Waar zitten de nieren

John
16 Min Read

Elke persoon heeft in principe twee nieren die het bloed van verontreinigende stoffen reinigen en urine produceren. De nier is een gepaard orgaan dat behoort tot het urinestelsel. Het kan worden omschreven als de “waterzuiveringsinstallatie” van het lichaam, omdat de nieren urine produceren en deze samen met giftige en niet langer benodigde stoffen uit het bloed filteren. Al het menselijk bloed stroomt ongeveer driehonderd keer per dag door de nieren. Dit betekent dat ze gemiddeld 1500 liter per dag filteren.

Anatomie van de nieren

Een hardnekkige misvatting is dat de nieren zich in de onderrug bevinden, omdat het deze locatie is die wordt aangeduid met “nierpijn”.
Het is taalmisbruik: meestal komt de pijn van de wervelkolom ter hoogte van de lendenen of van de paravertebrale spieren …

De nieren bevinden zich ver boven! De nieren bevinden zich in het achterste deel van de buik, aan weerszijden van de wervelkolom onder de laatste ribben. Elke nier is ongeveer 11 cm lang en is verbonden met de aorta-slagader en de inferieure vena cava door de nierslagader en -ader.

De nier heeft twee verschillende regio’s, de cortex, waar de glomeruli zich bevinden (sleutelrol bij de filtratie van afval en de medulla (voornamelijk tubuli en vaten).

Elke nier bestaat uit ongeveer een miljoen nefronen (glomerulus + tubulus), die tot taak hebben de verschillende stoffen in het bloed te filteren om vervolgens wat nog nuttig is opnieuw te absorberen door de afvalstoffen via de urine te laten verwijderen.
Urine wordt daarom gegenereerd door de nieren, het gaat door de urineleiders om de blaas te bereiken waar het wordt opgeslagen en vervolgens tijdens het urineren via de urethra wordt geëlimineerd.

Lees ook :-Haaruitval na zwangerschap

Waar bevinden de nieren zich op het lichaam?

De nieren bevinden zich achter het buikvlies in de retroperitoneale ruimte, die zich buiten de buikholte bevindt. Het buikvlies omringt de organen niet.

Omdat de lever zich ook in de rechter bovenbuik bevindt, is de rechter nier meestal ongeveer twee centimeter lager dan de linker nier. Naast de lever bevinden de twaalfvingerige darm en de rechter bocht van de dikke darm zich in de buurt van de rechter nier. De buren van de linker nier zijn de maag, milt, delen van de pancreas en het dalende deel van de dikke darm.

Lees ook :-Hoe lang nog te leven met acute leukemie

Hoe zijn de nieren opgebouwd?

Elke nier is omgeven door drie lagen vet of bindweefsel, het zogenaamde nierkapsel. Deze omhulsels houden de nier stabiel, beschermen hem tegen uitwendige verwondingen en verankeren hem in het omringende weefsel.

Het nierweefsel kan in twee gebieden worden verdeeld: De buitenste laag is de niercortex. Het bevat ongeveer 2,4 miljoen nierlichaampjes, waarin urine wordt geproduceerd. In de nier bevindt zich het niermerg. Er lopen bloedvaten en gekronkelde niertubuli doorheen, waardoor de urine via het nierbekken in de ureter en de urineblaas terechtkomt.

Wat zijn de functies van de nieren?

De taken van de nieren kunnen in wezen worden toegewezen aan de drie functionele gebieden van uitscheiding, regulatie en productie:

