Verstandskies komt door

John
16 Min Read

Wat zijn de verstandskiezen?

Verstandskiezen zijn de laatste tanden die bij mensen doorkomen. Ze breken meestal door in de mondholte op de leeftijd van 18-25 als de achterste kiezen. De term komt van de “oude” leeftijd waarop ze doorbreken. Normaal gesproken heeft elke persoon vier verstandskiezen die voor de geboorte zijn gemaakt. Sommige mensen hebben echter niet alle vier of helemaal geen verstandskiezen.

De tanden hoeven niet per se verwijderd te worden. Maar vaak is er geen ruimte in de kaak om er doorheen te komen. Dit komt omdat onze kaken tijdens de menselijke ontwikkeling steeds kleiner worden. Hoeveel verstandskiezen u heeft en of ze ruimte hebben om door te breken kan de tandarts aan de hand van een overzichtsröntgenfoto bepalen.

Lees ook :-Zuurstofgehalte in bloed

Wanneer moeten de verstandskiezen eruit?

Vaak hebben verstandskiezen te weinig ruimte in het gebit, lopen schuin af en kunnen daardoor niet normaal groeien. Vaak blijven ze volledig opgesloten in de kaak (vastgehouden) of kunnen ze slechts gedeeltelijk doorkomen (gedeeltelijk vastgehouden).

Als ze tegen aangrenzende tanden drukken, kunnen ze deze ook beschadigen. Deze druk leidt vaak tot pijn en ontsteking. Als de symptomen aanhouden, kunnen zelfs de wortels van de aangrenzende tand worden beschadigd. Een slijmvlieskap over de groeiende verstandskies komt vooral veel voor in de onderkaak. Voedseldeeltjes kunnen zich eronder verzamelen, wat leidt tot zwelling en later ontsteking. De ontsteking kan lang onopgemerkt blijven voordat het meer pijn veroorzaakt. Om het proces te stoppen, moet de tandarts de tandpockets schoonmaken. Het kan nodig zijn om de slijmvlieskap te openen met een incisie of elektrochirurgisch. – Om in de eerste plaats een ontstekingsproces te voorkomen, dient bij problemen de verstandskies tijdig te worden getrokken. Dit geldt ook voor ernstig carieuze verstandskiezen. Omdat ze ver naar achteren in de mond zitten, zijn ze vaak moeilijk schoon te maken en kunnen bacteriën tandglazuur aantasten.

Een verstandskiesoperatie wordt aanbevolen

  • wanneer de kaak te klein is en complicaties waarschijnlijk zijn
  • als de verstandskies de kaak of zenuwen beschadigt
  • als er een risico op ontbranding is
  • met tandbederf.

Hoe verstandskiezen groeien

Elk van onze tanden heeft een specifieke rol in de mond, maar niet alle kaken kunnen 28 of 32 tanden bevatten, als we verstandskiezen meerekenen. Het doorkomen van onze 4 verstandskiezen (ook wel 3 e kiezen genoemd) gaat langzaam en kan zelfs uitblijven.Van 8-10 jaar oud is de omtrek van de tanden zichtbaar op de röntgenfoto.

Op 12-jarige leeftijd wordt de kroon gevormd. De wortels zijn voltooid rond de 17-18 jaar oud, wat overeenkomt met de gemiddelde leeftijd van uitbarsting. Op 25-jarige leeftijd is 90% van de verstandskiezen met voldoende boogruimte doorgebroken.

Lees ook :-Ontsteking kaak gevaarlijk

Op welke leeftijd moeten verstandskiezen worden getrokken?

Als u preventief kunt optreden, wordt ten zeerste aanbevolen om rond de leeftijd van 15 of 16 jaar een onderzoek uit te voeren om de progressie van deze tanden te meten en hun waarschijnlijke oriëntatie te kennen. Aangezien de wortels in deze groeiperiode nog niet zijn gevormd, wordt dit in het geval van een extractie sterk vereenvoudigd.

De beste leeftijd om de risico’s van extractiechirurgie te minimaliseren, is tussen de 16 en 20 jaar. Op deze leeftijd zijn de wortels van de verstandskies kort en slechts half gevormd. Bepaalde factoren helpen chirurgie en genezing te vergemakkelijken: het bot rond de verstandskies is zachter en de tand is omgeven door een groot kapsel van zacht weefsel.

Bij risicopatiënten wordt aanbevolen om de profylactische extractie van verstandskiezen uit te voeren vóór de leeftijd van 25 jaar en, in sommige gevallen, tot 30 jaar zonder grote problemen.

Lees ook :-Korstjes in neus

De meest voorkomende symptomen

De uitbarsting van verstandskiezen kan soms geen ongemak veroorzaken, maar gaat altijd gepaard met pijnlijke symptomen, in gevallen waarin deze gebitselementen niet volledig uit het tandvlees kunnen komen of slechts gedeeltelijk naar buiten komen en druk uitoefenen op de aangrenzende tanden die ontstekingen veroorzaken, als gevolg van door ruimtegebrek in de tandboog groeien ze daardoor in afwijkende posities, bijvoorbeeld horizontaal.

