Plekjes op tong

John
15 Min Read

Vlekken op de tong mogen nooit worden onderschat, omdat ze een wake-up call kunnen zijn voor de algemene gezondheid van het hele organisme. Deze aandoening treft zowel kinderen als volwassenen, maar hoe moet deze worden behandeld?

Plekjes op tong : Belangrijkste oorzaken

Plekjes op tong : Belangrijkste oorzaken

Het is vaak gemakkelijk om bij kinderen en volwassenen vlekken op de tong op te merken, meestal wit of rood, die kenmerkend zijn voor de zogenaamde landkaarttong. Maar waar kunnen ze op vertrouwen en hoe kan hun lelijke aanwezigheid worden verholpen?

Een van de meest voorkomende oorzaken van witte vlekken op de tong van een baby is spruw (orale spruw), een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel die romige kwarkachtige vlekken op de tong veroorzaakt, die moeilijk weg te poetsen zijn en die bloedingen kunnen veroorzaken als je probeert. om ze te verwijderen.
Een andere typische oorzaak van mensen van middelbare leeftijd zijn zweren op de tong en mond, die op een chronische manier aanwezig zijn, zelfs als ze niet besmettelijk zijn. Sommigen beweren dat het probleem kan worden verergerd door stress en gekruid voedsel.

Witte vlekken op de tong kunnen ook worden veroorzaakt door syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening die vooral optreedt wanneer onbeschermde seks wordt geconsumeerd. Het is goed om te weten dat deze ziekte niet alleen de genitale slijmvliezen aantast, maar ook de orale slijmvliezen.

Leukoplakie is een andere ziekte die vlekken op de tong kan veroorzaken. Hoewel het geen ernstige ziekte is, treft het vooral rokers en kan het zich ook ontwikkelen met keelpijn of rode vlekken.

Andere veel voorkomende oorzaken van witte vlekken op de tong zijn uitdroging, alcoholmisbruik of het nemen van bepaalde antibiotica. Ten slotte is er ook een vorm van kanker die zich kan manifesteren met witte vlekken op de tong en in de hele mond.

Lees ook :- Rode vlek op eikel

Andere symptomen van tongvorm

  • Rimpels en groeven: deze variaties van het slijmvlies zijn meestal aangeboren en typisch voor de gerimpelde tong – meestal probleemloos vanuit gezondheidsoogpunt. Soms kan de gerimpelde tong tongverbranding veroorzaken.
  • In zeldzame gevallen duiden de diepe rimpels op het Melkersson-Rosenthal-syndroom (ontstekingsziekte).
  • Voren en kloven: Afhankelijk van hoe uitgesproken ze zijn, suggereren deze tongkenmerken verschillende darmproblemen, zoals in de twaalfvingerige darm.
  • Scheuren : Een arts moet duidelijk maken of u lijdt aan een tekort aan sporenelementen of vitamines.
  • Longitudinale groeven: zijn ook typisch voor syfilis.
  • Pijn of knobbels op de tong kunnen een teken zijn van mondkanker, evenals onverklaarbare bloedingen.
  • Gezwollen tong: Zwelling van de tong kan worden veroorzaakt door een infectie of een allergie. In sommige gevallen kan Quincke’s oedeem, een plotselinge zwelling, ook een gezwollen tong veroorzaken.
  • Een gladde of vlezige tong kan wijzen op een vitamine B12-, ijzer-, foliumzuurtekort en bloedarmoede.
  • Zweren kunnen wijzen op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Lees ook :- Wat is candida

Plekjes op tong : Diagnose

Als u zich bij een arts aanmeldt met rode vlekken op uw tong, zal hij eerst in de anamnese proberen meer informatie en indicaties van een mogelijke onderliggende ziekte te achterhalen.

Hierbij vraagt de arts bijvoorbeeld hoe lang de puistjes al bestaan en of er andere begeleidende symptomen zoals koorts of heesheid optreden.

Bij het daaropvolgende onderzoek onderzoekt de arts de tong en bekijkt of de vlekken op de tong veroorzaakt worden door een verwonding, ontsteking of een tumor. Ook wordt gekeken of er symptomen zijn, zoals gezwollen lymfeklieren (zie: Lymfeklierzwelling in de onderkaak), die een indicatie kunnen zijn van een systemische ziekte, d.w.z. die het hele lichaam aantast.

Bij een vermoeden van een vitaminetekort wordt een bloedonderzoek gedaan om de vermoedelijke diagnose te bevestigen. Er is vaak een branderig gevoel in de mond.

