Bruine vlekken op huid

John
11 Min Read

Sproeten, moedervlekken, moedervlekken – bruine vlekken zijn vaak ongevaarlijk, maar ze kunnen ook pathologische oorzaken hebben. Hoe komt het en wanneer moet je er een dokter over zien?

Wat zijn bruine vlekken of ouderdomsvlekken?

De bruine vlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd, hoewel ze niet direct gerelateerd zijn aan leeftijd, zonnevlekken of sproeten. Dit zijn kleine plekken op de huid van verschillende grootte die verschijnen op delen van de huid die aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, handen, schouders of armen. Ze zijn gekoppeld aan een overmatige productie van melanine.

Donkere vlekken verschijnen meestal bij mensen boven de 40, na jarenlange blootstelling aan de zon. Ze kunnen echter soms ook bij jongere mensen worden gezien als gevolg van intense of langdurige blootstelling.

Ze zijn over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid. Hoewel goedaardig, is het nog steeds noodzakelijk om waakzaam te blijven omdat een melanoom kan doorgaan voor een lentigo en alleen een dermatoloog kan de twee onderscheiden. Ze hebben geen behandeling nodig, maar om esthetische redenen is het mogelijk om ze minder zichtbaar te willen maken.

Bruine vlekken zijn te onderscheiden van moedervlekken die zich over het hele lichaam ontwikkelen, seborrheic keratosen (= huidlaesies die eruitzien als een donkere wrat) of melanoom, vooral in de vorm van Dubreuilh, ook wel lentigo malin genoemd, die zich in het gezicht en nek in het bijzonder. De diagnose wordt alleen gesteld op een biopsie.

Lees ook :-Vermoeide pijnlijke benen

Classificatie van de vlekken op de huid

Er zijn verschillende bruine vlekken die door verschillende oorzaken verschijnen. We hebben ons beperkt tot de belangrijkste bruine vlekken en hebben de oorzaken daaraan toegewezen.

  • Sproeten: Ze verschijnen als kleine spikkels op het gezicht, nek, armen en schouders. Het decolleté wordt ook meestal aangetast. De gele, roodachtige of bruine spikkels kunnen zich ook over het hele lichaam verspreiden. De oorzaak is een verhoogde melaninevorming. Gebruik een goede zonbescherming.
  • Cafe-au-lait-vlekken: ze zijn gekleurd als melkkoffie. De maat kan variëren. Meestal zijn deze bruinachtige vlekken te vinden op de ledematen of romp. De vlekken zijn aangeboren en meestal ongevaarlijk. Als er meerdere plekken van bepaalde grootte zijn, is er sprake van een erfelijke ziekte.
  • Moedervlekken: ze zijn bruin en zo groot als een speld helemaal tot aan de lens. Ook zij kunnen aangeboren zijn. Er is echter ook de mogelijkheid dat u de moedervlekken later krijgt. Zonlicht stimuleert de ontwikkeling van huidkanker uit de vlekken. Moedervlekken moeten regelmatig worden gecontroleerd.
  • Ouderdomsvlekken: Deze vlekken zijn licht tot donkerbruin van kleur. Bij veel mensen verschijnen ze als kleine stippen of zelfs kleine vlakken. Ze worden meestal het eerst gevonden op de rug van de hand, op de armen en op het gezicht. Door de jaren heen vormen en verdelen de kleuren zich anders in de huid. Ze kunnen ook worden waargenomen door de dermatoloog
  • Moedervlekken: Ze zijn roodachtig tot zwartbruin van kleur. Afhankelijk van hun vorm en grootte kunnen ze er anders uitzien op het huidoppervlak. Het is een aangeboren afwijking. De groei in de huid is meestal goedaardig, maar kan in de loop van de tijd kwaadaardig veranderen. Daarom is een regelmatige controle door de dermatoloog noodzakelijk.
  • Huidkanker: Elke donkere vlek is gevaarlijk omdat het de basis vormt voor huidkanker. Als de plek verheven is en eruitziet als een knobbel, kan het een melanoom zijn. De randen zijn onregelmatig. De oorzaak zijn de cellen die de pigmenten maken. Zonnebrand is een groot gevaar. Bescherming tegen de zon en huidcontroles door een dermatoloog zijn essentieel.

Lees ook :-Droge mond verhelpen

De oorzaken: Waarom krijgen we vlekken op de huid?

Donkere vlekken worden voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette stralen van de zon.

Na jaren van blootstelling kan melanine zich concentreren op bepaalde delen van de huid en deze verder pigmenteren. Bruine vlekken verschijnen dan definitief klassiek bij mensen ouder dan 40 jaar.

Waar kunnen bruine vlekken verschijnen?

Ouderdomsvlekken verschijnen meestal op de meest kwetsbare delen van de huid. Zo komt hun uiterlijk vaker voor op de rug van de handen en het gezicht. Toch is het mogelijk om ze ook op de poten te zien verschijnen.

Bruine vlekken op huid : Symptomen

Het belangrijkste symptoom van huidvlekken is de verandering in kleur (van verschillende grootte) van sommige huidgebieden. Deze manifestaties veroorzaken geen pijn.

