Harde buik zwangerschap

John
15 Min Read

Een harde buik komt bij veel vrouwen voor tijdens de zwangerschap. Dit hoeft niet altijd een reden tot zorg te zijn. Hier zijn redenen voor en remedies voor een harde maag.

Buik hard in vroege zwangerschap

Buik hard in vroege zwangerschap

Is het normaal om in het begin van de zwangerschap een stijve buik te hebben? Een vraag die veel zwangere vrouwen zich stellen, vooral aan het begin van de zwangerschap, het vinden van een harde buik of zwelling. De eerste drie maanden van de zwangerschap worden gekenmerkt door de eerste belangrijke hormonale veranderingen die duidelijke veranderingen in het lichaam van de vrouw veroorzaken, veranderingen die enige angst kunnen veroorzaken. Zoals eerder vermeld, bereidt en modificeert de baarmoeder zich om plaats te bieden aan het embryo, waardoor het ervaren van menstruatieachtige pijnen of een zwaar gevoel boven het schaambeen volkomen normaal is en geen reden tot bezorgdheid zou moeten geven. Er moet aan worden herinnerd dat de baarmoeder zich in deze periode nog steeds in het bekken van de moeder bevindt en dat het volume nog steeds niet, zo niet in geringe mate, de symphysis pubica (dwz het punt waar het rechter schaambeen met het linker schaambeen samenkomt) overschrijdt.

Tot de 12e week kunnen de pijnlijke sensaties die in het bovenste deel van de buik worden gevoeld, verband houden met een “vertraagde” darmactiviteit vanwege de aanwezigheid van een hoog oestrogeengehalte in de maternale bloedsomloop, evenals het gevoel van een opgeblazen gevoel in de maag . Daarom is het belangrijk om veel te hydrateren en de voorkeur te geven aan kleine, frequente maaltijden in plaats van grote eetbuien tijdens hoofdmaaltijden. Helaas zijn de dreigingen van abortus in het eerste trimester van de zwangerschap niet te voorzien en er is momenteel geen therapie die deze gebeurtenis kan voorkomen. Zelfs het systematische gebruik van synthetisch progesteron of absolute rust heeft geen positieve invloed op het proces dat, indien geactiveerd, tot een miskraam leidt. Het gebruik van progestagenen in het eerste trimester is effectief gebleken bij vrouwen met een voorgeschiedenis van poly-abortus (meer dan twee eerdere abortussen).

Dus het advies voor alle zwangere vrouwen die, bij afwezigheid van pathologieën, het eerste trimester van het wachten beleven, is om het ongemak onder ogen te zien dat zich presenteert als het teken van een normale evolutie van de zwangerschap en de aanwezigheid van een ander leven in hun lichaam.

Lees ook :- Pijn in balzak

Oorzaken: Waarom wordt de buik hard tijdens de zwangerschap?

Een harde maag wordt meestal veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder, die verschillende oorzaken kunnen hebben.

Braxton Hicks weeën
Groeiprocessen kunnen er ook voor zorgen dat de baarmoeder samentrekt. Deze bewegingen, die ook wel contracties worden genoemd, vinden echter alleen plaats om te oefenen. Je moet je lichaam voorbereiden op de geboorte van het kind. Oefenweeën, ook wel pre-weeën genoemd, kunnen vroeg optreden. Vaak blijven ze onopgemerkt.

spijsverteringsproblemen
Spijsverteringsproblemen worden enerzijds veroorzaakt door de groei van de baarmoeder, die de darmen en andere organen verdringt om ruimte te maken. Ten tweede wordt het voedseltransport van een aanstaande moeder vertraagd door het hormoon progesteron om de baby van voedingsstoffen te voorzien.

Constipatie kan pijnlijk zijn en wordt soms aangezien voor arbeid. Ze creëren spanning in het lichaam en moedigen de baarmoeder aan om te oefenen.

magnesiumtekort
Maar magnesiumtekort kan ook leiden tot lichamelijke spanning. Magnesium is een mineraal dat niet alleen nodig is voor de opbouw van botten en spieren, maar ook voor de stofwisseling. Als er te weinig van is ontstaan ​​er spierkrampen, staat het lichaam onder spanning en volgen er samentrekkingen.