  • Bloedzuivering: De nieren zuiveren het bloed. Met behulp van verschillende filterprocessen verwijderen ze giftige stoffen en urinaire stoffen die anders het lichaam zouden vergiftigen. Deze stoffen komen onder andere voor in de stofwisseling. Met name inmetabolismproteïne creëert urinaire stoffen zoals ammoniak, creatinine, ureum en zuur. De afbraak van medicijnen kan ook leiden tot giftige stoffen die uit het lichaam moeten worden verwijderd. Het eindproduct van het complexe bloedzuiveringsproces is de urine. Het transporteert urinaire stoffen en gifstoffen uit het lichaam.
  • Vocht- en elektrolytenbalans: De nieren regelen de uitscheiding van water en zouten (elektrolyten) naar behoefte. Op deze manier worden het volume en de concentratie van de extracellulaire ruimte constant gehouden.
  • Zuur-base-evenwicht: De nieren hebben ook een bufferfunctie in het lichaam door compenserende processen zoals de uitscheiding of reabsorptie van zure en basische ionen, waaronder waterstof (H) en bicarbonaat (HCO 3 ). Samen met de ademhaling houden ze het zuur-base evenwicht in stand. Door kooldioxide (CO 2 ) uit te ademen, kunnen de longen relatief snel reageren op veranderingen in de pH-waarde van het bloed. De nieren reageren langzamer, maar kunnen grotere hoeveelheden compenseren.
  • Bloeddruk: De nieren zijn betrokken bij de regulering van de bloeddruk door de productie van verschillende hormonen die de vocht- en elektrolytenbalans beïnvloeden (inclusief het renine-angiotensine-aldosteronsysteem, RAAS).
  • Aanmaak van hormonen: Naast de bloeddrukregulerende hormonen worden in de nieren nog andere hormonen gevormd, zoals erytropoëtine (EPO), dat essentieel is voor de vorming van rode bloedcellen (erytrocyten) die verantwoordelijk is. Het hormoonachtige vitamine D wordt ook in de nieren omgezet in zijn actieve vorm.
  • Vorming van vitamine D (calcitriol): De in vet oplosbare vitamine D kan met behulp van UV-lichtcholesterol uit het lichaam worden geëxtraheerd vetachtige stof die in het gehele menselijke organisme voorkomt en verschillende functies heeft
  • Lees verder
  • worden in eigen huis geproduceerd (zelfsynthese). Dit proces begint in de huid, gaat verder in de lever en eindigt uiteindelijk in de nieren. Hier wordt de inactieve voorloper van de lever omgezet in actieve vitamine D (calcitriol) (hydroxylering tot 1,25-dihydroxycholecalciferol).
  • Herstel van essentiële zouten, aminozuren, suikers (gluconeogenese).

Lees ook :-Kriebel in keel

Hoe werken de nieren?

Gewoonlijk heeft een persoon twee nieren die eruitzien als grote bonen. De nieren bevinden zich rechts en links van de wervelkolom aan de onderkant van de ribbenkast.

Elke nier is ongeveer zo groot als een stuk zeep of een gebalde vuist en weegt 135 tot 150 gram, met de ingesprongen rand van de nier naar binnen gericht naar de wervelkolom. In het midden van de inkeping bevindt zich de zogenaamde hilus. Hier lopen bloedvaten, zenuwen en lymfevaten. Dit is ook waar de urineleider uit de nier komt.

Hoe zijn de nieren opgebouwd?

Elke nier is omgeven door drie lagen vet of bindweefsel, het zogenaamde nierkapsel. Deze omhulsels houden de nier stabiel, beschermen hem tegen uitwendige verwondingen en verankeren hem in het omringende weefsel.

Het nierweefsel kan in twee gebieden worden verdeeld: De buitenste laag is de niercortex. Het bevat ongeveer 2,4 miljoen nierlichaampjes, waarin urine wordt geproduceerd. In de nier bevindt zich het niermerg. Er lopen bloedvaten en gekronkelde niertubuli doorheen, waardoor de urine via het nierbekken in de urineleider en de urineblaas terechtkomt.

Wat zijn de taken van de nieren?

De nieren zijn de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het lichaam: ze produceren urine en scheiden zo afvalstoffen zoals ureum uit, die in het lichaam worden aangemaakt of via de voeding worden opgenomen. Ureum wordt geproduceerd wanneer eiwitten worden afgebroken. Het lichaam kan ook medicijnen, drugs of vergiften in de urine afvoeren.