Rode vlekken op de tong bij de baby

Bij baby’s is een typische oorzaak van rode vlekken op de tong een mechanisch letsel aan de tong, bijvoorbeeld veroorzaakt door vast te zitten in speelgoed.

Een tong die op deze manier is beschadigd, kan gemakkelijk ontstoken raken door de vernietiging van het tongslijmvlies, dat anders als een natuurlijke beschermende barrière dient, door kolonisatie door bacteriën. Deze ontsteking kan dan zichtbaar worden in de vorm van rode vlekken. Het geneest echter vanzelf binnen een paar dagen.

Ook mogelijke oorzaken voor de baby voor rode vlekken op de tong zijn allergieën, bijvoorbeeld voor een speeltje dat de baby in de mond stopt.

Een andere reden voor rode vlekken op de tong bij baby’s kan een gebrek aan vitamines zijn, meestal vitamine B12. Hier is er meestal een verhoogde behoefte aan de vitamine, die belangrijk is voor de celdeling en dus de groei van het kind. Nadat een vitaminetekort door een arts is vastgesteld, kan de bijbehorende vitamine specifiek worden vervangen door supplementen.

Rode vlekken op de tong bij het kind

Oorzaken van rode vlekken op de tong bij het kind verschillen slechts in geringe mate van die van de baby.

Vanaf de kindertijd komen infecties echter naar voren als de belangrijkste oorzaak van rode vlekken op de tong.

Vooral roodvonk komt hier veel voor. Het is een besmettelijke bacteriële infectie met streptokokken die systemische infectie veroorzaakt. Aanvankelijk is er hoge koorts en de typische aardbei / frambozentong, die indruk maakt met een sterke roodheid en een extra witte laag van de tong, die doet denken aan een frambozenpatroon. Een kind met roodvonk heeft ook een uitgesproken ziektegevoel met keelpijn, gezwollen lymfeklieren, verkoudheidsverschijnselen en huiduitslag (exantheem) over het hele lichaam (zie: Symptomen van roodvonk).
In tegenstelling tot de meeste andere typische kinderziektes zoals waterpokken, kun je na roodvonk opnieuw ziek worden. Antibiotica worden therapeutisch gebruikt om ernstige gevolgschade door roodvonk te voorkomen, zoals ontsteking van het hartzakje (pericarditis).

Een andere infectieziekte die veel voorkomt in de kindertijd en rode vlekken rond de mond en tong kan veroorzaken, is de zogenaamde hand-, mond- en klauwzeer, die wordt veroorzaakt door virussen. Deze ziekte kan zonder symptomen verlopen, maar kan ook gepaard gaan met koorts, malaise en de typische brandende blaren op de handpalmen, voetzolen en in of op de mond, waaraan het zijn naam dankt.
Omdat deze infectieziekte erg besmettelijk is, worden veel kinderen in kleuterscholen vaak getroffen. Hand-, mond- en klauwzeer heeft een ongecompliceerd verloop en geneest vanzelf na ongeveer acht dagen. Indien nodig kunnen pijnstillende mondgels worden gebruikt om het branderig gevoel te verlichten.

Rode vlekken op de tong tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap, wanneer er hormonale veranderingen optreden en dus een verhoogde vatbaarheid voor infecties, verschijnen rode vlekken op de tong vaak in de vorm van zogenaamde aften. Dit zijn ontstekingen op het mondslijmvlies en ook op de tong, die erg pijnlijk kunnen zijn bij aanraking, bijvoorbeeld bij het eten. Deze zweren genezen vanzelf binnen een paar dagen.

De hormonale verandering is ook een risicofactor voor de ontwikkeling van de kaarttong, die daarom vaker voorkomt tijdens de zwangerschap.

Het gebrek aan vitamines, met name het gebrek aan vitamine B12, is van groot belang tijdens de zwangerschap vanwege de verhoogde behoefte en kan zich uiten in de vorm van brandende rode vlekken op de tong.

Evolutie en mogelijke complicaties plekjes op tong

De witte verkleuring is op zich niet problematisch, tenzij deze gepaard gaat met jeuk, een branderig gevoel of een onaangename smaak. Het kan soms een voorbode zijn van kanker en daarom is het in alle gevallen noodzakelijk om de oorzaak van het symptoom te identificeren om een passende behandeling te krijgen.

Lees ook :- Co2 laser behandeling

Behandeling voor zwarte vlekken op de tong

Allereerst is het noodzakelijk om de triggerfactor te elimineren en vervolgens koffie, sigaretten en alle voedingsmiddelen die vlekken op de tong kunnen veroorzaken, te vermijden; het is dan noodzakelijk om een tandenborstel of een tongreiniger te gebruiken om het materiaal dat tussen de villi is afgezet te verwijderen, terwijl producten voor het reinigen van de mondholte op basis van chloorhexidine moeten worden vermeden.

