Misselijk na eten

John
16 Min Read

Misselijkheid na het eten is een vrij veel voorkomend symptoom. Iedereen heeft zich wel eens onwel gevoeld na een grote eetbui tijdens de lunch of het diner. Wanneer de aandoening echter vaak voorkomt, zelfs na een lichte snack, kan dit het teken zijn van een ernstiger probleem dat gerichte zorg vereist.

Wat is misselijkheid?

Misselijkheid is een symptoom dat vele oorzaken kan hebben. Braken wordt vaak toegevoegd aan misselijkheid. Naast organische ziekten zijn mogelijke triggers de consumptie van bedorven voedsel of stress. Misselijkheid wordt vaak omschreven als een ongemakkelijk gevoel in de bovenbuik met verlies van eetlust. Verdere symptomen kunnen verhoogde speekselvloed, een gevoel van druk of krampen in de lagere keel of zelfs misselijkheid zijn. Indien nodig treedt ook braken op. Afhankelijk van de oorzaak van de misselijkheid kunnen er andere symptomen optreden. Blindedarmontsteking is ook merkbaar door buikpijn en een hartaanval leidt ook tot pijn op de borst.

Hoe gebeurt het?

Het “werkingsmechanisme” (dwz hoe misselijkheid zich manifesteert) varieert afhankelijk van de oorzaak. De lijst met aandoeningen die misselijkheid veroorzaken is lang, en hetzelfde geldt voor misselijkheid na de maaltijd.

Lees ook :-Pijn in benen

Oorzaak van misselijk na eten

Het zal je verschillende keren zijn overkomen om te denken: “Ik heb te veel gegeten”, misschien na een klassieke en overvloedige familielunch. Na overdrijven met voedsel, heeft het vaak last van de zogenaamde “postprandiale misselijkheid” en voelt het dat onaangename gevoel van leegte in de maagkuil en de typische buikpijn.

Dit gebeurt omdat wanneer we te veel eten, de maag zoveel mogelijk uitzet om het ingenomen voedsel op te nemen, maar vaak zijn de geproduceerde maagsappen, nuttig voor een goede spijsvertering, niet voldoende voor overtollig voedsel. Het resultaat is een gevoel van malaise, een opgeblazen gevoel en zwaarte in de maag, slaperigheid en moeite met verteren.

Andere mogelijke oorzaken

Een grote eetbui aan tafel is echter niet altijd de reden waarom misselijkheid optreedt na de maaltijd, vooral niet als de stoornis al een tijdje aanhoudt. In feite zijn er verschillende oorzaken die het optreden van postprandiale misselijkheid kunnen beïnvloeden. Dit zijn ze:

  • Indigestie: Misselijkheid wordt veroorzaakt door te veel eten, wat, vooral wanneer het wordt geconsumeerd met koolzuurhoudende of alcoholische dranken, de spijsvertering kan vertragen of zelfs kan blokkeren. In dit geval wordt het gevoel van misselijkheid vaak gevolgd door braken;
  • Gastro-oesofageale reflux: in dit geval is de verantwoordelijke voor de gastro-intestinale stoornis de klep die de maag en de slokdarm scheidt, die bij slecht functioneren een deel van de geproduceerde maagsappen terug in de slokdarm laat gaan en boeren en misselijkheid veroorzaakt na het eten;
  • Gastro-enteritis: dit is een ontsteking van het maagslijmvlies en de darmen, meestal veroorzaakt door een infectie van virale oorsprong. Patiënten die last hebben van misselijkheid na het eten, klagen over buikkrampen, braken en min of meer ernstige diarree;
  • Voedselvergiftiging : ook in dit geval verschijnen, naast misselijkheid, verschillende symptomen op basis van de hoeveelheid en het type ingenomen substantie, waaronder buikpijn, droge mond, braken, diarree, hoofdpijn en tachycardie na het eten van voedsel dat besmet is met verschillende toxines aard;
  • Maagzweer: Dit is een laesie van het binnenste deel van het spijsverteringskanaal, vaak veroorzaakt door Helicobacter pylori-infectie of drugsmisbruik. Deze omstandigheden veranderen de pH van de maag en verminderen de zuurgraad, waardoor de spijsvertering bemoeilijkt wordt en misselijkheid, buikkrampen en brandend maagzuur wordt veroorzaakt;
  • Voedselallergieën of -intoleranties: misselijkheid na het eten, gecombineerd met maagpijn, een opgeblazen gevoel en diarree, kan worden veroorzaakt door allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen zoals melk en eieren of, zoals vaak gebeurt, voor chemische conserveermiddelen die worden gebruikt om voedsel beter te bewaren;
  • Stress en angst: psychologische factoren beïnvloeden ook het spijsverteringsproces, waardoor ze misselijkheid kunnen veroorzaken na het eten van maaltijden;
  • Reisziekte en zeeziekte: misselijkheid na het eten kan ook optreden tijdens perioden van reisziekte, luchtziekte en zeeziekte;
  • Zwangerschap: misselijkheid tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend symptoom, niet alleen na het eten. In dit geval spelen hormonale factoren en maagcompressie een beslissende rol.

