.
  • Spreid uw vingers iets uit elkaar en gebruik de andere hand om lichte druk uit te oefenen op de naar beneden gerichte hand, waarbij u de pols en vingers zo veel mogelijk strekt.
  • Wanneer u het punt van maximale flexibiliteit bereikt, houdt u deze positie ongeveer 20 seconden vast.
  • Wissel van hand en herhaal.
  • Doe dit stuk twee of drie keer aan elke kant en probeer het elk uur te herhalen.

Nadat je dit een paar weken meerdere keren per dag hebt gedaan, merk je een aanzienlijke verbetering in de flexibiliteit van je pols.

Lees ook :-Gaatje in trommelvlies

Oefening 3:

Hef je pols op

Plaats je handpalm op de tafel en hef je vingers op. Plaats de andere hand ter hoogte van de knokkels op 90° en duw naar beneden totdat de hand eronder de vingers probeert op te heffen. Je zou de spieren in je onderarm moeten voelen samentrekken. Wissel van hand en herhaal.

Oefening 4:

Buig de pols

Houd uw arm gestrekt in de voorste positie met de handpalm naar beneden gericht en buig de pols langzaam naar beneden. Gebruik de andere hand om de gebogen hand terug naar het lichaam te drukken en houd deze 15-30 seconden vast. Lijn de pols opnieuw uit. Ga dan verder door uw hand langzaam naar achteren te buigen en met de andere hand uw vingers terug te duwen. Houd gedurende 15-30 seconden vast. Herhaal dit drie keer met elke pols.

Oefening 5:

Druk op een stressbal

Houd een stressverlichterbal 5 seconden ingedrukt. Herhaal de beweging 10 keer, herhaal de oefening 3 keer.

Lees ook :-Wat is beffen

Oefening 6:

Pols strekken met een klein gewicht

Houd een klein gewicht in uw hand (zoals een blik bonen) en strek uw arm met de palm naar beneden. Buig de pols langzaam naar boven en keer dan terug naar de startpositie. Herhaal 10 bewegingen en doe de oefening 3 keer en verhoog geleidelijk het gewicht dat in de hand wordt gehouden.

Oefening 7:

Mediane zenuw slipt

Als u slechts één oefening moest kiezen, wordt deze carpale tunnelrek door Dr. Pidgeon beoordeeld als de meest effectieve. Vandaar de naam zenuwslip.

“Dit syndroom veroorzaakt een toenemende druk op de carpale tunnel die de medianuszenuw samendrukt of beknelt waar deze door de pols gaat. De amplitude van de slip van de medianuszenuw wordt daardoor verminderd”, benadrukt hij.

Vorm een vuist door de duim over de gesloten vingers voor je te houden. Open vervolgens de handpalm en schuif de duim stevig tegen de wijsvinger. Houd uw vingers recht en buig uw pols voorzichtig naar achteren. Strek vervolgens de duim. Draai de handpalm in dezelfde houding. Strek met de andere hand voorzichtig de duim. Herhaal de oefening 10 tot 15 keer per dag, zes tot zeven dagen per week.

“Deze reeks zal de zenuw voorzichtig strekken en trainen om door de carpale tunnel te gaan door gemakkelijk in polsbewegingen te glijden”, zegt Dr. Pidgeon.

Oefening 8:

Gebalde vuisten

  • Ga op een stoel zitten.
  • Plaats je open handen op je dijen met de handpalmen naar boven gericht.
  • Sluit je handen langzaam tot vuisten. Knijp niet te hard.
  • Terwijl de onderarmen de benen raken, til je de vuisten van de benen en keer je terug naar het lichaam, waarbij je de pols buigt.
  • Houd de positie 10 seconden vast.
  • Laat je vuisten zakken en open langzaam je vingers.
  • Herhaal 10 keer.
Wat kan ik zelf doen bij carpaal tunnel syndroom?

Aan het begin van het carpaletunnelsyndroom kunnen de symptomen meestal conservatief worden behandeld – met vitamine B6, cortisone-injecties, manuele therapie en een speciaal aangepaste bracer die alleen ’s nachts wordt gedragen.

Kan het carpaaltunnelsyndroom vanzelf verdwijnen?

Wanneer de weefsels in de carpale tunnel opzwellen, kan de hoofdnerf onder druk komen te staan en het carpaal tunnel syndroom veroorzaken. De symptomen verdwijnen vaak vanzelf, maar duren soms langer. Verschillende behandelingen kunnen verlichting brengen.

Hoe wordt het carpaaltunnelsyndroom behandeld?

Een carpaal tunnel syndroom is goed te behandelen. In de vroege stadia is het belangrijk om de pols te beschermen. Een spalk helpt de pols ’s nachts te immobiliseren. In sommige gevallen wordt ook ontstekingsremmend cortisone voorgeschreven.

Share This Article
Leave a comment