Plotseling extreem moe

John
10 Min Read

Heb je vaak dagelijkse barshots of voel je een daling van de energie die opkomt? Het plotten van extreem moe is meestal slechts een symptoom van een ander probleem. Wat zijn de mogelijke oorzaken van plotseling extreem moe? Hoe voel je je weer goed? Volg het advies van het medische team van Qare om een einde te maken aan uw traagheid en energie terug te krijgen.

Plotseling extreem moe is een veelgehoorde klacht. Volgens de laatste cijfers van de Zorgverzekering klaagt tussen 10 en 25% van de mensen die een huisarts raadplegen over vermoeidheid – een prevalentie die in de winter stijgt – en ongeveer 7% raadpleegt hun huisarts vooral om deze reden. zou zich meer zorgen maken.

Definitie : plotseling extreem moe

Wees voorzichtig met het amalgaam tussen “Plotseling extreem moe”. Plotseling extreem moe is een onaangenaam gevoel, een gevoel dat kan worden veroorzaakt door een gebrek aan slaap of dat kan volgen op intense lichamelijke inspanning of intellectuele activiteit. Het is een normaal proces. Aan de andere kant, wanneer deze uitputting ondanks rust aanhoudt, spreken we van asthenie. “Het is een pathologische aandoening die een gebrek aan zowel fysieke als morele kracht weerspiegelt”, legt dr. Florent Sancini, huisarts in Aix-en-Provence, uit.

Symptomen: plotseling extreem moe

Asthenische patiënten roepen vaak “vermoeidheid”, “ontmoediging”, “een gevoel van zwakte” op of beschrijven zichzelf als “uitgewassen”, “lege” om hun ongemak te beschrijven. Bovendien kunnen sommige mensen last hebben van hypervermoeidheid, wat betekent dat vermoeidheid snel optreedt bij het uitvoeren van een taak die niet belastend is. Het is noodzakelijk om een arts te raadplegen in het geval van plotseling optredende of optredende vermoeidheid / asthenie, als deze twee aandoeningen niet verband houden met een voor de hand liggende factor (zoals bijvoorbeeld gebrek aan slaap) of met een reeds bekende pathologie. . Als vermoeidheid gepaard gaat met andere symptomen zoals verlies van eetlust,

De oorzaken van plotseling extreem moe

Veel factoren en ziekten kunnen de oorzaak zijn van plotseling extreem moe :

  • Er is ten eerste het gebrek aan slaap of een slechte slaapkwaliteit die verband kan houden met slaapstoornissen zoals het syndroom van slaapapneu, maar ook hormonale stoornissen zoals schildklieraandoeningen.
  • Deze toestand van pathologische uitputting kan ook worden veroorzaakt door zwangerschap, depressie, overwerk (burn-out), koolmonoxidevergiftiging of herhaalde inname van toxische stoffen (drugs, alcohol, enz.), of zelfs hydro-elektrolytenstoornissen (verstoringen in natrium- of kaliumspiegels) , infectie, kanker …
  • Asthenie kan ook optreden tijdens herstel.
  • En deze aandoening komt niet alleen voor bij volwassenen. Ook kinderen en adolescenten kunnen last hebben van deze chronische uitputting. Net als bij hun ouders moet dit teken leiden tot een consult omdat het een waarschuwingssignaal kan zijn voor een onderliggende pathologie. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van bloedarmoede (vooral bij gereguleerde jonge meisjes), slaapstoornissen die verband houden met stress of angst (scheiding van ouders, verlies van een geliefde of een huisdier, pesterijen op school …).

Algemene oorzaken

  • Chronisch slaapgebrek: te laat naar bed gaan, vroeg opstaan, tegen de natuurlijke slaap-waakcyclus in leven
  • Gebrek aan lichaamsbeweging: Als u niet genoeg beweegt, wordt u sneller moe.
  • Vette, calorierijke voeding: na een weelderige maaltijd stroomt er meer bloed naar de spijsverteringsorganen. Andere regio’s zoals de hersenen zijn dan
  • voorzien van minder bloed en dus minder zuurstof – u wordt moe.
  • zwaarlijvigheid
  • Diëten of ondergewicht: Als er te weinig voedingsstoffen, mineralen en vitamines aan het lichaam worden geleverd, kunnen er gebreksverschijnselen optreden, die op hun beurt vermoeidheid kunnen veroorzaken.
  • Gebrek aan vocht: Als u te weinig drinkt, wordt het bloed dik en kan het slechts langzaam circuleren. Op deze manier worden ook de hersenen met vertraging van zuurstof voorzien. Drink daarom voldoende. Voor volwassenen wordt twee liter vocht per dag (bij gematigde temperaturen) aanbevolen.
  • Stress op het werk of in het dagelijks leven, burn-out en aanhoudende onderbelasting (verveling, bore-out) maken je moe.
  • slecht geventileerde ruimtes en droge lucht
  • Gifstoffen en verontreinigende stoffen in de lucht (werk, woonkamers)

Lees ook: – Bloed in sperma

Welke ziekten veroorzaken grote plotseling extreem moe ?

