Harde ontlasting verwijderen

John
9 Min Read

Een fecale impactie wordt gedefinieerd als een massa ontlasting (hard en droog) geblokkeerd in het rectum, die niet op natuurlijke wijze kan worden geëvacueerd door het fenomeen van ontlasting.

Een fecale impactie is een groot stuk droge, harde ontlasting dat vast komt te zitten in het rectum of de dikke darm en dat moeilijk te passeren is. Het wordt het vaakst waargenomen bij patiënten met langdurige constipatie en lijdend aan constipatie.

Harde ontlasting daarom vaak voor bij mensen die al lang last hebben van constipatie en laxeermiddelen hebben gebruikt. Het is waarschijnlijker dat het zich ontwikkelt wanneer laxeermiddelen plotseling worden gestopt. In feite vergeten de spieren van de darmen hoe ze de ontlasting alleen moeten verplaatsen om de evacuatie te vergemakkelijken.

Harde ontlasting : Oorzaken

Een fecale impactie is het gevolg van onvoldoende beweeglijkheid van de dikke darm, wat resulteert in een verlenging van de verblijftijd van de ontlasting in de darm. De processen van heropname van water typisch voor de dikke darm worden dus versterkt: door de fecale massa van de waterige component te beroven, wordt dit geleidelijk harder en droger, wat vatbaarder maakt voor de ontwikkeling van fecale impactie. Onder de risicofactoren kunnen we daarom het vasthouden van ontlasting voor pijnlijke ontlasting in verband met anale fissuren, de aanwezigheid van fistels, aambeien, dolicocolon (overmatige lengte van de dikke darm) en zelfs het gebruik van bepaalde medicijnen (anticholinergica, opiaten, zoals codeïne, oxycodon, hydrocodon, tramadol, geneesmiddelen tegen diarree, aluminium, enz.). Langdurige bedrust van gehospitaliseerde patiënten, een vloeibaar dieet, braken en intens zweten kunnen het begin van fecale impactie bevorderen. Nog steeds op het gebied van voeding kunnen zowel een tekort als een teveel aan vezels, vooral als dit laatste gepaard gaat met een verminderde inname van water, een belangrijke rol spelen in de etiopathogenese van fecale impactie.

Kinderen en ouderen behoren tot de categorieën met het grootste risico, naast psychiatrische patiënten en dwarslaesie.

Lees ook :-Droge hoofdhuid tips

Harde ontlasting : Symptomen

De meest voorkomende symptomen van fecale impactie zijn:

  • buikkrampen en een opgeblazen gevoel;
  • afleveringen van vochtverlies of plotselinge waterige diarree bij mensen met chronische constipatie;
  • anale bloeding ;
  • overmatige belasting bij het passeren van ontlasting.

Andere mogelijke tekenen van fecale impactie zijn onder meer:

  • druk op de blaas of verlies van controle over de blaas;
  • lumbale rugpijn;
  • snelle hartslag of duizeligheid bij het poepen.

Lees ook :-Auto-immuunziekte op latere leeftijd

Harde ontlasting : Complicaties

De meest voorkomende complicaties als gevolg van fecale impactie zijn:

  • mestzweer: de druk die wordt uitgeoefend door de fecale massa op het slijmvlies veroorzaakt ulceratie
  • perforatie van de dikke darm (veroorzaakt door grote fecale inslagen)
  • urinewegobstructie als gevolg van ureterobstructie bij de ureter-blaasovergang of blaasverhoging waardoor de urethra scherp gehoekt wordt met obstructie

Meer zelden kunnen ze uiteindelijk ontstaan:

  • intestinale volvulus
  • megacolon en rectale obstructie.

Wanneer contact opnemen met een arts over fecale impactie?

Het is raadzaam om contact op te nemen met uw arts in geval van fecale impactie als deze gepaard gaat met de aanwezigheid van chronische diarree of fecale incontinentie na een lange periode van obstipatie.

Vertel het uw arts ook als u een van de volgende symptomen heeft:

  • buikpijn en zwelling;
  • bloed in de ontlasting;
  • plotselinge constipatie met buikkrampen en het onvermogen om gas te geven of ontlasting te krijgen (neem in dit geval geen laxeermiddelen maar bel onmiddellijk uw arts);
  • zeer dunne, potloodachtige ontlasting.

Harde ontlasting : Diagnose

Referentiefiguur voor deze pathologie is de proctoloog (de specialist die alle pathologieën van het darmkanaal en de anus behandelt), die de anamnese zal verzamelen waarin de onmogelijkheid tot poepen zal worden afgeleid en een nauwkeurig objectief onderzoek zal uitvoeren. Door de digitaal-rectale verkenning zal de harde massa van het fecaloom worden gewaardeerd in de rectale ampulla.