Naast het produceren van urine hebben de nieren nog andere belangrijke taken: ze reguleren de vochtbalans door water vast te houden of meer uit te scheiden met de urine. Wanneer ze water tegenhouden, komt er meer vocht in de bloedvaten. Dit verhoogt de hoeveelheid bloed en verhoogt de bloeddruk. Wanneer de nieren meer water afscheiden, neemt de hoeveelheid bloed af en daalt de bloeddruk. Daarnaast produceren bepaalde cellen in de nieren het eiwit renine. Het heeft een hormoonachtig effect dat ervoor zorgt dat de bloeddruk stijgt.

Bovendien leveren de nieren de twee belangrijke hormonen Erytropoëtine en calcitriol. Erytropoëtine bevordert de vorming van rode bloedcellen. Calcitriol is de actieve vorm van vitamine D en regelt onder andere de hoeveelheid calcium in het lichaam.

Ook houden de nieren de zogenaamde zuur-base balans in balans. Zo zorgen ze ervoor dat het bloed niet te zuur of te basisch wordt. De energiestofwisseling wordt ook beïnvloed door de nieren: als er te weinig suiker (glucose) in het bloed zit, kunnen de nieren zelf suiker produceren en afgeven aan het bloed.

Op elke nier bevindt zich een piramidale klier – als een kapje -: de bijnier. De bijnieren vormen verschillende vitale hormonen, waaronder cortisol.

Vaak voorkomende nierziekte

In de nieren kunnen verschillende ziekten voorkomen. Het verwijst naar:

  • ontsteking van het nierbekken, die meestal wordt veroorzaakt door bacteriële infecties
  • Nierstenen
  • Verkalking van de nierslagaders
  • Misvormingen van de nieren zoals cyste nieren, dubbele nieren of hoefijzernieren
  • een nierinsufficiëntie, waarbij sprake is van een subfunctie van een of beide nieren
  • Niertumoren, die zowel goedaardig als kwaadaardig kunnen ontstaan

Symptomen van nierziekte

Aandoeningen die ertoe kunnen leiden dat we een ernstig nierprobleem vermoeden, zijn onder meer:

  • Terugkerende rugpijn en nierpijn
  • Verandering in de hoeveelheid of kwaliteit van de geproduceerde urine (meer of minder dan normaal, donkerder, met sporen van bloed, met een penetrante geur, enz.);
  • Oedeem dat de voeten en enkels, handen en gezicht aantast (zakken onder de ogen zijn typisch voor mensen die er nog nooit last van hebben gehad);
  • Wijdverbreide en constante jeuk en het verschijnen van huiduitslag , als gevolg van chronische uitdroging en belemmering van de productie van talg door de huidklieren;
  • Gevoel van vermoeidheid, uitputting;
  • Geheugentekorten en concentratieproblemen;
  • desoriëntatie;
  • Verandering in perceptie van smaken en halitose;

Als u minstens een paar van deze terugkerende symptomen heeft, is het een goed idee om naar een arts te gaan die gespecialiseerd is in urologie of nefrologie voor een grondige controle.

Mogelijke gevolgen van chronische nierziekte

  • Verhoogd cardiovasculair risico door hoge bloeddruk veroorzaakt door de ophoping van water en natrium in het bloed.
  • Verhoogd cardiovasculair risico (beroerte, hartaanval) dit keer door de ophoping van uremische toxines, die verkalking van de slagaders en de ontwikkeling van atherosclerotische plaques veroorzaken
  • Arteriële hypertensie bereikt de bloedvaten van de nieren die dan niet meer voldoende van bloed worden voorzien.
  • Verhoogd kalium met risico op hartstilstand.
  • Erytropoëtine-secretiedeficiëntie leidt tot bloedarmoede en een daling van het hemoglobinegehalte.
  • Tekort aan actieve vitamine D wat leidt tot botaandoeningen zoals renale osteodystrofie.