De krampen kunnen echter niet alleen weeën veroorzaken, maar ook weeën. Bespreek daarom je klachten met je verloskundige of gynaecoloog en bedenk samen welke hoeveelheid magnesium voor jou geschikt is om je reserves op te frissen en een mogelijk tekort te voorkomen.

orgasme
Overigens kan dit symptoom ook worden veroorzaakt door een orgasme, voor zover de lichaamsspanning de baarmoeder irriteert.

mechanische prikkels
Je baby zelf kan ook de oorzaak zijn van een harde maag tijdens de zwangerschap. De buikwand verhardt wanneer het ongeboren kind erg actief is en tegen de baarmoederwand schopt. Deze reageert met een tegenbeweging door samen te trekken (samentrekking). Externe prikkels kunnen er ook voor zorgen dat de buikwand verhardt. Vaak herken je een zwangere vrouw al vroeg aan het feit dat ze liefdevol over haar buik wrijft. Maar pas op, dit wrijven, evenals veelvuldig strelen van de buikstreek, kan leiden tot verharding, omdat de mechanische stimulus contractie bevordert.

Een harde maag als waarschuwingssignaal

Soms is een harde maag een waarschuwingssignaal van het lichaam, bijvoorbeeld wanneer het gepaard gaat met hevige of aanhoudende pijn. Als u meer dan drie weeën per uur ervaart met een soort zinkend gevoel en pijnlijke pijn, neem dan contact op met uw gynaecoloog of ga naar het ziekenhuis.

Lees ook :- Wat is een liesbreuk

Harde buik: Wanneer moet je je zorgen maken?

Als het gevoel van een harde maag vooral aan het einde van de dag wordt gevoeld, is er geen reden tot ongerustheid. Om je beter te voelen moet je gewoon een uur gaan liggen.

Als de situatie daarentegen aanhoudt of al aan het begin van de dag optreedt, wordt een bezoek aan de gynaecoloog aanbevolen, “vooral als de zwelling gepaard gaat met donkergekleurd bloedverlies”. Deze symptomen kunnen wijzen op een verandering in de baarmoederhals die het risico op vroeggeboorte met zich meebrengt. Alleen de gynaecoloog kan vaststellen of deze verandering daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, dus in deze gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met uw arts.

De zwelling – legt de gynaecoloog uit – kan ook andere redenen hebben: constipatie die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen bijvoorbeeld. Of de blaasontsteking waar vrouwen soms ziek van worden door hormonale veranderingen als gevolg van zwangerschap ». Ten slotte kan soms een gezwollen buik “de reactie van het lichaam zijn op een verkeerd dieet”. In feite zouden zwangere vrouwen “om de twee en een half uur min of meer moeten eten” en soms is een simpele snack voldoende om het gevoel van ongemak te laten verdwijnen.

Lees ook :- Evenwichtsstoornissen bij ouderen

Harde buik tijdens de zwangerschap, waar hangt het van af?

Zoals we hebben gezien, kan het gevoel van een harde maag dus van verschillende factoren afhangen: van de behoefte om even uit te rusten tot de behoefte om iets te eten. Het kan ook worden veroorzaakt door de bewegingen van de baby en haar positie in de baarmoeder.

Harde buik tijdens de zwangerschap: Hoe voorkom je het?

Hier zijn enkele kleine tips om een harde buik tijdens de zwangerschap te voorkomen:

Vermijd inspanningen.

Probeer geen zware gewichten op te tillen, zoals zware boodschappentassen. Wist je dat veel supermarktketens tegenwoordig aan huis bezorgen? Geen slecht idee. Ik heb er graag gebruik van gemaakt, vooral de laatste maanden, omdat mijn kleine meisje in de winter werd geboren. Wat fijn om in de warmte te vertoeven!

Krijg een helpende hand met huishoudelijk werk. Overdrijven is nu zinloos. Laat de taak aan iemand anders over: je man, je moeder, je schoonmoeder… er zal ook een gewillige ziel om je heen zijn.

Als je al andere kinderen hebt, zoek dan manieren om ze te vullen met knuffels en spelen terwijl je zit. Je zult zien dat ze toch tevreden zullen zijn. Het belangrijkste voor hen is fysiek contact om oxytocine bij te tanken!

Rust zoveel mogelijk.

Je lichaam is bezig je puppy op de beste manier te laten groeien en het heeft veel energie nodig om dat te doen.

Daarom word je ’s avonds vaak overspoeld door vermoeidheid. Het geheim? Krijg een goede nacht rust . Als je wakker wordt, voel je je alsof je een nieuw persoon bent. Ik garandeer persoonlijk.

Trakteer uzelf op momenten van ontspanning.

Ik weet dat je gefocust bent op het voorbereiden van het huis op het ongeboren kind en dat je zou willen dat alles perfect is, maar geloof me, het is essentieel om te ontspannen.

Harde buik tijdens de zwangerschap: De remedies

Bij afwezigheid van bijbehorende pathologieën, heeft de harde buik tijdens de zwangerschap geen speciale therapieën of remedies nodig.

