Wat is hepatitis b

John
12 Min Read

Hepatitis B is een ernstige leverinfectie die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV). Voor sommige mensen wordt hepatitis B-infectie chronisch, wat betekent dat het langer dan zes maanden duurt. Als u chronische hepatitis B heeft, verhoogt u het risico op het ontwikkelen van leverfalen, leverkanker of cirrose – een aandoening die blijvende littekens op de lever veroorzaakt.

De meeste volwassenen met hepatitis B herstellen volledig, zelfs als hun tekenen en symptomen ernstig zijn. Zuigelingen en kinderen hebben meer kans op het ontwikkelen van een chronische (langdurige) hepatitis B-infectie.

Een vaccin kan hepatitis B voorkomen, maar er is geen remedie als u de aandoening heeft. Als je besmet bent, kan het nemen van bepaalde voorzorgsmaatregelen helpen voorkomen dat het virus naar anderen wordt verspreid.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een infectie van uw lever. Het wordt veroorzaakt door een virus. Er is een vaccin dat ertegen beschermt. Voor sommige mensen is hepatitis B mild en duurt het kort. Deze “acute” gevallen hebben niet altijd behandeling nodig. Maar het kan chronisch worden. Als dat gebeurt, kan het littekens op het orgaan, leverfalen en kanker veroorzaken, en het kan zelfs levensbedreigend zijn.

Het wordt verspreid wanneer mensen in contact komen met het bloed, open zweren of lichaamsvloeistoffen van iemand die het hepatitis B-virus heeft.

Het is ernstig, maar als je de ziekte als volwassene krijgt, zou het niet lang moeten duren. Je lichaam bestrijdt het binnen een paar maanden en je bent immuun voor de rest van je leven. Dat betekent dat je het niet meer kunt krijgen. Maar als je het bij de geboorte krijgt, zal het waarschijnlijk niet verdwijnen.

“Hepatitis” betekent ontsteking van de lever. Er zijn andere soorten hepatitis. Die veroorzaakt door virussen omvatten ook hepatitis A en hepatitis C.

Wat zijn de oorzaken van hepatitis B?

Wat zijn de oorzaken van hepatitis B?

Het hepatitis B-virus, dat wordt overgedragen via seksueel contact, contact met de ouders of door uitwisseling van geïnfecteerd bloed, begint zich, wanneer het zich in de lever nestelt, te vermenigvuldigen, zich te vermenigvuldigen in de levercellen (hepatocyten) en leidt tot ontsteking en het optreden van symptomen ( acute fase); of het blijft slapen, zelfs voor een lange tijd, en beschadigt langzaam de lever van de geïnfecteerde persoon. Hepatitis B kan zowel in chronische als in acute vormen voorkomen:

Chronische vorm
Als de infectie langer dan zes maanden aanhoudt, wordt er gesproken van chronische hepatitis. Dit gebeurt omdat het immuunsysteem het virus niet volledig kan elimineren; in dit geval kan de ziekte jaren aanhouden en leiden tot zeer ernstige problemen zoals leverkanker, levercirrose en chronisch leverfalen. Hepatitis B wordt chronisch bij de meeste kinderen die hepatitis B erven van hun ouders of die hepatitis B oplopen vóór het vijfde levensjaar. Chronische hepatitis B kan zich op elk moment tot een acute vorm ontwikkelen.

Acute vorm
De acute vorm van hepatitis B duurt minder dan zes maanden, vooral bij degenen die het virus op volwassen leeftijd oplopen, omdat het immuunsysteem van een volwassene, als het gezond is, er meestal in slaagt om specifieke antilichamen te ontwikkelen en de ziekte binnen korte tijd te verslaan.

Lees ook :- Schimmel infectie vagina

Hepatitis b : Symptomen

Symptomen van de acute vorm van hepatitis B verschijnen meestal na ongeveer drie tot zes maanden na contact met het virus.