Hoe de nieren te verzorgen met voeding en sport?

Preventie is mogelijk. Hier zijn enkele eenvoudige gouden regels die we vanaf jonge leeftijd moeten volgen om het welzijn en de functionaliteit van onze nieren te behouden:

  • Hydrateren. Door de juiste hoeveelheid vocht binnen te krijgen, vooral water, kunnen uw nieren goed functioneren. “Gezonde” urine is heel lichtgeel van kleur, wanneer het een intensere kleur aanneemt kan dit een symptoom zijn van uitdroging. 8 glazen water per dag, 10 in de zomer, zijn min of meer de juiste dosis voor volwassenen;
  • Gezond dieet . Zoals we hebben gezien, speelt voeding ook een sleutelrol in de nierfunctie. Een gezond persoon moet elke dag zorgen voor de juiste inname van minerale zouten en de natriuminname beperken, inclusief de “occulte” die aanwezig is in veel verpakte voedingsmiddelen en verzadigde vetten. Het dieet voor de gezondheid van de nieren moet daarom elke dag gevarieerde groenten en fruit bevatten, granen (bij voorkeur volkoren) en bijproducten, verse vis en peulvruchten;
  • Controleer uw bloeddruk. Hypertensie kan de nieren beschadigen, evenals bijna alle inwendige organen, daarom is het belangrijk om regelmatig te meten en te proberen een te hoge druk te verlagen. De ideale parameters plaatsen het minimum (diastolisch) onder 90 mmHg en het maximum (systolisch) onder 120 mmHg;
  • Stop met roken en overdrijf niet met alcohol. Alles wat het lichaam vergiftigt, is slecht voor de nieren. Dus degenen die roken worden uitgenodigd om te stoppen, en degenen die alcohol misbruiken… hetzelfde. Dit betekent niet dat een gezonde volwassene zich moet onthouden van wijn of bier, maar wees nuchter. De niet te overschrijden dosis is twee glazen wijn per dag (bij de maaltijd) voor mannen en één voor vrouwen;
  • Sporten en op een gezond gewicht blijven. Overgewicht kan de nieren belasten en een zittende levensstijl helpt de stofwisseling niet. Dus naast het volgen van een gezond dieet zonder uw dagelijkse caloriebehoefte te overschrijden, is het ook goed om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, wat niet alleen het behoud van het figuur bevordert, maar ook de zuurstofvoorziening van het lichaam en dus ook van de nieren verbetert.
Waar zijn de nieren bij de mens?

Gewoonlijk heeft een persoon twee nieren die eruitzien als grote bonen. De nieren bevinden zich rechts en links van de wervelkolom aan de onderkant van de ribbenkast. Elke nier is ongeveer zo groot als een stuk zeep of een gebalde vuist en weegt 135 tot 150 gram.

Wat voor soort orgaan is de nier?

De nier is een van de inwendige organen en bestaat twee keer. Het heeft een roodbruine kleur en de vorm van een boon. Een enkele nier heeft een transversale diameter van 5 tot 6 centimeter, terwijl de longitudinale diameter 10 tot 12 centimeter is.

Hoe kunt u de nierfunctie testen?

Een snelle urinetest met een teststrip stelt de arts in staat om een eerste beoordeling van nierziekte te maken. De teststrips meten het eiwitgehalte en de bloedcellen in de urine. Als het testresultaat abnormaal is, moet de urine verder worden getest op het type en de hoeveelheid van deze eiwitten en cellen.

Wat is een nier?

De nieren zijn twee gepaarde organen die zich naast de wervelkolom ter hoogte van de onderste ribben bevinden. Elke nier is, afhankelijk van de lengte van de persoon, ongeveer 9 tot 12 cm lang, ongeveer 4 tot 6 cm breed en ongeveer 3 tot bijna 5 cm dik. Een enkele nier weegt ongeveer 150 gram.

Share This Article
Leave a comment