Als er geen dreiging van vroeggeboorte is gevonden en als er geen eerdere vroeggeboorten zijn geweest, kan hypercontractiliteit van de baarmoeder, indien aanwezig en lastig, worden behandeld met supplementen op basis van magnesium. In feite helpt dit element om een ​​ontspannen toestand van de baarmoederspieren te behouden, waardoor ze minder reageren op prikkels.

In het geval dat vaginale of urineweginfecties of een dreigende vroeggeboorte door andere oorzaken zijn gevonden, zijn de therapieën duidelijk gericht op het verwijderen ervan of, uiteindelijk en bij ziekenhuisopname, het toedienen van tocolytische geneesmiddelen (d.w.z. die poging om baarmoeder te verwijderen contracties) en corticosteroïden om de ontwikkeling van de foetale longen te versnellen.

Een instrumenteel onderzoek dat nuttig kan zijn bij uteriene hypercontractiliteit en bij eerdere vroeggeboorte is cervicometrie. Het wordt uitgevoerd met een transvaginale echografie waarmee de werkelijke lengte van de baarmoederhals wordt gemeten vanaf de interne baarmoederopening (niet merkbaar vanaf het vaginale onderzoek, dat echter een subjectieve beoordeling is) tot de externe baarmoederopening. Bij symptomatische vrouwen kan dit onderzoek plaatsvinden in het tweede trimester van de zwangerschap, tussen 20 en 34 weken en kan op basis van de gevonden baarmoederhalslengte zeer betrouwbaar de mogelijkheid van een vroeggeboorte worden vastgesteld. Cervicometrie heeft een zeer hoge negatief voorspellende waarde; dit betekent dat het de mogelijkheid van vroeggeboorte in symptomatische gevallen kan uitsluiten, zelfs als een verminderde cervicometrie niet noodzakelijk een vroeggeboorte betekent.

Aan de andere kant maakt het een correct beheer van risicogevallen mogelijk, ook op basis van de lengte van de gevonden baarmoederhals en de zwangerschapsduur, die bestaat uit een therapie met progesteron tot aan de ziekenhuisopname. In gevallen van tussenliggende waarden die niet binnen het normale bereik vallen, kan deze test worden geassocieerd met een biochemische test die door een vaginaal uitstrijkje zoekt naar de aanwezigheid van fibronectine, een stof die bij de geboorte in het vaginale kanaal wordt aangetroffen. Er zijn onderzoeken gaande om het nut te begrijpen van het uitvoeren van routinematige cervicometrie voor alle zwangere vrouwen tijdens de echografie van het tweede trimester-protocol.

Harde maag door weeën bij inspanning

Tijdens de zwangerschap trekken de spieren van de baarmoeder steeds weer samen. Deze weeën, ook wel Braxton Hicks-contracties genoemd, zijn een training voor de spieren en zijn meestal ongevaarlijk en volkomen normaal. In feite openen ze de baarmoederhals niet echt, ze zorgen ervoor dat deze spastisch wordt en daardoor strakker sluiten. In de meeste gevallen voelt de zwangere vrouw weinig of niets.

Rond de 29e week van de zwangerschap (soms zelfs eerder) merken veel vrouwen dan heel bewust dat de baarmoeder vaker samentrekt. De maag wordt hard en strak. Deze toestand kan tot een minuut duren. Weeën bij inspanning kunnen meerdere keren per dag voorkomen, maar veel zwangere vrouwen ervaren de weeën vooral ’s avonds. Stress en spanning kunnen ook de pijnsensatie vergroten.

Wat betekent het als je maag hard wordt tijdens de zwangerschap?

De samentrekkingen van deze spier tijdens de zwangerschap zijn niets om je zorgen over te maken. Integendeel: ze zorgen ervoor dat het spierstelsel van de baarmoeder goed van bloed wordt voorzien en getraind wordt voor de bevalling. Dergelijke samentrekkingen van de baarmoeder worden daarom ook wel “oefensamentrekkingen” genoemd.

Hoe is de buik zacht of hard tijdens de zwangerschap?

Naarmate de babybuil groeit, kan het aanvoelen alsof het hard wordt. Het is meestal zacht als u ligt.

Zijn het weeën als de buik hard wordt?

Wat zijn weeën? Wanneer de spieren in de baarmoeder met regelmatige tussenpozen samentrekken, wordt dit arbeid genoemd. Deze zijn voelbaar doordat de buik hard aanvoelt tijdens een wee. De pijn zelf kan voorkomen in de buik, het heiligbeen of de schaamstreek, maar ook in de lies.

Hoeveel inspanningscontractie is normaal?

Tot tien oefenweeën per dag worden als normaal beschouwd. Je merkt een samentrekking als je maag iets meer dan een halve minuut hard wordt en dan ontspant. De weeën zijn zeer onregelmatig en tegen het einde van de zwangerschap kunt u kortademig zijn.

Share This Article
Leave a comment