In ieder geval van vlekken op de tong moet echter ook speciale aandacht worden besteed aan de voeding, aangezien de vlekken op de tong vaak het gevolg zijn van slechte voeding. Het ideaal zou zijn om een dieet te volgen waarin er geen bewerkte voedingsmiddelen (zoals snoep) zijn, de juiste combinaties van eiwitrijk voedsel met voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, en fruit, groenten, noten zoals amandelen, pistachenoten, walnoten.

Witte vlekken op de tong : Genezen

Om een remedie vast te stellen, moet men eerst de oorzaken kennen. Het is niet mogelijk om een zelfdiagnose uit te voeren, maar het is noodzakelijk om te vertrouwen op de vaardigheden van een deskundige.
Bij vlekken op de tong is het raadzaam om direct contact op te nemen met uw arts of tandarts.

Zijn tongvlekken te voorkomen?

Naast alle adviezen die we in de vorige paragrafen hebben gegeven, kunt u op deze manier proberen puistjes op de tong te voorkomen.
Het observeren van een goede mondhygiëne is de eerste vuistregel: het helpt orale schimmelinfecties te voorkomen en kan de tong helpen genezen na een verwonding of ziekte. Om je mond, tanden en tong gezond te houden, moet je het volgende doen:

  • poets je tanden twee keer per dag
  • flos dagelijks
  • vermijd voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die rijk zijn aan te veel suiker

Vlekken op de tong door infecties of aften zijn niet eenvoudig te voorkomen, maar de regels die we hierboven hebben beschreven, gelden ook in dit geval.
Door uw mond schoon te houden en irritatie te voorkomen wanneer u eet of uw tanden poetst, kunt u de vlekken op uw tong helpen genezen, indien nodig met behulp van medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven.

Natuurlijke geneeswijzen en remedies plekjes op tong

Helaas zijn er geen behandelingen gericht op de definitieve oplossing van de vlekken op de tong, aangezien het etiologische onderzoek erg vaag is, dus twijfelachtig; ondanks dit raden sommige artsen het gebruik van antibiotica en vitamines aan (hoewel, zoals we hebben gezien, wordt aangenomen dat hypovitaminose niet de oorzaak van de vlekken is). Als de vlekken loskomen en een de-epithelialisatie ondergaan, kunnen de specialisten de patiënt verwijzen naar natuurlijke remedies met een herstellende en genezende werking: aloë is bijvoorbeeld rijk aan muco-polysacchariden, vitamines en minerale zouten. van de tong, een beschermende film creëren die de re-epithelialisatie en genezing van laesies bevordert, en ook een matige antibacteriële activiteit uitoefent. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn ook bekend: aloë is daarom een goed middel om vlekken op de tong te verminderen en hun genezing te bevorderen.

Wat betekenen vlekken op de tong?

Spruw, aften en leukoplakie zijn de meest voorkomende oorzaken van witte vlekken op de tong. Hieronder leest u meer over de aandoeningen die witte vlekken op uw tong kunnen veroorzaken en wanneer het tijd is om naar de tandarts te gaan.

Hoe zien zieke tongen eruit?

Als de tong bruin is, kunnen er problemen zijn in het spijsverteringskanaal. Een grijsgekleurde tong kan wijzen op bloedarmoede, een blauwgekleurde op een longziekte. Een verkoudheid of een maag-darmaandoening wordt vaak aangegeven door een dikke witte laag op de tong.

Hoe zien mondzweren eruit?

Aften komen vooral voor in het tandvlees of in het mondslijmvlies, maar ook op het puntje van de tong, aan de binnenkant van de lippen of in het gehemelte. Als de persoon in de spiegel naar zijn mondslijmvlies kijkt, ziet hij meestal een melkachtig-gele vlek omringd door een roodachtige rand.

Welke arts is verantwoordelijk voor de tong?

Kortom, een oor-, neus- en keelarts is het eerste aanspreekpunt voor tongziekten en kan ook de juiste behandeling voor tongkanker initiëren.

Waar is de basis van de tong?

De tongbasis is het achterste, vaste deel van de tong dat tussen de epiglottis en de sulcus terminalis linguae ligt. Het wordt begrensd door het mobiele, voorste deel van de tong en is verbonden met de suprahyale spieren.

Share This Article
Leave a comment