Symptomen van misselijk na eten

Je onwel voelen na het eten is een gevoel dat iedereen kent. Als het buikgevoel echter omslaat in misselijkheid en maagpijn, kan dit het plezier van eten wegnemen en wijzen op problemen in je lichaam. Vooral als deze symptomen regelmatig optreden en enkele uren aanhouden, moet u de kwestie met een arts bespreken. Om de diagnose makkelijker te maken, helpt het als je let op het soort pijn: is het een drukkende, stekende of brandende pijn? Het tijdsinterval tussen de maaltijden is ook nuttige informatie voor de arts. Daarnaast is het belangrijk om de bijbehorende symptomen op te merkenom te identificeren. Typisch geassocieerd met maagpijn en misselijkheid zijn brandend maagzuur, boeren, een opgeblazen gevoel, diarree of zelfs braken na het eten.

De maag bevindt zich in de bovenbuik, ongeveer in het midden tussen de onderste ribbenbogen. Als u buikpijn en misselijkheid ervaart na het eten in deze regio, komt dit meestal uit de maag – vooral als ze onmiddellijk na het eten optreden. De symptomen kunnen echter te wijten zijn aan andere organen, zoals de darmen, lever of het hart. Zwangerschap kan ook de oorzaak zijn: vooral in het eerste trimester hebben veel zwangere vrouwen last van constante misselijkheid in de ochtend en na het eten.

Lees ook :-Wakker worden met hoofdpijn

Diagnose van misselijk na eten

De arts zal uitgebreid informeren naar de symptomen, maar ook naar de voorgeschiedenis. De eerste conclusies over de mogelijke oorzaak van de misselijkheid kunnen hier worden getrokken. Na een lichamelijk onderzoek zijn meestal verdere controles nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen:

Laboratoriumonderzoek

Het analyseren van uw bloed, ontlastingsmonster en urine kan informatie geven over de mogelijke oorzaak van de misselijkheid. Als een intolerantie voor melksuiker (lactose-intolerantie), fructose (fructose-intolerantie) of sorbitol (sorbitol-intolerantie) wordt vermoed, wordt vaak een waterstofademtest (H2-ademtest) uitgevoerd. Om een voedselallergie vast te stellen wordt de trigger meestal bepaald met een zogenaamde priktest (huidtest).

Beeldvormingsprocedures

Met behulp van een echografisch onderzoek (echografie) kunnen bijvoorbeeld galstenen, blindedarmontsteking of een breuk van de eileiders bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden opgespoord. Bij vermoeden van hartfalen wordt een hartechografie (echocardiografie) en een elektrocardiografie (EKG) uitgevoerd. Als een hartaanval wordt vermoed, wordt ook het ECG gebruikt. Een röntgenonderzoek wordt bijvoorbeeld gedaan als er een maagperforatie of darmobstructie wordt vermoed. Met een gastroscopie kunnen onder andere maag- of darmzweren worden opgespoord. Een beroerte of een hersentumor kan worden opgespoord met behulp van computertomografie (CT). Magnetische resonantie beeldvorming (MRI) is onder andere nuttig om meningitis, een hersentumor of een bloeding in de hersenen op te sporen.