De belangrijkste kenmerken van vlekken op de huid

  • Ovale of ronde, platte bruine vlekken die verschijnen op plaatsen die aan de zon zijn blootgesteld.
  • Bruine vlekken verschijnen over het algemeen op de rug van de handen, het gezicht of de schouders, dat wil zeggen in alle gebieden die regelmatig aan de zon worden blootgesteld.

Diagnose en behandeling van bruine vlekken op huid

Je moet als leek nooit zelf bruine vlekken beoordelen, maar overlaten aan een arts. Als u moedervlekken of veel moedervlekken heeft, moet u regelmatig een dermatoloog raadplegen die kan beoordelen of er risicovolle veranderingen plaatsvinden. Het maakt niet uit of de vlekken aangeboren of verworven zijn.

Als u bijzonder veel bruine vlekken op uw huid heeft, is een jaarlijkse controle aan te raden, ongeacht of u dramatische ontwikkelingen opmerkt. U moet ook nauwlettend toezicht overwegen als u in uw familie huidkanker heeft gehad, en vooral als u zelf een huidtumor heeft gehad.

De huisarts geeft alleen de eerste beoordeling. Als hij verdachte plekken ziet, verwijst hij je door naar een dermatoloog. Het stelt het verdere onderzoek in. Als huidkanker wordt vermoed, neemt hij een weefselmonster en stuurt dit naar het laboratorium. Hij verwijdert ook operatief gezwellen die nog geen kanker zijn, maar zich zeer waarschijnlijk tot kanker zullen ontwikkelen – hetzij met een laser of traditioneel met een scalpel.

Een dergelijke operatie is meestal niet moeilijk of riskant. Het vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving en u kunt de praktijk direct daarna verlaten. Als nazorg is de gebruikelijke zorg voor een kleine incisie, d.w.z. wondzalf en een pleister, voldoende zodat er geen ziektekiemen in het geopende weefsel komen.

Als de huisarts echter een stofwisselingsstoornis of systeemziekte vermoedt, is hij niet meer de juiste specialist en verwijst hij u door naar een internist die bekend is met inwendige ziekten. Als het een aandoening van de aderen is, is een zogenaamde fleboloog vereist.

Lees ook :-Hallux valgus operatie

Bruine vlekken op huid : Preventie en bescherming tegen de zon

Bruine vlekken verschijnen niet voor niets. Er is altijd een oorzaak die moet worden gevonden.

  • Vanaf het moment dat je weet welke stoffen de huidveranderingen veroorzaken, moet je ze vermijden. Dit kan onder meer voedsel en medicijnen zijn. Maar contact met planten of chemicaliën bevordert ook de bruine vlekken.
  • Neem alle noodzakelijke beschermende maatregelen in het dagelijks leven en op het werk, zodat de vlekken niet verschijnen. Dit omvat het aantrekken van beschermende kleding of het nemen van bepaalde door uw arts voorgeschreven preparaten.
  • Neem je werkgever mee. Hij heeft een zorgplicht jegens u. Naast beschermende maatregelen kan het op dit gebied ook nodig zijn dat de werkgever u toewijst aan een ander werkgebied.
  • Als u een gediagnosticeerde ziekte heeft, zal de arts deze behandelen als de onderliggende ziekte. De bruine vlekken veroorzaakt door de primaire ziekte zouden met de therapie moeten verdwijnen. Soms blijven er echter ook na de therapie vlekken achter. Deze kunnen dan cosmetisch of verder medisch behandeld worden.
  • Bij de preventieve maatregelen staat zonbescherming voorop. Bescherm uzelf consequent tegen UV-straling met geschikte producten zoals zonnecrèmes. Ook hierover geeft de dermatoloog u gericht advies.
  • Gebruik alleen producten die zijn afgestemd op uw behoeften. Draag daarnaast geschikte kleding om jezelf tegen de zon te beschermen. Dit is waar van kinds af aan.
Wat kan er gedaan worden aan bruine vlekken op de huid?

Snijd de citroen open en breng het sap aan op de aangetaste delen van de huid met een wattenstaafje of wattenstaafje.
Laat het citroensap ongeveer tien tot vijftien minuten intrekken en spoel af met water.
Herhaal de applicatie twee tot drie keer per dag.

Zijn bruine vlekken op de huid gevaarlijk?

Een donkere vlek op de huid kan ook wijzen op een kwaadaardige ontwikkeling. Melanomen verschijnen meestal als licht verhoogde vlekken of kleine knobbeltjes met een gewijzigd oppervlak en onregelmatig gerafelde randen. Een melanoom kan donkerbruin, zwartblauw tot roodachtig of kleurloos zijn.

Wat betekenen vlekken op de huid?

Ze zijn vaak een reactie van het lichaam op infecties met virussen of bacteriën. Rode vlekken verschijnen vaak op de huid als afweerreactie bij allergieën. Zeldzamere oorzaken van roodheid van de huid (erytheem) in de vorm van rode vlekken zijn seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis of tropische ziekten zoals knokkelkoorts.

Share This Article
Leave a comment