Vitamine k baby

John
9 Min Read

De vitamine K is essentieel voor een goede werking van de bloedstolling. Het speelt ook een rol bij de gezondheid van de botten. Als verdere preventieve maatregel wordt moeders die uitsluitend borstvoeding geven al jaren geadviseerd om druppels toe te dienen vanaf de vijftiende levensdag tot de leeftijd van 3 maanden: in tegenstelling tot flesvoeding bevat moedermelk zelfs geen vitamine K Nu aan de andere kant hand, direct na de geboorte, wordt een intramusculaire injectie van vitamine K direct in het ziekenhuis voor pasgeborenen toegepast. Laten we eens kijken naar het belang van vitamine D en K bij pasgeborenen.

Waar is vitamine K voor?

Vitamine K is essentieel voor het goed functioneren van sommige stollingsfactoren (vitamine K-afhankelijk genoemd). Vitamine K-tekort in de neonatale periode en in de tweede tot derde levensmaand kan een risico op ernstige en soms fatale bloedingen met zich meebrengen. Tot een paar jaar geleden werd deze situatie hemorragische ziekte van de pasgeborene (MEN) genoemd, nu wordt bij voorkeur de definitie vitamine K-deficiëntiebloeding (VKDB) of vitamine K-deficiëntiebloeding gebruikt.

Vitamine K heeft een zeer slechte placentapassage en dit bepaalt de aanwezigheid van lage niveaus in het bloed van de pasgeborene bij de geboorte; de autonome productie van deze vitamine vindt in de darm alleen plaats in aanwezigheid van bacteriële darmflora, maar de darm van de pasgeborene is bij de geboorte steriel.

Lees ook :-Rode vlekken op benen

Bloeding door vitamine K-tekort

Vitamine K-tekort kan bij baby’s in de eerste 3 maanden van hun leven bloedingen veroorzaken.

De ziekte is conventioneel verdeeld in drie vormen:

  • vroeg optredend in de eerste 24 uur van het leven en bijna uitsluitend bij moeders die geneesmiddelen gebruiken die de aanmaak van vitamine K remmen: anticonvulsiva (carbamazepine, fenytoïne, barbituraten), antituberculinegeneesmiddelen (isoniazide en rifampicine), antibiotica, vitamine K-antagonisten (coumarine en warfarine ). Deze vorm kan cephalohematoma en intracraniële en abdominale bloedingen veroorzaken. Het is niet te voorkomen door het toedienen van vitamine K aan de pasgeborene, maar alleen door de moeder aan te vullen in de dagen voor de bevalling;
  • classic die optreedt binnen 24 uur – 7 dagen na het leven en wordt geassocieerd met vertraagde of onvoldoende voeding van de pasgeborene. Het is een mildere vorm die hematomen, grotere bloedingen van de bemonsteringspunten of op het niveau van de navelstreng of gastro-intestinale bloedingen kan veroorzaken;
  • laat die optreedt tussen de tweede week en 6 maanden van het leven bij uitsluitend zuigelingen die borstvoeding krijgen en vaak dragers zijn van onbekende stasisproblemen in de galwegen. Het is over het algemeen zeer ernstig, met een sterfte van 20%; intracraniële bloeding wordt in ongeveer 50% van de gevallen gevonden. Neonatale profylaxe met een enkele dosis van 1 mg intramusculaire vitamine K bij de geboorte, uitgevoerd sinds 1961, is zeer effectief gebleken bij het voorkomen van de late vorm.

Vitamine K en baby: het belang ervan

“Vitamine K is belangrijk voor de aanmaak van stoffen die bijdragen aan een normale bloedstolling”, legt Lina Bollani, neonatoloog in het San Matteo-ziekenhuis in Pavia, uit. “Bij de geboorte hebben baby’s een fysiologisch tekort aan deze vitamine omdat de overdracht naar de baarmoeder via de placenta beperkt is en als gevolg daarvan kunnen ze de zogenaamde hemorragische ziekte van de pasgeborene krijgen, die zeldzaam maar potentieel ernstig is.” Om deze reden beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan dat alle baby’s onmiddellijk na de geboorte 1 mg vitamine K krijgen, via intramusculaire injectie. “En aangezien moedermelk een slechte bron van vitamine K is – vervolgt Bollani – bij kinderen die borstvoeding krijgen, wordt suppletie via de mond over het algemeen ook aanbevolen tot de derde levensmaand”, zoals onlangs aanbevolen door de Italiaanse Vereniging voor Neonatologie.

