Haaruitval na zwangerschap

John
12 Min Read

Haaruitval na zwangerschap en bevalling is niet ongewoon. Tijdens de zwangerschap hebben de meeste vrouwen nog steeds baat bij vol, sterk haar door de veranderde hormoonspiegels. Maar na de bevalling moeten veel vrouwen “opgeven”.

Oorzaken van haaruitval na zwangerschap

Zoals we weten, is zwangerschap een sterke gebeurtenis in het leven van een vrouw, zowel in haar geest als in haar lichaam. En de krachtige effecten stoppen niet bij de bevalling. Marcel Salvador, haarexpert van de Aderans France-groep, legt uit: “Tijdens de zwangerschap staan vrouwen onder gunstige hormonale invloed: de kwaliteit van de huid en het haar wordt over het algemeen verbeterd. Het haar is mooier, gezonder, sterker. Na de bevalling zal het oestrogeengehalte plotseling dalen, wat vaak leidt tot massale en gelijktijdige haaruitval ”. Naast de hormonale omwenteling stapelen verschillende factoren zich op en veroorzaken ze haaruitval: stress en algemene vermoeidheid door de komst van de baby.

Dit postpartum haarverlies duurt meestal tussen de twee en drie maanden. De deskundige geeft aan: “Je mag de haaruitval niet langer laten aanhouden na vijf maanden. Anders dreigt het chronisch te worden. “Om echt dik haar te vinden, duurt het nog zes tot acht maanden.

Lees ook :-Hoe lang nog te leven met acute leukemie

Wat gebeurt er echt met ons haar tijdens de zwangerschap en na de bevalling?

Normaal gesproken heeft haar een levenscyclus die bestaat uit drie fasen die tijdens de zwangerschapsmaanden volledig worden veranderd door de hormonale verandering:

  • de haargroeifase (anagen) die van persoon tot persoon een variabele duur heeft en het moment is waarop het haar zich vormt en groeit;
  • de fase van involutie (catagen) waarin de actieve functies geleidelijk vertragen en het haar stopt met groeien; deze fase duurt gemiddeld twee weken;
  • de rustfase (telogeen) duurt 3-4 maanden en eindigt met haaruitval.

Na deze derde en laatste fase gaat de follikel opnieuw de eerste fase in en begint de groeicyclus opnieuw.

Tijdens de zwangerschap wordt het haar dikker en mooier omdat het hoge oestrogeengehalte ervoor zorgt dat de anagene fase van actieve haargroei langer wordt. Bovendien produceert de placenta prostacycline, een stof met een krachtige vaatverwijdende werking, die de bloedtoevoer naar de hoofdhuidweefsels verhoogt: de bol krijgt dus meer voeding en het haar wordt gezonder en sterker geboren. Bovendien leidt de toename van oestrogeen tot een vertraging van de activiteit van de talgklieren: het haar ziet er minder vettig, helderder en schoner uit.

Na de bevalling lijkt de situatie drastisch te verslechteren: er is een ineenstorting van oestrogeen en veel vrouwen ervaren intens en min of meer acuut haarverlies. Dit fenomeen treedt op omdat een groot aantal follikels gelijktijdig en plotseling in de telogene fase overgaan: het is het zogenaamde “telogeen effluvium post-partum” of “de fluvium post partum” of “alopecia na de zwangerschap”.

Om de situatie te verergeren, is er een toename van de productie van prolactine, het borstvoedingshormoon, dat het haar zwakker maakt en de overgang van de groeifase naar de herfstfase versnelt. Bovendien verhogen androgenen (testosteron en zijn derivaten), die niet langer in evenwicht zijn met oestrogenen, na de bevalling hun activiteit en stimuleren ze de talgklieren: de hoofdhuid is dus dikker en het haar lijkt vetter; veel vrouwen hebben daarom in deze periode te maken met min of meer uitgesproken roos.

Bij de hormonale veranderingen plus de vermoeidheid die de vrouw vaak vergezelt in de gevoelige periode van de postpartum en mogelijke voedingstekorten die het plaatje compleet kunnen maken en het defluvium kunnen benadrukken.

Ook als er tijdens de bevalling veel bloedverlies is opgetreden, kan bloedarmoede als gevolg van ijzertekort het haarverlies verder verergeren.

Lees ook :-Kriebel in keel

Wat helpt bij haaruitval na de zwangerschap?

Dermatologen adviseren: Blijf uit de buurt van shampoos of haarlotions die reclame maken voor verhoogde haargroei. In de praktijk helpt maar één ding: geduld.

Zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. En geniet van het nieuwe geluk met je baby! U zult zien: na ongeveer negen maanden is het probleem meestal vanzelf opgelost. Als je langer haar hebt, zul je merken dat er veel kort haar teruggroeit bij de haarlijn – voor jou het teken: Nu is je haargroei weer aan het normaliseren.

Trouwens: om het geduld een beetje actief te ondersteunen, zijn voedingssupplementen te vinden in drogisterijen en apotheken waarvan de ingrediënten (mineralen en vitamines) specifiek gericht zijn op haaruitval. Zorg er echter voor dat deze voor elke persoon anders werken en zoek van tevoren uit of ze tijdens de borstvoeding kunnen worden ingenomen. Bij twijfel altijd medisch advies inwinnen.

Lees ook :-Harde ontlasting verwijderen

Naar een dokter voor haaruitval na zwangerschap?