Als het fecaloom zich in het sigma bevond, zal het met deze techniek niet kunnen worden beoordeeld, omdat het te hoog is ten opzichte van de onderzoeksvinger, in dit geval zal het nodig zijn om rectosigmoïdoscopie of een directe röntgenfoto van de buik te gebruiken die de aanwezigheid van coprolieten zal benadrukken.

Harde ontlasting : Behandeling

De behandeling van fecale impactie is gericht op het verdrijven van de massa en rekanalisatie van de darm. U kunt uw toevlucht nemen tot

  • Klysma’s en zetpillen (bijvoorbeeld glycerine) om te proberen de fecale massa te verzachten en de ontsnapping ervan te bevorderen.
  • Handmatig pletten van de fecale massa tijdens rectaal onderzoek: de arts zal twee vingers in het rectum steken en zal voorzichtig proberen in deze massa te graven om deze in kleinere fragmenten te breken en te laten evacueren.
  • Mechanisch verpletteren van de fecale massa door het gebruik van een rectoscoop: een sonde wordt in het rectum voortbewogen die, door de mechanische actie die gepaard gaat met de injectie van kleine hoeveelheden vloeistof in het fecaloom, de consistentie ervan verbreekt.
  • Intestinale rekanalisatiechirurgie (laatste therapeutische optie gereserveerd voor de meest ernstige en complexe gevallen)

Lees ook :- Menselijk lichaam vrouw

Harde ontlasting : Verwijderen

De fecale massa kan ook met de hand uit elkaar worden gehaald (fecaloma-verwijdering). Dit wordt handmatige verwijdering genoemd – de arts zal of twee vingers in het rectum steken en de massa langzaam in kleinere stukjes breken zodat deze eruit kan komen. Deze procedure moet geleidelijk worden uitgevoerd om letsel aan het rectum te voorkomen.

Zetpillen kunnen ook worden voorgeschreven om in het rectum in te brengen om de ontlasting te verzachten.

Als therapie voor fecale impactie, wordt zelden een operatie toegepast. Bij een te vergrote dikke darm (megacolon) of een volledige darmobstructie kan een spoedverwijdering van de occlusie nodig zijn.

Bijna iedereen die fecale impactie heeft gehad, heeft een darmreinigingsprogramma nodig, dat de volgende stappen omvat, uitgevoerd door een arts, verpleegkundige of getrainde therapeut:

  • nota nemen van de gedetailleerde geschiedenis van het dieet, de stoelgang, het gebruik van laxeermiddelen, medicijnen en gezondheidsproblemen van de patiënt;
  • zorgvuldig onderzoek van de patiënt, ook vanuit fysiek oogpunt;
  • suggesties voor veranderingen in het dieet, zoals het gebruik van laxeermiddelen en ontlastingverzachters; tips over speciale oefeningen, veranderingen in levensstijl en andere speciale technieken voor het opnieuw trainen van de darm;
  • periodieke controles om te controleren of het programma werkt.

Harde ontlasting : Preventie

De maatregelen ter voorkoming van het ontstaan van fecale impactie zijn vergelijkbaar met die ter voorkoming van constipatie:

  • Leid een gezond leven door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.
  • Drink veel water, vooral in de warmere maanden.
  • Dieet rijk aan vezels, fruit en groenten (bevordering van de darmmotiliteit).
Wat helpt direct bij acute constipatie?

Kauw op gedroogd fruit zoals pruimen, abrikozen, dadels of vijgen en drink er veel van. Of laat het gedroogde fruit een nacht weken en eet ’s ochtends met de vloeistof. Pruimensap – is kant-en-klaar verkrijgbaar in de winkel. Eet twee appels gedurende de dag of drink ongefilterd appelsap.

Welk huismiddeltje zal constipatie onmiddellijk helpen verlichten?

Warm, gezouten water: een volledig natuurlijk huismiddeltje voor constipatie is waarschijnlijk voor iedereen beschikbaar. Een glas lauw water vermengd met een beetje zout en gedronken op een lege maag kan de drang opwekken om de darm te legen en constipatie actief tegen te gaan.

Kun je niet meer persen tijdens het poepen?

Een andere mogelijke oorzaak is de zogenaamde bekkenbodemdyssynergie met ontlastingsstoornis. Bij deze aandoening zijn sommige van de getroffenen vergeten hoe ze de sluitspier moeten ontspannen wanneer ze op de ontlasting drukken. Andere patiënten kunnen onvoldoende druk in de endeldarm opbouwen om te poepen.

Share This Article
Leave a comment