In veel gevallen kan een acute HBV-infectie volledig asymptomatisch optreden. De aan- of afwezigheid van symptomen hangt af van de leeftijd waarop de infectie is opgelopen: <1% van de kinderen jonger dan één jaar is symptomatisch, 5-15% tussen 1 en 5 jaar, 30-50% jonger dan 5 jaar .

Wanneer acute hepatitis symptomatisch is, kan het volgende optreden:

  • Vermoeidheid, gegeneraliseerde malaise
  • Misselijkheid, braken en verlies van eetlust
  • Spierpijn
  • Buikpijn en ongemak, vooral in het levergebied
  • Geelzucht (als gevolg van een verhoging van het bloedbilirubine als gevolg van verminderde enterische eliminatie) geassocieerd met het verschijnen van witachtige (acolie) ontlasting en donkergekleurde urine (eliminatie van bilirubine door de nieren)
  • jeuk
  • Gewrichtspijn

Indien aanwezig, duren de symptomen van de acute fase enkele weken, in sommige gevallen is ziekenhuisopname vereist.

Sommige patiënten kunnen een ernstigere leverziekte hebben (fulminant leverfalen) en kunnen hieraan overlijden.

In de chronische vorm is hepatitis B asymptomatisch, alleen wanneer de leverbeschadiging ernstig wordt, kunnen symptomen van levercirrose optreden, het ernstigste klinische beeld van chronische HBV-hepatitis. Deze infectie verhoogt de incidentie van hepatocellulair carcinoom (leverkanker).

Lees ook :- Plekjes op tong

Hepatitis b : Diagnose

De symptomen zijn al een belangrijke aanwijzing, en het bezoek van de kinderarts kan leiden tot de diagnose, het verifiëren van de aanwezigheid van geelzucht en/of een vergroting en/of pijn in de lever (rechtsboven in de buik).

De kinderarts kan bloedonderzoeken voorschrijven, die in geval van hepatitis

  • verhoogde leverenzymen vertonen (met name transaminasen, een teken van levercelbeschadiging),
  • zal geelzucht bevestigen met een toename van bilirubine,
  • ze zullen de functionaliteit van de lever evalueren, de staat van coagulatie (de lever produceert vitamine K en vele factoren die nodig zijn voor de bloedstolling),
  • ze zullen zoeken naar de antigenen en antilichamen die gericht zijn tegen het B-virus (markers van hepatitis B) en ook rechtstreeks naar het virus door middel van het zoeken van het virale genoom.

Lever echografie is ook een niet-invasief onderzoek en zeer nuttig voor het evalueren van zowel de vergroting van de lever als de interne structuur.

Met name in geval van chroniciteit kunnen andere onderzoeken nodig zijn, zoals leverbiopsie, CT-scan en MRI.

Hepatitis b : Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor acute hepatitis B. Daarom is de zorg gericht op het behouden van comfort en een adequate voedingsbalans, inclusief het vervangen van vocht dat verloren is gegaan door braken en diarree. Het belangrijkste is het vermijden van onnodige medicijnen. Acetaminophen, paracetamol en medicatie tegen braken dienen te worden vermeden.

Chronische hepatitis B-infectie kan worden behandeld met medicijnen, waaronder orale antivirale middelen. Behandeling kan de progressie van cirrose vertragen, de incidentie van leverkanker verminderen en de overleving op lange termijn verbeteren. In 2021 schatte de WHO dat 12% tot 25% van de mensen met chronische hepatitis B-infectie behandeling nodig zal hebben, afhankelijk van de instellings- en geschiktheidscriteria.

De WHO beveelt het gebruik van orale behandelingen (tenofovir of entecavir) aan als de krachtigste geneesmiddelen om het hepatitis B-virus te onderdrukken. De meeste mensen die een hepatitis B-behandeling starten, moeten deze levenslang voortzetten.

In een omgeving met een laag inkomen sterven de meeste mensen met leverkanker binnen enkele maanden na de diagnose. In landen met een hoog inkomen, komt de patiënt eerder in de loop van de ziekte naar het ziekenhuis en heeft toegang tot chirurgie en chemotherapie die het leven met enkele maanden tot enkele jaren kunnen verlengen. Levertransplantatie wordt soms met wisselend succes toegepast bij mensen met cirrose of leverkanker in landen met een hoog inkomen.