Het meest voorkomende symptoomcomplex is:

  • Pijn die ook aangrenzende tanden kan betreffen en uitstraalt naar het oor
  • Roodheid en zwelling (zwelling) van het tandvlees en rond de lymfeklieren
  • Halitose veroorzaakt door gingivitis
  • Moeite met kauwen en met het openen en sluiten van de mond
  • Tandvleesabcessen of cysten die de tand en aangrenzende weefsels kunnen beschadigen
  • Hoofdpijn
  • Pericoronitis, een ontsteking van het tandvlees rond de gedeeltelijk aangedane tand
  • Vorming van gingivale pockets
  • Verplaatsing van de andere tanden
  • Koorts

Wanneer deze tekenen verschijnen, is het belangrijk om contact op te nemen met uw tandarts om te proberen het risico op beschadiging van zeer delicate structuren zoals de inferieure alveolaire zenuw te minimaliseren. Meestal worden in de acute fase, om de bovengenoemde symptomen te verlichten, antibiotica, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen voorgeschreven. Spoelen met water en zout kan ook nuttig zijn, in de dosering van 1/2 theelepel zout in een glas water, want zout is een natuurlijk desinfectiemiddel.

Wat te doen voor het trekken van verstandskiezen?

Voorafgaand aan het trekken van verstandskiezen voert de tandarts een vooronderzoek uit. Dit omvat het onderzoeken van de positie en vorming van elk van de verstandskiezen en het bestuderen van de gewrichten en de kaak van de patiënt. De kaakchirurg zal met behulp van een panoramische röntgenfoto ook zoeken naar de aanwezigheid van cysten of andere pathologieën.

Tijdens deze preoperatieve afspraak worden de details van de extractie van de verstandskies aan de patiënt getoond. Dit is het ideale moment om alle vragen over de interventie te stellen en eventuele twijfels toe te vertrouwen.

Wanneer is een verstandskiesoperatie nodig?

Hoe eenvoudig of complex de procedure voor het verwijderen van de verstandskiezen is, hangt af van het feit of ze al goed zijn uitgegroeid of nog verborgen in de kaak zitten. Als de tand al een beetje of helemaal is doorgebroken, kan de tandarts deze er meestal snel en gemakkelijk uittrekken. Dit gebeurt zodra de plaatselijke verdoving werkt en de patiënt niets meer voelt.

Als de verstandskies nog verborgen in de kaak zit of scheef groeit, moet de operatie worden uitgevoerd door een kaak- of kaakchirurg. De procedure blijkt dan wat ingewikkelder te zijn, want voordat de tand kan worden verwijderd, moeten eerst het slijmvlies en bot worden verwijderd. Uiteraard wordt deze wat langere operatie ook onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Een verstandskiesoperatie kan ook onder algehele narcose worden uitgevoerd. Dit is het geval bij zeer complexe interventies of bij angstige patiënten. De chirurg bespreekt vooraf met de patiënt welke anesthesie de chirurg geschikt acht.

Als er meerdere verstandskiezen moeten worden verwijderd, moeten patiënten overwegen of ze alle vier de tanden in één keer moeten verwijderen of dat ze een paar weken ertussen moeten laten. Dan konden de twee tanden aan de ene kant tijdens de eerste operatie worden verwijderd en de twee tanden aan de andere kant tijdens de volgende operatie.

Welke procedure de juiste is – ook met betrekking tot de pijn na de operatie – moet worden besproken met de behandelend arts.

Mogelijke complicaties bij verstandskiezen

Zoals hierboven vermeld, als verstandskiezen correct uitkomen, zelfs als ze geen specifieke functie hebben, veroorzaken ze geen ongemak of aandoeningen en kunnen ze op de traditionele manier worden behandeld met de juiste mondverzorging. Als de bogen zo zijn gestructureerd dat er voldoende ruimte overblijft, is het uiterlijk van de octaven in feite een normaal teken van groei.

Het komt echter vaak voor dat deze kiezen er lang over doen om aan te komen en dat ze door ruimtegebrek erg moeilijk naar buiten kunnen komen om zich binnen de tandbogen te positioneren, waardoor veel mensen een gezonde en oogverblindende glimlach verliezen.

Wanneer de achtsten geen ruimte hebben om correct te groeien, kunnen ze in feite aanleiding geven tot verschillende soorten gevolgen en complicaties, meer of minder ernstig. Laten we samen kijken naar de meest voorkomende in de orthodontie.

Als de beschikbare ruimte beperkt is, wordt dit tandheelkundige inclusie genoemd. Verstandskiezen kunnen ingebed of half ingebed zijn en hebben daarom de neiging om zijwaarts, scheef of horizontaal te groeien – de tweede kies beschadigend – of slechts gedeeltelijk door het tandvlees te komen – waardoor lokale bacterievorming ontstaat die infecties veroorzaakt. of het kan volledig vast komen te zitten onder het tandvlees en een zak (cyste) vormen die de zenuw, het bot en zelfs de aangrenzende tanden die het gebied omringen kan beschadigen.