Verschillende ziekten kunnen meer of minder heftige extreme vermoeidheid als symptoom hebben. De voorbijgaande infectieziekten kunnen extreme vermoeidheid veroorzaken maar verdwijnen na genezing, terwijl sommige aandoeningen chronischeplotseling extreem moe kunnen veroorzaken. Besmettelijke ziekten worden begunstigd door de daling van onze immuniteit die verband houdt met omgevingsfactoren (minder zonlicht, voedsel dat minder rijk is aan vitamines en sporenelementen, stress in verband met verkoudheid, enz.).

Hier zijn de verschillende ziekten die veroorzaken plotseling extreem moe :

  • virale of bacteriële infectieuze pathologieën (influenzavirus, gastro-enteritis, verkoudheid en acute nasofaryngitis, enz.);
  • chronische infectieziekten (hiv, hepatitis B, hepatitis C, enz.);
  • endocriene ziekten (type 2 diabetes, schildklierprobleem, enz.);
  • ijzertekort (bloedarmoede);
  • chronische pathologieën (chronische bronchopneumopathie, nierziekte, enz.)
  • fibromyalgie;
  • auto-immuunziekten;
  • kankers;
  • slaapziekten (slaapapneu, rustelozebenensyndroom).

De lijst kan doorgaan. Zo kan een hiatus hernia (wanneer de maag via de hiatus opening in de borstkas beweegt) extreem moe worden met pijn, braken of gastro-oesofageale refluxziekte. De intensiteit van migraine en hoofdpijn kan in sommige gevallen ook extreme vermoeidheid en duizeligheid veroorzaken.

Diagnostisch : plotseling extreem moe

De eerste stap in de diagnose is het duidelijk definiëren van de extreme moeheid met de patiënt tijdens zijn gesprek. We kunnen dan proberen vast te stellen of het van psychische of somatische oorsprong is, dat wil zeggen veroorzaakt door een lichamelijk letsel, beschrijft de huisarts. Zo kan de arts, afhankelijk van de reacties van de patiënten en het klinisch onderzoek, bepaalde onderzoeken bestellen, zoals een bloedtest met schildklierhormoontests of een elektrolytenbalans bijvoorbeeld. Beeldvorming kan ook worden geadviseerd door de beoefenaar.

Lees ook: – Pijn achter oog

Wat te eten

Een gevarieerde en evenwichtige voeding en vooral producten kunnen helpen bij het bestrijden van extreme moeheid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koffie die bijzonder rijk is aan cafeïne, sappen die rijk zijn aan antioxidanten en vitamine C, voedsel zoals gember …

Behandelingen: wat te doen bij plotseling extreem moe ?

De eerste behandeling is natuurlijk rust en het aannemen van bepaald gedrag dat een betere slaap bevordert, zoals het stoppen van thee- of koffieconsumptie na 16.00 uur. of ’s avonds laat schermen gebruiken. De behandeling wordt dan aangepast aan elke pathologie. Zo zal het nodig zijn om bij slaapapneu een apparaat te gebruiken, of medicijnen te slikken bij een schildklieraandoening.

Lees ook: – Bittere smaak in mond

Welke remedies voor plotseling extreem moe ?

Afhankelijk van de oorzaken van uw behandeling zoals extreem moe of extreem moe, kunt u onder meer magnesium, vitamine D en zelfs melatonine krijgen om u te helpen energie terug te krijgen. Het is de arts die beoordeelt welke behandeling het beste bij u past. Weet dat u online kunt teleconsulteren en indien nodig een recept kunt krijgen. Als u tijdelijke wintermoeheid ervaart, kunt u ook vitamine C-supplementen nemen, die u zonder recept kunt kopen.

Preventie : plotseling extreem moe

De levensstijl heeft een duidelijke invloed op de gezondheidstoestand en de psychologische ontwikkeling. Om intense vermoeidheid te voorkomen, is het met name essentieel om:

  • buiten een minimale fysieke activiteit houden,
  • respecteer zoveel mogelijk de normale slaapuren,
  • een uitgebalanceerd dieet hebben om een gezond gewicht te behouden en tekortkomingen te voorkomen,
  • om stimulerende middelen (tabak, alcohol, koffie) en overtollige suiker te beperken,
  • om zichzelf elke dag perioden van ontspanning en rust te gunnen en om overmatige stress en overwerk te vermijden.
Wanneer moet je je zorgen maken plotseling extreem moe ?

Bel voor een afspraak met uw arts als uw probleem twee of meer weken aanhoudt, ondanks dat u moeite heeft gedaan om te rusten, stress te verminderen, een gezond dieet te kiezen en veel vocht te drinken.

Wat zijn de oorzaken van het tekort plotseling extreem moe ?

De hele tijd moe zijn kan ook een teken zijn van vitaminetekort. Dit kan lage niveaus van vitamine D, vitamine B12, ijzer, magnesium of kalium zijn. Een routinematige bloedtest kan helpen bij het identificeren van een tekort.

Welke vitamine is het beste voor plotseling extreem moe ?


Vitamine b12
Samen met de andere B-vitamines helpt vitamine B12 het voedsel dat je eet om te zetten in energie die je cellen kunnen gebruiken. Het houdt ook de zenuwen en bloedcellen van uw lichaam gezond en helpt een vorm van bloedarmoede te voorkomen waardoor u zwak en moe kunt worden (22).

Share This Article
1 Comment