Lees ook :-Misselijk na eten

Lage niveaus van vitamine K.

Sommige baby’s in de eerste levensmaanden kunnen om verschillende redenen een laag vitamine K-gehalte hebben:

  • verminderde overdracht van vitamine K van moeder naar foetus tijdens de zwangerschap
  • laag vitamine K-gehalte in moedermelk
  • verminderde synthese van vitamine K door de darmflora van de pasgeborene in de eerste levensdagen

Dit kan verschillende soorten bloedingen veroorzaken:

  • bloeding uit de slijmvliezen
  • bloedverlies in de darmen en navel
  • ernstige, zij het zeldzame, hersenbloedingen

Een gebrek aan vitamine K veroorzaakt ook verzwakking van de botten met osteoporose en een verhoogd risico op fracturen.

Vitamine K-suppletie voor baby

Als het lichaam van een volwassene, geholpen door een uitgebalanceerde voeding, voldoende vitamine K aanmaakt om tekorten te voorkomen, wordt je baby geboren met nog lage celreserves en onvoldoende aanmaak van vitamine K door darmbacteriën. Dit is de reden waarom alle kraamklinieken een dosis vitamine K aan pasgeborenen toedienen bij de geboorte en op dag 3. Dan kan, afhankelijk van het dieet dat je voor je baby hebt gekozen, nog extra inname nodig zijn. Als u uw baby borstvoeding geeft, zal uw melk hem voorzien van alle elementen die nodig zijn voor zijn welzijn, zijn groei en zijn immuniteit. De vitamine K van de moeder gaat echter niet over in de melk. Daarom zal uw arts u vitamine K voorschrijven om aan uw baby te geven. Een wekelijkse dosis gedurende de gehele duur van exclusieve borstvoeding is voldoende om aan haar behoeften te voldoen. Kies je voor flesvoeding vanaf de geboorte, dan bevat de formule alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft, waaronder vitamine K.

Andere aanbevolen supplementen voor baby’s

Om goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam 13 vitamines nodig. Als ze niet door het menselijk lichaam zelf worden gemaakt, worden ze geleverd door voedsel. Sommigen kunnen uw baby echter niet in goede conditie laten opgroeien. Dit is het geval voor vitamine K zoals we zojuist hebben gezien, en het is ook het geval voor vitamine D. Dit laatste helpt calcium om zich aan de botten te binden, dus het draagt in hoge mate bij aan de groei van uw baby. . Het wordt gegenereerd door de synthese van zonlicht op de huid. Het is ook te vinden in visolie, granen, eieren en dierlijke levers, voedingsmiddelen die je kleintje nog niet eet. Uw kinderarts kan uw kind tot 2 jaar vitamine D-ampullen voorschrijven, ongeacht waar u woont.

Kun je een vitamine K-shot weigeren?

De meest voorkomende reacties op weigering waren de overtuiging dat de injectie niet nodig was (53%) en de wens voor een natuurlijk geboorteproces (36%). Weigering van andere preventieve diensten was gebruikelijk, waarbij 66% van de gezinnen vitamine K, oogzorg voor pasgeborenen met erytromycine en de neonatale dosis hepatitis B-vaccin weigerde.

Waarom krijgen baby’s vit K bij de geboorte?

U krijgt een injectie met vitamine K voor uw baby aangeboden. Dit helpt een zeldzame bloedingsstoornis, de hemorragische ziekte van de pasgeborene, te voorkomen. Uw verloskundige had de injectie met u moeten bespreken terwijl u zwanger was.

Zit er vitamine K in moedermelk?

Nee. Moedermelk bevat weinig vitamine K. Moedermelk van moeders die vitamine K-supplementen gebruiken, bevat ook weinig vitamine K.

Share This Article
Leave a comment