Onder de andere mogelijke complicaties als gevolg van de groei van verstandskiezen bij gebrek aan de nodige ruimte, herinneren we ons ook de tanddruk – die de dagelijkse reiniging van de mondholte met de tandenborstel en normaal kauwen moeilijk kan maken -; gezwollen en ontstoken tandvlees dat in sommige gevallen ook koorts kan veroorzaken; tandbederf, tandabces of granuloom; en chronische kiespijn – veroorzaakt door de druk die wordt uitgeoefend door de verstandskies op aangrenzende tanden.

In al deze gevallen zal de patiënt bijkomende problemen hebben zoals pijn, ongemak, zwelling, moeite met het openen van de mond of problemen met eten.

Soms is antibiotische therapie in combinatie met een behandeling op basis van mondspoelingen met chloorhexidine dat desinfecterend en antibacterieel werkt voldoende, maar als de situatie niet vanzelf verdwijnt en de symptomen terugkeren, is de best mogelijke oplossing (zelfs preventief) die van de interventie. chirurgisch met tandextractie.

Het verwijderen van verstandskiezen met plaatselijke verdoving biedt veel voordelen voor de tandgezondheid. In feite kunt u met een operatie:

  • de kans op pijn verminderen,
  • de mogelijkheid van het plaatsen van een prothese in de toekomst te verkleinen,
  • vermijd de vorming van cariës,
  • voorkomen van parodontitis,
  • vermijd interferentie met kauwen
  • vermijd de vorming van cysten
  • vermijd het verlies van de natuurlijke uitlijning van de tanden, vooral als gevolg van orthodontische therapie met hulpmiddelen.

Wat te doen na het trekken van verstandskiezen?

Met plaatselijke verdoving kunt u gemakkelijk herstellen in de tandartsstoel. Wilt u snel herstellen van uw operatie? Volg de instructies van uw tandarts.

Welke activiteit kan ik doen?

Plan na uw operatie om de rest van de dag te rusten. U kunt de volgende dag uw normale activiteiten hervatten. Vermijd een week lang elke inspannende fysieke activiteit die het bloedstolsel uit de extractiepoort zou kunnen losmaken.

Wat te drinken?

Drink veel water na de operatie, maar de eerste 24 uur geen alcoholische, koolzuurhoudende, warme dranken of koffie. Drink minstens een week niet door een rietje, omdat de zuigkracht de bloedstolsel kan losmaken.

Wat te eten

Eet de eerste 24 uur alleen zacht voedsel, zoals yoghurt of appelmoes. Ga verder met het eten van halfzacht voedsel als je het kunt verdragen. Vermijd hard, zacht, heet of gekruid voedsel dat in de opening kan blijven steken of de wond kan irriteren.

Hoe om te gaan met pijn?

U kunt pijn onder controle krijgen met een voorgeschreven pijnstiller of een pijnstiller in de drogisterij, zoals paracetamol. Het plaatsen van een ijspak op de kaak kan ook pijn verlichten.

Bloeden

De eerste dag na de procedure kan er enige bloeding optreden. Vermijd luid te spugen om het bloedstolsel niet uit de opening los te maken. Vervang het gaasje op de extractieplaats zoals voorgeschreven door uw tandarts.

Zwelling en blauwe plekken

Als u zwelling van uw wangen en blauwe plekken op uw huid heeft, verdwijnen deze meestal binnen een paar dagen. Gebruik een ijspak op het gezicht zoals aanbevolen door uw tandarts.

Mondreiniging

De eerste 24 uur na de operatie niet uw tanden poetsen, uw mond spoelen of mondwater gebruiken. Spoel uw mond een week lang om de 2 uur en na de maaltijd voorzichtig met lauw zout water. Meng 1/2 theelepel zout in 8 ons water. Ga na de eerste 24 uur voorzichtig verder met poetsen en vermijd het verstoren van de hechtingen.

Roken

Rook niet gedurende ten minste 24 uur na de operatie – en wacht indien mogelijk langer. Het gebruik van tabaksproducten na een kaakoperatie kan de genezing vertragen en het risico op complicaties vergroten.

Hoe weet u of u uw verstandskiezen moet laten verwijderen?

Het trekken van verstandskiezen is gebruikelijk rond de leeftijd van 16-17 jaar, maar sommigen laten ze later verwijderen, tussen de 18 en 25 jaar. De verstandskiezen kunnen bij volwassenen veel later worden verwijderd, in het geval van moeilijk te behandelen cariës.

Hoe verstandskiezen sneller genezen?

Om een snellere genezing te stimuleren, moet u voldoende rusten, voedzaam eten en drinken en de extractieplaats verzorgen. Volg eventuele speciale instructies die uw chirurg u zal geven.

Waarom mogen verstandskiezen niet worden verwijderd?

Cariës. Zoals hierboven vermeld, is het gebied waar de verstandskiezen liggen moeilijk te onderhouden, zelfs bij dagelijks tandenpoetsen. Daarom komen gaatjes, naast infecties, vaak voor in semi-aangedane tanden wanneer ze op hun plaats worden gelaten.

Share This Article
Leave a comment