Voel je je fit en gezond, maak je dan geen zorgen als je wat meer haren verliest dan normaal. Als u echter overmatig haarverlies ervaart, moet u contact opnemen met uw gynaecoloog. IJzergebrek kan aanwezig zijn, vooral in combinatie met vermoeidheid en een bleke huid. Uw arts kan een bloedbeeld gebruiken om een mogelijk tekort vast te stellen en u een voedingssupplement voorschrijven. Schildklierziekte is ook denkbaar. Bij twijfel kan een verwijzing naar een dermatoloog nodig zijn om een infectie of huidziekte uit te sluiten.

Haaruitval na zwangerschap meestal niets om je zorgen over te maken

Een paar haren in de gootsteen of in de borstel zijn geen haaruitval, maar volkomen normaal. Elke haar heeft maar een bepaalde levensduur (ongeveer twee tot zes jaar). Dan valt het uit en begint op dezelfde plaats nieuw haar te groeien. Op deze manier verliest ieder mens tot honderd haren per dag.

Pas als er gedurende enkele weken elke dag meer dan honderd haren uitvallen en er lichte vlekken (alopecia) op het hoofd verschijnen, spreken artsen van pathologisch haarverlies. Zwangerschapsgerelateerde haaruitval is meestal verspreid over het hele hoofd. Het is echter vooral zichtbaar in het temporale gebied en op de centrale scheiding. Deze haaruitval na de zwangerschap is ongevaarlijk en stopt meestal vanzelf zodra de hormonen weer gestabiliseerd zijn.

Wat kan er gedaan worden tegen haaruitval na de zwangerschap?

Aan haaruitval kunt u helaas niet veel doen. Na zwangerschap en bevalling heeft je lichaam vooral rust en tijd nodig om te herstellen. De inspanningen van de bevalling, gebrek aan slaap, stress en ondervoeding kunnen haaruitval verergeren. Neem daarom het volgende advies in acht:

  • Gun je lichaam wat rust.
  • Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet.
  • Gebruik milde shampoos om je haar en hoofdhuid te beschermen.
  • Als je langer haar hebt, moet het open gedragen worden. Een vlecht of paardenstaart verhoogt de mechanische irritatie en maakt het makkelijker om eruit te vallen.
  • Een hoofdmassage stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid.

Wat helpt tegen haaruitval na de zwangerschap?

Haaruitval na de bevalling is een natuurlijke reactie van het lichaam en geen teken van ziekte. Daarom zijn er eigenlijk geen tegenmaatregelen nodig om het falen te voorkomen of te vertragen.

En toch zijn er dingen die haarverlies na de zwangerschap verder bevorderen. Geestelijke stress kan een reden zijn. Als de vrouw zich ongemakkelijk, gestrest en overweldigd voelt na de zwangerschap, kan dit haaruitval na de geboorte verder bevorderen. Dus het huismiddeltje is meer rust. Klinkt soms makkelijker dan gedaan, vooral voor een nieuwe moeder, maar het doet wonderen. Vertraag je leven met baby.

Hoe kan ik haaruitval voorkomen?

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen haaruitval te voorkomen.

  • Evenwichtige, gezonde voeding: Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de tijd tijdens en na de zwangerschap, maar ondersteunt de vitamine/mineralen balans en natuurlijk je gezondheid.
  • Stress en angst vermijden: Vermijd stress en situaties waarin u zich ongemakkelijk voelt, aangezien stress een factor kan zijn die bijdraagt ​​aan haaruitval.
  • Ontspannen en goede nachten: Makkelijker gezegd dan gedaan – vooral als een versgebakken moeder is doorslapen meestal uitgesloten. Maar gebruik de rustfasen van je baby ook om jezelf en je lichaam te ontspannen.
  • Hoofdmassages: goed voor lichaam, geest en natuurlijk het haar
  • Persen in plaats van wrijven: Het is het beste voor je haar als je het water uit het haar knijpt en je haar niet droog wrijft.
  • Laat je haar drogen: Vooral in de zomer is het gemakkelijk om je haar te laten drogen. Ook ondersteun je hun levensduur en voorkom je dat ze onnodig falen.
  • Homeopathie en voedingssupplementen: Homeopathische producten of voedingssupplementen speciaal ontworpen voor haaruitval kunnen preventief worden ingenomen. Een voorafgaand medisch consult wordt echter aanbevolen.
Welke vitamines bij haaruitval na zwangerschap?

Als de haaruitval echter een jaar na de geboorte niet verdwijnt, kan dit een teken zijn van een voedingstekort. Het ontbreken van belangrijke vitamines, zink, eiwitten of ijzer is vaak de reden voor aanhoudende haaruitval.

Hoe lang duurt haarverlies na de bevalling?

Hoe lang stopt haarverlies na de zwangerschap tot Dedicated Normaal gesproken houdt het haarverlies ongeveer drie maanden aan na de geboorte van het kind en duurt het ongeveer zes maanden.

Welke haarbehandeling na de zwangerschap?

Kies behandelingen op basis van vitamine A, B, E, magnesium of zink om je haarkeratine te versterken. Om de hergroei te stimuleren adviseren wij een biergistkuur, in te nemen in tabletten of poeder.

Wanneer begint het haar uit te vallen na de bevalling?

Ongeveer 3 maanden na de bevalling daalt de oestrogeenconcentratie. Deze hormonale ‘val’ resulteert in massale en gelijktijdige haaruitval. De komst van de baby zorgt ook voor stofwisselingstekorten. Het haar wordt dof, dun en valt in overvloed tijdens de eerste maand en soms zelfs daarna.

Share This Article
Leave a comment