Lees ook :- Rode vlek op eikel

Hepatitis b : Complicaties

Het hebben van een chronische HBV-infectie kan leiden tot ernstige complicaties, zoals:

  • Littekens van de lever (cirrose). De ontsteking die gepaard gaat met een hepatitis B-infectie kan leiden tot uitgebreide leverlittekens (cirrose), die het vermogen van de lever kunnen aantasten.
  • Leverkanker. Mensen met een chronische hepatitis B-infectie hebben een verhoogd risico op leverkanker.
  • Leverfalen. Acuut leverfalen is een aandoening waarbij de vitale functies van de lever worden uitgeschakeld. Wanneer dat gebeurt, is een levertransplantatie nodig om in leven te blijven.
  • Andere condities. Mensen met chronische hepatitis B kunnen een nierziekte of ontsteking van bloedvaten krijgen.

Hepatitis b : Preventie

Om de overdracht van hepatitis B te voorkomen, is het noodzakelijk om risicovol gedrag te vermijden en de eigen gezondheid en die van anderen te respecteren:

  • gebruik een condoom bij geslachtsgemeenschap van welke aard dan ook
  • vermijd het verwisselen van spuiten als u injecteerbare medicijnen gebruikt
  • vermijd het uitwisselen van tandenborstels, scheermessen, manicure- en pedicurehulpmiddelen
  • het gebruik van steriele naalden en gereedschappen te eisen voor het uitvoeren van tatoeages, piercings of andere handelingen waarvoor naalden of gereedschappen nodig zijn, waarbij tevens wordt gezorgd voor goede hygiënische omstandigheden in de ruimten waarin deze praktijken worden uitgevoerd
  • als u drager bent van het virus, bij tandheelkundige behandelingen of medische ingrepen is het raadzaam de tandarts en het medisch/verplegend personeel van uw staat op de hoogte te stellen

Naast het vermijden van risicovol gedrag, kan infectie worden voorkomen met hepatitis B-vaccinatie. Het vaccin bevat niet het virus, maar alleen de delen die kunstmatig in het laboratorium zijn geconstrueerd en is daarom veilig en effectief (lees de Hoax).

Is hepatitis B te genezen?

Ongeveer 260 miljoen mensen, meer dan drie procent van de wereldbevolking, zijn chronisch besmet met het hepatitis B-virus (HBV); Op de lange termijn treden vaak complicaties op zoals levercirrose of leverkanker. Een genezing met de bestaande medicijnen is nog niet mogelijk.

Hoe manifesteert hepatitis B zich?

Hepatitis B-infectie kan verschillende symptomen veroorzaken: verlies van eetlust, misselijkheid en braken, gele verkleuring van de huid en ogen (geelzucht, geelzucht), algemene malaise, gewrichtspijn en koorts. Veel mensen die besmet raken hebben echter geen of geen typische symptomen.

Wat kunt u doen tegen hepatitis B?

De beste bescherming tegen hepatitis B is vaccinatie. Het wordt meestal gegeven samen met de vaccinatie tegen hepatitis A. De vaccinatie wordt aanbevolen voor: Mannen die seks hebben met mannen.

Hoeveel mensen overlijden aan hepatitis B?

Bij een chronisch beloop behoren ze tot de belangrijkste oorzaken van levercirrose en levercelcarcinoom. Overlijden door hepatocellulair carcinoom is wereldwijd de tweede belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen. Volgens schattingen van de WHO sterven jaarlijks wereldwijd 887.000 mensen aan hepatitis B.

Wat mag je niet eten als je hepatitis hebt?

Veel groenten en fruit, maar vermijd alles dat gas veroorzaakt, zoals uien, onrijp of overrijp fruit. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Daarnaast mag rauw voedsel niet later worden gegeten dan rond 18.00 uur. zodat het lichaam de tijd heeft om het te verteren.

Share This Article
Leave a comment