Lees ook:-Ischias en wandelen

Misselijk na eten : Therapie

Bij acute misselijkheid heeft de arts de mogelijkheid om je anti-emetica voor te schrijven, dus anti-emeticum. Bij pijn kan medicatie zoals paracetamol ook een optie zijn. De volgende stap is om de oorsprong van uw klachten tot op de bodem uit te zoeken. Als de arts geen klinische oorzaak vaststelt, is het raadzaam om uw eetgewoonten te onderzoeken. Een professionele darmtest is hierbij nuttig. Als er tekenen zijn van een voedselintolerantie of allergie, is het meestal nodig om de betreffende voedingsmiddelen uit je menu te schrappen. Het kan u echter helpen om vetrijke of zeer pittige maaltijden te vermijden, minder alcohol te drinken en meerdere kleine porties te eten in plaats van minder grote porties. Je kunt je maag ook proberen te kalmeren met warmtekussens, ontspanningsoefeningen en kruiden.

De volgende voedingsmiddelen worden als ondersteunend voor het spijsverteringskanaal beschouwd:

  • Gember (voornamelijk bedoeld om misselijkheid tegen te gaan)
  • lijnzaad
  • Karwijzaad
  • venkel
  • anijs
  • pepermunt
  • kamille

Vaak veroorzaakt psychologische stress ook buikpijn en misselijkheid na het eten. Het menselijke spijsverteringskanaal is erg gevoelig voor stress en opwinding, die ons allebei soms letterlijk in de maag raken. Een eetstoornis kan ook maagproblemen veroorzaken: als je blijft nadenken over hoeveel calorieën je binnenkrijgt terwijl je aan het eten bent, heeft je lichaam moeite met het verteren ervan en kan zoiets als het “afwijzen” van het voedsel veroorzaken. Als u vermoedt dat er psychologische oorzaken kunnen zijn voor uw constante misselijkheid na de maaltijd, zoek dan medisch advies.

Wanneer moet je je zorgen maken over misselijkheid na het eten?

De oorzaken van misselijkheid na het eten kunnen talrijk zijn en in de meeste gevallen niet erg ernstig (het kan bijvoorbeeld een symptoom zijn van zwangerschap of een symptoom van gastritis), maar bij aanhoudende misselijkheid is het goed om de mening van de behandelend arts. .

Let vooral op misselijkheid die gepaard gaat met symptomen zoals:

  • Pijn op de borst, pijn in de linkerarm;
  • zweten;
  • intense hoofdpijn;
  • ademhalingsmoeilijkheden.

Misselijk na eten : Remedies

Remedies voor misselijkheid zijn, zoals altijd, nauw verwant aan de oorzaken. Als het gaat om intoxicatie of gastro-enteritis, Helicobacter Pylori of ernstige voedselallergieën met andere symptomen dan misselijkheid na het eten, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts voor de meest geschikte behandelingen.

Tijdens de zwangerschap zijn de situatie en reacties altijd strikt persoonlijk en “gepersonaliseerd”: voor de een werken remedies maar voor de ander hebben ze geen effect. Ik raad altijd natuurlijke remedies aan en in overleg met uw gynaecoloog.

Geef in het algemeen de voorkeur aan vers natuurlijk voedsel, vermijd gefrituurd voedsel, probeer niet te rijden net na het eten, vermijd koude dranken bij de maaltijden. Probeer voor alle andere situaties een van deze, degene die het beste bij u past:

  • Gember : traditioneel gebruikt om maagpijn, misselijkheid, diarree te behandelen, nu bevestigen zelfs wetenschappelijke studies de doeltreffendheid ervan. Gesneden, doordrenkt met heet water en citroen, of gekonfijt… de keuze is aan jou.
  • Pepermunt : nog een “historisch” middel met bewezen werkzaamheid. Zowel verse bladeren, etherische olie (een of twee druppels om te ruiken), en doordrenkt met thee. Vermijd het in geval van gastro-oesofageale reflux.
  • Citroensap: doe in een glas water een theelepel citroensap en 1/4 theelepel bakpoeder. Het werkt!
  • Anijs: Een halve theelepel anijszaad in een half kopje heet water. Verlicht misselijkheid, stimuleert de hervatting van spijsverteringsprocessen.
  • Kruidnagel : kruiden aanwezig in veel voedingsmiddelen en dranken, gezien de spijsverteringseigenschappen. Om er het beste van te maken, geef je ze de voorkeur puur, in een infusie bereid met een kop heet water en een theelepel kruidnagelpoeder.

Wat kunnen we doen?

Het eerste wat u moet doen, is met uw huisarts, verpleegkundig specialist of gediplomeerd natuurgeneeskundige praten. Als de symptomen plotseling optreden, is de kans groot dat het een voedselvergiftiging is (meestal duurt dit 24 tot 48 uur) en is het belangrijk om de vochtinname te controleren.

Dit sluit echter een goed medisch onderzoek niet uit, omdat andere, meer ernstige aandoeningen de misselijkheid kunnen verklaren. Uw zorgverlener leidt u door de onderzoeksstappen.

Voor degenen onder u die alle medische oorzaken hebben uitgesloten en last hebben van postpandriële misselijkheid door chronische indigestie (bijvoorbeeld functionele dyspepsie), overweeg om een ​​lepel melkzuur aan uw voedsel toe te voegen. voor elke maaltijd.

Sommige mensen gebruiken appelcider, maar vinden het een beetje irritant. Kruiden die de lever- en galfunctie stimuleren, kunnen een goed idee zijn (bijv. Mariadistel, boldo, artisjok). Als stress en angst uw spijsvertering verstoren, kunt u uw opties bespreken met een vertrouwde hulpverlener, klinisch psycholoog of zelfs een natuurgeneeskundige arts voor andere ‘natuurlijke’ opties.

Misselijk na eten : Preventie

Net als bij de behandeling hangt ook het voorkomen van misselijkheid na het eten vooral af van de oorzaak.

Het is in ieder geval een goede vuistregel:

  • Vermijd grote eetbuien;
  • Kauw langzaam en verminder de grootte van de beten;
  • Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet en geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn;
  • Vermijd, of beperk in ieder geval tot een minimum, vet, gefrituurd en/of gekruid voedsel;
  • Alcoholgebruik verminderen;
  • Ga niet direct na de maaltijd naar bed, maar wacht minimaal een paar uur;
  • Verminder stress en angst.

Als de misselijkheid na het eten niet verdwijnt door het volgen van de bovengenoemde adviezen of zelfs het volgen van door de arts voorgeschreven therapieën, is het goed om opnieuw contact op te nemen met de arts die onderzoeken en diepgaander onderzoek zal doen.

Waarom wil ik de hele tijd overgeven?

Misselijkheid en braken worden meestal in verband gebracht met goedaardige en tijdelijke ziekten (gastro-enteritis, migraine, medicatie, reisziekte, enz.). Wanneer ze gepaard gaan met andere symptomen, kunnen er meer ernstige ziekten bij betrokken zijn. (meningitis, darmobstructie, enz.)

Waar komt misselijkheid vandaan zonder braken?

Misselijkheid zonder braken spreekt meer voor een oorzaak in de hersenen of op het gebied van de stofwisseling en minder voor een trigger in het maagdarmkanaal (zoals buikgriep, blindedarmontsteking).

Is het normaal om de hele dag misselijk te zijn?

Is het normaal om de hele dag misselijk te zijn? Als u zwanger bent of door de menopauze gaat, is misselijkheid niet ernstig. Maar je moet ze natuurlijk wel ontlasten, zeker als je een blijvend gevoel van misselijkheid hebt. In alle andere gevallen moet je begrijpen waar de misselijkheid vandaan komt.

Share This Article
Leave a comment